apr 3, 2023 | Gezondheid | 0 Reacties

Visolie helpt tegen hartritmestoornissen

Iedereen vanaf middelbare leeftijd is wel alert en eigenlijk ook een beetje bang met betrekking tot hart- en vaatziekten. Want iedereen kent wel iemand van die leeftijd die plots getroffen wordt door een hartinfarct of beroerte. Het is er zozeer ingehamerd dat de maatschappij ontzettend bang is van cholesterol, terwijl de interpretatie daarvan in feite op een andere manier moet gebeuren.

Vette vis zoals zalm, makreel, haring enz… bieden een bijzondere bescherming voor hart en bloedvaten.

Te hoge cholesterolwaarden wijzen wel op een probleem t.o.v. hart en bloedvaten, maar de oorzaak ligt elders. Het zijn vooral de laaggradige ontstekingen die moeten worden voorkomen en worden geobserveerd en dat heeft niets te maken met cholesterol, wel integendeel. Het is de levenswijze die van belang is.

Zo zal het vermijden van geraffineerde suiker, het opnemen van ruwvezels in de voeding en het vermijden van junkfood al heel wat beter zijn om die laaggradige ontstekingen te voorkomen. Ook vette vis kan ertoe bijdragen de bloedvaten gezond te houden.

Cholesterol en antioxidanten

Maar één zaak is toch al duidelijk: het is niet de cholesterol die gevaarlijk is. Want vette vis bevat heel veel cholesterol en het is precies die vette vis die een beschermend effect heeft op de bloedvaten en het hart. Je moet wel rekening houden met de vetzuren. De n-3 meervoudig onverzadigde vetzuren kunnen bij al wie vis eet bijdragen tot een verbetering van de gezondheid en het voorkomen van infarct en trombose. Vette vis op het menu is dus geen luxe, maar een daad van gezondheidspreventie. Vis bevat niet enkel meervoudig onverzadigd vet, maar ook verschillende vitamines en mineralen die bekend staan als antioxidanten: B12, B6, vitamines A en D, en selenium.

Meer hartinfarct bij vleeseters

Ook uit een Belgische studie is gebleken dat naast omega-3 vetzuren uit vette vis, ook een hoge inname van bioflavonoïden een sterke invloed heeft op de gezondheid. In de New Engeland Journal of Medicine werd ook een studie gepubliceerd, waaruit blijkt dat de visconsumptie een sterke relatie heeft met het al dan niet optreden van vaataandoeningen. Vanaf 1960 werden, over een periode van 20 jaar, de voedingsgewoonten gevolgd van 852 mannen in de leeftijd van 40-59 jaar in de stad Zutphen. Bij mannen die geen vis aten was het sterftecijfer door hartziekten 2,5 maal hoger dan in de visetende groep.

Men rekende hiervoor een portie van minstens 30 gram per dag, wat overeenkomt met één à tweemaal vis eten in de week. Meer vis eten, resulteerde dan ook weer niet in een vermindering van het sterftecijfer. Het is dus niet nodig bij elke maaltijd vis te consumeren, als dat tweemaal in de week gebeurt, lijkt het effect op hart en bloedsomloop even significant.

Omega-3 vetzuren

Ook in Wales werd een belangrijke studie verricht onder 2000 patiënten. Hieruit bleek dat als minstens tweemaal in de week vette vis werd gegeten, de sterfte door hart- en vaatziekten met 33 percent daalde, terwijl de algemene sterfte door andere aandoeningen ook met 29 percent naar beneden ging.

Volgens cardiologen spelen de Omega 3-vetzuren niet enkel een belangrijke rol in de preventie van infarcten, maar dragen ze er eveneens toe bij dat hartritmestoornissen en acute ischemie (vernauwing van de hartkransslagaders) worden voorkomen.

Ook plotse hartstilstand lijkt onder de testgroep minder voor te komen. Uit de studie uitgevoerd in Wales bleek vette vis een grotere bescherming te bieden dan magere vissoorten.

Dat werd trouwens ook bevestigd door prof Dr. Brugada specialist op het gebied van hartritmestoornissen en actief in de bekende hartkliniek van Aalst. Hij raadde iedereen dan ook aan:

 • niet te roken
 • voldoende te bewegen
 • stress te vermijden
 • maar vooral vette vis te eten of visolie te gebruiken, vanwege de Omega-3 vetzuren, die hart- en vaatbeschermend zijn.

