jan 10, 2022 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Bij reuma en spierpijn: Curcuma en ontzuren!

Naast depressies zijn reumatische klachten de meest voorkomende problemen die dokters te horen krijgen. Het werkverlet is dan ook het hoogst door deze kwalen. Men beschouwt wel gauw een probleem als reuma van zodra er spier- of gewrichtspijn bij komt kijken. Maar echte reuma is een serieus probleem dat grondig moet worden onderzocht. Bij reuma is de hele stofwisseling betrokken en moet de hele levenswijze worden bekeken.

De minste pijn in gewrichten of spieren die opduikt, wordt door de meesten als reuma betiteld. We kunnen het dan ook als een soort samenvatting beschouwen voor allerlei pijnen die met spieren of gewrichten te maken hebben. Vreemd genoeg worden ontstekingen aan de gewrichten vaak veroorzaakt door ontstekingshaarden die ver van de reumahaard verwijderd zitten. Zo kan een ontsteking van amandelen of aan de tandkassen een reuma-aanval in de rug veroorzaken. Ondanks het feit dat de officiële geneeskunde niet zo veel in een dieet voor reumapatiënten gelooft, ziet men dat als deze zieken een aangepaste voeding volgen, er meestal vermindering van pijn ontstaat en in een aantal gevallen ook genezing. Maar niet enkel aangepaste voeding is van belang, ook beweging in de natuur, goede ademhaling in zuurstofrijke lucht en warmtebehandelingen hebben groot nut.

Heel veel patiënten hebben een oververzuring van het lichaam. Meer groenten en vruchten zullen het lichaam minder zuur maken. En dankzij Curcuma kunnen ontstekingen van het bewegingsapparaat weer goed herstellen.

Bewegen

Het is van belang dat men weet van welke natuur de reumatische pijnen zijn. Van artrose mag je iets anders verwachten dan van artritis. Bij acute polyartritis, waarbij de gewrichten pijn doen, rood zien en ontstoken zijn, moet altijd een arts worden geraadpleegd, daar het gevaar bestaat dat bij slechte behandeling het probleem overslaat naar de hartkleppen. Bij chronische aandoeningen zal men zich ook richten naar de aard van het probleem. In elk geval hebben de meeste patiënten de neiging de bewegingen te beperken of helemaal stil te gaan zitten om zodoende de pijn te verminderen. Toch is beweging een grote noodzaak.

Weliswaar moeten eerst de spieren of spiergroepen worden opgewarmd en moet de beweging erg voorzichtig zijn en mag men de pijndrempel niet willen forceren, maar als een gewricht of een spier niet beweegt, treedt beslist verstramming en verkalking op. Je zal het kwestieuze gewricht of de spier van langsom minder kunnen gebruiken. Uiteraard verdient het de voorkeur een beweging te kiezen terwijl het lichaam zo weinig mogelijk belast wordt. Zwemmen is in dat opzicht ideaal. Je kan op die manier spieren en gewrichten trainen zonder dat het lichaam zelfs zijn eigen gewicht moet dragen. Maar ook hier geldt dat opwarming van groot belang is, om spierkwetsuren te voorkomen.

Aangepast dieet

Verzuring van het lichaam moet worden tegengegaan. Dat heeft niets te maken met zuur smakende producten, maar voedingsmiddelen die via het metabolisme en na absorptie in het lichaam een zuurresidu afgeven, terwijl het lichaam om gezond te functioneren gebaat is bij een basisch of alkalisch residu. Daarom moet een aantal voedingsmiddelen die nochtans veel worden gebruikt bij voorkeur uit het menu worden gehaald.

Te mijden producten zijn daarom: melk, kaas, chocolade, vlees, vis, eieren. Vooral varkensvlees, paardenvlees en charcuterie moeten worden vermeden. Volgens sommige bronnen moeten ook sinaasappels en citroenen worden geweerd, terwijl anderen dat niet zo strikt stellen. Men kan dit gemakkelijk bij zichzelf testen. Koffie, rode wijn, aperitieven, alcohol, azijn, witte meelspijzen, cakes, gebakjes, witte spaghetti, coladranken, geraffineerde suiker, steenzout, conserven en gerookte vlees- en viswaren zijn eveneens taboe. Wees ook matig met peulvruchten. Gebruik enkel volle granen, ook voor rijst geldt dit.

