okt 1, 2020 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Hoe krijg je stralend witte tanden?

Mooie witte tanden: wie droomt er niet van? Vooral wie gelige of gevlekte tanden heeft, is daar vaak gefrustreerd over, omdat de tanden het eerste zijn wat opvalt als je met iemand praat of glimlacht. In dit geval is de coronaperiode een zegen voor die mensen, omdat ze hun probleem via het mondmasker kunnen verbergen. Maar de spiegel verraadt toch alles en op een bepaald ogenblik vallen de maskers af, de mondmaskers welteverstaan en komt alles weer open en bloot zichtbaar voor de buitenwereld.

Dus mooie witte tanden. Vedetten pronken er mee, bioscoopaffiches “praten” je frustraties aan, de tandpastaglimlach op reclame van zangers en zangeressen, vedetten die van alles en nog wat aanprijzen met de eeuwige witte glimlach. Het zijn allemaal aansporingen om zich te verbergen, ofwel om er iets aan te doen.

Witte tanden zijn een sieraad. Veel mensen zijn dan ook ongelukkig omdat hun tanden verkleuren. Met een eenvoudig natuurlijk middeltje kun je daar nochtans snel iets aan verhelpen.

De vraag is: wat kan je er aan doen? Er bestaan tegenwoordig wel ontkleurende technieken zowel chemisch als met laser, maar ze zijn niet allemaal even onschuldig en soms eindigt dat met de langzame vernietiging van de tand, omdat het tandglazuur wordt aangetast. Dat is zo bijvoorbeeld met chemische bleekmiddelen die je in de handel kan aanschaffen: een etsend poeder waar bleekmiddel en schuurmiddelen inzitten en die langzaam de tanden ruïneren. Als je dat wil toepassen, laat het dan liever doen door een ervaren tandarts. Je kan ook witte schelpjes laten kleven op de tanden. Haast onzichtbaar dat het kunstmatig is, maar wel mooi wit. Niet zo goedkoop, maar een mogelijkheid. Anderzijds zit je wel met de lijmen die ook niet zo onschuldig zijn. En als de verkleuring veroorzaakt wordt door het voedsel, blijft het probleem toch bestaan.

Maar je kan zelf toch ook heel wat doen.

Als de oorzaak genetisch is, kan je wel wat “bijkleuren”, maar structureel blijf je met gelige tanden zitten. Medicijnen die je tijdens de jeugd hebt genomen zoals bepaalde antibiotica (tetracycline) hebben een blijvend verkleurend effect op de tanden.

Maar de levenswijze speelt ook een rol. Want wie veel rode wijn drinkt en zoals de kenners het voorschrijven de wijn laten walsen in de mond om alle smaakelementen te kunnen ervaren, heeft eveneens een bijzonder negatief effect op de kleur van de tanden.

Niet enkel rode wijn is wat dat betreft nadelig, ook zwarte thee, koffie, en rode groenten zoals rode biet.

Als de verkleuring van de tanden te wijten is aan het voedsel of de drank, dan is dat zeker niet dramatisch en kun je er beslist wat aan doen. Zodoende hoef je niet meer jaloers te zijn van de stralende tandpastaglimlach van de vedetten die je permanent schijnen uit te lachen.

Daar kan wat aan gedaan worden. Er is een aantal trucjes die er kunnen voor zorgen dat je tanden weer hun oorspronkelijke, helderwitte glans teruggeven.

Zo is bakpoeder of natriumbicarbonaat een schitterend en natuurlijk product dat kan helpen om je tanden witter te maken. Bovendien spotgoedkoop.

Maak een mengseltje van één lepeltje bicarbonaat en een paar druppels zuurstofwater tegen tien volumes, totdat je een mousserende emulsie bekomt. Poets daar de tanden mee gedurende een minuutje of drie. Nadien uitspuwen en de tanden goed spoelen gedurende dertig seconden of een waterpik gebruiken om alle resten weg te spoelen en te spuiten. Je kan voor het toepassen van het bakpoeder best een elektrische tandenborstel gebruiken. Voor de dagelijkse verzorging van de tanden is elektrisch poetsen altijd beter. Deze poetstechniek met bakpoeder kan je best een tiental dagen volhouden, Langer is niet nodig. Als je merkt dat de verkleuring weg is en het resultaat staat je aan, kan je ook vroeger stoppen.

En dan moet je natuurlijk voorkomen dat de tanden weer snel verkleuren.

De oorzaak ken je intussen wel: rode wijn, koffie en thee, gekleurde groenten, medicijnen. Je kan niet alles vermijden, maar je kan wel proberen de verzorging te intensiveren door af en toe de tanden met bakpoeder te poetsen.

Er is ook voedsel dat daar bij helpt: dagelijks een appel eten, houdt de tanden witter. Ook kauwen op blokjes kaas heeft een witmakend effect. Bovendien bevat kaas calcium wat herstellend is voor de tanden. Aardbeien hebben ook een witmakend effect op de tanden.

En opvallend: kokosmelk heeft ook een reinigend en witmakend effect op de tanden. Donker gekleurde volkeren hebben daarom ook wittere tanden en niet enkel vanwege het contrast tussen de huidskleur en de tanden. Het gebruik van kokosmelk en het kauwen op kokosvlees helpen daar bij.

Ook rijst helpt bij het polijsten van de tanden, en zeker volle rijst, omdat bij het kauwen de vliezen tegen de tanden schuren.

Op die manier hoef je niet meer jaloers te zijn van de vedetten, maar zal je zelf ook met een stralende witte glimlach open kunnen staan voor je spiegelbeeld en de rest van de wereld.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Vertroetel je metabolisme en leef langer

Wie herinnert zich niet de fameuze uitspraken van wijlen dokter Herman Lecompte, die beweerde dat hij duizend jaar kon worden; Het geheim: de afbraak stoppen door middel van vitamines en antioxidanten, want daar lag het geheim van een lang en gezond leven. Eigenlijk...

Lees meer

Nieuwe pandemie op komst door antibiotica?

Het wordt koud, mistig, regenachtig, winderig, grijs, triestig, kortom een weerbeeld dat al aan de winter doet denken en veel mensen landerig, depressief en zelfs ziek maakt. Antibiotica zijn verantwoordelijk voor een nieuwe, stille, maar dodelijke pandemie. Door je...

Lees meer

Hoe kun je er jonger uitzien dan je bent?

We kennen allemaal de uitdrukking en bovendien waarderen we ze ook enorm: “Je ziet er goed uit”. Waaraan kun je dat merken? Natuurlijk aan je houding, je gedrag, je reacties, maar vooral aan je huid, je gezicht. Je merkt het zelf meestal ook wel in de spiegel al je je...

Lees meer

Amandel: gezonde (valse) noot

Het is de tijd van de noten. Allerlei soorten noten worden nu in overvloed aangeboden. Gelukkig voor wie nu een notelaar in zijn tuin heeft staan. Het is een uitstekende bron van eiwit en gezonde vetten (Omega-3), laat zich in veel recepten gebruiken, maar kan ook...

Lees meer