aug 8, 2020 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Heerlijk slapen, ook tijdens de grote hitte

Goed slapen is belangrijk voor de gezondheid: voor de geest, het geheugen, het zenuwstelsel, het hart, de bloedsomloop, de stofwisseling, kortom het complete functioneren. Ook ter preventie van gevaarlijke ziekten is een goede nachtrust erg belangrijk. Die moet lang genoeg en ongestoord kunnen verlopen. Een gemiddelde van acht uur is de norm, terwijl minder dan zes uur op termijn gevaarlijk is voor de gezondheid en meer dan negen uur ook niet goed bekomt.

Er zijn wel kortslapers die met zes à zeven uur toekomen, terwijl anderen met acht uur maar net voldoende hebben. Probeer je eigen slaapritme te vinden en houd je daaraan. Dat kan vooral door op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan en op eenzelfde uur weer op te staan.

Goed slapen is een weldaad, maar ook een must, zelfs tijdens de grote hitte, omdat het organisme minder goed functioneert als je langdurig slecht slaapt. Daar kan je gemakkelijk iets aan doen met efficiënte natuurlijke middelen.

In deze hete dagen is een goede nachtrust niet vanzelfsprekend. Veel mensen hebben het moeilijk om een verkwikkende slaap te vinden: ze raken maar niet in slaap, worden tijdens de nacht badend in het zweet wakker of ontwaken veel te vroeg. Wat moet je dan doen om bij deze hoge temperaturen toch goed te kunnen slapen? Want dat is ook nu erg van belang, vooral om de immuniteit niet aan te tasten, want die is ook bijzonder essentieel in deze vervelende coronaperiode.

Hoe ga je tewerk?

 • Probeer een vast ritme aan te houden. Het lichaam is een “gewoontemachine” en wanneer je telkens het uur om te gaan slapen of op te staan verandert, komt de bioklok in de war. Kijk naar baby’s en dieren als het zomer- of winteruur gewijzigd wordt: ze zijn helemaal van slag. Mensen die in ploegenstelsels moeten werken waarbij ze soms ’s nachts, soms overdag moeten presteren, hebben na verloop van tijd dikwijls gezondheidsproblemen. Vast slaapprogramma dus, dat is ideaal!
 • Maak je slaapkamer koel door overdag tijdens grote hitte de ramen open te zetten, maar de gordijnen dicht te laten. Heb je airco, zet die van tevoren aan, maar laat die ’s nachts minder hard of niet aan, vooral omwille van “tocht” en geluid. Ook de filters moeten brandschoon zijn!
 • Dweil je slaapkamer voor je gaat slapen, dat koelt af door verdamping van het dweilwater.
 • Slaap enkel in katoen en kies niet voor synthetische lakens. Gebruik zeker een laken en leg je niet onbedekt in bed. Muggen zullen dat wel waarderen, maar jij niet.
 • Als je omgeving het toelaat en er geen verkeerslawaai is, kan je best ook met open ramen slapen.
 • Trek lichte katoenen nachtkleding (slaapkleed, pyjama) aan, zodat dit het zweet kan absorberen. Het is daarom minder goed om ongekleed te slapen, want dan trekt het zweet in de lakens wat minder prettig aanvoelt, waardoor je kans maakt om vroegtijdig wakker te worden.
 • Loop met blote voeten nog in het licht bedauwde gras, net voor je naar bed gaat. Dat ontlaadt de spanningen in het lichaam, voert stroom af en verkoelt het lichaam.
 • Neem een lauwe of licht warme douche. Als je koud doucht, gaat het lichaam zijn best doen om je weer op te warmen en krijg je het nog warmer achteraf.
 • Aloë Vera is een verkoelende plant. Dus kan je daar gebruik van maken om bepaalde huidgedeelten ermee in te smeren. Denk daarbij aan Aloë Vera-crème van Ellen Dee.
 • De laatste maaltijd van de dag, neem je best drie uur voor bedtijd, anders loop je het risico dat je slaap gestoord wordt door de spijsvertering die nog in volle gang is.
 • Drink veel water overdag: minstens twee liter en als je goed bezig bent, kan drie of vier liter belangrijk zijn. Drink een uur tot een half uur voor bedtijd nog een groot glas water. Dat wordt nadien afgevoerd en daardoor koel je af.
 • Zet ook een glas water naast je bed, zodat je in de nacht als je toevallig wakker wordt, ook een paar slokken kan nemen.
 • Koel je voeten af. Dat is net het omgekeerde als in de winter. Je kan dat door een koel voetbad, ofwel door wat te trappelen in het gras, als je een tuin hebt.
 • Vermijd ijskoude dranken, want daardoor gaat het lichaam zijn best doen om je meer op te warmen en dus ga je meer zweten en slechter slapen. Een warme thee verfrist het best. Een goede slaapverwekkende thee is kamille of linde.
 • Vermijd laat tv-kijken of werken op de computer of het tablet. Blauw licht verstoort de productie van melatonine, het slaaphormoon. Een uur voor bedtijd: geen schermen meer.
 • Gebruik een goed natuurlijk slaapmiddel en vermijd de klassieke slaappillen die verslavend werken en je gezondheid op termijn beschadigen.

Een tip: een uitstekend natuurlijk slaapmiddel zonder risico op gewenning is gemaakt op basis van Escholtzia en Passiflora. Denk daarom een Escholcin van Fytobell en je slaapt als een roos, ook in deze tropische tijden.

Je vindt Escholcin van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2899-912.

Of je kan het ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

En Aloë Vera-crème van Ellen Dee kan je op dezelfde manier bestellen.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Zo kun je scoliose voorkomen en rugpijn verminderen

Scoliose is een veel voorkomend probleem. Het kan op elke leeftijd beginnen of waargenomen worden en betreft een scheefstand van de ruggengraat. In de plaats van dat de ruggengraat kaarsrecht zou zijn, heeft die een zigzag of S-vorm. Dat kan beginnen van in de jeugd...

Lees meer

De tien geboden voor een gezonde zwangerschap

Een gezonde baby krijgen is de droom van elke jonge moeder. Er worden over zwangerschap en kinderen krijgen veel praatjes verkocht, vooral bakerpraatjes, maar hoe kan een aanstaande moeder zich best gedragen om met de meeste kans een gezonde, welgeschapen baby ter...

Lees meer

DARMKWALEN: vaak is de ziel ziek

Darmklachten komen bijzonder veel voor. Als je bedorven voedsel hebt gegeten, overdadig hebt getafeld, te koud hebt gegeten of ijsgekoelde dranken zomaar naar binnen hebt gegoten, diepvrieskost zonder ontdooien op uw bord kreeg of besmet ijs hebt gegeten, zelfs gewoon...

Lees meer

De superieure geneeskracht van honing

Sommigen beweren dat honing hetzelfde is als suiker en dat het evenveel nadelen heeft voor de gezondheid. Dat is wel een merkwaardige uitspraak en ongetwijfeld geïnspireerd door de belangen van de raffinagefabrieken van suiker. Om één groot verschil te noemen: suiker...

Lees meer