Als ontbijt kan je best fruit gebruiken. Kies hiervoor de vruchten van het seizoen. Meng niet te veel fruitsoorten door elkaar en beslist geen zoete en zure soorten door elkaar. Eet ook geen brood bij het fruit, noch meelspijzen. Fruit en daarmee uit! Reumapatiënten hebben baat bij een gescheiden voeding: dus niet te veel soorten spijzen door elkaar. Geen fruit met zetmeel bijvoorbeeld, dus geen brood met fruit, hoe lekker dit ook is.

Heb je honger in de loop van de voormiddag, dan kan je weer een paar stukjes fruit eten. Als drank kies je water, vruchtensap, of een vruchtenkoffie.

Als middagmaal kan je volkorendeegwaren met verse soep en een vleesvervanger zoals soja, of magere kwarkkaas gebruiken, uiteraard aangevuld met groenten van het seizoen. Deze maaltijd kan je laten voorafgaan door een rauwkostschoteltje.

Het avondeten bestaat vooral uit een salade van rauwkost met allerlei rauwe groenten. Goed kauwen en inspeekselen is de boodschap. Hier kan je wel brood bij eten, als je dat verkiest, of aardappelen en deze laatste hebben nog het voordeel dat ze alkalisch zijn. Ook gestoofde groenten kunnen erbij en een paar keer in de week verse vis, maar geen schaaldieren. Vermijd zoveel mogelijk vlees. Uiteraard kan je het vegetarisch oplossen.

De slaatjes mogen worden aangemaakt met een vinaigrettesaus waarin azijn of citroensap en olijfolie of lijnzaadolie werd verwerkt. Uiteraard moeten het darmmilieu en darmflora worden hersteld, daar door rotting een slechte absorptie van vitaminen en mineralen ontstaat wat op die manier onrechtstreeks bijdraagt tot degeneratieziekten. Reuma en zelfs kanker horen daar ook bij.

Leve de warmte

Uiteraard is voor reumapatiënten warmte onder alle vormen goed. Een warm bad, een elektrisch kussen, infrarode lamp, het oefent allemaal een gunstige invloed uit op reumatische pijnen.

Een reumapatiënt of iemand die geregeld last heeft van spier- en gewrichtspijnen kan zijn organisme een weldaad bezorgen door geregeld een sauna te nemen. Door sauna wordt de stofwisseling aangepord en de toxines aangespoord het lichaam te verlaten.

Sauna heeft ook een sterk ontzurend karakter. Bovendien kan de patiënt na een opwarmen zich meer oefenen in spierbewegingen. Het zal gemakkelijker gaan en je wordt weer soepel. Precies de tegenpool wordt nu ook met succes toegepast, n.l. de vrieskamer. Hierbij verblijft de patiënt gedurende een paar minuten in een vriesruimte met diepvriestemperatuur. Voor gewrichten blijkt het even heilzaam te zijn. Men heeft dit trouwens ook al ondervonden bij kinesitherapie, waarbij bij sommige patiënten ijsfricties worden gegeven, terwijl anderen dan weer meer baat hebben bij warmte. In principe heet het dat ijs bij acute pijnen succesvol is, terwijl warmte in chronische gevallen een weldaad betekent. Elke patiënt kan met zijn arts naar de beste oplossing zoeken. Ook neuraaltherapie, kan in bepaalde gevallen nuttig zijn.

Vermijd stress en gebruik Curcuma

Wat ook een sterk verzurend karakter heeft zijn spanningen en stress. Stress maakt trouwens heel wat vrije radicalen aan en die hebben het op de gezondheid gemunt. Spanningen vermijden, is een must voor wie van zijn reumatische klachten wil afkomen. Vermijd stress en problemen, ze vergiftigen het lichaam van binnenuit. Ontspanning, liefst met lichte aangepaste beweging in de gezonde natuur heeft een dubbel effect: het maakt rustig en kalmeert, en het stimuleert de bloedsomloop, wat voor reumapatiënten van belang is.

En tenslotte kan de natuur hulp verschaffen. Goede hulp zelfs. Onderzoek heeft aangetoond dat Curcuma bijzonder heilzaam is bij ontstekingsziekten van het bewegingsapparaat. Je moet het wel in hogere doses nemen, maar op die manier zijn al veel patiënten van hun problemen afgeraakt en hebben sommigen zelfs operaties kunnen voorkomen.

Een tip: Curcuma Forte van Fytobell.

Je vindt Curcuma Forte van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2963-700.

Je kan Curcuma Forte van Fytobell ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Je springt weer over een huis… bij wijze van spreken.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer