Waarom krijgt de ene een hartinfarct en de andere niet?

Natuurlijk weten we dat tabak en transvetten sneller een hartinfarct kunnen veroorzaken. Maar ook hebben wetenschapslui een gen ontdekt dat van invloed kan zijn op het ontstaan van een hartinfarct. Het heet het apo-E-4 gen. Het wordt verantwoordelijk geacht voor het ontstaan van een bepaald eiwit dat zich in het bloedvet met cholesterol verbindt en aldus een prop kan doen ontstaan of langzaam tot aderverkalking kan leiden.

Je kunt zelf veel ondernemen om hart- en vaatziekten te voorkomen.

Patiënten die drager zijn van dit gen zouden op die manier eerder een hartinfarct kunnen krijgen dan de gelukkigen die een dergelijk gen niet geërfd hebben.

Maar uiteindelijk is daarover nog niet erg veel bekend. We weten al dat geraffineerde koolhydraten zeker een invloed hebben. Maar in Italië heeft men een familie ontdekt die ondanks hun belabberde levenswijze met veel geraffineerde kost zoals witte pasta’s, transvetten en chianti, toch geen enkel teken van aderverkalking vertoont. De atherosclerose lijkt aan hen voorbij te gaan wat de wetenschappers doet besluiten dat de genetische kwaliteit duidelijk grote invloed heeft op de gezondheid die men heeft en men kan verwachten.

Zal men ooit door manipulatie iedereen van dat gen kunnen laten genieten? Voorlopig is de twijfel nog koning en het zou het best verstandig zijn daar niet op te wachten, maar zijn levenswijze dermate te bepalen dat de kansen op een cardiovasculair accident, of met andere woorden een hartinfarct of een beroerte, tot een minimum beperkt blijft.

Wat betekent dat in de praktijk?

  • Beweeg regelmatig, liefst dagelijks. Een wandeling is al goed, bij voorkeur in de natuur om geen fijn stof binnen te krijgen.
  • Vermijd aan sport te doen in een omgeving waar veel fijn stof zit, want dat heeft invloed op het ontstaan van atherosclerose en zelfs longkanker.
  • Vermijd stress en ontspan geregeld.
  • Denk positief, want gedachten zijn krachten.
  • Slaap voldoende, want door de slaap kunnen het lichaam en de geest zich herstellen.
  • Eet gezond. Dat betekent geen geraffineerde koolhydraten, geen snelle suikers, geen verarmd wit meel en alles wat ermee gemaakt is, geen rood vlees en bewerkte vleeswaren, geen junkfood. Maar daarentegen wel veel fruit en groenten vanwege de antioxidanten.
  • Rook ook niet en gebruik geen alcohol.

En wil je een steuntje voor het hart dan is Crataegus oftewel meidoorn je bondgenoot.

Een tip: Crataecin van Fytobell.

Je vindt Crataecin van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2899-896.

Of je kunt Crataecin ook online bestellen via www.fytobell.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom krijgen zoveel mensen een depressie?

Het woord “depressie” alleen al zou je depressief kunnen maken. Het is geen leuke term, niet voor het weerbeeld, niet voor het gemoed en de levenskwaliteit van wie er mee te maken heeft. Bovendien heeft niet enkel invloed om het presteren, het werk en het geluk, maar...

Lees meer