jun 25, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Vitamine K2 redt je skelet

Ouders van jonge kinderen zijn vooral bezorgd over de eetlust van hun lievelingen. Ze hebben gelijk, want via het voedsel moet kracht worden opgedaan om het lichaam op te bouwen, te laten groeien en gezond te houden. Gezonde kinderen worden sterke en gezonde volwassenen. Een van de belangrijkste kreten die aan tafel worden gehoord zijn: „Eet jullie vlees op”; want ouders zijn vooral bekommerd als kinderen hun vlees laten liggen. Uiteraard zijn eiwitten heel belangrijk, vooral in de groei- en opbouwperiode van het kind, maar andere stoffen als mineralen, vitamines, oligo-elementen, zijn even belangrijk. Toch mag het een kind niet aan eiwitten ontbreken, omdat dit de groei remt en de opbouw van nieuwe lichaamscellen niet normaal verloopt. Die gewoonten om veel vlees te eten, zit er van kindsbeen in. Vandaar dat volwassenen en ouderen nog altijd veel aandacht aan de vleesmaaltijd blijven besteden. Velen beschouwen vlees nog altijd als het belangrijkste onderdeel van het menu. En hier wordt vaak verkeerd gedacht.

Bouwstenen van de cel

Natuurlijk heeft iedereen absoluut eiwitten nodig, want eiwitten blijven de bouwstenen van de cel. Bij ouderen worden die evenwel hoofdzakelijk gebruikt om oude cellen te vernieuwen, het lichaam heeft namelijk zijn opbouw al lang bereikt. Het eten van teveel eiwitten kan voor ouderen meer funest zijn dan heilzaam. Eiwitten veroorzaken namelijk een verzuring van het organisme en hierdoor ontstaat gemakkelijker osteoporose of botontkalking.

Meer fruit en groenten op het menu om te beletten dat het lichaam verzuurt, helpt botontkalking voorkomen. Eet niet te veel vlees, vooral niet bij het ouder worden. Het verzuurt het lichaam en heeft op die wijze onrechtstreeks een ontkalkend effect op de botstructuur.

Alle invloeden die verzurend werken, moeten daarom worden vermeden. Teveel brood eten, geraffineerde suiker gebruiken, teveel snoepen en alcohol gebruiken, hebben een verzurend effect. Tegen botontkalking is het ook van belang dagelijks een beetje in de zon te vertoeven, niet zoveel dat huidkanker kan ontstaan, maar wel voldoende dat de vitamine D kan worden opgebouwd in de huid. Onder invloed van het zonlicht kan deze vitamine zich ontwikkelen, en die heeft een gunstig effect op de botweefselvorming.

Kinderen die het slachtoffer waren van rachitis, de Engelse ziekte in de vorige eeuw, hadden eigenlijk te weinig zonlicht en ook ontoereikende voeding. Aanvoer van calcium is eveneens van belang, vooral onder vorm van zuivelproducten en groenten.

Meer dan enkel in vlees

Eiwitten zitten niet enkel in vlees, maar eveneens in zuivelproducten, in brood, in rijst, in sojaproducten, in peulvruchten, in noten, in vis. Eigenlijk is verse vis een prima eiwitleverancier, omdat het ook Omega 3-vetzuren bevat, poly onverzadigd vet dat goede cholesterol aanbrengt en de nadelige LDL-cholesterol laag houdt. Maar ook de betere eiwitsoorten hebben een verzurend effect op het lichaam, behalve die uit planten.

Veel fruit en groenten gebruiken, heeft een alkaliserend effect op het organisme. Hierdoor komt niet enkel minder kans op botontkalking voor, maar is er behoorlijk minder kans op reuma, kanker en zelfs hartinfarct. Lichaamsverzuring is nergens goed voor. Vandaar dat meer fruit en groenten op hogere leeftijd belangrijker worden dan veel vlees te eten.

Eigenlijk hebben we niet zoveel eiwitten nodig. Normaal wordt één gram eiwit per kilo lichaamsgewicht vooropgesteld. Een volwassene van 80 kilo heeft dus voldoende aan tachtig gram eiwit per dag. Een biefstuk zit daar al aardig over en dan mag je geen yoghurt, geen kaas, geen vis, geen peulvruchten en geen rijst of brood en vooral ook geen noten eten, want dan zit je er helemaal over de grens.

Om afvalstoffen in voldoende mate te elimineren is het van belang voldoende vocht op te nemen in het lichaam. Anderhalve liter tot twee liter gezond water of kruidenthee per dag is geen overbodige luxe.

Veel mensen drinken te weinig en als ze drinken zijn het ook verzurende producten: koffie, thee, alcohol. Water en vooral bepaalde kruidenthees zoals brandnetelthee en guldenroedethee, zijn goede detoxdranken. Kies eventueel een mineraalwater met laag mineraalgehalte: Mont Roucous, Volvic, Spa Reine kunnen hiervoor in aanmerking komen.

Lichte lichaamsbeweging zoals wandelen, fietsen, zwemmen, zijn niet enkel nuttig, maar ook noodzakelijk om het lichaam gezond te houden en de botten sterk te houden en te maken. Vooral bij het ouder worden is dan van belang, want heel veel mensen sukkelen bij het vorderen van de jaren met botontkalking en dat is helemaal geen pretje. Voorkomen is dan ook beter dan genezen.

Vijfmaal meer bij vrouwen

De botdensiteit is op z’n sterkst tussen de 25 en de 35 jaar. Tot de leeftijd van 45 à 50 jaar blijft het stabiel om dan aan een neerwaartse trend te beginnen. Veel factoren hebben daar invloed op, zoals beweging, hormonen (vooral oestrogenen) en de schildklier. Mensen met diabetes hebben ook neiging tot brozere botten. Het feit dat het vijfmaal meer voorkomt bij vrouwen dan bij mannen wijst in de richting van oestrogenen. Vandaar dat bij een verminderde oestrogeenproductie, wat gebeurt vanaf de menopauze, er meer botbreuken en osteoporose voorkomt. Eén op de twintig landgenoten heeft last van botontkalking en/of osteoporose. Veel onder hen zijn er zich niet eens van bewust, tot… ze iets breken. Je merkt het ook aan de kromme rug die bij veel oudere mensen voorkomt.

Voeding

Uiteraard speelt de manier van eten een belangrijke rol.

  • Calcium is van het grootste belang. Niet enkel om sterke botten te ontwikkelen of te behouden, maar ook voor het hart: gefermenteerde zuivel en groenten!
  • Vitamine D stimuleert de opname van calcium. Vandaar dat een verstandig zonnebad en/of voldoende vette vis en levertraan interessant zijn.
  • Voeg niet te veel zout aan je eten toe, omdat op die manier magnesium en calcium worden verwijderd vooraleer het lichaam er gebruik kon van maken.
  • Ook vitamine K2 is van groot belang. Die vind je vooral in gefermenteerde voeding zoals natto, zuurkool, yoghurt en ook in broccoli en groene groenten. Een goed supplement kan ook hier orde op zaken stellen.
  • Opgepast met te veel eiwitten: ze verzuren het lichaam en zijn kalkrovers.
  • Eet vooral alkalisch zodat dit een overschot wordt in het lichaam. Groenten en vruchten zijn daarom van bijzonder belang.

Een tip: Vitamine K2 kan helpen de botten te versterken en osteoporose te voorkomen.

Denk aan vitamine K2 forte van Fytobell.

Je vindt vitamine K2 forte van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2595-858.

Je kan vitamine K2 forte van Fytobell ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.be.

Zo wordt je skelet ijzersterk.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer