jun 10, 2022 | Alle tips, Gezondheid, Voeding | 0 Reacties

Vermijd depressie en hartinfarct met donkere chocolade

Eet je graag chocolade? Je hebt gelijk, de meeste mensen trouwens. Uiteraard doen ze dat omdat ze het lekker vinden, maar er is ook een wetenschappelijke verklaring voor. Die wetenschap geeft hen bovendien ook gelijk want chocolade is gezond, dat blijkt uit meerdere onderzoeken. Behalve de puur bittere chocolade die eigenlijk het gezondst is, heeft chocolade een zoete smaak, wordt smeuïg in de mond doordat het gemakkelijk smelt en een licht vettige structuur heeft zoals mayonaise en cafeïne bevat. De smaak wordt ook versterkt door de geur en als je zowel chocolade als koffie ruikt, dan krijg je daar een hunkerend gevoel en een gelukkige smaak van.

Chocolade wordt geassocieerd met een aangenaam gevoel, een leuke prikkel, een belonend effect. Het compenseert ook negatieve gevoelens. Heb je een slechte ervaring op het werk, met vrienden, in het gezin, dan grijp je naar chocolade om dat negatieve gevoel om te buigen. Voel je je ’s avonds wat eenzaam, of heb je een onbestemd gevoel, dan zal chocolade een soort aangenaam gezelschap bieden en het gevoel van leegte opvullen met blijde gevoelens die via de smaak een mechanisme in de hersenen in gang zetten: de endorfines.

Chocolade is niet alleen lekker, het is ook gezond, zowel voor hart- en bloedvaten als voor je gemoed want het voorkomt ook depressie.

De smaak-en geurproef

Smaak, geur en gevoel zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Smaak en geur waarschuwen ons ook als er gevaar dreigt of als voedsel een risico voor de gezondheid inhoudt: bedorven voedsel heeft meestal een slechte smaak en geur. Als we vermoeden dat het niet O.K. is met voedsel dat al een tijdje onderaan in de koelkast lag, zullen we eerst ruiken en dan voorzichtig proeven. Weggooien is dan meestal het gevolg als de proef- en geurtest niet in orde zijn. Het omgekeerde is ook het geval: een aangename geur gaat doorgaans gepaard met een lekkere smaak. Die aangename geur doet je ook verlangen naar het proeven of genieten van die lekkere smaak: kom je binnen in een keuken waar verse soep wordt gemaakt, dan krijg je meteen trek. Of als je een winkel, of een cafetaria binnenstapt waar net verse espresso is gezet, dan zal je wel een kopje koffie lusten. Hetzelfde met chocolade: een stukje chocoladegebak, gesmolten chocolade voor op de “dame blanche”, of gewoon een paar repen chocolade die je op een bord hebt gelegd als er bezoek komt.

Heerlijke endorfines

Chocolade wordt geassocieerd met beloning, het goede leven, aangename ervaringen. Daarom zijn er ook maar weinig mensen die geen chocolade lusten. En mocht dat het geval zijn, dan is dat doorgaans het gevolg van een leverprobleem waarbij ze vetten moeilijk verteren. Want ondanks al het goede bevat chocolade ook heel wat vetten en is dus calorierijk. Maar dat hoeft geen reden te zijn om de lekkere troost af te zweren.

Chocolade doet genieten, maakt je blij en dat komt door een stofje dat lijkt op dat van cafeïne: fenylethylalanine, een neurotransmitter die de hersenen het commando geeft endorfines aan te maken en dat is het “feel-good-hormoon”. Het bevat ook theobromine, wat ook in thee zit en gelijkt op de cafeïne, de stof in koffie die je ook een aangename prikkel geeft en ook serotonine. De endorfines die in de hersenen daardoor aangemaakt worden, geven je een lekker gevoel. Suiker heeft hetzelfde effect en vetten ook. Door het zoete smelteffect van chocolade in de mond heb je meteen het effect van de endorfines. Vandaar dat suiker verslavend werkt.

Dat aangename gevoel heb je ook bij andere lekkere zoete spijzen, een roomijsje bijvoorbeeld, ook dat smaakt zoet en heeft een smeuïge vetstructuur.

Goed voor het hart

Amerikaans onderzoek heeft aangetoond dat chocolade quasi even gunstig werkt op de bloedplaatjes als aspirine dat preventief werd toegediend. Bij die laatste methode zijn intussen wel vragen gerezen omdat er meer bijwerkingen dan aanvankelijk vermoed, kwamen optreden. Bij chocolade niet. De wetenschappers waren erover verbaasd dat in de controlegroep een veel kleiner aantal patiënten het slachtoffer werd van hart- en vaatziekten, ondanks het feit dat ze zich niet aan hun dieet hadden gehouden. Dat dieet bestond in een aantal restricties. Zo mochten ze niet roken, geen alcohol gebruiken, geen koffie drinken en geen junkfood gebruiken. Ook chocolade moesten ze achterwege laten en dat bleek voor een groot aantal onder hen een groot probleem. Ondanks het feit dat ze wel chocolade snoepten, bleken ze geen negatievere resultaten te hebben in verband met hart- en vaatproblemen als diegenen die de chocolade wel lieten staan.

Dat onderzoek werd al een tiental jaar geleden gehouden, maar intussen weet men wel waaraan dit te danken is.

Door de antioxidanten zoals resveratrol en astaxantine komt het minder tot klontervorming in de bloedvaten. Het bloed blijft vloeibaarder en dat verkleint het risico dat de bloedvaten verstoppen en dat zich plaques gaan vormen. De suiker die meestal aan chocoladeproducten wordt toegevoegd, heeft dan wel een negatief effect, maar de goede eigenschappen van chocolade heft die negatieve effecten voor een deel op.

Bevestigd door onderzoek

Ook aan de Brusselse universiteit VUB is daarover onderzoek gedaan. Daaruit blijkt dat de cacaoflavonoïden oxidatieve stress kunnen verlagen en zelfs oxidatieschade door bijvoorbeeld heftige inspanningen en stress kunnen doen keren.

Oxidatieve stress door sport is gunstig zolang het maar niet te veel wordt, maar als je echt heftige inspanningen levert en bijvoorbeeld aan competitiesport doet, is de schade groter dan het voordeel. Chocolade lijkt die oxidatieschade af te kunnen blokken volgens onderzoekster L. Decroix.

Uit het onderzoek aan de universiteit van Brussel bleek dat de flavonoïden uit cacao (chocolade) de oxidatieve stress zowel bij jonge sporters als bij oudere personen verminderde. De ouderen hadden er nog meer voordeel van omdat de bloedvaten met het ouder worden vanzelf minder elastisch worden.

De antioxidatieve werking van chocolade werd nog versterkt als zowel de jongeren als de ouderen aan sport deden.

Het is verkeerd te denken dat chocolade alleen voldoende is om de oxidatiereactie ongedaan te maken. Chocolade vervangt de sport niet. Het heeft wel een bijkomend niet te onderschatten voordeel. Dat was er alleen als de hoeveelheid chocolade minstens 70 percent bedroeg. Hoe hoger het percentage, des te beter de antioxidante werking. Nadeel aan chocolade is wel dat het vetten bevat en dus calorierijk, maar de nadelen wegen volgens de prof niet op tegen de voordelen. Maaltijden gebruiken levert ook calorieën, maar je kan niet eeuwig blijven vasten omwille van de calorieën. Een gezonde mix is belangrijk: gezond voedsel, voldoende en dagelijks bewegen en vitamines en antioxidanten gebruiken, waaronder chocolade een niet te onderschatten voordeel biedt.

En ook uit Australisch onderzoek zijn de voordelen van chocolade aangetoond. Vooral pure chocolade helpt bij het voorkomen van hartinfarct en andere vasculaire aandoeningen. Ook aan de universiteit van Cambridge werd onderzoek gedaan waarbij bevestigd werd dat chocolade gunstige effecten heeft en het cardiovasculair risico serieus terugdringt. Wie geregeld zuivere chocolade (100 percent cacao) gebruikt heeft tot 40 percent minder kans een hartinfarct of beroerte te krijgen. Dat werd bevestigd door een uitgebreid onderzoek bij meer dan 100.000 personen.

In de British Medical Journal verscheen een bijdrage over een onderzoek dat bevestigde dat pure chocolade de bloeddruk ook naar omlaag brengt. Voorwaarde is wel dat het om pure chocolade gaat en dat er niet de helft suiker in zit.

Een natuurlijk antidepressivum

Een studie die verscheen in het tijdschrift Depression and Anxiety bevestigde wat iedereen al vermoedde, dat pure chocolade de kans op depressie kan verminderen. De eerder vermelde endorfines hebben er uiteraard mee te maken. Om tot die conclusie te komen werden door het London University College bijna 14.000 patiënten onderzocht en gevolgd. Allerlei factoren werden in de berekening meegenomen: levenswijze, leeftijd, roken, sportactiviteiten, gezondheidsproblemen, gezinssituatie enz…

Het resultaat was dat wie donkere chocolade had gegeten de laatste 24 uur, 70 percent minder depressieve symptomen vertoonde dan wie geen chocolade had gegeten.

Volgens Dr. Sarah Jackson die de studie leidde, werd door het onderzoek aangetoond dat wie regelmatig pure chocolade eet, veel minder last heeft van depressie in vergelijking met wie helemaal geen chocolade eet. Volgens orthomoleculaire voedingsspecialisten is dat te verklaren door het tryptofaan en fenylethylamine, hetzelfde hormoon als wat je gelukkig maakt bij verliefdheid. Conclusie: geniet nog maar van een reep pure, donkere chocolade en word gelukkiger, gezonder en niet te onderschatten: je leeft ook langer!

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Tover spierpijn weg met beweging en Curcuma

Uiteraard moet je niet gaan sporten en heftig bewegen als je een been of arm gebroken hebt. Er zijn voorvallen waarbij het zichzelf verbiedt om te bewegen. Denk aan een gescheurde kruisband, een enkelbreuk, een hernia. Natuurlijk zegt het spreekwoord dat “rust,...

Lees meer

Hoe kun je een ramp of conflict overleven?

De beste voorbereiding Wie ooit bij de padvinders is geweest, weet het wel: “Be prepared” of:” wees voorbereid”. Je kunt je natuurlijk niet op alles voorbereiden, maar toch verhoog je je comfort, veiligheidsgevoel en overlevingskansen, mocht er zich een calamiteit in...

Lees meer