feb 1, 2024 | Alle tips, Dieren | 0 Reacties

Mag je hond de restjes van tafel eten en wat is het ideale snoepje?

Een blije hond maakt baasje gelukkig

Natuurlijk hebben dieren – en zeker huisdieren – graag snoepjes, tussendoortjes, lekkere snacks. Meer nog dan mensen weten ze wanneer het voedsel eraan komt. Ze zullen zich geen half uur vergissen. Zet maar de kom met hondenvoer elke dag op hetzelfde moment klaar en enkele minuten van tevoren merk je dat aan je troeteldier.

Ja je kunt je hond gelukkiger en aanhankelijker maken door af en toe een snoepje als beloning te geven. Maar niet om het even wat!

Hetzelfde met snoepjes, oftewel snacks. Zelfs grote dieren weten dat. Geef aan een paard telkens als het voorbij komt een klontje suiker en het paard zal vanzelf stoppen op de plaats waar het dat klontje verwacht.

Die gewoonte is instinctief ingebakken bij het dier. Dat wil nog niet zeggen dat alles wat je het huisdier, je hond, je pony, je paard, als snack geeft, ook goed is. Want lekker is iets anders dan gezond. Het hoeft niet tegenstrijdig te zijn, maar het is wel geen logisch gevolg.

Daarom kun je maar beter goed nadenken en kiezen op basis van zowel gezondheid als wat je huisdier, bijvoorbeeld je hond lekker vindt.

Geen restjes van tafel

Daarom is het ook niet verstandig om je hond de restjes van tafel te laten meeproeven of eten, Een stukje brood met kaas bijvoorbeeld is geen goede en gezonde snack voor je hond. Ook chocolade, suiker en alles wat theobromine bevat, is vergif voor je hond.

Zo is brood bijvoorbeeld essentieel voor de mens, maar als je dat te veel en te vaak aan bijvoorbeeld een ezel geeft, dan gaat die eraan kapot, vooral omdat de hoeven van het dier dermate groeien dat die er last van krijgt en het “rot” krijgt. Niet doen dus. En het verschilt van dier tot dier.

Ideale snoepje

Maar wat is dan bijvoorbeeld het ideale snoepje of snack, de ultieme beloning voor je hond?

Geef iets wat het dier nodig heeft, lekker vindt en waar het geen last van ondervindt: een snoepje met eiwitten bijvoorbeeld. Dat is in dit geval geen kaas, maar vlees, dierlijk vet, aangevuld met groenten en sommige fruitsoorten. Want je hond heeft ook nood aan vitamines en mineralen, maar ook aan vetten en eiwitten. Bij een hond mag en moeten dat dierlijke eiwitten zijn. Hetzelfde voor een kat. Probeer een kat maar eens een maand enkel vegetarische voeding te geven en kaas in de plaats van vlees of vis. Je merkt het verschil na enkele weken: de pels wordt dof en verward en het dier gaat zienderogen achteruit.

Dit is het

Ook zo voor je hond. Suiker is vergif voor het dier en gaat mettertijd last veroorzaken aan de ogen. Ook je hond kan er cataract van krijgen. 

Hoe kies je dan de belonende snack?

  • Liefst zonder suiker en zonder kleurstoffen en smaakversterkers. Dus zo natuurlijk mogelijk.
  • Dierlijke eiwitten en vetten zijn de natuurlijke kost van je hond. Kip rundsvlees, vis enz.
  • Hou ook de calorieën in de gaten, want overgewicht is nadelig.
  • Vermijd ook slachtafval en ultrabewerkte snacks.
  • Vergeet ook het fruit niet: banaan, peren, appel, aardbei, meloen… maar verwijder altijd eerst de pitten.
  • Geef je hond ook altijd voldoende te drinken.
  • Respecteer vaste tijden, maar geef af en toe tussendoor ook een beloning.

Op die manier creëer je een grote afhankelijkheid, maar ook aanhankelijkheid en dat is ook goed voor het baasje zelf. Want hondenbezitters leven langer en voelen zich ook gelukkiger, want minder eenzaam en ze bewegen ook meer.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom klagen vrouwen zo vaak over hoofdpijn?

Iedereen kan al eens last krijgen van hoofdpijn, maar vooral vrouwen zijn er gevoelig voor en gebruiken het dan ook als excuus. Neen, we hebben het hier niet over de gekende kolder “vanavond niet schat, ik heb hoofdpijn”, maar wel over het feit dat meer vrouwen dan...

Lees meer

Hoe je evenwicht beter bewaren?

Een goed evenwicht is het beste signaal dat je gezond bent. Dat geldt zowel op fysiek als emotioneel en geestelijk gebied. Het een sluit ook nauw aan bij het andere. Een van de proeven als je bij voorbeeld solliciteert voor een baan als piloot, brandweerman, of een...

Lees meer

Is het erg dat ik zoveel zweet?

We hebben al een aantal hoogzomerse dagen gehad. Je kunt ze misschien op één hand tellen, maar toch... Jammer genoeg zijn er geen zekerheden meer en dus haken we over een aantal dagen weer af: het wordt weer kouder, natter, winderiger en onstabieler. Dat is nochtans...

Lees meer