“Gedachten zijn krachten”, zegt het spreekwoord en daar is altijd een grond van wijsheid en waarheid voor. Bovendien zijn die gezegden in de loop van generaties gegroeid uit ervaring en volkswijsheid. Zo is het ook duidelijk dat zich goed voelen, het begin is van goed zijn en dus gezondheid. Dat behelst ook zich verzorgen. Want de spiegel is een onverbiddelijke verrader, ofwel van goed nieuws, ofwel van slecht nieuws.
Natuurlijk wil het oog ook wat en uiteraard is het van belang dat we ons goed voelen in ons vel. Een instituut waar je schoonheid wordt verzorgd is niet alleen een soort behandelingskamer van specialisten, het is ook een soort “biechtstoel”, een luisterend oor… waar van mens tot mens kan worden gepraat, waar men gelouterd en opgelucht en mooier buiten komt dan men er binnengaat en daar hebben niet enkel het nieuwe kapsel of de verzorgde nagels mee te maken.
Iedereen kent wel het sprookje van Assepoester waarbij de “stiefmoeder” aan de spiegel vroeg wie de mooiste was van het land. Een sprookje natuurlijk, want een spiegel antwoordt niet en wie vraagt er nu raad aan een spiegel?
Maar het is wel duidelijk: hoe je eruitziet, verraadt al heel veel: je kleur, je ogen, je uiterlijk zijn dus zeer belangrijk. Het is dus ook belangrijk om jezelf te verzorgen, ook je uiterlijk., want het heeft beslist invloed op je innerlijk. Dat is niet omdat vroeger gezegd werd dat als je een spiegel stuk maakte, je dat zeven jaar ongeluk bracht, want een spiegel kostte vroeger een fortuin. Maar als je jezelf niet meer kon “bewonderen” of bekijken, is dat geen goede zaak en dat speelde ook mee voor de gezondheid.
Zich goed voelen
We hebben ooit een conferentie meegemaakt waarbij een coach kwam vertellen wat de invloed was van verzorging. Een voorbeeld: iedereen rijdt graag met een perfect functionerende auto. Daarom wordt die ook verzorgd, gewassen, geboend. Als je de auto net gewassen hebt, of uit de carwash komt, dan vindt iedereen dat die auto beter rijdt, dat er geen mankementen zijn. Met andere woorden: een schone of propere auto rijdt dus beter? Ook wat overdreven, natuurlijk, maar wat betekent dat? Het uiterlijk en de verzorging hebben invloed op de perceptie. Ook wat betreft je auto dus.
Waarom zou dat niet voor jezelf gelden?
Hoe?
De eeuwige vraag is: hoe begin je eraan en waarmee? Het mag duidelijk zijn: een opgeruimd en netjes gepoetst bureau is niet enkel aantrekkelijk, maar is ook een spiegel van de inhoud en de werkwijze van de eigenaar of gebruiker. Net zo met de gezondheid. Wie er goed uitziet zal doorgaans ook goed zijn. Het is niet enkel een gevoel, maar ook een afstraling, een ervaring. Dat merk je ook bij jezelf.
Als je bureau rommelig is, vies, niet gepoetst wordt, onverzorgd en niet om aan te zien, dan geeft dat niet enkel naar de buitenwereld een bedenkelijke indruk, maar is ook voor jezelf nadelig: het is veel lastiger om aan en in een smerig bureau te werken dan in en aan een netjes geordend bureau. Hoe vaak moet je niet zoeken naar iets wat niet geklasseerd werd volgens een bepaald patroon. Begin maar in een berg papieren maar eens te zoeken naar één klein document.
Wanordelijkheid heeft al veel mensen zorgen gebaard en dus vooral ook invloed gehad op de gezondheid. Stel je voor dat in een bibliotheek de boeken niet volgens een bepaald plan of systeem geklasseerd werden. Wie vindt dan nog één exemplaar treffelijk terug.
Niet enkel uitstelgedrag overwinnen, maar ook een duidelijk plan volgen, en zorg dragen voor alles wat onder je bevoegdheid en mogelijkheden valt, is erg belangrijk om je goed te voelen en gelukkig te zijn, te worden en te blijven.
Begin problemen uit te praten
Iedereen weet het wel en ondervindt het ook: problemen moeten worden uitgepraat. Want praten helpt, lucht op, geeft de ziel weer vleugels. Natuurlijk kun je de bij de psychiater gaan, maar is het niet beter zelf met personen, waarmee je een probleem hebt, te gaan praten? Iets wat je bezwaart, moet van je hart en daarvoor dient praten.
Iedereen kent wel het systeem van vroeger: een biechtstoel waar je met je problemen en met je ziel terecht kon. Een uitvinding van een religieus systeem, maar voor sommigen die erin geloofden ook nuttig. Ook het kapsalon heeft die functie. Zo’n kapsalon of schoonheidsinstituut is evenwel meer dan alleen maar een plaats van cosmetische specialisten. Mensen die met een ander kapsel buiten komen, die een massage hebben gekregen, een gelaatspeeling ondergingen, of gewoon een handenverzorging ondergingen, voelen zich “een heel ander mens”, ze voelen zich beter in hun vel, prettiger, waardevoller.
In dat opzicht is cosmetica meer dan enkel maar “de verf op de deur,” het is een stuk cultuur, een levenswijze, een soort levensfilosofie, maar vooral een toepassing van eeuwenoude ervaringen: praten lucht op, en als het kapsalon daar kan bij helpen, waarom niet?
Het belang van goede buren
Op het platteland kent ideeën zijn buren, en het praatje aan het hek, op de straatkant, over de haag met de buren heeft plaats gemaakt voor vereenzaming, isolatie, opgesloten in een flat van beperkte omvang. Is het te verwonderen dat zoveel mensen zich eenzaam voelen en ziek worden.
Een verpleegster die aan thuisverpleging doet, vertelde ons: “De mens is een sociaal wezen en heeft de anderen nodig. Als je ooit verbouwt of een ander huis koopt, zorg er dan voor dat je ook de straat en mensen kunt zien. Want lieden die dat niet kunnen, vereenzamen, voelen zich niet goed, en zien er ook niet goed uit.
Zo was er een hoogbejaarde vrouw die ondanks haar handicap – ze liep met een rollator – elke dag een paar keer vanuit haar woning naar de straat kwam om toch maar iemand te zien en goeiedag te kunnen zeggen. Als dat niet meer het geval is, zie je dat aan de mensen, ze vereenzamen, zien er sneller oud uit en voelen zich ook slecht.
Een luisterend oor
En de kapper of kapster, de schoonheidsspecialist is meer dan een deskundige, het is vriend, een familielid bijna. Want vaak ziet men, dat dergelijke instituten van moeder op dochter worden bezocht en dat de uitbaters meer weten over de personen dan sommige andere gezinsleden zelfs. Klanten bieden er niet enkel hun hoofdhuid, gezicht, handen of lichaam aan om te worden behandeld, ze geven ook hun ziel een beetje in handen van het instituut. En dat is merkwaardig, maar niet zonder reden. Het wel en wee komt er aan bod.
Dergelijke specialisten worden geconfronteerd met alles wat in het leven van iemand kan gebeuren: blije, maar ook akelige en intrieste dingen. Je gaat naar de kapper of kapster voor een huwelijk, om er mooi en verzorgd uit te zien, maar ook voor een begrafenis. Sommige klanten komen enkel naar het instituut voor het babbeltje en nemen de behandeling als alibi. Met wie hebben ze nog intenser en intiemer contact? En wie wil nog zo lang luisteren zonder te storen, zonder voortdurend zelf aan het woord te willen komen.
Levensechte eenvoudige dingen, verhalen uit het echte leven, dingen waarin de mensen zich herkennen, leuk om volgen, soms verbijsterend, maar altijd eerlijk en echt en… vaak vertroostend. Want zijn we niet allemaal hetzelfde?
En zijn we niet allemaal geïnteresseerd in dezelfde dingen? En, lijden we niet onder dezelfde situaties? En zijn we niet allemaal begaan met dezelfde problemen en primeert voor ieder van ons niet hetzelfde. Wat is het meest herkenbaar? De levensechte verhalen, geplukt in het schoonheidsinstituut, de kapper, het echte leven zoals U en ik het alle dagen meemaken. En zich mooi maken heeft dus meer dan één reden en belang: het is niet enkel het uitzicht mooi maken, het is ook de ziel verwennen. Vraag het maar aan de spiegel.