mrt 6, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Van welke voedingsmiddelen ga je meest verdikken?

Als veel mensen, vooral dames een wens zouden mogen doen, dan zal er met grote meerderheid een wens zijn om er slank en jong uit te zien. De spiegel liegt niet, de weegschaal evenmin. En dus zoeken ze al heel hun leven naar het wonderpoeder om af te slanken. Het bestaat gewoon niet.

Het metabolisme heeft zijn wetten en die natuur moet je respecteren. Elk pondje gaat door het mondje, behalve als er een complicatie met hormonen en klieren mee gepaard gaat, dan is er een medisch probleem. Maar doorgaans hebben volslanke om niet te spreken over zwaarlijvige mensen het aan zichzelf te danken: te zoet, te vet, te veel. En de combinatie van die dingen maakt het alleen maar erger. En daarmee is de belangrijkste hint gegeven, hoe ze slanker kunnen worden.

Eigenlijk is het niet zo moeilijk: eet minder suiker, eet minder vet, combineer deze dingen niet, beweeg wat meer en snoep niet. En daarnaast moet je zoeken naar dingen die het metabolisme versnellen. Maar toegegeven: er zijn nu eenmaal mensen die van nature gemakkelijker verdikken, terwijl anderen ongestraft mogen doorgaan met eten waar sommigen al van verdikken door er naar te kijken, bij wijze van spreken.

Vermageren is eigenlijk niet zo moeilijk. Hou rekening met de glycemische index van de voedingsmiddelen.

Het komt niet enkel op calorieën aan, maar ook op koolhydraten die een directe appèl op insuline doen. Op die manier doet bier veel meer verdikken dan bijvoorbeeld een gebakje met slagroom. Een glas vruchtensap uit de winkel meer dan een gebakken ei met friet. Het komt er op aan de energiestofwisseling zo goed mogelijk te sturen. Niet de calorieën, maar de glycemie-index is daar een belangrijke aanduiding voor.

Insuline wordt door sommige Amerikaanse voedingsdeskundigen het dikmakers hormoon genoemd. Het hangt er volgens hen vanaf hoeveel bloedsuiker in de bloedsomloop in omloop komt om te weten hoe groot je kansen zijn op afslanken of dikker worden.

Hoge glycemische index

Zo zijn de dikmakers precies die producten die een hoge glycemische index hebben. Het hoogst is bijvoorbeeld bier (ook alcoholvrij bier), maar ook cola, limonades, vruchtensappen en alles wat uit aardappelen gemaakt is en gebakken werd: chips, friet. Ook witte meelspijzen hebben een hogere glycemische index dan volkorenproducten: wittebrood, witte rijst, instant rijst, zijn dikmakers, maar ook cornflakes, popcorn, rijstkoeken, croissants.

Uiteraard is suiker, ook vruchtensuiker en druivensuiker, een dikmaker. Glucose of druivensuiker heeft bijvoorbeeld een glycemische index van 100, terwijl honing nog maar 75 heeft en volle melkchocolade 70. Daarentegen hebben verse groenten slechts een glycemische index van 15 en grapefruit van 25 en versgeperst vruchtensap slechts 40 in vergelijking met flessensap: 100. Volkorenbrood slechts 40 en wittebrood 95. Donkere zwarte chocolade slechts 20 tegenover melkchocolade 70.

Koolhydraten alleen vermoeien het lichaam vooral ook als ze een hoge glycemische index hebben. Ze putten de pancreas uit en zijn een gevaar voor de coronaire bloedvaten en het hart. Ze doen ook erg verdikken, maar precies op die plaatsen waar men dat het liefst niet ziet: op de heupen en op de buik. Vandaar dat mannen die veel bier drinken de typisch dikke bierbuik krijgen, te wijten aan de hoge glycemische index.

Opgelet voor de superkick

Bovendien bestaat het gevaar van de superkick als men koolhydraten combineert met vet. Aardappelen met mayonaise is wat dat betreft een schoolvoorbeeld van dikmakerij. Ook is deze combinatie voorhanden in kant- en klaar recepten of producten: chocolade, chips, roomijs, pizza’s, toastjes met vette kaas, kaas met druiven enz… Vermageren is dus eigenlijk niet zo moeilijk. Kies producten met een lage glycemiewaarde: groenten, vruchten en volkorenproducten. Het klinkt cliché, maar nu weet je ook waarom.

En de oplossing

  • Je moet gebruik maken van catechines en die zitten rijkelijk in groene thee. Dat zijn sterke antioxidanten.
  • Catechines versnellen het metabolisme zodat het lichaam zijn vet begint te verbranden. Ook haver en rogge doen het buikvet verdwijnen. Maak er gebruik van in de plaats van het verarmde geraffineerde graan in witbrood, witte rijst, koeken en gebak.
  • Als je groene thee drinkt en minstens een drietal uur flink beweegt in de loop van de week, dan heb je alle kansen om snel te vermageren. Vooral buikvet zal het eerst verdwijnen.
  • Ook yoghurt stimuleert de gezondheid van het microbioom vanwege de probiotica. Yoghurt bevat ook calcium zodat de cellen minder vet vasthouden.
  • Iso-flavonen zijn erg belangrijk. Ze zitten in appelen, peren, bessen. Daardoor vermindert de absorptie van glucose in de spieren en wordt meer vet verbrand. Ook ajuin, groene thee, prei en look bevatten flavonoïden.
  • Gebruik producten die Omega-3 vetzuren bevatten. Daardoor zal het lichaam gezonde vetten opnemen en ze niet moeten halen uit glucose. Makreel, sardines, zalm en haring zijn daarvoor geschikt. Een goed supplement met Omega-3 visolie is daarbij interessant. Denk aan Nutribell Omega-3 visolie.
  • Eet bananen. Ze bevatten weliswaar natuurlijke suikers, maar niet in combinatie met vetten. Ze bevatten antioxidanten waaronder vitamine C, magnesium en kalium, ideaal voor een gezonde bloedsomloop en een sterk hart. En dat is belangrijk!

En wil je het afslankingsproces wat versnellen? Gebruik dan groene thee in tabletvorm samen met Omega-3 visolie.

Een tip: Groene thee-tabletten van Fytobell.

Je vindt de tabletten van groene thee van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2963-718.

En ook Nutribell visolie Omega-3 is erg nuttig.

Het CNK-bestelnummer van Nutribell visolie voor de apotheek is: 2751-485.

Of je kan ze ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com .

Op die manier krijg je weer je gewicht van je jeugdjaren.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom is gevarieerd eten van belang?

Elk onderzoek wijst het uit: gevarieerd en gezond eten is van essentieel belang voor ons welbevinden en voor het goed functioneren van alle organen, zodat we tot op hoge leeftijd perfect kunnen doorgaan en ons goed voelen. Sinds de ontdekking van “vitamines” is...

Lees meer

Zwanger: dan is één glas wijn al te veel!

De zwangerschap is een bijzondere tijd. We vertellen niets nieuws als we stellen dat alles wat de aanstaande moeder eet en drinkt van invloed is op de ontwikkeling, de gezondheid en het latere gedrag van de toekomstige baby, het kind. Zo is het bekend dat roken...

Lees meer

Waarom is alcohol geen goed slaapmutsje?

Men kan niet langer dan een paar dagen zonder drank. Dehydratatie kan levensgevaarlijk zijn vooral bij jonge kinderen en patiënten met zware brandwonden. Het menselijk lichaam bestaat voor ongeveer 70 percent percent uit vocht. Hiervan is 44 percent intracellulair en...

Lees meer

Is SEKS na een hartinfarct gevaarlijk?

Het is een vraag die elke infarctpatiënt zich stelt, maar niet altijd durft formuleren tegenover de arts: mag ik weer seksuele betrekkingen hebben? Want groot is de vrees van de hartpatiënt dat zich een herhaling van het probleem zou voordoen als gevolg van de...

Lees meer