apr 14, 2022 | Alle tips | 0 Reacties

DASLOOK: de natuurlijke bezem voor je bloedvaten en darmen

Iedereen kent look en die knol heeft voor- en tegenstanders. De smaak is heerlijk, maar de geur schrikt velen af. Toch is look een zeer gezonde plant en ideaal voor hart- en bloedvaten en ook een regulator voor de bloeddruk. Maar er is ook daslook en door sommigen misschien wat minder bekend en dus evenredig bemind, maar eveneens een heel gezonde plant, een geschenk van de natuur, want ook daslook werkt preventief tegen hart- en vaatziekten, is heilzaam voor lever en spijsverteringsorganen en ook ontsmettend. Bovendien is de smaak erg interessant, maar het laat minder geur na dan look. Dus: waarom zou je niet eens daslook proberen in slaatjes, in sausen, in pesto?

Daslook is voor velen een wat vergeten plant, maar zowel in de natuurgeneeskunde als in de „natuurtuinen” wordt ze volop gewaardeerd.  Het is een kruid dat zowel in schotels bij salades als voor het maken van tincturen erg nuttig is en ideaal als reinigingskuur voor het lichaam. Het stimuleert de bloedsomloop en reinigt de huid van onzuiverheden. Zelfs beren en dassen (vandaar de naam trouwens), wisten instinctmatig deze plant te waarderen. Je kan ze in de natuur in bossen en duinen aantreffen, maar ook zelf in de tuin aanplanten.

Daslook is een geschenk van de natuur. Het is uitstekend voor de huid, de bloedsomloop en de spijsvertering.

Geneeskrachtig

Daslook in het latijn Allium ursinum, behoort tot de Lelieachtigen. Kort na de winter, in de maand maart al komen uit de vochtige grond van loofbossen, en schaduwrijke plaatsen onder kreupelhout op kalkhoudende grond, langs beken en duinen, de eerste bladpunten van het vrij zeldzame daslook tevoorschijn. Eerst verschijnt er hier en daar één plantje, maar later vormen ze een dicht tapijt. Van ver al is de fijne knoflookgeur te ruiken, waardoor de twee wortelstandige, elliptische bladeren duidelijk te onderscheiden zijn van die van het lelietje-van-dalen. Twee tot drie weken later verschijnt de rechtopstaande, meestal driekantige, zeer sappige bloeistengel en wapperen de witte bloemkwastjes in de wind (mei-juni).

Vroeger zou daslook in het voorjaar als voedsel voor beren hebben gediend, vandaar de naam trouwens, in het Latijn Ursinum. Daslook kan ongetwijfeld het voorjaarskruid nummer één worden genoemd. De bladeren zijn geliefd vanwege hun geneeskrachtige eigenschappen, als kruiderij en als voorjaarsgroente. Zijn op knoflook gelijkende, maar zeer fijn smakende stoffen prikkelen de stofwisseling en doen de bloeddruk dalen. De vóór de bloei verzamelde, fijngehakte bladeren worden als kruiderij gebruikt voor salade, spinazie, gebraad en met kwark vermengd als broodsmeersel. Ook kunnen ze in groente worden meegekookt. De in het begin van de herfst verzamelde langwerpige, tot 4 cm lange bollen kunnen gebruikt worden zoals knoflook. Gedroogde bladeren verliezen snel hun aroma. Daslook is en blijft een voorjaarskruid.

Uiengeur

Daslook laat zich gemakkelijk vinden door de geur die de plantjes verspreiden. Als daslook in het voorjaar bloeit, is de doordringende geur van uien het signaal dat er wat te zien is. Door de egale groeiwijze is daslook een ideale bodembedekker voor in de halfschaduw. Katten zijn er niet zo dol op. Dus wie katten van buren op vriendelijke wijze wil ontraden bij u te verblijven, kan maar best daslook in zijn tuin voorzien.

Daslook wordt op vochtige, kalkrijke grond tot veertig centimeter hoog.

Hoe planten en verzamelen?

Daslook verkiest een vochtige, schaduwrijke en beschutte standplaats. De bollen zijn in de handel te koop. Op de juiste plaats, met jaarlijks een kalkbemesting, zullen zij zich snel vermeerderen.

Plant bollen van daslook op een onderlinge afstand van tien tot vijftien centimeter en op een diepte tussen de vijf en tien centimeter. Het blad van daslook sterft in het najaar af. Het is beter om het geel geworden blad niet af te knippen. De bol haalt er tot het laatste moment voedsel uit.

Verse bladeren kun je van april tot mei inzamelen. De knolletjes oogst men op het einde van de zomer.

Van uitgegraven plantjes deelt men de bolletjeskluit en zet men ze op een twintigtal centimeter van elkaar. Op een vochtige beschaduwde plaats kan men op het einde van de zomer eveneens zaaien.

Medisch gebruik

De fijn gesneden verse bladeren kunnen op gesmeerde boterhammen of zelfs over alle spijzen gestrooid worden. Net als knoflook verbeteren ze de spijsvertering en bevorderen ze de weerstand tegen bacteriële infecties. Je kunt een fles vullen met fijngesneden bladeren en knolletjes. Daarna worden de verse plantendelen overgoten met graanjenever. Het mengsel laat men enkele weken in de zon trekken. Deze drank noemt men Daslookgeest. Hiervan drinkt men regelmatig een koffielepel aangelegd met water om de bloeddoorstroming te verbeteren, de geheugenwerking op peil te houden en aderverkalking te voorkomen.

Tegen aderverkalking is de combinatie van daslook en mistel plus meidoorn het beste middel.

Tegen dreigende beroerte gebruikt men het sap (of druppels) of daslookwijn. Dit helpt beroerte te voorkomen of te genezen. Hoge bloeddruk (bij ouderdom) met gevaar voor hersenbloeding reageert gunstig op daslooksla of gestoofde daslook in het voorjaar. Hiervoor kan dagelijks daslook worden fijngesneden en in salade worden gemengd.

Daslook stimuleert de klierwerking, verbetert de doorbloeding van de hartkransaders, verbetert huiduitslag, is bloedreinigend, ideaal tegen aderverkalking en is ook bloeddrukverlagend.

Daslook bestrijdt ook darmgassen, branderigheid, urineaandrang bij blaasaandoeningen en is gunstig bij gevoelige maag- en darmslijmvliezen, darmcatarre. Hou er rekening mee dat enkel verse planten mogen geoogst worden, want de werkzame stoffen gaan verloren door drogen. Ook ideaal als verjongingskuur: gebruik een vers afkooksel, want dit werkt op dezelfde wijze als knoflook.

In de keuken

Daslook kan je vers gebruiken als sla of als kruid bij salades. Gestoofd in olie, met of zonder spinazie is het ook interessant, maar dan gaan de geneeskrachtige eigenschappen voor een deel verloren.

Veel sterker dan knoflook

Daslook is een van de eerste lentegewassen en groeit op vochtige, humusrijke plaatsen in de bossen en wordt daarom wilde knoflook genoemd. De gewone naam daslook komt van de waarneming dat dassen en beren onmiddellijk na hun winterslaap op zoek gaan naar daslook om er hun maag, darmen en bloed mee te reinigen. De uitjes van daslook zijn veel kleiner dan die van de gewone look en de werking is veel krachtiger.

Daslook is het perfecte middel voor een reinigingskuur van de ingewanden, tegen hardnekkige huiduitslag en steeds terugkerende puistjes, schilfertjes en andere ontsierende huidaandoeningen in het gelaat, evenals bij hoge bloeddruk. Voor vitaliteit en weerstandsvermogen bij oudere mensen is daslook het beste middel.

Daslookthee en -sap

Bij opgeblazen gevoel, verhoogde bloeddruk. Eén theelepel gesneden daslook op 1 kopje water of 15 gram op een kwart liter water. Neem 4 à 6 kopjes per dag.

Daslooksap: Bij verhoogde bloeddruk en arteriosclerose (in overleg met arts). Pers de verse gesneden plant uit en filter het sap. Elke dag 1 à 2 theelepeltjes innemen.

Bij verhoogde bloeddruk en arteriosclerose (in overleg met arts). Voeg aan 70 g gesneden bloeiende daslook 0,7 l goede brandewijn of (verdunde) alcohol toe. Veertien dagen laten trekken en dan filteren. Drie keer per dag 10 à 20 druppels in een glas water.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer