dec 1, 2022 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Vertroetel je metabolisme en leef langer

Wie herinnert zich niet de fameuze uitspraken van wijlen dokter Herman Lecompte, die beweerde dat hij duizend jaar kon worden; Het geheim: de afbraak stoppen door middel van vitamines en antioxidanten, want daar lag het geheim van een lang en gezond leven. Eigenlijk was die theorie baanbrekend en tegelijk onwaarschijnlijk, maar wel juist. Enkel werd er geen of te weinig rekening gehouden met het DNA, onze erfelijke kwetsbaarheid of kwaliteit en die was en is beperkt in dit leven.

Als je voldoende vitaminen en mineralen in je organisme binnenkrijgt, dan zal je gezonder en gelukkiger zijn. Eet dus zo weinig mogelijk geraffineerde producten. Zo natuurlijk mogelijk is het parool.

We kunnen daarvoor alleen maar hopen op de toekomst. Maar dat metabolisme, de antioxidanten en de vitamines kunnen wel degelijk bijdragen tot een gezond leven en ook om dat zo lang mogelijk in stand te houden. Jammer genoeg vermindert die capaciteit met het ouder worden. Het komt er wel op aan om zelfs op hoge leeftijd voldoende vitale stoffen aan het lichaam toe te vertrouwen, om er zo lang mogelijk, profijt uit te halen.

Ouderen hebben trager metabolisme

Naarmate mensen ouder worden verloopt het metabolisme trager en onvollediger. Ze nemen vanzelf minder mineralen en vitamines op. Ouderen hebben bovendien de neiging minder te gaan eten omdat ze minder beweging hebben dan jongere mensen, of omdat ze graag wat willen vermageren. Daardoor komt het alweer niet zelden tot gebreksverschijnselen. Tekort aan vitamines is een veel voorkomend probleem bij bejaarden. Vandaar dat sommige artsen voor hen overschakelen op een vitamine-therapie.

Eenzaamheid en levensduurte

Ook het feit dat velen eenzaam zijn en in hun eentje moeten eten, maakt dat ze minder eten. Ze vinden het niet zo belangrijk. Sommigen hebben daarenboven een slecht gebit, zodat het eten van gezonde spijzen zoals rauwe groenten, vruchten en volkorenproducten moeilijker wordt.

In sommige gevallen komt daar ook nog eens een financieel probleem bij, zodat er zoveel oorzaken zijn waarom ouderen te kampen hebben met vitaminegebrek. Door die financiële problemen wordt tegenwoordig ook gekozen voor goedkoop en dus minderwaardig voedsel, dat die naam amper waardig is. Natuurlijk alle begrip ervoor, want veel mensen kunnen na de corona en nu door de oorlog van de Russen in Oekraïne de eindjes maar moeilijk aan elkaar knopen. Te dure energie waar enkel de grote loebassen rijker van worden. En zoals een oud boek voorspelde: de rijken worden rijker en de armen armer.

Compensatie

Precies omdat het kauwen moeilijker wordt en omdat ze nood hebben aan zoetigheden als compensatie voor de eenzaamheid, hebben ze de gewoonte minder groenten en vooral rauwkost, maar ook minder vruchten te eten. Dat maakt hen dubbel kwetsbaar. Slecht kauwen, veroorzaakt een slechte spijsvertering, ze krijgen slechte tanden, en daardoor kunnen ze opnieuw minder goed kauwen: ze zitten gevangen in een vicieuze cirkel. Het roer omgooien en weer evenwichtig gaan eten en nadenken over het soort voedsel dat je koopt is dus de oplossing. Gebit laten controleren, de mond verzorgen en dan wat kieskeuriger de winkelkar vullen.

Alcoholisten lopen gevaar

Niet alleen roken, vermindert de aanwezigheid van vitamines in het lichaam, ook alcohol heeft een funeste uitwerking op de vitaminebalans in het organisme. Vooral foliumzuur en de vitamine B6, B12 en C evenals magnesium en zink zijn in hun absorptie gestoord bij patiënten die veel alcohol gebruiken. Vandaar dat alcoholisten vaak ziek zijn, en meestal last hebben met het zenuwstelsel.

Overmatig alcoholverbruik kan zelfs leiden tot bloedarmoede en andere bloedziekten.

Ook door diarree

Het spreekt vanzelf dat de algemene gezondheidstoestand van de patiënt mee bepalend is voor de absorptie van vitamines. Iemand die last heeft van diarree en daar langdurig het slachtoffer van is, zal uiteindelijk ook vitaminegebrek hebben. Diarree moet dus goed worden verzorgd, anders ontstaan ernstige gebreksziekten. Laxeermiddelen kunnen bovendien ook alle in vet oplosbare vitamines elimineren via de stoelgang. Daardoor kan een tekort ontstaan aan vitamines A, D en E.

Wie de pil neemt kan daarenboven ook last hebben van een gebrek aan vitamine B6 en foliumzuur. In het lichaam is alles goed in evenwicht. Pas als we zelf ingrijpen kan de balans overhellen door een eenzijdig gedrag, verkeerde gewoontes en gebruiken. Zo natuurlijk mogelijk gaan leven is de beste garantie om geen gebreksverschijnselen te krijgen.

Evenwichtig eten

Het spreekt dus vanzelf dat een evenwichtig voedselpatroon van belang is. Elk onevenwicht van het menu moet worden bestreden. Als je minder eet, of als je al eens moet afwijken van een normaal dieet, dan moet je er vooral voor zorgen toch voldoende vitamines en mineralen tot je te nemen. Als regel geldt dat je per dag gemiddeld vijf porties vruchten en groenten moet eten.

Dat je daarvan minstens tweemaal per dag groenten gebruikt en dat je bij de brood- of pastamaaltijd volkorenproducten eet. Eet beslist ook bij elke maaltijd iets rauw, en snijd of was de groenten en vruchten zo weinig mogelijk (natuurlijk moet je wel de regels van de hygiëne goed in acht nemen) en zo kort mogelijk voor het gebruik. Op die manier loop je veel minder kans het slachtoffer te worden van een gebrekziekte.

Conclusie

Kort samengevat komt het hierop neer.

  • Je moet leven van wat je eet, drinkt en ademt.
  • Van de kwaliteit van deze producten zal ook de kwaliteit van je hele gezondheid afhangen.
  • Het eten moet gebeuren in een aangename omgeving, zonder haast en zonder stress.
  • Eet langzaam, kauw grondig en zonder schrokken.
  • Drink niet tijdens de maaltijden.
  • Eet geregeld groenten en vruchten en eet die producten zo vers mogelijk en zo weinig mogelijk behandeld.
  • Eet ook zo weinig mogelijk geraffineerde producten.
  • Eet ook meer ruwvezelstoffen en minder transvetten en suikers.
  • Tenslotte rook je best niet, wees matig met het gebruik van alcohol of schrap dit helemaal en zorg voor afwisseling in het menu.

Natuurlijk kan je ook gebruik maken van goede supplementen met vitamines en mineralen.

Ze kunnen een waardevolle aanvulling zijn van het verarmde voedselpakket en als ideale aanvulling van een metabolisme dat met de jaren minder perfect gaat werken.

Vooral wie een jaartje ouder wordt, kan er dankbaar gebruik van maken. Uit onderzoek is trouwens gebleken dat wie geregeld gebruik maakt van gezonde voedingsadditieven zijn leeftijd zelfs met dertig percent kan verhogen. Niet enkel dat, ook de kwaliteit van het leven verbetert er aanzienlijk door, omdat de typische ouderdomskwaaltjes en de gevreesde winterkwaaltjes langer uitblijven. Je kan ze aanschaffen in apotheken en reformhuizen. Op die manier zal je organisme er je dankbaar voor zijn.

Een tip: Mineravit van Fytobell.

Je vindt Mineravit van Fytobell in der apotheek met CNK-bestelnummer: 3002-532.Of je kunt Mineravit ook online bestellen via www.fytobell.be

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer