aug 22, 2019 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Wanneer moet je voorzichtig zijn met natuurlijke middelen?

Merkwaardig is toch dat een aantal mensen in de gezondheidssector natuurlijke middelen waardeloos vinden. Even merkwaardig is dan weer dat uit dezelfde sector waarschuwingen komen om bepaalde natuurlijke geneesmiddelen niet te combineren met klassieke geneesmiddelen omdat ofwel de werking wordt verstoord, ofwel wordt tegengewerkt, ofwel wordt versterkt. Dus natuurlijke middelen werken wel degelijk!

Maar je moet er wel verstandig en met kennis van zaken mee omgaan.

Natuurlijke preparaten werken zeker, maar ze kunnen ook een averechts effect hebben als je ze niet verstandig gebruikt.

Zo is het duidelijk dat je geen tranquilizers of antidepressiva moet combineren met Hypericum, oftewel Sint-Janskruid.

Hypericum zoals in Hyperibell van Fytobell werkt wel degelijk als je een sombere stemming hebt, zeg maar je depressief voelt. Dat combineren met de klassieke antidepressiva is niet verstandig. Het effect kan te sterk worden.

Zo is het trouwens ook bekend dat het niet goed is om deze middelen te gebruiken samen met grapefruit, omdat de actieve stof daardoor veel te langzaam wordt afgebroken.

Dat is ook zo met Echinacea. Het is al langer bekend dat Echinacea purpurea oftewel de rode zonnehoed het immuunsysteem een boost geeft. Dat zit bijvoorbeeld in Echinabell van Fytobell dat de weerstand bijzonder goed versterkt. Je bent dan minder vatbaar voor allerlei besmettingen en dat kan in de winter heel goed van pas komen.

Maar het is geen goed idee om Echinacea te combineren met klassieke preparaten die de weerstand doen afnemen. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn met patiënten die immunosuppressiva nemen om de afweer te onderdrukken in geval van auto-immuunziekten. De werking van de immuun onderdrukkende medicijnen kunnen door de Echinacea afgezwakt worden. Het is daarom verstandig om er met je arts of apotheker over te praten, tenminste als die kennis heeft van de werking van natuurlijke middelen. Conclusie: natuurlijke middelen werken zeker, maar je moet er – zoals met alles – verstandig en met kennis van zaken mee omgaan en ze gebruiken waarvoor ze bedoeld zijn.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Opgepast: ook na de week van de teek!

Stel dat na een telling vastgesteld wordt dat er op één vierkante kilometer honderdduizend mensen wonen. Dat lijkt gigantisch veel en onmogelijk en het zou trouwens leiden tot gevaarlijke toestanden. Want waar veel mensen op een beperkte oppervlakte wonen stijgt het...

Lees meer