aug 26, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Wat doe je aan barstende hoofdpijn?

Er is geen gezondheidsprobleem dat meer patiënten treft dan hoofdpijn. Dat is ook af te leiden uit het aantal middelen dat daarvoor moet dienen. Vooral vrouwen worden er het slachtoffer van. De oorzaken zijn haast zo talrijk als het aantal patiënten dat last heeft van dit probleem. Vaak wordt enkel gebruik gemaakt van een pijnstiller, terwijl de dokter levenslang naar de echte oorzaak kan zoeken. Vaak zijn pijnstillers ook niet aangewezen, omdat ze het probleem alleen maar maskeren en uiteindelijk het behandelen van de grondoorzaak enkel verdringen.

Hoofdpijn is niet enkel de typische migraine, of liever, helemaal niet die gekende migraine waaraan ook veel vrouwen, maar af en toe ook mannen lijden. Hoofdpijn is dat vervelende gedoe dat onverklaarbaar en plots kan optreden en weer even onverklaarbaar kan verdwijnen. Wat is daar de oorzaak van? Je kan er een leven lang naar zoeken. En toch moet je het vinden! En intussen kan je een pijnstiller nemen om het leven draaglijker te maken. Maar ook hier moet je voorzichtig zijn, dat je niet meer schade aanricht dan het probleem zelf. Hiervoor bestaan drie hoofdgroepen van pijnstillers, die alle drie hun typische werking hebben, hun typische nevenwerkingen en ook hun doeltreffendheid en veiligheid. Maar hoofdpijn: hoe pak je het dan aan?

Hoofdpijn is een signaal

Hoofdpijn is zelden een op zichzelf staand probleem, meestal is het een aanduiding dat er „ergens” in het lichaam een probleem bestaat. De vraag is welk. De meeste ziekten die met koorts gepaard gaan, leveren ook wel eens hoofdpijn op. Griep, verkoudheid, longontsteking, lever- en maagaandoeningen, geven als toemaatje niet zelden een barstende hoofdpijn. Ook overdaad aan alcoholische dranken bezorgen je ’s anderendaags vaak de fameuze haarpijn, de kater met al zijn naweeën. Alweer hoofdpijn. Je hebt te veel getafeld? Hoofdpijn! Hardlijvigheid? Ook weer hoofdpijn. Dames lijken er gevoeliger voor dan mannen. Bovendien kunnen ook psychische of emotionele moeilijkheden aanleiding geven tot barstende koppijn. Na een flinke ruzie, of na een conflict waar je niet meteen een oplossing voor ziet, kan de hoofdpijn het probleem nog wat ingewikkelder maken.

Hoofdpijn, de gesel van veel patiënten, waaronder vooral vrouwen. Heel wat levensmiddelen kunnen verantwoordelijk zijn voor de steeds terugkerende hoofdpijnen. Als je je voeding controleert, hou dan ook rekening met de tussendoortjes, ook daarin kunnen verborgen hoofdpijnveroorzakers zitten.

Biogene aminen

Er zijn problemen waarbij je de hoofdpijn gemakkelijk kunt situeren. Als je een ontsteking van de sinussen of de voorhoofdsholten krijgt, dan hoort daar als het ware hoofdpijn bij. Maar dat is niet altijd even gemakkelijk te bepalen. Denk maar eens aan de hoofdpijn die het gevolg is van overgevoeligheid voor bepaalde spijzen. Begin daar maar eens naar te zoeken. Vorsers hebben ontdekt dat biogene aminen (een eiwitstructuur) verantwoordelijk kunnen zijn voor de onverklaarbare hoofdpijnen. Je moet het bij jezelf eens nagaan of de hoofdpijn niet vooral optreedt na het eten van gefermenteerde kazen, drinken van wijn, drinken van bepaalde soorten bier, vooral van hoge gisting, het eten van yoghurt, gerookte vlees- en viswaren. Ook vers brood mag op het lijstje worden gezet. Leverpasteien, room houdende producten, chocolade, coladranken en cafeïne houdende dranken, haring, varkensvlees, jenever en sterk alcoholhoudende dranken. Tenslotte yoghurt, wild, schaaldieren en gebakjes.

Sommigen slaan al in paniek, bij het overschouwen van dit lijstje. Het is slechts een overzicht van de meeste hoofdpijnveroorzakers, zonder volledig te zijn. Er zijn er dus nog meer, maar dat betekent niet dat ze allen tegelijk toeslaan. Zo is het perfect mogelijk dat je slechts aan één product hoofdpijn overhoudt, niet aan allemaal. Er blijft dus nog altijd voldoende over om van het leven en zijn weldaden te genieten. De stof die de boosdoener is zou thyramine zijn. Daardoor zou een bloed vaatverwijdend effect optreden, met hoofdpijn als gevolg. Bloedvaten kun je weer tot hun normale proportie herleiden door een dagje vasten, rusten, koele kompressen op het hoofd en vooral omschakeling van dieet.

Hormonen en stress

Ook de hormonen – hoe kan het anders – kunnen verantwoordelijk zijn voor hoofdpijn. De typische migraine is daar vaak mee gemoeid: eenzijdige hoofdpijn die vrouwen één- of tweemaal per maand treitert. Er zijn meer vrouwen die er last van hebben dan dames die ervan gespaard zijn. En daar is niet zo veel tegen te beginnen. Je kan de pijn wat beperken door rustig te blijven, in een verduisterde kamer te vertoeven als je het voelt opkomen, door een dagje of een halve dag te vasten, lawaai en fel licht te vermijden, en proberen wat te slapen. Sommigen zijn er beter van als dat lukt.

Voor anderen blijft niet veel anders over dan de ellende proberen te verbijten of een pijnstiller te slikken. Soms durft een kop sterke koffie ook wel eens helpen. Weer anderen zijn het slachtoffer van stress. Het gaat weliswaar niet over dezelfde pijn en dezelfde last, omdat spanningen een rol kunnen spelen bij de dynamiek van de bloedvaten.

Ook de plaats waar de hoofdpijn optreedt, kan verschillen: het voorhoofd, tussen de ogen, het achterhoofd, de hals. Alles heeft een aparte betekenis en je doet er goed aan deze dingen bij de behandelende arts zo precies mogelijk te beschrijven. Pijn in het achterhoofd die uitloopt naar de hals toe kan bijvoorbeeld te maken hebben met galproblemen, terwijl pijn net boven de ogen vaak met maagklachten samenhangt.

Bij de keuze van het middel moet uiteraard rekening worden gehouden met deze conclusies, want als de hoofdpijn veroorzaakt wordt door maagklachten, dan vallen bepaalde pijnstillers ook vanzelf weg, omdat ze de maag soms nog meer belasten. Dat is bijvoorbeeld het geval met hoofdpijnmiddelen die gebaseerd zijn op acetylsalicylzuur, die een etsende werking hebben op de maagslijmvliezen: veel patiënten hebben daardoor last van aantasting van de maandwand en krijgen minuscule bloedingen in het maagslijmvlies. Dit middel (aspirine bijvoorbeeld) is dan ook niet geschikt voor patiënten met gastritis of maagzweren. Zij zijn verplicht naar iets anders uit te kijken en die keuze hebben ze gelukkig ook nog. Het is dan ook goed te weten welke middelen het hoofdpijnmiddel allemaal bevat.

Sommige hoofdpijnpillen zijn een samenstelling van een pijnstiller en een opwekkend of een sederend middel, al naar gelang de indicatie. Zo zijn er combinaties voor zelfmedicatie met codeïne, coffeïne of een mengeling ervan. Op het gastro-intestinaal vlak zijn er nevenwerkingen met acetylsalicylaten. Opletten voor de nieren met populaire pijnstillers! Er kan mogelijk irreversibele leverschade ontstaan door overdosering. Er is een duidelijk bewezen invloed op het maag- en darmstelsel en dat kan ulceraties en bloedingen veroorzaken. Zelfs bij kleine doseringen die bijvoorbeeld vaak worden voorgeschreven om hart- en vaatziekten te voorkomen, ligt het risico op maagzweren hoger. Uit een studie bleek ook dat hoe jonger men was, des te meer last men had van bijwerkingen. Bij bejaarden is het risico niet groter dan bij jongere volwassenen. Een compleet veilige pijnstiller bestaat eigenlijk niet, maar het allerveiligste is natuurlijk de oorzaak op te sporen en daar naar te handelen, op die manier stijgt de kwaliteit en de veiligheid van het leven aanzienlijk.

En omdat veel hoofdpijn ook een nevenverschijnsel kan zijn van ontstekingen kan men best eerst een veilige ontstekingsremmer proberen.

Een goed middel is dat op basis van Curcuma Longa.

Een tip: Curcuma Forte van Fytobell.

Je vindt Curcuma Forte van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2963-700. Of je kan Curcuma Forte ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoe kun je spataders voorkomen?

Voor alles is een oplossing, of liever wordt een oplossing voorgesteld. Maar of dat dit de goede oplossing is, laten we in het midden. Zo kun je tegen spataders een operatie verkiezen, terwijl dat eigenlijk een symptomatische behandeling is. De benen worden wel weer...

Lees meer

Waarom klagen vrouwen zo vaak over hoofdpijn?

Iedereen kan al eens last krijgen van hoofdpijn, maar vooral vrouwen zijn er gevoelig voor en gebruiken het dan ook als excuus. Neen, we hebben het hier niet over de gekende kolder “vanavond niet schat, ik heb hoofdpijn”, maar wel over het feit dat meer vrouwen dan...

Lees meer