okt 1, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Hoe help je ’n zieke LEVER zichzelf te herstellen?

De wereld is momenteel nog altijd in de ban van de coronapandemie. Over het ontstaan ervan kunnen we enkel maar gissen. De waarheid kennen we toch niet. Over de oplossing zijn er zoveel meningen als dokters, maar die worden ook verplicht om hetzelfde te zeggen. Wat de natuur daarvoor te bieden heeft is niet van tel en dus ook niet interessant voor de wereldregeerders, voor de lobby’s, voor de technocraten. En zoals Rik Torfs schreef, we zoeken liever comfort om onze angst te verbergen en niet hoeven na te denken en het verschil van meningen toe te laten en daaruit conclusies te trekken.

Maar we zouden het haast vergeten: er is meer dan enkel een Covid-virus. Want virussen zijn van alle tijden en we herbergen zelf ontelbare virussen en bacteriën in ons lichaam. Het komt erop aan gezond te blijven en dat doen we door een sterke immuniteit op te bouwen, welk middel je daarvoor ook verkiest.

Het komt trouwens voor alle problemen op hetzelfde neer: een sterke weerstand is het antwoord op alle problemen.

We zouden het haast vergeten, maar er zijn ook nog virussen en bacteriën die het op de bloedvaten, het hart, de nieren, de hersenen en ook op de lever gemunt hebben.

Het verschilt van het ene werelddeel tot het andere. Zo wordt de derde wereld nog altijd gegijzeld door ontstekingsziekten, terwijl de geïndustrialiseerde wereld vooral te maken heeft met kanker en hart- en vaatziekten.

Leverontsteking kan je echt helemaal onderuithalen. Wees dus voorzichtig met wat je eet en drinkt. Alcohol moet je mijden, hierdoor wordt de lever meest van al bedreigd. Een beetje op dieet kan geen kwaad en zal je lever ontlasten en de kans geven op recuperatie.

Doodziek door leverontsteking

Ontstekingen gijzelen nog altijd de bevolking in de derdewereldlanden, terwijl hart- en vaatziekten en kanker nog altijd de geïndustrialiseerde welvaartsgebieden in hun greep houden. We zijn er allen van overtuigd dat het grootste aantal slachtoffers onder de mannelijke wereldbevolking geveld wordt door hartinfarct. Dat aantal is inderdaad schrikbarend groot, maar wordt toch ingehaald door sterfgevallen als gevolg van leverontsteking of hepatitis. Vooral in ontwikkelingslanden is dat aantal verschrikkelijk. Hepatitis B velt er mensen als vliegen.

Ook in de geïndustrialiseerde wereld is dat zo, maar daar wordt minder ruchtbaarheid aan gegeven. We zijn allen bang voor aids, voor corona, maar het maakt zeker zoveel slachtoffers niet, hoewel het even besmettelijk is. Voor aids bestaat geen middel, zelfs niet preventief, terwijl dat voor hepatitis wel het geval is, je kan er je laten voor inenten, afhankelijk van de oorzaak.

Scheikundig fabriekje

Een gezonde lever is voor het voortbestaan bijzonder belangrijk. Het is de grootste klier in het lichaam, weegt ongeveer 1,5 kg en slaagt er als een perfecte scheikundige fabriek in elke drie minuten de complete bloedhoeveelheid van de mens te filteren en van giftige en andere onzuiverheden te ontdoen. Daarenboven maakt het galzouten die nodig zijn voor de splitsing van vetten en de vertering van eiwitten. Daarnaast is de lever verantwoordelijk voor de suikerhuishouding.

Als de lever gestoord is, spreekt het vanzelf dat de hele stofwisseling daar hinder van ondervindt en dat de patiënt zich rotslecht voelt. Als de levercellen ontsteken, verharden ze, en sterven ze af: men noemt het levercirrose. Hoofdoorzaak hiervan is alcohol, medicijnen en virussen.

Alcohol, de grote boosdoener

Meer dan twee derde van al deze ellende wordt veroorzaakt door alcohol. De hoeveelheid die nodig is om miserie met de lever te krijgen, is eigenlijk zeer klein. Het verraderlijke van de zaak is wel dat je langdurig ongestraft alcohol kan gebruiken, terwijl dan plots de miserie toeslaat. Als je twintig jaar lang elke dag 50 gram alcohol gebruikt, dan heb je beslist miserie. Dat is het equivalent van vier pilsjes per dag. Dan mag je er natuurlijk geen wijn, of zeker geen sterke drank (whisky, jenever) bij drinken, of je bent veel eerder aan die 50 gram.

Toch is de lever ook een prachtig orgaan dat voor zijn eigen herstel kan zorgen. Als je drie maanden lang geen druppel alcohol gebruikt, dan herstelt de lever zich zodanig dat hij weer normaal kan functioneren zodat je er geen last van hoeft te ondervinden. Zelfs als 80 percent van de lever aangetast was, kan 20 percent zich zodanig herstellen dat de functie van de complete lever wordt overgenomen.

Je merkt de symptomen wel: verminderde eetlust, afkeer van bepaalde spijzen zoals koffie en vlees, verval van krachten en later gele verkleuring van de huid, de nagels, de lippen. Daarnaast treden depressies op, jeuk, vermoeidheid en verkleuring van de urine (donker) en bleke stoelgang. Een zeer hygiënische leefwijze is het enige antwoord. Bovendien moet je echt compleet afzien van alcohol als het minste vermoeden bestaat dat er wat aan de hand is met de lever.

Veiligheidshalve moet je zelfs als je lever gezond is, complete alcoholvrije dagen inlassen en zelfs alcoholvrije weken. Eigenlijk zijn zelfs kleine hoeveelheden alcohol al schadelijk, niet enkel voor de lever, ook voor de zenuwen en de hersenen.

Eet ook niet te veel geharde of gedenatureerde vetten, wees voorzichtig met alles wat suiker bevat, kauw grondig en let op voor virusdragers en besmet bloed. Maar bovenal is alcohol de grote vijand van je lever. Zelfs kleine hoeveelheden kunnen al schaden.

Herstel je lever

Voor het herstel van de lever moet je schadelijk stoffen vermijden en die hebben we hier vermeld, met alcohol met stip op één.

Verder is voeding die rijk is aan antioxidanten heel belangrijk:

  • Groene thee en koffie die zijn in staat om de levercellen te herstellen en te beveiligen.
  • Grapefruit bevat enzymen die de lever ontgiften.
  • Mariadistel is het krachtigst werkend middel om de levercellen te regenereren.
  • Dankzij citroen en munt wordt de gal gezuiverd en de galgangen vrijgemaakt.
  • Rammenas helpt de lever te detoxificeren.
  • Artisjok is zuiverend.
  • Avocado bevat heel wat interessante antioxidanten.

Een tip: Cardubell van Fytobell op basis van Sylibum Marianum (Mariadistel), artisjok, Curcuma en Chelidonium, een ideaal natuurpreparaat om de lever gezond te maken.

Je vindt Cardubell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2899-870.

Je kan Cardubell ook online bestellen via www.almed.be of www.boverte.com.

Je lever zal weer opfleuren.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Migraine: een wirwar van oorzaken

Wie heeft er niet eens wat hoofdpijn. Meestal is dat van voorbijgaande aard, soms gerelateerd aan stress, soms aan gebrek aan slaap, maar soms ook aan voedsel en doorgaans wordt die link niet meteen gelegd. Ook migraine kan het gevolg zijn van een allergische reactie...

Lees meer

Is cholesterol echt gevaarlijk?

Over cholesterol bestaat al langer een discussie en onduidelijkheid. Sommige artsen willen het cholesterolniveau drastisch naar beneden halen bij hun patiënten, terwijl andere artsen van mening zijn dat de oplossing op de verkeerde plaats wordt gezocht: niet de...

Lees meer

Tijm: ideaal voor gevoelige luchtwegen

Sausen, soepen, kruidenthee: tijm leent zich daar allemaal voor. Tijm is niet enkel een prachtig heestertje dat in elke tuin past, zelfs in een bloempot kan gekweekt worden, desnoods op het keukentablet, het is vooral ook een bijzonder gewaardeerd kruid in de keuken...

Lees meer

Geen kanker door een gezonde lever

De lever is een ongelooflijk orgaan met belangrijke vitale functies, en kan ook veel hebben of verdragen vooraleer die forfait geeft. Zo is het heel goed mogelijk zeventig percent van de lever te verliezen door een operatie bijvoorbeeld, en toch kan de lever zich goed...

Lees meer

Is zwaarlijvigheid erfelijk?

Volgens een mededeling van de WHO (de Wereld Gezondheid Organisatie) zijn zes van de tien Europeanen zwaarlijvig. De meerderheid daarvan wil vermageren, om verschillende redenen. De belangrijkste is dat het zeker gezonder is om slanker te worden. Daarvoor hebben veel...

Lees meer