mei 20, 2020 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Tuinieren beste remedie tegen depressie door corona

De lockdown heeft veel mensen ongelukkig gemaakt. Dat is natuurlijk niet te vergelijken met gezinnen bij wie iemand in de familie overleden is aan corona. Het afscheid is altijd moeilijk, want “de dood is de grootste vijand van de mens” schrijft Paulus in zijn brieven, maar zoals het er nu moest aan toe gaan, maakt het dubbel verdrietig.

Dat verdriet wordt ook gedeeld door de omgeving bij wie de onzekerheid toeneemt. Mensen die iemand verloren hebben, vrienden, kennissen, zijn er vaak niet meer gerust in. Begrijpelijk ook dat ze zich ergeren aan het nonchalante gedrag van veel mensen zoals betasten van voeding in winkels en warenhuizen, hoesten in de hand, het niet respecteren van de minimumafstand. En dan de jongeren die elke maatregel aan hun laars lappen, blijven samenscholen, afspreken op geheime plaatsjes zoals oude bunkers, steegjes, verlaten pleintjes, bossen en parken. Je kan ze zelfs horen “vergaderen” aan de hand van hun luide muziek die ze onvermijdelijk bij zich moeten meedragen, in rugzakken, op fietszakken. Ze kunnen niet meer zonder het gekrijs en gedreun… tot hun gehoor er de onomkeerbare gevolgen van draagt.

Veel mensen krijgen depressieve gevoelens door de onzekerheid en de onduidelijkheid rond corona. Profs hebben uitgezocht wat mensen vooral nu het meest vreugde en zekerheid geeft: de natuur. Daarom is tuinieren, hoe weinig en beperkt ook, en wandelen in de natuur de beste remedie.

Die ergernis neemt nog toe, nu door de overheid bepaalde maatregelen werden versoepeld. Je mag weer een kwartier knuffelen als je grootouder bent en niet buiten de bubbel gaat. Wielertoeristen mogen weer racen, je mag weer met de auto naar een natuurgebied rijden, de scholen mogen onder bepaalde voorwaarden weer open. Je mag weer afspreken met vrienden op voorwaarde dat zij niet met anderen afspreken. Kortom het is een hele poespas, waar zelfs de kat haar jongen niet meer in terugvindt, behalve katje Lee misschien die wederrechtelijk ons land werd binnengesmokkeld en waarvoor het hele land op z’n kop staat tot dierenrechtenorganisaties toe.

De boeren die met hun dieren gevaar lopen op rabiës zullen terecht “not amused” zijn, want wie neemt het op voor hun dieren? Conclusie: de verwarring slaat overal zo’n beetje toe, de depressies nemen toe, het gevaar voor burn-out loert om de hoek. En dan zijn er figuren die er nog een schepje bovenop doen door te stellen dat de ouderen de crisis nu maar moeten betalen, want dat de jongeren de boel nu draaiende houden.

Dat fragmentair denken waarbij iedereen voor zijn eigen winkel spreekt, is niet van aard om de mensen rustig en gelukkiger te maken, wel integendeel.

Maar wat kan je eraan doen? Je kan de corona niet meteen terugdringen. Er is geen probleem waarover geen studie is gemaakt en dat gebeurde hier ook door de Amerikaanse prof. Dr. Graham Ambrose. Die heeft honderden patiënten bevraagd en daaruit kwam een duidelijke conclusie naar voren: mensen die in de natuur vertoeven, de natuur gaan opzoeken om te wandelen en te sporten, maar vooral mensen die eigenhandig tuinieren zijn gelukkiger en hebben minder last van corona-depressiviteit. In één woord: ze zijn gelukkiger.

De prof onderzocht niet minder dan vijftien dagelijkse activiteiten bij mensen die vandaag met het nieuws of de verwarring geconfronteerd worden. Met stip op één kwam tuinieren, het zelf telen van groenten en vruchten of kruiden. Hoe weinig ook de oppervlakte is: het geeft een oneindige voldoening als je naar je lapje grond kan gaan er iets uithalen om als voedsel te gebruiken: een plantje, een knol, wat boontjes, snijsla, een tomaatje en zelfs kruiden. Mensen die helemaal geen grond hebben, maar een terras, ondervinden al een geweldige voldoening van het feit dat ze elke dag wat kruiden kunnen snijden uit een bloembak of pot op hun terras. Ze kunnen er thee van zetten (munt, salie, citroenkruid, kamille) en de kruiden ook gebruiken om sausen en schotels af te kruiden.

De natuur geeft rust, maar het besef dat het kan bijdragen aan je gezondheid of je welbevinden maakt het dubbel zoveel waard en je krijgt er niet enkel een stukje gezondheid en vreugde, maar ook geluk bij.

Mensen in de stad die op die manier een beetje aan mini-tuinieren kunnen doen, verbeteren in aanzienlijke mate hun levensgeluk en levenskwaliteit, aldus de prof.

Psycholoog, Jeremy Dean, PhD behaalde een doctoraat in de psychologie aan het University College London en twee andere geavanceerde graden in de psychologie. Hij spoort iedereen aan, om hoe weinig ook, toch iets creatief te doen met de tuin, hoe klein ook. Mensen in de stad, moeten meer groen in hun woning halen, kruidenpotjes in de keuken… niet één, maar verschillende en vele. Het geeft een bezigheid, het is gezond en het verschaft vreugde, aldus de dokter.

Het is ook goed voor mensen met een lager inkomen, omdat ze op die manier voor weinig geld, toch een stuk gevoel van eigenwaardige terugkrijgen en het besef dat de natuur voor hen kan zorgen.

En als je een top vier van activiteiten wil, die in deze coronamomenten voor wat meer geluk en ontspanning kan zorgen, dan heb je ze hier: als eerste tuinieren, hoe beperkt ook, verder: wandelen, sporten en lekker eten.

En je kan natuurlijk ook best wat hulp van de natuur gebruiken als je je wat landerig of neerslachtig voelt: een plantje dat de zon heeft ingesloten en die natuurlijke vreugde weer afgeeft: Hypericum oftewel Sint-Janskruid. Fytobell heeft dankzij een unieke extractiemethode de beste eigenschappen van dit wondere plantje in een natuurlijk preparaat verzameld: Hyperibell van Fytobell.

Je vindt Hyperibell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2899-938.

Of je kan het ook online bestellen via www.boverte.com of via www.almed.be. Gemakkelijk en veilig en: vandaag bestellen, morgen in je brievenbus.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Vis beschermt je hart

Mensen die tweemaal per week vette vis (makreel, haring, zalm, sardines) eten, hebben een veel kleinere kans op het dichtslibben van de bloedvaten en op hart- en vaatziekten. Daarnaast beschermen de aanwezige vetzuren ook tegen de ziekte van Alzheimer en een bepaalde...

Lees meer

Meer fruit eten, is langer en gezonder leven

Eet jij weinig fruit? Wanneer je dagelijks wat extra fruit gebruikt, loop je 20% minder risico om vroeg te overlijden. Hoogleraar volksgezondheid, dr. Kay-Tee Khaw van de universiteit van Cambridge onderzocht de voedingsgewoonten, chronische ziekten en sterfte van...

Lees meer

Beter slapen door te vermageren

Roken is zowat de standaard van ongezond leven en alles wat ongezond is, wordt daarmee vergeleken. Zo wordt bijvoorbeeld gesteld dat “zitten”, het nieuwe roken is, omdat veel mensen met een kantoorbaan te weinig bewegen en daarmee betalen voor hun gezondheid. Niet...

Lees meer

Hoe kun je gezond vermageren?

Talrijk zijn de patiënten die willen vermageren. Er zijn organisaties die er fortuinen aan verdienen, terwijl de resultaten eigenlijk volkomen afhangen van de inzet en vooral ook de kennis van de persoon zelf die wat minder gewicht op de weegschaal wil aflezen. Er is...

Lees meer

Hoe je cholesterol perfect beheersen?

In tegenstelling tot wat velen denken wordt cholesterol niet vooral aangebracht door de voeding. Het is het lichaam zelf die deze belangrijke stof grotendeels aanmaakt. Dat betekent ook dat cholesterol heel belangrijk is voor het lichaam: hormonen, hersenen, enz. Je...

Lees meer