Leef er niet op los

De beschermende rol van omega-3 vetzuren strekt zich niet zover uit dat de levenswijze voor de rest geen belang meer zou hebben. Vette vis voorkomt wel hart- en vaatziekten, maar heft de negatieve invloed van een totaal verkeerde levenswijze niet zozeer op. Vette vis moet als een vervanger voor slecht vet worden beschouwd en moet dus op het menu komen in de plaats van junkfood, vlees, saus, gebak en een overdaad aan koolhydraten. De maximale bescherming komt er pas als dit vette-vis-dieet in een gezond leefpatroon wordt ingeschakeld.

Volwaardige voeding

Ook andere antioxidanten blijven hun rol vervullen: vezelrijke en volwaardige voeding in de plaats van verarmde geraffineerde producten, vitaminerijke kost en voldoende mineralen blijven van groot belang.

In verstaanbare taal betekent dat:

 • meer groenten en meer fruit
 • volkorenbrood in de plaats van wit brood
 • volle zilvervliesrijst in de plaats van de witte gepolijste rijst
 • totaal niet roken
 • best geen alcohol
 • olijfolie in de plaats van margarine
 • yoghurt in de plaats van pralines en gebak.
 • eet zelden friet, want doorgaans is dat een leverancier van transvet, wat levensgevaarlijk is.
 • eet meer noten en ruwvezels: bonen, linzen, erwten, groenten

En een gezonde slaap is essentieel voor het herstel van het zenuwstelsel en de lichaamscellen. Wie onvoldoende slaapt, verhoogt zijn risico op een hartinfarct en depressie. Er is tegenwoordig te veel gelegenheid om later te gaan slapen en dus te weinig slaap te hebben: televisie, allerlei spelletjes op de computer en de iPhone, sociale media.

Heel wat mensen willen na de corona en de beperkingen die ermee gepaard gingen, inhalen door uitbundig uit te gaan, restaurantbezoek, feesten enz. Het kan allemaal wel, als het met mate gebeurt en als het een gezonde levenswijze niet in de weg staat.

Zo is stress ook een belangrijke factor die nadelig is voor de gezondheid van hart en bloedvaten.

Ontspanning is nodig, maar het mag niet ten koste gaan van andere dingen zoals regelmatige en voldoende slaap.

Stress kun je mijden door regelmaat in te bouwen in je leven, door extra motivering te halen uit gezondheid als gevolg van een juiste levenswijze.

Problemen zullen er altijd zijn, maar zo mogelijk moet je conflicten oplossen door ze uit te praten. Vooral met collega’s, buren, vrienden, familieleden is dat van belang, omdat je met die mensen moet samenleven en zo kun je er in geval van nood ook op rekenen.

Dat is de beste garantie om stokoud te worden en vooral tot op hoge leeftijd gezond te blijven.

En een tip: visolie van Nutribell, met de belangrijke Omega-3 vetzuren.

Je vindt Omega-3 visolie van Nutribell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2751-485.

Of je kunt Omega-3 visolie van Nutribell ook online bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Opgepast: ook na de week van de teek!

Stel dat na een telling vastgesteld wordt dat er op één vierkante kilometer honderdduizend mensen wonen. Dat lijkt gigantisch veel en onmogelijk en het zou trouwens leiden tot gevaarlijke toestanden. Want waar veel mensen op een beperkte oppervlakte wonen stijgt het...

Lees meer

Geen paniek: De truc tegen de hik

Je hebt het vast al meegemaakt: iemand krijgt tijden het eten een onbedaarlijke hik, waarbij telkens grote happen lucht worden ingeslikt. De goede raad van grootmoeder is nog altijd van kracht: drink een flinke slok koud water, of hou de adem in. Maar de hik wat is...

Lees meer

We worden langzaam vergiftigd

We weten allemaal dat de kwaliteit van de voeding ook de kwaliteit van onze gezondheid beïnvloedt en zelfs in belangrijke mate meebepaalt. Denk maar aan roken, de kwaliteit van de lucht, het fabrieksvoedsel, de bewerking van de basiselementen van de voeding. We eten...

Lees meer