mrt 18, 2024 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Hoe je snotvalling sneller genezen?

Het moment is aangebroken om dozen wegwerpzakdoekjes aan te schaffen. De rekken in de supermarkt waar deze bekende “familiedozen” uitgestald staan, worden langzamerhand leger. Eigenlijk niet zo langzaam, maar zienderogen. Dat wil wat zeggen: meer verkoudheden en snotvallingen dan gewoonlijk. Zie je iemand de zakdoek bovenhalen, dan volgt meteen de opmerking: “ook verkouden zeker, nummer zoveel…).

Een neusverkoudheid gaat gewoonlijk vooraf aan een keelontsteking of hoest. Maar je kunt er sneller komaf mee maken door de juiste procedures te volgen.

Er wordt op dit moment wat “afgehoest” en “afgesnotterd”. De tijd van het jaar. Niet enkel vanwege de allergenen die beginnen te circuleren op winderige en zonnige dagen, maar vooral vanwege het einde van de winterperiode.

We herinneren ons nog goed de uitspraak van oudere mensen tijdens onze jeugdjaren: “welkom maart, maar neem me toch niet mee met uw lange staart.” Dat was het gevolg van het feit dat de maand maart drie dagen langer duurde dan een gewone februarimaand, maar vooral doordat de weerstand van de bevolking duidelijk verminderd was na de winterperiode: langer binnen zitten, minder bewegen, meer contact met besmette personen en armer voedsel, minder antioxidanten en vitamines en uiteraard de onvermijdelijke feestperiode. Het doet er allemaal geen deugd aan, vandaar dat nu miljoenen landgenoten met de fameuze snotvalling en hoest opgescheept zitten.

Onvermijdelijk? Zeker niet! Maar vooral: hoe kun je er sneller komaf mee maken.

Doe dit niet

 • Sommigen hebben nog antibiotica van een vorige andere besmetting in het apotheekkastje. Neem die zeker niet, want een verkoudheid wordt veroorzaakt door virussen, niet door bacteriën. Het helpt geen zier, integendeel, het gaat verder de weerstand ondermijnen.
 • Vermijd patentsiroopjes, vaak bevatten ze te veel suikers en ontstekingsremmers, ook dat is funest.
 • Velen bevelen de fameuze grog aan. Larie! Niet doen, want alcohol helpt absoluut niet. Je gaat wel zweten en het geeft een vals gevoel van opluchting, maar je wordt er beslist zieker door.
 • De bekende pijnstillers zijn ook populair, maar ze helpen niet. Ze geven wat meer comfort, maar daardoor ga je ook minder voorzichtig zijn.
 • Door de mond ademen, brengt wel meer en gemakkelijker lucht binnen in de luchtwegen, maar daardoor worden de luchtwegen ook sneller geïrriteerd. Het is beter door de neus te ademen en de neuswegen vrij te houden of te maken.
 • Grote inspanningen zoals sport, of labeurwerk zijn niet al te best. Het lichaam kan zijn krachten beter op een andere manier aanwenden, vooral om weer gezond te worden.

Doe dit wel

 • De neuswegen vrij maken kun je best door zout water op te snuiven in de beide neusholten. Daarvoor bestaan goede sprays in de apotheek op basis van gezuiverd zeewater. Je kunt ook wat zeezout oplossen in water en dit met een pipet in de neus druppelen. Het zoute water zal de slijmen aantrekken en verdunnen, waardoor je gemakkelijker kunt ademen.
 • De slijmen verdunnen kun je met een thee op basis van tijm en salie.
 • Honing (van de imker) verzacht een geïrriteerde keel. Aangezien keel en neus in verbinding staan met elkaar via de buis van Eustachius is het goed ook de keel te verzorgen. Een “Keel & Mondspray” kan ook helpen de irritatie te verlichten.
 • Drink voldoende, want het lichaam moet gehydreerd zijn om de slijmen te kunnen elimineren en de ontsteking te genezen. Twee liter water per dag is een norm. Dat mag ook onder de vorm van kruidenthee en ook soep mag worden meegeteld. Geen alcohol of koffie, want dat werkt dehydraterend.
 • Zorg dat de lucht in je woning, slaapkamer of kantoor voldoende vochtigheid heeft. 50 à 60 percent relatieve vochtigheid is ideaal. Hang dus luchtbevochtigers bij de radiatoren.
 • Voorkom besmettingen of een surinfectie door hygiënisch gedrag: handen wassen en hoesten in een zakdoek.
 • Maak een theetje dat snel de neusverkoudheid oplost: gember, mierikswortel, tijm en honing. Laten trekken in heet water en langzaam opdrinken.

Over een paar dagen voel je je weer herboren.

En een tip om de keel te verzorgen: de Keel & Mondspray van Fytobell, ideaal om op zak te hebben en overal mee te nemen. Even sprayen en je voelt meteen de verzachtende werking.

Je vindt de Keel & Mondspray van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 3270-022.

Of je kunt de Keel & Mondspray van Fytobell ook bestellen via www.boverte.com of via www.fytobell.be.

Zo wordt het een pak stiller in je omgeving, want je ademt vrijer.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer