jul 5, 2021 | Actueel, Toerisme | 0 Reacties

Feniksproject: Hoe Nieuwpoort de stad herbouwde na “de Groote Oorlog”

Zoek je een tip voor vakantie in eigen land? Trek naar Nieuwpoort, want deze zomer pakt Nieuwpoort uit met het indrukwekkende Feniksproject. Hiermee wordt de wederopstanding van de stad na de Eerste Wereldoorlog in herinnering gebracht. Het programma omvat een originele kortfilmwandeling én een heus openluchtspektakel op het Marktplein. Dit initiatief kadert in het regionaal project FENIKS2020, gecoördineerd door Westtoer. Voor het evenement kreeg Nieuwpoort van Toerisme Vlaanderen een toelage van 65.000 euro.

Toen het wapengekletter in 1918 stilviel, bleef van Nieuwpoort niets over. Vier jaar aan beschietingen en bombardementen hadden de stad herschapen tot een troosteloze ruïne. In de jaren na de oorlog keerden de Nieuwpoortenaren geleidelijk aan terug. Om puin te ruimen en te herbouwen. Nieuwpoort herrees als een feniks uit zijn as.

Een eeuw later vormt de Wederopbouw van de stad het onderwerp van een grootschalig herdenkingsgebeuren dat – zeer toepasselijk – de naam Feniks meekreeg. 

Burgemeester Geert Vanden Broucke legt uit waarom deze episode uit de geschiedenis van zijn stad het verdient om verteld te (blijven) worden:

“We kijken met trots terug op de tijd van de Wederopbouw. We schrijven het woord ook doelbewust mét hoofdletter. Om te tonen dat de reconstructie van onze stad meer was dan puinruimen en het optrekken van gebouwen. De Wederopbouw stond symbool voor de terugkeer van het leven zelf. Nieuwpoort bloeide opnieuw op door zijn inwoners. Het was een volledig nieuw begin, op zoveel vlakken. Die verhalen blijven zelfs ruim een eeuw later inspireren.”

Nieuwpoorts schepen van Toerisme Ann Gheeraert benadrukt het toeristische aspect van het Feniksproject:

“Het oorlogsverhaal is onlosmakelijk verbonden met Nieuwpoort. Dit wordt prachtig geënsceneerd in ons bezoekerscentrum Westfront. Na de eeuwherdenking van “de Groote Oorlog” focussen we ons nu op het verhaal van de Groote Wederopbouw. Via allerhande kleine en grote initiatieven, zoals ons eigen Feniksproject, krijgen inwoners én bezoekers de kans om onze stad en de ruimere regio op een andere manier te (her)ontdekken.”

Het Feniksproject bestaat uit twee grote delen: de wandelroute In het Spoor van … Feniks en het theaterspektakel Follow the … Feniks.

In het Spoor van … Feniks

In de Nieuwpoortse binnenstad liggen de verhalen over de Wederopbouw na de Eerste Wereldoorlog zo voor het rapen. Zes scènes uit de tijd van toen worden opnieuw tot leven gebracht. Vertrekbasis zijn anekdotes die de bekende Nieuwpoortenaar Juul Filliaert heeft nagelaten. Frieda Vanslembrouck en Johan Bouttery verwerkten deze tot zes ontroerende kortfilms. Samen vormen ze de verrassende wandelroute In het Spoor van … Feniks.

Deze Fenikswandeling start aan bezoekerscentrum Westfront en leidt bezoekers via QR-codes daarna doorheen de historische binnenstad. De route is doorlopend te beleven van donderdag 1 juli tot en met woensdag 15 september 2021.

Follow the … Feniks

Apotheose van het Feniksproject is Follow the … Feniks: een beklijvend spektakel op het Marktplein met projectie, theater en livemuziek. Regisseur Mieke Dobbels – muzikaal begeleid door Johan Bouttery – neemt het publiek mee naar Nieuwpoort anno 1920, als typevoorbeeld van een Wederopbouwstad.

Het openluchtspektakel wordt elke avond opgevoerd van woensdag 28 juli t.e.m. zaterdag 31 juli 2021, telkens om 22 u. Op 30 en 31 juli 2021 is er onder voorbehoud een extra spektakelvertoning om 23 u.

Voor een ticket betaalt men 3 euro. Een bubbelticket voor 4 personen kost 10 euro. Tickets zijn verkrijgbaar via www.visit-nieuwpoort.be of de Dienst Toerisme vanaf donderdag 1 juli 2021.

FENIKS2020

Het Feniksproject kadert in het regionaal project FENIKS2020. Hierbij brengen dertien steden of gemeenten uit de Westhoek het thema van Wederopbouw na de Eerste Wereldoorlog onder de aandacht. Toerisme Vlaanderen stelde Westtoer aan als coördinator om het totale beschikbare budget van 500.000 euro onder de deelnemende partners te verdelen en te coördineren. Voor het evenement in Nieuwpoort kreeg de Stad van Toerisme Vlaanderen een toelage van 65.000 euro.

“Themajaren zoals FENIKS2020 zijn een extra stimulans voor bezoekers en bewoners om het verhaal van “de Groote Oorlog” te ontdekken,” zegt CEO Peter De Wilde van Toerisme Vlaanderen  “Ze brengen herdenkingstoerisme in Vlaanderen voor het (inter)nationale voetlicht met nieuwe, frisse verhalen. Deze communicatie-hefbomen hebben we nodig nu we de aandacht van de 100-jarige herdenking moeten missen.  Zeker ook omdat de Britten, een zeer belangrijke markt voor het herdenkingstoerisme, momenteel wegblijven omdat België het Verenigd Koninkrijk op de lijst van hoogrisicolanden heeft gezet waarvoor een inreisverbod geldt. Op termijn is daarenboven ook nog niet duidelijk wat de impact van de Brexit zal zijn. Alle opportuniteiten om de Britten met interesse voor ons erfgoed naar Flanders Fields te krijgen willen we dus met beide handen aangrijpen.” Alle praktische informatie over het Nieuwpoortse Feniksproject vind je  op www.visit-nieuwpoort.be of in de speciale editie van De Nieupoortsche Standaard, verkrijgbaar bij de Dienst Toerisme.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde