jul 13, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Waarom is lachen gezond?

We hebben de laatste tijd niet zo veel reden om te lachen en met vreugde door het leven te stappen, want de dagelijkse actualiteit die via radio, tv en bladen tot ons komt geeft weinig reden tot grote vreugde. Misschien zijn sommige omstandigheden in de privésfeer ook niet altijd prettig, maar toch is een opgeruimde geest en een optimistische levensfilosofie echt gezond. Dat lachen en een goed humeur gezond zijn weet iedereen. We kennen natuurlijk allemaal de bewering dat je om te lachen oneindig veel minder spiertjes nodig hebt dan om een boos gezicht op te zetten. Spaar dus energie en wees zuinig op je spiertjes. Maar er is meer dan dan. Niet enkel het emotionele, ook het lichamelijk welzijn heeft er mee te maken. Het is een oude volkswijsheid en wordt daarom nog geregeld geciteerd, hoewel velen misschien de echte werking ervan niet kennen. Toch is het nog altijd een grote waarheid: lachen is gezond. Daar is al jaren onderzoek naar gedaan door Amerikaanse en Franse wetenschapslui, zodat nu vaststaat waarom lachen zo gezond is. Niet alleen moeten bij het lachen slechts veertig spiertjes in werking worden gezet, terwijl bij stuurs en boos kijken niet minder dan tweehonderd spieren en spiertjes betrokken zijn, die in kramptoestand komen. Maar de spierwerking in het gezicht is niet het belangrijkste. Lachen heeft een grote invloed op het metabolisme van de mens. Men wordt inderdaad gezonder: zowel hart en bloedsomloop, zenuwstelsel, maag en darmen, evenals klieren met inwendige secretie worden er beter van. Pittig detail, door lachen worden seksuele hormonen vrijgemaakt, waardoor vrijen beter gaat.

Door lachen en een positieve ingesteldheid wordt men minder gauw ziek. Nerveuze depressie, maag- en darmproblemen komen minder gauw voor bij mensen die vaak lachen. Ook kanker krijgt minder gemakkelijk vat op vrolijke en gelukkige mensen.

Langer leven

Door dit wetenschappelijk onderzoek is nu inderdaad vastgesteld dat lachen niet enkel gezonder is, maar ook het leven verlengt. Men wordt minder gauw ziek, bepaalde ziekten krijgen zelfs geen kans bij patiënten die vrolijk en lachend door het leven gaan: nerveuze depressie, maag-darmproblemen en zelfs hartziekten komen bij deze mensen minder voor. Misschien is het moeilijk om geloven, maar bij mensen die veel lachen, met andere woorden, gelukkiger zijn, komt kanker minder voor. Wie vaak lacht, beleeft niet enkel plezier aan het leven, zijn job en zijn omgeving, maar is ook beter gemotiveerd voor alles wat het leven eist en te bieden heeft. Het zijn prettiger mensen om mee om te gaan, geen zuurpruimen, geen dwarsliggers, geen vervelende zeurkousen die om alles moeten zanikken. Ze maken dat ook anderen plezier aan het leven beleven.

Wie lacht, heeft minder last van inwendige verkrampingen. Lachen maakt je los van dagelijkse problemen, van sleur, van pietluttigheden waar sommigen zich onnoemelijk druk om maken. Lachen brengt je op andere gedachten, ontspant je, geeft je het gevoel een beetje in vakantie te zijn. Zoek daarom prettige mensen op, met wie het aangenaam toeven is, die gemakkelijk lachen en die graag een prettige atmosfeer rondom zich bouwen. Die mensen maken graag anderen gelukkig en zijn het zelf ook. Je kan geen andere mensen gelukkig maken als je het zelf niet bent.

Lachende mensen kunnen gemakkelijk relativeren. Ze zien de bekrompenheid van een aantal dingen in en maken er zich los van. Je moet het allemaal niet zo zwaar nemen, meestal lossen de problemen zichzelf op, alleen wat geduld. Wat baat het er bestendig over te kniezen en er ziek van te worden. Trouwens het zijn meestal de andere mensen die je ziek maken. Je wordt zelden ziek van het werk. Maar als je omgeving en je collega’s, je buren of partner je niet bevallen, als je er moeilijk mee overweg kunt, is dat inderdaad geen gemakkelijke zaak. Daar kan je ziek van worden. Dat moet je vermijden door positief te denken, de problemen te relativeren en vooral veel te lachen.

Goed voor de zenuwen

Het is voor iedereen duidelijk dat wie gemakkelijk en veel lacht minder problemen met het zenuwstelsel zal hebben. Wie vrolijk is krijgt niet zo gemakkelijk een depressie. Wie eens hartelijk kan lachen, komt gemakkelijker stresstoestanden te boven. Door lachen wordt minder adrenaline in het bloed vrijgegeven. Lachen versterkt ook het vegetatieve zenuwstelsel, waardoor een hele reeks functies in het lichaam vlotter en gezonder verlopen. Vermoeidheid slaat minder gemakkelijk toe en bovendien herstelt het lichaam zich gemakkelijk van de inspanningen. Na een nachtje slapen is men weer fit en klaar voor de nieuwe dag.

Sommige alternatieve geneeswijzen bouwen trouwens in hun therapie een lachkuur in, waarbij de patiënt verschillende keren per dag hartelijk en uit volle borst luidop moet lachen. Door de trillingen van de stem die zich via het zenuwstelsel voortplanten in het lichaam komen heilzame effecten tot stand. Ook zingen heeft dat effect. Zang maakt dat het zenuwstelsel ontlast wordt zodat men minder last heeft van stress. Beide therapieën lopen dus als het ware samen.

Een kwestie van hormonen

Het lijkt eenvoudig, maar het is allemaal wel ingewikkelder waarom lachen zo gezond is en noodzakelijk. Het heeft te maken met de aanmaak van hormonen, endorfines genaamd. Lachen heeft om te beginnen een invloed op je bloedvaten. Die verwijden zich, er ontstaat een betere doorbloeding, daardoor verlaagt ook je bloeddruk en versnelt de hartslag. Allemaal positieve gevolgen van een vrolijke levensstijl.

Lachen ontspant ook, want lachen doe je niet in je eentje, dat is namelijk een reactie in een groep. Het verbindt ook mensen, het maakt minder agressief en verdraagzamer. Daar is onderzoek naar gebeurd aan de universiteit van Baltimore. Het maakt de mensen ook positiever. Daaruit volgt een lager stressniveau en een beter slaappatroon.

Lachen heeft een ontstekingsremmende werking ter hoogte van de bloedvaten. Mensen met een positieve levensstijl zullen minder gauw hart- en vaatziekten ontwikkelen, zelfs minder kanker krijgen.

De actrice Gloria Swanson heeft destijds de wereld afgereisd om mee te delen dat ze genezen was van kanker door positief te denken. Daar is heel wat voor te zeggen. Sombere gedachten zijn neerwaartse krachten.

Lachen is trouwens het beste en goedkoopste antidepressivum. Lachen brengt dezelfde neurotransmitter in omloop, n.l. serotonine als een antidepressivum doet, maar dan zonder gevaar op gewenning en verslaving.

Mensen die vaak lachen zijn daarom ook veel gelukkiger. In een gezin waar veel gelachen wordt zijn de relaties ook veel harmonieuzer en de mensen evenwichtiger.

Tenslotte is lachen en een positieve ingesteldheid bijzonder interessant voor het immuunsysteem. Kniezers worden eerder ziek en lachers vinden een uitweg uit de problemen en worden minder ziek. Dat is in deze coronatijden erg interessant en ook van belang. En wie lacht… leeft gelukkiger.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom klagen vrouwen zo vaak over hoofdpijn?

Iedereen kan al eens last krijgen van hoofdpijn, maar vooral vrouwen zijn er gevoelig voor en gebruiken het dan ook als excuus. Neen, we hebben het hier niet over de gekende kolder “vanavond niet schat, ik heb hoofdpijn”, maar wel over het feit dat meer vrouwen dan...

Lees meer

Hoe je evenwicht beter bewaren?

Een goed evenwicht is het beste signaal dat je gezond bent. Dat geldt zowel op fysiek als emotioneel en geestelijk gebied. Het een sluit ook nauw aan bij het andere. Een van de proeven als je bij voorbeeld solliciteert voor een baan als piloot, brandweerman, of een...

Lees meer

Is het erg dat ik zoveel zweet?

We hebben al een aantal hoogzomerse dagen gehad. Je kunt ze misschien op één hand tellen, maar toch... Jammer genoeg zijn er geen zekerheden meer en dus haken we over een aantal dagen weer af: het wordt weer kouder, natter, winderiger en onstabieler. Dat is nochtans...

Lees meer