sep 12, 2022 | Alle tips, Gezondheid, Planten | 0 Reacties

Maagdenpalm verbetert je geheugen

De natuur hoeft zich niet te bewijzen, dat is al lang duidelijk dat er ongekende geneeskracht schuilt in heel wat bekende en nog onbekende moleculen afkomstig van de natuur. Eén daarvan is bijvoorbeeld maagdenpalm.

Maagdenpalm is een oud geneesmiddel dat al in oude kruidenboeken uitgebreid vermeld staat. Het wordt vooral aangeprezen bij hoofdpijn en inwendige bloedingen. De hersencellen krijgen door de plant meer zuurstof. Bij oudere mensen is het een wondermiddel bij gehoor- en spraakstoornissen. Men ziet het kruid van langsom meer opduiken in tuinen en ook als sierplantje is het interessant.

Beschrijving

De Nederlandse naam is maagdenpalm en de wetenschappelijke naam: Vinca minor. Het is familie van de Apocynaceae.

Vinca minor heeft taaie, tegenover elkaar staande, glanzende, donkergroene bladeren met gesteelde bloemen. Een bladachtige kelk met vijf blaadjes en een kroon met kroonhals onderaan. De vijf meeldraden zijn nauwelijks zichtbaar, de stamper heeft twee vruchtbeginsels en een heel kleine stempel met een krans van grijze beharing.

Maagdenpalm oftewel Vinca minor is niet enkel een mooie plant, maar heeft ook geneeskrachtige eigenschappen.

Tegen pijnlijke verzweringen

Vinca minor, de maagdenpalm, kreeg terecht als bijnaam „altijd groen”.  Het is een taaie, geneeskrachtige plant die niet enkel slechte en gure weersomstandigheden kan trotseren, zelfs vorst is geen probleem voor haar. Dat onderstreept ook haar sterke geneeskracht.

Zo vertelde Dr. Vogel dat Zwitserse boerinnen maagdenpalm nog steeds met succes gebruiken, als in de herfst en in de winter andere geneeskrachtige kruiden geen werking meer hebben omdat hun wortels winterslaap houden.

Als op de boerderij tijdens koude, winterse dagen iemand fijt of een zwelling krijgt, veroorzaakt door stuwingen in de bloedsomloop, dan kent de boerin wel een goede oplossing. Zij maakt dan een flink warm extract van blaadjes van de Vinca minor. Daarmee kan een pijnlijke fijt, een verzwering van een vingertop, worden bestreden en genezen.

Op deze manier wordt voorkomen dat men naar de chirurg moet, die in de regel meteen klaar staat met het mes. Zo’n operatie veroorzaakt vaak lelijke littekens, wat niet het geval is bij een behandeling met maagdenpalm. Een aftreksel van Vinca minor-blaadjes kan zowel ontstekingen als stuwingen laten verdwijnen. Op natuurlijke wijze herstelt zoiets snel, als men de juiste middelen maar gebruikt. De genezing kan versneld worden, door na elk bad de zieke plaats te bedekken met watten die men in Vinca minor heeft gedrenkt.

Tegen bloedneus

Je hoeft geen vechtpartij te organiseren om een bloedneus op te lopen. Voor wie op een heel ongeschikt ogenblik met een bloedneus te maken krijgt, is de traditionele remedie zich plat op de rug leggen en een koude sleutel in de nek te laten glijden. In grootmoeders kruidenkast bevond zich echter een heel ander en veel probater middel. Ze had een fijngewreven blad maagdenpalm en deed dat voorzichtig in het neusgat waardoor het bloeden snel ophield.

Maagdenpalm is een sterk adstringerende plant die trouwens tegen allerlei bloedingen werd gebruikt. Daarbij is het nog een aantrekkelijke plant ook met zijn donkere bladeren en helderblauwe bloemen. Bepaald geen schande dus om in de tuin te hebben. En als een lid van het gezin een bloedneus krijgt, nog nuttig ook.

Verjongt het geheugen

Het is altijd goed planten te kennen die kwalen op een natuurlijke wijze kunnen genezen. Verschillende indicaties in oude kruidenboeken over Vinca minor zijn eensluidend positief, zelfs al spreken ze nog niet over de geriatrische of verjongende werking van deze plant. Pas in de laatste jaren ontdekte men deze goede eigenschappen, en heel wat ouderen onder ons zijn blij dat hun geheugen door het regelmatig gebruik van Vinca minor weer verbeterde.

„Als ik maar goed bij mijn hoofd blijf”, is de angst van veel ouderen. Met het klimmen van de jaren nemen concentratiestoornissen en vergeetachtigheid toe. Een ouderdomsmiddel bij uitstek is de maagdenpalm of Vinca minor. Een Amerikaans onderzoek heeft uitgewezen dat vincamine uit dit plantje een gunstige invloed heeft op de hersenactiviteit.

Enige tijd geleden stond de maagdenpalm (Vinca minor L.) in Amerika volop in de belangstelling. Bijna alle kranten berichtten met schreeuwende koppen dat er een nieuw wondermiddel tegen ouderdomsverschijnselen was ontdekt. Het zou de hersencellen regenereren en elastischer maken en het denk- en concentratievermogen verbeteren.

