sep 4, 2020 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Overgevoelig? Wat is de beste buffer tegen allergenen?

Het is dan eens een mooie zomer en dan loop je de hele tijd te niezen en te snotteren. Heb je de vakantie aan zee doorgebracht, dan waren dat vervelende kuchje en de niesbuien al heel wat minder, misschien zelfs helemaal verdwenen. De oorzaak van het ongemak is duidelijk: je bent allergisch, maar dat zal al langer duidelijk geweest zijn voor wie er echt mee sukkelt. Dat is geen pretje, want het allergieseizoen duurt lang, te lang zelfs. Het kan al in februari beginnen met de hazelaar en de berk en het kan gemakkelijk uitlopen tot november met pollen en grassen, maar ook met de huisstofmijt die altijd aanwezig kan zijn in de woning. Misschien ben je ook overgevoelig voor een bepaald soort voedsel, zoals gluten in brood, of aardbeien, of bepaalde kruiden. Je gaat er wel niet van dood, maar het kan wel erg vervelend zijn.

Maar wat is dat eigenlijk een allergie? Het is een overreactie van het immuunsysteem die histamine vrijzet ter verdediging tegenover een stof die eigenlijk geen verdediging behoeft. Het lichaam beschouwt n.l. ongevaarlijke stoffen als gevaarlijk voor het organisme en zet de strijd in: daarmee reageer je allergisch. Stof, huismijt, schimmels, pollen, dierenharen, zijn doorgaans niet gevaarlijk, maar door een foutje in het immuunsysteem worden die dingen als riskant herkend en komt er een overreactie. Histamine, een stof die bij allergiepatiënten goed gekend is. Maar wat kan je eraan doen?

Op zee zijn geen allergenen. Mensen die op een boot hun vakantie doorbrengen, ervaren weinig of geen last, tenzij die allergisch zijn voor stoffen in het schip zelf: tapijt, dieren, voedsel, schimmels. De beste raad is: als de zeelucht je goed doet, zoek dan de zee op zoveel je kan. Of, ga er wonen als dat kan en mag voor je beroep, voor je gezin, voor de kinderen, voor je familie.

Je kan uiteraard laten uitzoeken op welke stoffen je allergisch reageert. Van zodra je dat weet, kun je er rekening mee houden: het voedsel kiezen in functie van je gevoeligheid, of bepaalde medicijnen vermijden, of een streek, of bepaalde planten in huis, of geuren van tapijt of meubels; Het kan allemaal.

Je moet proberen een buffer in te bouwen, zodat zoveel mogelijk allergenen buiten blijven, want doorgaans komen die van buiten. De beste barrière is de vloermat. Kies een grote vloermat die stof aantrekt en waar zoveel mogelijk elementen en stoffen blijven in hangen: stof van de straat met allerlei polluenten van lood tot andere zware metalen, pollen, vervuilende elementen waarop je allergisch kan reageren. Je mag niet uit het oog verliezen dat elke ruimte of omgeving waar je die dag vertoefde, een afdruk kan achterlaten op je schoenzolen: publieke toiletten, kantoren, winkelruimten, straten in de stad, pleinen, cafetaria’s, winkels, openbaar vervoer. Je kan dus allerlei irriterende stoffen meebrengen uit je ruime omgeving, zelfs aan afdruk van de stoffen in je straat.

De mat is daar om die stoffen tegen te houden en te beperken. Vraag dan ook aan je kinderen, je partner, vrienden, bezoek van familie enz. dat ze om te beginnen hun schoenen goed afvegen en bij voorkeur zelfs de schoenen uittrekken en bij de ingangsdeur achterlaten alvorens ze uw huis of appartement betreden. Amerikaans onderzoek heeft aangetoond dat op die manier alleen al meer dan 60 percent van de allergenen belet kunnen worden om het huis binnen te komen.

