dec 22, 2020 | Alle tips, Gezondheid, Voeding | 0 Reacties

Gevaarlijke vetten op je bord?

Vroeger wisten we wat er in het voedsel zat, omdat we het zelf klaar maakten. Nu niet meer, want de klaargemaakte schoteltjes zijn de best verkochte producten in de supermarkt. Vroeger bracht de huismoeder gemiddeld vijf uur per dag in de keuken door. Nu is dat tussen de tien en twintig minuten, met dank aan de opgewarmde kost uit de supermarkt en aan de microgolf. Lekker, dat wel… maar wat zit erin en kunnen we er nog vanuit gaan dat het de nodige stoffen bevat om onze gezondheid in stand te houden? Zeker in deze coronatijden zijn vitamines en mineralen van vitaal belang, maar wordt ons organisme niet op de proef gesteld door de kant-en-klare schotels of de afhaalkeukens? Zitten er nog verse producten in of komt alles uit de fabriek? Verborgen koolhydraten voor de smaak en verborgen vetten voor de textuur, maar wat doen ze met onze gezondheid?

Vaak zijn de vetten van minderwaardige kwaliteit en dus gevaarlijk, maar welk vet kunnen we dan beter gebruiken?

Is boter gezond?

Boter is een natuurproduct, afkomstig van de room van koemelk. De zuivellobby en margarinelobby vechten voortdurend om een groot deel van de koek van de markt. Ze slaan elkaar om de oren met cis-cis-linolzuur, of met… een puur natuurproduct. Advertenties vertellen geen waarheden, of toch maar halve. Het gevolg is dat velen hun keuze bepalen op basis van één zin, de reclameslogan.

Er zitten veel verborgen vetten in voorverpakte fijnkost en in snelle hapjes…. chips, frieten en gebak zitten vol verborgen vetten en vooral de gevaarlijke transvetten. Visolie brengt de balans weer in de goede richting.

Boter verteert beter dan margarine omdat het vetzuren bevat van de korte keten. Boter bevat weinig essentiële vetzuren, slechts 2% linolzuur en helemaal geen Omega-3 vetzuur. In moedermelk zijn deze beide vetzuren wel voorzien. Boter kan zijn eigen vetten niet metaboliseren, plantaardige oliën wel. Bovendien bevat boter 5 à tienmaal meer concentratie pesticiden dan plantaardige oliën, tenzij je een bio-product kunt aanschaffen.

Ook de antibiotica uit het veevoer komen in de boter terecht. Die kunnen schimmelgroei (candida) bij de mens bevorderen en ook allergieën, vermoeidheid en een vergrote behoefte aan suiker doen ontstaan. Ze kunnen ook hypoglycaemie, huidaandoeningen en ander klachten veroorzaken. Boter bevat ook 6 percent transvetzuren die worden geproduceerd door bacteriën in de koeienmaag. Ze bestaan wel voor het grootste deel uit vacceenzuur dat sneller dan de meeste andere transvetzuren wordt omgezet en dus zeker sneller dan in margarines en ander bakvet. Boter kan dus wel worden gebruikt om te bakken en te braden omdat het betrekkelijk stabiele vetzuren bevat. Boter is daarmee eigenlijk een neutraal vet, niet goed en niet slecht, maar wel lekker en licht verteerbaar, maar als er te veel van wordt gebruikt, is het zeker schadelijk, maar nog altijd stukken beter dan margarines, die transvetten kunnen bevatten en die zijn echt schadelijk. Nog een voordeel van echte boter: ze bevat vitamine D en dat is in deze coronatijden niet te versmaden, noch te verwaarlozen.

Margarines en geniepige reclame

Volgens de reclame doet margarine er alles aan om te beletten dat je aders zouden dicht slibben. Maar het hydrogeneren richt veel van de goede eigenschappen in de grondstof, de olie, compleet ten gronde. Zo bevatten de meeste margarines geen EVZ (Essentiële VetZuren) meer, terwijl er giftige moleculen achterblijven. Margarine bevat weliswaar geen cholesterol maar mist mineralen en vitamines voor zijn eigen omzetting. Sommige margarines bevatten wel in behoorlijke hoeveelheden transvetten, soms wel tot 60 percent. Deze transvetzuren hebben eigenschappen die compleet anders zijn dan die van de cis-vetzuren en ze hinderen EVZ-functies. Ze dragen rechtstreeks bij tot het ontstaan van hart- en vaatziekten!

