mei 18, 2020 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Ook via de ogen kan je besmet worden met corona: immuniteit versterken blijft essentieel

Ons land is goed in een groot aantal dingen, waar we internationale vermaardheid door gekregen hebben: compromissen sluiten op z’n Belgisch, chocolade maken, bierbrouwen, asperges op z’n Vlaams enz… De lijst is lang, maar wordt op het einde toch verstoord door een ander triest record: we zijn bij de koplopers voor wat het coronavirus betreft, want meer sterfte dan elders.

Men wil dat een beetje vergoelijken door de telmethode van andere landen in vraag te stellen, maar nu blijkt toch dat april de dodelijkste maand in ons land was, sedert de tweede wereldoorlog. De besmettelijkheid van het coronavirus was van een ongekende heftigheid en snelheid. Vandaar dat iedereen de raad kreeg om geen hand te geven, elkaar op een andere manier te begroeten, te niezen in een wegwerpzakdoek, te hoesten in je elleboog en vooral afstand te houden en vaak de handen te wassen, kortom de lockdown op z’n best.

Een sterke immuniteit is in tijden van besmettingsgevaar erg belangrijk. De luchtwegen moeten beschermd worden, maar nu blijkt dat je met het coronavirus ook via de ogen kan besmet worden. Dus: ook ogen beschermen.

Maar wat blijkt nu: dat de druppelinfectie die verantwoordelijk is voor de overdracht van Covid-19 ook via de conjunctiva van het oog kan gebeuren. We herinneren ons toch dat een Chinese oogarts als eerste gewaarschuwd had omdat hij sterke ontstekingen zag op het hoornvlies van zijn patiënten. Hij werd eerst weggefloten en zelfs berispt door de Chinese overheid, maar nadien kreeg hij gelijk, maar stierf zelf ook aan de gevolgen van corona.

Wat bleek: de overdracht van corona kon evengoed via de ogen als via de slijmvliezen van de luchtwegen. Daarom wordt momenteel in vraag gesteld of het niet beter is om ook een (doorzichtig) oogscherm te gebruiken, of een bril op te zetten, om op die manier te beletten dat het virus via de conjunctiva het lichaam kan binnen dringen.

Een recente studie van BioRxiv waarschuwde ervoor dat meer dan dertig percent van de patiënten die besmet zijn met corona, een bepaalde vorm van conjunctivitis aan de ogen vertonen. Deze ontstekingsreactie kan zelfs tot afwijkingen van de cornea leiden volgens studies van de John Hopkins University in de USA en de Yat-Sen-universiteit in China. De onderzoekers waarschuwden er voor dat ook de ogen moesten worden beschermd en niet enkel de luchtwegen, omdat het oogoppervlak en de binnenkant van de oogleden ook een poort van besmetting kunnen zijn.

De omgekeerde weg kan ook: iemand die besmet is, zich in de ogen wrijft en nadien oppervlakken of mensen aanraakt, kan op die manier de besmetting doorgeven. Ook in de Lancet Respiratory Medicine werd er voor gewaarschuwd: de conjunctiva van de ogen zijn erg gevoelig voor besmettingen, terwijl de infecties van de ogen naar de luchtwegen kunnen migreren.

Vandaar dat voor gevoelige sectoren de raad wordt gegeven, niet enkel een mondmasker te dragen, maar ook een oogscherm. In winkels wordt dit al toegepast: een doorzichtig plexi-scherm om klanten van verkopers en winkeliers af te schermen.

De raad blijft dus dezelfde: draag een mondmasker, was de handen, maar bescherm ook de ogen, ofwel met een oogscherm ofwel met een grote bril. Er wordt door specialisten gerefereerd naar een goede fietsbril die zowel de voorkant als de zijkanten van de ogen afschermt.

En natuurlijk blijven andere maatregelen belangrijk: handen wassen, handgel gebruiken, zo weinig mogelijk samenkomen, tabak en alcohol vermijden, gezond eten, bewegen in de natuur, profiteren van de zon, en eventueel tekorten aanvullen met vitamine C, zink, magnesium en vitamine D, kortom de immuniteit versterken.

En ben je daarover wat onzeker: kies dan voor een uitstekend natuurlijk immuunversterkend middel: Immunibell van Fytobell. In dit natuurlijke preparaat zitten alle extracten en ingrediënten die je nodig hebt voor een sterke immuniteit.

Je kan Immunibell van Fytobell bestellen bij de apotheek met CNK-bestelnummer: 4197-968.

Of je kan het ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoe vetter de vis, hoe gezonder

Het is beter gesteld met de kwaliteit van het water van onze rivieren en meren en dat is maar goed ook. Want er zijn heel wat mensen die van lijnvissen hun hobby hebben gemaakt en dus genieten van de “vangst van hun leven”. Hoe vetter de vis, des te meer Omega-3...

Lees meer

Hartinfarct door lawaai

Stel je even voor dat onze overgrootvaders zouden terugkeren in de maatschappij van vandaag. Ze zouden hun ogen niet geloven, maar vooral ook hun oren niet. Want lawaai is overal aanwezig: op straat, op kantoor, tijdens de ontspanning in de disco, op vakantie, in de...

Lees meer

Vrouwen hebben meer last van galstenen dan mannen

Zowel lente als herfst zijn twee seizoenen waarbij sommige organen wat last kunnen veroorzaken. Lever en gal luisteren meer dan andere organen naar de wisseling van de seizoenen. Het zenuwstelsel mengt er zich trouwens ook in: parasympatisch en sympathisch...

Lees meer

Zo kun je scoliose voorkomen en rugpijn verminderen

Scoliose is een veel voorkomend probleem. Het kan op elke leeftijd beginnen of waargenomen worden en betreft een scheefstand van de ruggengraat. In de plaats van dat de ruggengraat kaarsrecht zou zijn, heeft die een zigzag of S-vorm. Dat kan beginnen van in de jeugd...

Lees meer