Het is daarom geen slecht idee om bij de ingangsdeur, in de hall een kast of tenminste een rekje te voorzien waarop de schoenen kunnen geplaatst worden waarmee iemand is buiten geweest. Binnen wordt dan ook schoeisel aangeraden waarmee je echt binnen blijft en niet naar buiten gaat, ook niet in je eigen tuin.

Eenvoudige en gemakkelijke pantoffels kunnen eveneens ter beschikking worden gesteld van bezoekende vrienden of verwanten. Ze zullen het zeker begrijpen als je hen uitlegt waarom je dit van hen vraagt.

Wat kun je nog doen?

 • Stofzuig regelmatig de woning, liefst dagelijks met een stofzuiger met HEPA-filters die de kleinste stofjes en dus ook allergenen tegenhouden en niet opnieuw de kamer inblazen.
 • Ben je buiten geweest, trek dan eenmaal thuis verse kleren aan, ook ondergoed en dat bij voorkeur nadat je een douche hebt genomen, waarbij je uiteraard ook je haar moet wassen en grondig naspoelen.
 • Vermijd tapijt in huis en let ook op met bepaalde stoffen overgordijnen. Ze zijn mooi, maar het zijn vaak stofnesten.
 • Heb je airco, ververs dan regelmatig de filters.
 • Leg in je slaapkamer elke dag een nieuwe kussensloop, zodat je ’s nachts vrij kan ademen en houd ’s nachts de vensters dicht. Open enkel de vensters als het flink regent, want de regen spoelt de allergenen uit de lucht.
 • Stouw je huis niet overvol met snuisterijen, want dat kunnen stofnesten worden en dus allergische reacties oproepen.
 • Vermijd rommel. Berg dat op in de kelder of op zolder, of doe het gewoon weg als je het niet meer gebruikt.
 • Als je verbouwingen doet of iets nieuws aanschaft, kies dan bij voorkeur gladde materialen. Die kan je gemakkelijk reinigen en er hecht zich minder gemakkelijk stof aan.
 • Laat je huisdieren nooit in je slaapkamer en zeker niet ’s nachts.
 • Als je stof ruimt, doe het bij voorkeur met een licht vochtige vod. Het stof blijft er gemakkelijker inkleven en gaat niet zo gauw opstuiven.
 • Zorg voor een normale luchtvochtigheid: vijftig percent relatieve vochtigheid is een mooi gemiddelde. In te droge lucht verspreiden allergenen zich namelijk gemakkelijker.
 • Verlucht wel geregeld de badkamer zodat er zich geen schimmels kunnen vormen, want ook dat kan een overreactie van het immuunsysteem veroorzaken.
 • Ken je zelf! Weet welk voedsel je verdraagt, welke stoffen van kleding je niet verdraagt en op welke plekken in je huis of in de natuur je meer last hebt. Op die manier zal je de histamine-boost kunnen vermijden.

En wil je toch een natuurlijk hulpje, dat kan want Salsaparilla houdt de histamine binnen de perken.

Een tip: Smilabell van Fytobell en de histaminerush in je lijf zal worden getemd op een natuurlijke manier. Zo krijg je veel minder last van nare stoffen uit je omgeving.

Je vindt Smilabell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2991-487. (Bestaat ook in mondspray voor dringende momenten).

Of je kan het ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoe kun je spataders voorkomen?

Voor alles is een oplossing, of liever wordt een oplossing voorgesteld. Maar of dat dit de goede oplossing is, laten we in het midden. Zo kun je tegen spataders een operatie verkiezen, terwijl dat eigenlijk een symptomatische behandeling is. De benen worden wel weer...

Lees meer

Waarom klagen vrouwen zo vaak over hoofdpijn?

Iedereen kan al eens last krijgen van hoofdpijn, maar vooral vrouwen zijn er gevoelig voor en gebruiken het dan ook als excuus. Neen, we hebben het hier niet over de gekende kolder “vanavond niet schat, ik heb hoofdpijn”, maar wel over het feit dat meer vrouwen dan...

Lees meer