mei 18, 2020 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Ook via de ogen kan je besmet worden met corona: immuniteit versterken blijft essentieel

Ons land is goed in een groot aantal dingen, waar we internationale vermaardheid door gekregen hebben: compromissen sluiten op z’n Belgisch, chocolade maken, bierbrouwen, asperges op z’n Vlaams enz… De lijst is lang, maar wordt op het einde toch verstoord door een ander triest record: we zijn bij de koplopers voor wat het coronavirus betreft, want meer sterfte dan elders.

Men wil dat een beetje vergoelijken door de telmethode van andere landen in vraag te stellen, maar nu blijkt toch dat april de dodelijkste maand in ons land was, sedert de tweede wereldoorlog. De besmettelijkheid van het coronavirus was van een ongekende heftigheid en snelheid. Vandaar dat iedereen de raad kreeg om geen hand te geven, elkaar op een andere manier te begroeten, te niezen in een wegwerpzakdoek, te hoesten in je elleboog en vooral afstand te houden en vaak de handen te wassen, kortom de lockdown op z’n best.

Een sterke immuniteit is in tijden van besmettingsgevaar erg belangrijk. De luchtwegen moeten beschermd worden, maar nu blijkt dat je met het coronavirus ook via de ogen kan besmet worden. Dus: ook ogen beschermen.

Maar wat blijkt nu: dat de druppelinfectie die verantwoordelijk is voor de overdracht van Covid-19 ook via de conjunctiva van het oog kan gebeuren. We herinneren ons toch dat een Chinese oogarts als eerste gewaarschuwd had omdat hij sterke ontstekingen zag op het hoornvlies van zijn patiënten. Hij werd eerst weggefloten en zelfs berispt door de Chinese overheid, maar nadien kreeg hij gelijk, maar stierf zelf ook aan de gevolgen van corona.

Wat bleek: de overdracht van corona kon evengoed via de ogen als via de slijmvliezen van de luchtwegen. Daarom wordt momenteel in vraag gesteld of het niet beter is om ook een (doorzichtig) oogscherm te gebruiken, of een bril op te zetten, om op die manier te beletten dat het virus via de conjunctiva het lichaam kan binnen dringen.

Een recente studie van BioRxiv waarschuwde ervoor dat meer dan dertig percent van de patiënten die besmet zijn met corona, een bepaalde vorm van conjunctivitis aan de ogen vertonen. Deze ontstekingsreactie kan zelfs tot afwijkingen van de cornea leiden volgens studies van de John Hopkins University in de USA en de Yat-Sen-universiteit in China. De onderzoekers waarschuwden er voor dat ook de ogen moesten worden beschermd en niet enkel de luchtwegen, omdat het oogoppervlak en de binnenkant van de oogleden ook een poort van besmetting kunnen zijn.

De omgekeerde weg kan ook: iemand die besmet is, zich in de ogen wrijft en nadien oppervlakken of mensen aanraakt, kan op die manier de besmetting doorgeven. Ook in de Lancet Respiratory Medicine werd er voor gewaarschuwd: de conjunctiva van de ogen zijn erg gevoelig voor besmettingen, terwijl de infecties van de ogen naar de luchtwegen kunnen migreren.

Vandaar dat voor gevoelige sectoren de raad wordt gegeven, niet enkel een mondmasker te dragen, maar ook een oogscherm. In winkels wordt dit al toegepast: een doorzichtig plexi-scherm om klanten van verkopers en winkeliers af te schermen.

De raad blijft dus dezelfde: draag een mondmasker, was de handen, maar bescherm ook de ogen, ofwel met een oogscherm ofwel met een grote bril. Er wordt door specialisten gerefereerd naar een goede fietsbril die zowel de voorkant als de zijkanten van de ogen afschermt.

En natuurlijk blijven andere maatregelen belangrijk: handen wassen, handgel gebruiken, zo weinig mogelijk samenkomen, tabak en alcohol vermijden, gezond eten, bewegen in de natuur, profiteren van de zon, en eventueel tekorten aanvullen met vitamine C, zink, magnesium en vitamine D, kortom de immuniteit versterken.

En ben je daarover wat onzeker: kies dan voor een uitstekend natuurlijk immuunversterkend middel: Immunibell van Fytobell. In dit natuurlijke preparaat zitten alle extracten en ingrediënten die je nodig hebt voor een sterke immuniteit.

Je kan Immunibell van Fytobell bestellen bij de apotheek met CNK-bestelnummer: 4197-968.

Of je kan het ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoe groot zijn je kansen op herfstgriep?

Verkoudheid en griep kunnen eigenlijk in elk seizoen voorkomen, maar de vatbaarheid vergroot naarmate we meer in het koude seizoen terecht komen. Bacteriën en virussen circuleren voortdurend, zelfs in ons eigen lichaam, maar ze krijgen niet altijd de gelegenheid tot...

Lees meer

Vlier helpt je van verkoudheid af

Twee generaties geleden maakten veel mensen hun eigen medicijnen. Eén daarvan was vliersiroop en dat hielp steevast tegen verkoudheid, snotvallingen, hoest, griepachtige toestanden. Wie maakt er nu nog vliersiroop? De meeste huisvrouwen zouden niet eens weten hoe je...

Lees meer

De tien geboden tegen hartinfarct

Een op vier patiënten wordt vroeg of laat getroffen door een hartinfarct. Daarbij hebben we nog niet de problemen met de bloedsomloop gerekend. Het is een van de voornaamste oorzaken van sterfgevallen in de geïndustrialiseerde wereld. Dat betekent dat onze levensstijl...

Lees meer

Slank worden met de natuurmethode

Wie zou geen half fortuin geven om het gewicht van zijn mooiste jeugdjaren terug te krijgen? Geen gemakkelijk onderwerp, want daar verdienen kwakzalvers fortuinen aan, krijgen dokters grijs haar van en patiënten depressies. De vraag die eerst moet beantwoord worden...

Lees meer