sep 10, 2022 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Waarom snoep slechter is dan cholesterol

Heel veel artsen beschouwen nog altijd de cholesterolwaarden als de maatstaf om te bepalen of iemand al dan niet een verhoogd risico heeft op hart- en vaatziekten. De cholesterolverlagende middelen worden dan ook voorgeschreven als levensnoodzakelijk. Miljoenen mensen slikken ze zonder zich daarbij af te vragen wat wel het effect mag zijn en of die cholesterol dan geen functie heeft.

We hebben cholesterol nodig

Het feit dat bijna negentig percent van de cholesterol door het lichaam zelf aangemaakt wordt en amper tien percent uit de voeding komt, zegt toch iets belangrijk: namelijk dat het voor het lichaam, maar ook voor de geest belangrijk is dat er cholesterol wordt aangemaakt en circuleert in de bloedvaten.

Er zijn artsen die ervan overtuigd zijn dat te lage cholesterolwaarden gevaarlijker zijn dan te hoge, hoe contradictorisch dat mag lijken, want decennialang werd het ingepompt: te hoge cholesterol verhoogt het risico op een beroerte of een hartinfarct.

Deze hardnekkige mythes zijn moeilijk te bestrijden, want de farmalobby heeft duchtig haar best gedaan om de cholesterol-dalende middelen als levensnoodzakelijk te verkopen. Dat lukt hen aardig. Wat hen ook aan het lukken is, dat ze natuurlijke middelen zoals gegiste rode rijst als risicovol beschouwen en dat het op termijn zal verboden worden.

Snoep, gebak, chocolade, suiker zijn nadeliger voor de cholesterol dan de vetten. Snoep liever fruit.

De misleiding is zelfs nog groter, want vetten worden als de schuldige aangeduid. Conclusie: je mag volgens hen geen echte boter, geen dierlijke vetten meer eten, maar er wordt niets gezegd over koolhydraten, junkfood en geraffineerde plantaardige vetten die als transvetten in fabrieksvoedsel tot ons komen. Daar zit het gevaar.

Je lever doet het

Cholesterol is een stof die door de lever in je eigen lichaam wordt aangemaakt. Daaruit mag het grote belang blijken. Het is belangrijk voor de aanmaak van hormonen, ook het belangrijke groeihormoon, van cellen en zenuwcellen. Ook de geslachtshormonen zijn gebaseerd op cholesterol: oestrogenen, progesteron, testosteron. Vandaar dat bij velen die cholesterol dalende middelen nemen, de seksdrive vermindert, het libido wegvalt. Ook cortisol, het stresshormoon en DHEA, het groeihormoon zijn afhankelijk van cholesterol. Als het cholesterolniveau te laag wordt, komt ook de absorptie van belangrijke vitamines zoals vitamine A, E, K en D in het gedrang en meteen verzwakt het ook de immuniteit.

Ook de mitochondriën, de energiefabriekjes van de cellen hebben cholesterol nodig, terwijl de zenuwbanen zelf beschermd worden door myeline-omhulsels. Ook daarvoor is cholesterol nodig. Het is precies dat wat geschonden en gestoord is bij M.S.-patiënten.

Ondanks die noodzaak zijn er nog altijd artsen, aangepord door de lobby om vetten de schuld te geven en middelen te slikken om de cholesterol naar beneden te halen. Daarvoor is geen wetenschappelijke ondersteuning voorhanden. We moeten dat zomaar aanvaarden. Twee Australische artsen hebben trouwens het tegendeel bewezen: ze aten gedurende een maand elke dag tien eieren. Gevolg: de cholesterol ging niet naar omhoog, integendeel die verlaagde zelfs. Bovendien zijn er twee types: de LDL en de HDL. Wie ervoor zorgt dat de HDL hoog genoeg is, loopt helemaal geen risico. Dat kan door niet te roken, voldoende te bewegen en fabrieksvoedsel, maar vooral suiker te vermijden.

Oxidatie vermijden

Toch geldt bij veel artsen cholesterol nog altijd als de maatstaf voor het bepalen van het risico op hart- en vaatziekten. Dat is niet helemaal juist, omdat er twee soorten cholesterol bestaan. Maar meer nog dan de cholesterol op zich, is het belang van geoxideerde cholesterol. Als we daarop letten zullen we een betere preventie kunnen toepassen voor hart en bloedvaten.

Wie een te hoog cholesterolgehalte heeft, krijgt gewoonlijk de raad geen eieren meer te eten. En toch zijn er artsen die precies aan deze patiënten eieren voorschrijven. Maar wel rauw te eten! Het merkwaardige was dat als patiënten dat dagelijks deden, ze ook genazen. Een op het eerste gezicht wat ongelooflijk verhaal, maar de praktijk zowel als het wetenschappelijk onderzoek blijken hem gelijk te geven. De cholesterol die het op onze bloedvaten gemunt heeft, komt niet zozeer uit cholesterol in de voeding, want die blijkt nauwelijks het bloedonderzoek te beïnvloeden, maar wel uit getransformeerde vetzuren. Het gevolg daarvan is dat veel artsen en patiënten de remedie tegen hypercholesterolemie, of een teveel aan LDL-cholesterol op een verkeerde plaats zoeken en dat dieetfouten eigenlijk niet worden vermeden. In de plaats van eieren te mijden moeten we meer geraffineerde koolhydraten en fabrieksvoedsel of ultra bewerkt voedsel vermijden en dus oxy-cholesterol. Pas dan hebben we iets gedaan om hartinfarct en ischemische klachten te voorkomen.

Fabrieksvoedsel is gevaarlijk

Volgens wetenschappelijke rapporten heeft de helft van onze landgenoten last van een te hoog cholesterolgehalte in het bloed. Daarover circuleren nogal wat misverstanden. Hoewel cholesterol meestal in dierlijke producten aanwezig is, wordt die nauwelijks geabsorbeerd. Het is de lever die eigenlijk cholesterol vrijmaakt al naargelang de behoefte. Wel waarschuwt de biowetenschap tegen de oxy-cholesterol die ontstaat bij de verwerking van het voedsel in de industrie of in de eigen keuken. Eieren op zichzelf blijken niet te schadelijk. Dat worden ze pas als ze worden verwerkt in fantasievoedsel. Zowel eieren, melkpoeder, en boter die rijk zijn aan cholesterol worden in heel veel kant-en-klaar-voedingsmiddelen aangewend. Door de ultra-bewerking ontstaan er hoge concentraties oxy-cholesterolen. Voedingsmiddelen waarin dergelijke oxy-cholesterolen zijn aangetoond zijn: alle radioactief bestraalde voedingsmiddelen, gehydrogeneerde producten en vetten, verwerkte eieren en afgeleide producten, hersenen, worst, gecondenseerde fabrieksmelk, melkpoeder, frieten, salami, vette bewerkte smeerkazen, en allerhande producten waarin suikers en vet werden verwerkt. Dieren die onder hoge stresssituaties werden geslacht, bevatten ook meer oxy-cholesterolen en arachidonzuren. Contact met zuurstof van het kwestieuze voedingsmiddel, verhoogt de invloed van oxy-cholesterol.

Snoepjes zijn cholesterolbommen

Niet de cholesterol is gevaarlijk, wel geoxideerde cholesterol. We staan er vaak niet bij stil hoeveel oxy-cholesterolen te vinden zijn in de producten die we vaak dagelijks gebruiken: melkchocolade, cake, chocolademousse, boterkoekjes en cake, gebakjes, oliebollen, salami, chips, smeerkaas, zijn rijke bronnen van oxy-cholesterol. We dienen dus zoveel mogelijk te kijken naar etiketten op allerhande producten en de samenstelling bepalend laten zijn over onze keuze. Zo zijn eieren op zichzelf niet gevaarlijk, terwijl eierpoeder dat wordt gebruikt in cake erg veel oxy-cholesterol bevat en dus zeer belastend is.

Lecithine (ook soja is een goede leverancier, evenals tarwekiemen) is samen met poly-onverzadigde en onbewerkte vetten, gamma-linoleenzuur en alfalinoleenzuur zelfs een cholesterolregulator: saffloerolie, lijnzaadolie en teunisbloemolie, ook visolie en olijfolie houden daarom de cholesterol vloeibaar en bevorderen de afvoer. Voedingsvezels, vitamine C, look en bèta-sitosterolrijke voeding zoals artisjokken, avocado’s, sesamzaad, sojabonen, houden cholesterol in suspensie, beletten dat die neerslaat op de vaatwanden en versnellen de afvoer, terwijl de HDL-cholesterol die gunstig is voor ons organisme, wordt bevorderd.

Rust roest, zegt het spreekwoord en voor de gezondheid gaat dat dubbel op. Want wie niet beweegt krijgt een slechte doorbloeding en bovendien krijgen oxidatie processen meer de kans het lichaam nadeel te berokkenen. Trouwens, door dagelijkse beweging gaat het HDL-cholesterol omhoog, wat gunstig is voor hart en bloedvaten. Die HDL-cholesterol is voor een belangrijk deel erfelijk bepaald, maar door beweging hebben we daar ook vat op.

Je moet dus meer voorzichtig zijn met de snoepjes en de toespijs zoals charcuterie en behandelde kazen en boter, dan met eieren. Het zijn vooral ook geraffineerde koolhydraten, suikers die mini-ontstekingen in de bloedvaten veroorzaken, waardoor de cholesterol te hulp moet snellen om de beschadigde wanden te verstevigen. Daarvoor cholesterol de schuld geven van het probleem is kortzichtig en onjuist.

Maar je kunt gemakkelijk zelf aan cholesterolbeheersing doen door te bewegen, niet te roken en suiker te mijden.

En een tip: gegiste rode rijst in Cholefort van Fytobell zal de klus wel klaren.

Je vindt Cholefort van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2963-684.

Of je kunt Cholefort van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom krijgen zoveel mensen een depressie?

Het woord “depressie” alleen al zou je depressief kunnen maken. Het is geen leuke term, niet voor het weerbeeld, niet voor het gemoed en de levenskwaliteit van wie er mee te maken heeft. Bovendien heeft niet enkel invloed om het presteren, het werk en het geluk, maar...

Lees meer