Bovendien wordt door hydrogeneren tientallen andere onnatuurlijke chemicaliën gevormd. De meeste zijn sterk giftig. Bovendien bevatten heel wat margarines nikkel en aluminium, twee toxische stoffen die niet in het voedsel thuishoren. Deze stoffen worden verantwoordelijk geacht voor stofwisselingsziekten als kanker, osteoporose en zelfs de ziekte van Alzheimer.

De margarinefabrikanten maken vaak ten onrechte reclame voor de goede eigenschappen van een minderwaardig product. Margarine is echt ongeschikt om mee te bakken en te braden omdat het dubbele bindingen van onverzadigde vetzuren bevat en nog verder gedenatureerd wordt door hitte, licht en lucht. De reclame zegt dat het rijk is aan meervoudig onverzadigde vetzuren, maar ze zijn onnatuurlijk en scheikundig veranderd. Ze zijn schadelijk voor de gezondheid. Je mag er zeker van zijn dat niet de boter die al zo oud is als de geschiedenis, verantwoordelijk is voor degeneratieve ziekten, maar wel de margarine, waarvoor men pas sedert Napoleon belangstelling begon te vertonen.

Niet de cholesterol uit echte boter is schadelijk, maar wel de transvetten en de gehydrogeneerde vetten in margarines zijn verantwoordelijk voor zoveel ellende met de volksgezondheid. Dat er thans zoveel margarines verbruikt worden door mensen die al hart- en vaatziekten hebben, is eigenlijk het resultaat van een complete misleiding van de bevolking.

We moeten maar kijken hoe de mediterrane bevolking tewerk gaat: ze snijden tomaten, leggen die in plakjes op hun brood en dopen dat in olijfolie of gieten die tussen de gaatjes. Bij de mediterrane bevolking komt het minste hartinfarct voor van heel Europa!

Verborgen vetten in gebak en chips

Een gedeelte van onze energie mag zeker uit vet komen, en liever uit gezond vet dan uit geraffineerde koolhydraten, maar in onze huidige samenleving is dat aandeel dubbel te groot. Bovendien eten we meestal slechte vetten en van een aantal producten weten we niet eens dat er vet in zit. Men kan gerust spreken dat de verborgen vetten echte killers zijn. Deze verborgen vetten zijn niet enkel gevaarlijk vanwege hun aard, maar omdat we ze niet zien, houden we er geen rekening mee. Een groot aantal van verpakte voedingsmiddelen bevat verborgen vetten: chips, snoep, chocolade, ijs, zoetigheden, koekjes, gebak, pralines, hamburgers, frieten, worst en zogenaamde fijnkost, allerhande slaatjes, van kipsla tot garnaalcoktails, kaaskroketten en speculaas bij de koffie.

De meeste verborgen vetten zijn niet herkenbaar en schadelijk. Ze zijn meestal afkomstig van slachtafval. Ze zijn natuurlijk goedkoop, maar soms ook giftig. Soms voegt men er katoenzaadolie aan toe, een toxische olie. Maar door het slachtafval lopen we dubbel gevaar in geval van een algehele contaminatie: denk aan de dioxinecrisis. Deze verborgen vetten zijn altijd bewerkt, verhit, gehydrogeneerd, geraffineerd, ontgeurd, gekleurd, en vaak zijn ze ook nog geoxideerd door onzorgvuldige bewaring en opslag. Deze verborgen vetten zijn trouwens nooit dragers van EVZ (of Essentiële VetZuren) die wel aanwezig zijn in visoliën en verse plantaardige olie zoals olijfolie en lijnzaadolie. Bewerkte producten, voorverpakte fijnkost, slaatjes uit de speciaalzaak moeten zoveel mogelijk geweerd worden om verborgen vetten te vermijden. Je kan met een kleine moeite deze dingen zelf maken: groenten snijden, olijfolie aan toevoegen, kruiden, tomaatjes erbij, eventueel wat mayonaise met verse eieren en olijfolie en citroen en je hebt een gezonde eerlijke en duidelijke fijnkost die je gezondheid ondersteunt in de plaats van ondermijnt. De kwaliteit van de vetten, bepaalt voor een heel groot deel de kwaliteit van de gezondheid van de maatschappij.

En uiteraard is het goed te kiezen voor meer Omega-3 vetzuren in het voedsel. Dat betekent: lijnzaadolie (niet verhitten!) en vis of visolie.

Wil je dat aanvullen met een prima product? Dat kan!

Een tip: Nutribell visoliecapsules Omega-3 van Nutribell. Dan speel je op zeker!

Je vindt Nutribell visolie in de apotheek met CNK-bestelnummer 2751-485.

Of je kan Nutribell visolie ook online bestellen via www.almed.be en via www.boverte.com.

Om het met een heel toepasselijk spreekwoord te zeggen: je wordt zo gezond als een vis.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde