okt 13, 2020 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Hoe maak je je handen Corona-proof?

Handen wassen, behoort nu tot de dagelijkse rituelen. Hoe vaak dat moet gebeuren, hangt van meerdere factoren af, maar het stijgend aantal coronabesmettingen leert ons dat het belangrijk blijft om alle vormen en mogelijkheden van besmetting zoveel mogelijk uit de weg te gaan en preventief te handelen. Omdat het virus beslist via de handen wordt overgedragen, is een opperste hygiëne van de handen van primordiaal belang. Hoeft het nog gezegd dat het onverstandig is te hoesten of te niezen in de handen waarmee je nadien voorwerpen of voedsel aanraakt waar nadien anderen mee in contact komen?

Belgische virologen hebben de proef op de som gedaan. Ze hebben een voedselbuffet gemarkeerd met een onzichtbare maar overdraagbare stof, die eigenlijk het virus moet verbeelden. Nadien hebben ze mensen in het “proefrestaurant” laten aanschuiven aan het buffet en zichzelf laten bedienen. Wat bleek: na een half uurtje ongeveer, waren meer dan 20 mensen in contact gekomen met de markeerstof en dus virtueel “besmet”. Dat wijst erop hoe snel een virus en dus ook een infectie kan worden doorgegeven. Daarom is het onbegrijpelijk dat zowel in binnen- als in buitenland nog altijd hotels en restaurants door middel van een buffet de klanten zichzelf laten bedienen.

Handen wassen met veel (warm) water en zeep blijft essentieel om het risico op besmetting van COVID-19 te beperken. Preventief handelen is best van al. Maar door het vele wassen kunnen ook de handen schade ondervinden. Daar is gemakkelijk iets aan te doen, dankzij de hulp van de natuur: Aloë Vera, om de natuurlijke vette beschermlaag op de huid te herstellen.

Via de handen worden dus veel problemen “van hand tot hand” doorgegeven. Vóór corona was dat ook het geval met griep. We stonden er misschien niet bij stil, maar ook het griep- en het rhinovirus kunnen via de handen worden doorgegeven aan anderen. Daarom is het zo belangrijk om te hoesten en te niezen in een zakdoek, de elleboog, zich om te draaien en de aanwezigen in je omgeving te sparen, want bij het niezen verlaat de lucht de mond met een snelheid van honderdtwintig kilometer per uur. Begrijpelijk dat viroloog Van Ranst zegt dat een besmettelijk virus door hoesten of niezen wel tot acht meter ver kan worden geslingerd. Wielertoeristen hebben er vaak geen idee van hoe ver ze de besmette lucht kunnen achterlaten voor niets vermoedende wandelaars.

Operatie propere handen is nu meer dan ooit belangrijk. Dat was vroeger zo al, zeker in de medische en de voedselsector. We hebben het ooit zelf vastgesteld dat een hulpkok in een exotisch restaurantje het “groot toilet” verliet zonder de handen te wassen en zich weer naar de keuken repte. Iedereen begrijpt wel dat het niet aangewezen is in dit restaurant een schotel te bestellen, dat is een ticket om problemen cadeau te krijgen.

Maar nu is dit meer dan ooit van belang:, n.l. handen wassen meerdere keren per dag: telkens je iemand ontmoet hebt, je een voorwerp aangeraakt hebt waarvan je niet weet wie het heeft vast gehad, of naar de winkel bent geweest, of een winkelkar hebt aangeraakt, of de boekentas van een schoolkameraad hebt meegenomen, of boeken van anderen hebt geraadpleegd, of de trapleuning, de liftknop, of de toiletdeur hebt vastgenomen… kortom alle gelegenheden waarbij je voorwerpen buiten je eigen huiskring hebt aangeraakt of binnengebracht moeten aanleiding zijn om de handen te wassen. Recent onderzoek in Australië heeft trouwens aangetoond dat het virus wel een maand actief kan blijven op geld en op voorwerpen. Enkel hitte vermindert de virulentie.

Hoe moet je dat doen? De WHO oftewel de Wereld Gezondheidsorganisatie geeft daar duidelijke richtlijnen over. Zeker in de medische en in de voedselsector moet je telkens je iemand of iets hebt aangeraakt en zeker ook voedsel, de handen gedurende minstens zestig seconden uitgebreid wassen onder stromend water, bij voorkeur warm water. Chirurgen doen het ook vooraleer ze aan een operatie beginnen en wel gedurende meer dan een kwartier en nog slagen ze er niet in alle bacteriën te verwijderen. Er moet ook zeep worden gebruikt, vooral nu met de coronapandemie, omdat de mantel van het virus vettig is en niet bestand is tegen zeep of detergent. Als het virus zijn mantel of omhulsels verliest, is het ook zijn kracht kwijt. Denk er ook aan dat de handen flink moeten gewreven worden, dat ook tussen de vingers en op de vingertoppen moet worden gewassen, dan de polsen moeten worden meegenomen en dat ook bij de nagels en aan de nagelriem, grondig moet worden gewreven. Na het inzepen en wrijven moeten de handen goed worden afgespoeld en afdrogen gebeurt uiteraard met een zeer zuivere handdoek die enkel na het wassen van de handen mag worden aangewend en enkel daarvoor moet dienen. Een handdoek die je ’s morgens na het douchen hebt gebruikt is dus niet geschikt!

Hoe vaak moet je nu de handen wassen? Vaak! Maar vooral zoals we hierboven schreven als je contact had met voorwerpen of mensen van buitenaf.

Er zijn natuurlijk omstandigheden waarbij je geen water ter beschikking hebt. In dat geval is een ontsmettende hangel van uitermate groot belang. De alcohol in de gel vernietigt het virus, zodat je noch jezelf, noch anderen kunt besmetten via de handen.

Veel mensen ondervinden problemen door dat vele wassen en inzepen en ook de handgel heeft hetzelfde resultaat: de huid droogt gemakkelijk uit en kan schilferig worden, geïrriteerd en kwetsbaar. Je komt dus als het ware van het ene probleem in het andere terecht. Het is natuurlijk niet moeilijk om te kiezen: ofwel corona ofwel geïrriteerde handen. Deze eczeemachtige toestand moet je ook behandelen, anders krijg je irritatie, kloven en pijn en dan ga je misschien minder de handen willen wassen omwille van de gevolgen.

Toch kan je er iets aan doen. Om te beginnen moet je de handen blijven wassen, zeker als je een vreemd voorwerp hebt aangeraakt. Ook moet je zeep blijven gebruiken, want enkel water is niet voldoende om het virus weg te spoelen. Maar je moet wel verhinderen dat de handen te veel uitdrogen. Daarom is het goed een kwalitatieve handcrème te gebruiken die de huid op de handen hydrateert en verhindert dat de huid uitdroogt, ruw wordt, schilferig en eczeemachtige roodheid gaat vertonen, want op de duur zou je geneigd zijn de handen minder te gaan wassen en dat mag niet in coronatijden.

Je kan bijvoorbeeld een probiotische handcrème gebruiken en een crème op basis van Aloë Vera, zodat de huid opnieuw gehydrateerd wordt.

Een tip: Aloë Veracrème van Ellen Dee, waardoor de huid weer van zijn natuurlijk vetlaagje wordt voorzien en de zure beschermmantel gerespecteerd wordt.

Je mag Aloë Veracrème van Ellen Dee meerdere keren per dag in alle veiligheid toepassen.

Je vindt de Aloë Veracrème van Ellen Dee via de website www.almed.be en via www.boverte.com.

Op die manier doe je iets tegen het besmettingsgevaar, maar ook voor het welzijn en de schoonheid van je handen.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Beter slapen door te vermageren

Roken is zowat de standaard van ongezond leven en alles wat ongezond is, wordt daarmee vergeleken. Zo wordt bijvoorbeeld gesteld dat “zitten”, het nieuwe roken is, omdat veel mensen met een kantoorbaan te weinig bewegen en daarmee betalen voor hun gezondheid. Niet...

Lees meer

Hoe kun je gezond vermageren?

Talrijk zijn de patiënten die willen vermageren. Er zijn organisaties die er fortuinen aan verdienen, terwijl de resultaten eigenlijk volkomen afhangen van de inzet en vooral ook de kennis van de persoon zelf die wat minder gewicht op de weegschaal wil aflezen. Er is...

Lees meer

Hoe je cholesterol perfect beheersen?

In tegenstelling tot wat velen denken wordt cholesterol niet vooral aangebracht door de voeding. Het is het lichaam zelf die deze belangrijke stof grotendeels aanmaakt. Dat betekent ook dat cholesterol heel belangrijk is voor het lichaam: hormonen, hersenen, enz. Je...

Lees meer

Kun je ook te gezond eten?

De Europese gemeenschap is ons een loer aan het draaien: steeds meer voedsel mag genetisch gemanipuleerd worden en men hoeft daarover de consument niet in te lichten. Op wiens maat en voordeel is dit “recept” dan wel geschreven? Je kunt ook te veel met gezond eten...

Lees meer

Beweging en nuttig werk helpt depressieve patiënt

De problemen stapelen zich op. Niet te verwonderen dat veel mensen depressief worden. Niet iedereen heeft dezelfde spankracht en kan er voluit tegenop. Daar kun je wel wat aan doen. Veel mensen voelen zich depressief. Zinvol werk, beweging en Hyperibell kunnen daar...

Lees meer