jun 26, 2020 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

ALLERGIE: waarom slaat het immuunsysteem op hol?

Hoeft het nog gezegd? We kunnen eigenlijk geen enkel orgaan in het lichaam missen, maar één van de allerbelangrijkste zijn de darmen en daarin is het microbioom van kapitaal belang. Dat komt omdat de samenstelling van de bacteriën in de darmen voor een belangrijk deel, zeg maar, het grootste deel onze gezondheid zal bepalen. Daar worden de immuunstoffen voorbereid, de darmbacteriën bepalen namelijk de weerstand en dat geldt zowel voor de kwaliteit van het bloed als voor de antistoffen tegen infectieziekten, maar ook tegen overgevoeligheid voor bepaalde stoffen zoals allergenen.

De darmflora hebben we geërfd van onze moeder. Dat is het basisgegeven waar we heel ons verder leven mee voort moeten. Daarom is het ook van bijzonder groot belang dat een zwangere vrouw erg attent is op wat ze eet en drinkt waardoor haar eigen microbioom en bijgevolg ook dat van haar toekomstige baby zal bepaald worden.

Heel veel mensen hebben momenteel last van overgevoeligheid vanwege de pollen van grassen en bomen. De histaminereactie van het lichaam slaat op hol. Dat kan je gemakkelijk temperen met de juiste natuurlijke middelen: om te beginnen met het saneren van het microbioom, plus een natuurlijk antihistaminicum.

De darmflora oftewel het microbioom wordt door heel wat factoren beïnvloed. Ook door erfelijke factoren, want dat is de oorspronkelijke status waar de flora zal naar terugkeren nadat er problemen waren opgedoken bijvoorbeeld doordat men verplicht was antibiotica te nemen. Antibiotica verwoesten natuurlijk de bestaande bacteriën en verstoren de orde, – hoewel ze noodzakelijk kunnen zijn – maar uiteindelijk zal de darmflora weer langzaam evolueren naar zijn oorspronkelijke toestand zoals we die van de moeder hebben gekregen.

Dat proces kunnen we uiteraard versnellen, verbeteren, optimaliseren of ook verslechteren. Iedereen zal begrijpen dat het nutteloos slikken van antibiotica eigenlijk een aanslag betekent op zijn eigen immuniteit. Laat die over aan de arts om het te bepalen en dan nog moet je voorzichtig zijn, want je schiet niet naar een mug met een kanon. Natuurlijk zal die mug getroffen worden door het kanon, maar de collaterale damage zoals de schade tegenwoordig zo mooi verwoord wordt, zal veel groter zijn dan het beoogde doel.

Waarom is dat microbioom zo belangrijk?

Omdat de bacteriën je weerstand kunnen vergroten of onderuit halen. In deze coronatijden is dat nog maar eens heel duidelijk gebleken. Wie een gezonde flora heeft, loopt veel minder risico op een besmetting of herstelt veel sneller.

Maar datzelfde geldt ook voor overgevoeligheid en we zouden dat in deze benarde tijden haast vergeten. Heel veel landgenoten hebben op dit moment last van allergische reacties. Nu zijn dat de grassoorten en kruiden en zo zijn er honderden. De berk en de hazelaar waren eerst en dit jaar waren ze er vroeg bij vanwege de zachte winter en het milde voorjaar. Veel mensen zijn niet enkel allergisch aan pollen, maar ook aan bepaalde voeding, medicijnen, contacten met metaal (nikkel bijvoorbeeld). Daar speelt een aantal factoren een rol in: het microbioom, de omgeving waar je als kind werd opgevoegd, de hygiëne tijdens de kinderjaren (of een teveel ervan), de aanwezigheid van dieren, de atmosfeer in huis, stress en psychische beïnvloeding. Dat laatste kan misschien verbazen, maar emotionele factoren kunnen eveneens een trigger zijn. Iemand die bijvoorbeeld allergisch is aan rozen en in een kamer komt waar rozen staan, kan plots een allergische aanval krijgen bij het zien van de bloemen, terwijl achteraf blijkt dat de rozen van plastic waren en dus geen allergenen konden verspreiden.

Tegen allergenen, bloeiende planten, stuifmeel en pollen of stoffen in huis kun je niets beginnen. Je kan wel hygiëne nastreven en schimmels tegengaan in je woning en je wasgoed niet buiten drogen, maar je kan de allergenen niet bannen, wel je microbioom verbeteren door gezond te leven en te eten.

Maar je kan binnenhuis ook heel wat doen om de atmosfeer cleaner en dus veiliger te maken. Zo is het bekend dat etherische olie van de theeboom oftewel tea-tree, de strijd aanbindt tegen zwevende pollen. Als je een verdamper hebt, gebruik dan teatree, het zal al heel wat schelen. Gebruik geen ventilator, zelfs niet bij dit warme weer, want het laat de allergenen doorheen heel je kamer dartelen. Ook in verband met het coronavirus is dit niet aan te raden. Hou overdag ramen en deuren zoveel mogelijk dicht en vermijd tocht.

Je kan ook aan je persoonlijke hygiëne iets doen. Was de haren regelmatig of spoel ze elke avond grondig uit, dan hoef je niet met stuifmeel in je haren te gaan slapen. Wat je ook kan doen: de oogleden verschillende keren per dag spoelen. Heel veel mensen hebben namelijk last van jeukende ogen door overgevoeligheid. De allergenen zetten zich vast in de wimpers en tijdens het knipperen met de oogleden worden ze over het oog verspreid. Als je die geregeld even onder de lauwwarme waterkraan houdt en uitspoelt is dat probleem meteen van de baan.

Ook wat vaseline smeren aan de binnenkant van je neusvleugels helpt om allergenen tegen te houden. Een goede procedure is het om de neus en neusholten regelmatig te spoelen met zeewater of zout water. Dergelijke flacons zijn tegenwoordig kant-en-klaar te koop in de apotheek.

Onderzoek heeft uitgewezen dat wie driemaal per dag zijn neusholten met zeewater of zout water spoelt 75 percent minder kans heeft op allergische reacties. Als de pollen worden weggespoeld of tegengehouden, kunnen ze niet massaal aanvallen en krijgt je immuunsysteem de tijd om te reageren.

Waar komt trouwens die heftige reactie vandaan? Van histamine, de stof die door het lichaam geproduceerd wordt om zich te verweren. Die aanmaak van histamine kan je op een natuurlijke wijze temperen door gemberthee te drinken, dat zal al meer dan de helft schelen. Want gember is een natuurlijk antihistaminicum.

Wat eveneens helpt: Salsaparilla, ook een natuurlijk antihistaminicum.

Een tip: Je hebt een uitstekend antihistaminicum n.l. Smilabell van Fytobell.

Smilabell bevat echte Salsaparilla, Urtica, Allium, Olea, enz, allemaal stoffen die ideaal zijn om histamine onder controle te krijgen.

Je vindt Smilabell van Fytobell bij de apotheek met CNK-bestelnummer: 2991-487.

En vergeet vooral niet aan je darmflora te werken.

Daarvoor is er een uitstekend middel om de groei van de juiste bacteriestammen met de Bifido-groepen te bevorderen: Allobiose van Fytobell.

Je vindt Allobiose van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2121-226.

Je kan beide natuurlijke middelen ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Vis beschermt je hart

Mensen die tweemaal per week vette vis (makreel, haring, zalm, sardines) eten, hebben een veel kleinere kans op het dichtslibben van de bloedvaten en op hart- en vaatziekten. Daarnaast beschermen de aanwezige vetzuren ook tegen de ziekte van Alzheimer en een bepaalde...

Lees meer

Meer fruit eten, is langer en gezonder leven

Eet jij weinig fruit? Wanneer je dagelijks wat extra fruit gebruikt, loop je 20% minder risico om vroeg te overlijden. Hoogleraar volksgezondheid, dr. Kay-Tee Khaw van de universiteit van Cambridge onderzocht de voedingsgewoonten, chronische ziekten en sterfte van...

Lees meer

Beter slapen door te vermageren

Roken is zowat de standaard van ongezond leven en alles wat ongezond is, wordt daarmee vergeleken. Zo wordt bijvoorbeeld gesteld dat “zitten”, het nieuwe roken is, omdat veel mensen met een kantoorbaan te weinig bewegen en daarmee betalen voor hun gezondheid. Niet...

Lees meer

Hoe kun je gezond vermageren?

Talrijk zijn de patiënten die willen vermageren. Er zijn organisaties die er fortuinen aan verdienen, terwijl de resultaten eigenlijk volkomen afhangen van de inzet en vooral ook de kennis van de persoon zelf die wat minder gewicht op de weegschaal wil aflezen. Er is...

Lees meer

Hoe je cholesterol perfect beheersen?

In tegenstelling tot wat velen denken wordt cholesterol niet vooral aangebracht door de voeding. Het is het lichaam zelf die deze belangrijke stof grotendeels aanmaakt. Dat betekent ook dat cholesterol heel belangrijk is voor het lichaam: hormonen, hersenen, enz. Je...

Lees meer