Eén van de werkzaamste stoffen in de maagdenpalm was volgens deze berichten vincamine. Tot op heden zou er nog geen beter middel tegen vergeetachtigheid ontdekt zijn.

Misschien zijn deze krantenkoppen wat overdreven. Feit is echter dat wetenschappelijk onderzoek wel degelijk heeft aangetoond dat vincamine uit de maagdenpalm een gunstige invloed heeft op ouderdomsverschijnselen zoals vergeetachtigheid en concentratiestoornissen.

De Amerikaanse arts dr. Paul Coupan behandelde 671 oudere personen met vincamine. Bij 70% werd een gunstig resultaat waargenomen. Hun algemene conditie verbeterde aanmerkelijk. Volgens dr. Coupan verbetert vincamine de doorbloeding in de hersenen, waardoor de hersencellen meer zuurstof krijgen. Dit heeft een gunstige invloed op alle lichaamsfuncties.

Ook dr. George Duche, verbonden aan een sanatorium in Parijs, deed een dergelijk onderzoek. Honderd bejaarde patiënten met gezichts-, gehoor- en spraakproblemen, evenwichtsstoornissen en geheugenverlies kregen vincamine toegediend. Bijna iedereen had baat bij deze behandeling.  De symptomen waarover werd geklaagd, verbeterden of verdwenen zelfs helemaal.

Opgepast voor giftige familie

In onze kille landen hebben de leden van de maagdenpalmfamilie het niet zo gemakkelijk. Ze voelen zich meer thuis in warmere gebieden, vooral in de tropen. In potten gekweekt, kennen we de oleander met zijn roze of witte bloemtuilen en zijn glimmende bladeren. Net als zoveel andere planten, is ook de oleander erg giftig. Oppassen dus met gezellig kauwen op malse takjes!

Veel kleiner dan de oleander zijn de kleine en grote maagdenpalm. Als je scherp toekijkt zie je dat de bladeren kort gesteeld, glimmend en elliptisch zijn. De violette bloemen zijn met hun doorsnede van ruim 4 cm veel groter dan de bloemen van kleine maagdenpalm. Grote maagdenpalm groeit bij ons vooral in tuinen en parken en is ingevoerd uit Zuid-Europa.

Grote maagdenpalm heeft zo zijn eigen manier van vermenigvuldigen. Stengels waar geen bloemen op zitten, groeien eerst schuin de hoogte in en maken dan een sierlijke boog naar de aarde toe. Waar de stengel de aarde raakt, vormt hij worteltjes en ontwikkelt er zich een nieuwe plant. Ongeslachtelijke voortplanting heet dit in vakjargon.

Kleine maagdenpalm lijkt erg op zijn grote broer. Zijn bladeren zijn smaller en zijn bloemen zijn kleiner (diameter ongeveer 2 cm). Dit heestertje houdt van de schaduw van bos en heg en zorgt en ook ’s winters voor een frisgroene noot. Maar ook in tuinen duikt het alsmaar meer op. Net een donkergroen glimmend tapijt vol lilablauwe bloemen. Kleine maagdenpalm is ook een bodembedekker die het „zo gevreesde onkruid” geen kansen gunt. Voor wie onkruid wil weren en niet van wieden houdt alweer een nuttige tip. Wellicht ook daarom dat maagdenpalm vroeger nogal wat op graven werd geplant.

De bloemen van maagdenpalm worden vooral door hommels en bijen bezocht die komen honing puren. Twee klieren naast het vruchtbeginsel produceren die zoete stof. Om er bij te komen moet het insect nogal diep in de bloem dringen en raakt daarbij met kop en monddelen de helmknoppen (die stuifmeel vormen). Als het insect een andere maagdenpalm bezoekt, komt er wellicht wat stuifmeel op de haarpluimpjes van een stempel. Zo voeren de insecten stuifmeel van de ene plant naar de stampers van een andere plant. Kruisbestuiving heet dat en die is goed voor de vruchtvorming. Zelfbestuiving bij maagdenpalm heeft geen vruchtvorming tot gevolg. We hebben dus de bijen nodig.

Je kunt maagdenpalm gebruiken als thee:

Op 15 g gesneden bladeren gieten we een halve liter kokend water en laten het geheel gedurende 10 minuten trekken. Drink elke dag 2 tot 4 kopjes. Deze thee wordt aanbevolen tegen misselijkheid en migraine.

Als omslag: Tegen kneuzingen helpt een omslag van gekneusde maagdenpalmbladeren, dat met een linnen doek op de pijnlijke plek wordt aangebracht.

En nog een tip: Ook Ginkgo Biloba verbetert het geheugen.

Denk aan Ginkgosan van Fytobell.

Je vindt Ginkgosan van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 3002-458.

Of je kunt Ginkgosan van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be of via www.boverte.com. Je zult nooit meer vergeten waar je je sleutels hebt gelaten…

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer