jun 10, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Neen, de zonnebank bereidt je niet voor op een zonvakantie, wel op huidkanker

Eindelijk! We krijgen weer zonnige dagen. Het grijze miezerige weer heeft lang genoeg geduurd en in combinatie met de Covid-beperkingen leverde dat veel depressieve gevoelens op bij heel wat mensen.

Maar de beperkingen worden versoepeld en de zon speelt niet langer verstoppertje. Hoogtijd om er volop van te genieten. Maar… dat heeft zo ook zijn risico’s. Niet enkel voor de besmettingen met Covid voor wie niet voorzichtig is, maar ook voor de zon voor wie er niet verstandig mee omgaat.

Er is geen leven zonder zon. Maar zoals met alles, kan die energie ook schaden. Ze moet aangewend worden waarvoor ze bedoeld is. Onze huid is niet gemaakt om voortdurend en onbeschermd onbeweeglijk in de zon te vertoeven. Dan verbranden we, wordt de huid beschadigd, wat erg pijnlijk is en kan uiteindelijk zelfs huidkanker optreden, gevaarlijke melanomen die door uitzaaiingen andere organen aantasten en uiteindelijk de dood tot gevolg kunnen hebben. En huidkanker is nu juist de snelst groeiende kankervorm in het westen en dus ook in ons land. Men schat dat tegen 2030 het aantal gevallen van huidkanker gemakkelijk kan verviervoudigen.

Huidkanker is bijzonder gevaarlijk en toch de snelst stijgende kankersoort. De zon is de hoofdschuldige en de zonnebank veroudert de huid veel sneller.

Huidkanker

Zowel UVA, UVB als UVC is bijzonder gevaarlijk, de Australiërs weten daarover mee te spreken. De UVC heeft de kortste golflengte: 290 tot 200 nanometer. Maar gelukkig worden deze stralingen in onze streken hoofdzakelijk weg gefilterd door de ozonlaag. Vandaar dat het ozonschild zo belangrijk is.

De Australiërs zitten aan de onderkant van de aarde veel dichter bij dat gat in de ozonlaag boven de zuidpool, vandaar dat ze ook eerder te maken kregen met huidkanker dan wij en vandaar ook dat ze er tegenwoordig zo voorzichtig mee omspringen. Nergens ter wereld wordt zoveel zonneolie gekocht als Australië, maar het aantal gevallen van huidkanker wordt er ook fabelachtig hoog.

Volgens huidspecialisten gaan de komende jaren nog catastrofes gebeuren. Belgen en Nederlanders die naar Spanje uitweken en daar overwinteren of hun oude dag doorbrengen vallen nu als vliegen als slachtoffers van huidkanker. Ook Australië en de zuidelijke kant van de Verenigde Staten kent een ongehoorde piek met stijging van huidkanker, niet bij de Aboriginals, wel bij de bevolking die vanuit noordelijke streken en vanuit Europa zich daar ging vestigen.

Zonnebank, kankerbank

En wij hebben de gewoonte eerst op de zonnebank te gaan liggen vooraleer op zonnevakantie te gaan. Je mag niet vergeten dat UVA een directe bruine kleuring veroorzaakt, maar geen bescherming. Het is dus volkomen fout om eerst naar de zonnebank te gaan in de veronderstelling dat je op die manier een beschermend bruin laagje krijgt zodat je langer en veiliger in de zon kon zonder te verbranden. Dergelijke slogans zijn lang door de schoonheidssalons gepropageerd, maar ze waren wetenschappelijk gezien totaal fout.

De zonnebank veroudert wel, maar beschermt je niet, maar je krijgt wel een bruin kleurtje. Het is dus helemaal onverstandig om met de regelmaat van een klok naar de zonnebank te stappen om zo het hele jaar door bruin te zien. Veel mensen hebben zich om die reden ook een zonnebank aangeschaft. Daar mag niet lichtzinnig over gedaan worden, want UVA1 is kankerverwekkend! Bovendien bevat het zonlicht in de zomer 96 percent UVA en slechts 4 percent UVB. De verbranding komt van UVB, de hitteslag ook, maar de veroudering van UVA. Niet te onderschatten!

Door UVB kan je verbranden. Deze UVB-stralen hebben een golflengte van 320 tot 290 nm. Ze dringen evenwel enkel door tot in de opperhuid, hoewel ze toch bijzonder energierijk zijn. Ze kunnen roodheid veroorzaken die we geneeskundig omschrijven als zonnebrand of erytheem. In het slechtste geval zal de huidcel zelfmoord plegen door blaren te vormen en nadien te vervellen. Deze UVB-stralen activeren wel het bruiningsproces van de huid, de zogenaamde melanogenese. Het is dus ook nodig om je tegen UVB te beschermen, maar dat doe je eerder, omdat zonnebrand pijnlijk is. Bruine huidverkleuring door UVA is dat niet en dus is men niet geneigd er zich tegen te beveiligen.

P 53-gen en levensgevaarlijke huidkanker!

Bij ons worden er honderden nieuwe kankergevallen per jaar veroorzaakt door zon en zonnebank. In de Verenigde Staten alleen al is dat aantal verbazingwekkend hoog: meer dan één miljoen nieuwe huidkankergevallen per jaar. Een vreselijk hoog getal en daarvan zullen veel mensen eerlang overlijden, want van zodra er uitzaaiingen zijn, loopt het hele organisme gevaar.

Het kwaadaardig melanoom is de meest te duchten variant.

Het Australische verhaal is door iedereen goed gekend met aanvang in 1780: de Australische blanken hebben het hoogste percentage huidkankers ter wereld! De Aboriginals daarentegen niet.

Het heeft jaren geduurd vooraleer men een verklaring kon geven voor het ontstaan van huidkanker en men de relatie gelegd heeft met een te intensieve zonsbestraling. Wel heeft men ontdekt dat voor wat betreft de niet-melanome huidkanker een gemuteerd gen in de huidcellen verantwoordelijk is voor de groei van de huidtumoren. Het gaat om het fameuze gen p 53.

Vooral in de jeugd wordt dat p 53-gen aangetast door de zon. Het is dus volkomen uit den boze kinderen naakt in de zon te zetten of te laten spelen. Ze moeten altijd een truitje, een polo, liefst met lange mouwen dragen en bij voorkeur ook altijd een hoofddeksel op hebben. Zeer kleine kinderen die nog maar weinig haarbedekking op het hoofd hebben, mogen absoluut niet in de zon.

Als in de jeugd het p 53 gen aangetast is door UV, ontstaan er cellen die in staat zijn zich te delen, ook als hun DNA beschadigd is. Zij wachten dus niet tot hun DNA zich hersteld heeft. Het gevolg daarvan is dat in een normaal huidgedeelte (dus met een niet-gemuteerd p53 gen), de cellen die door UV-bestraling niet meer in staat zijn tot DNA-herstel, massaal zelfmoord plegen. Men noemt dit apoptosis. Ze worden dan door gezonde cellen uit de omgevende huid vervangen. Maar! Een p 53-gemuteerde cel kan geen zelfmoord plegen. Wanneer de huid door UV wordt beschadigd in de buurt van p53-gemuteerde cellen, gaat deze cel de beschadigde huidgedeelten vervangen door zijn eigen nakomelingen en op die manier de groei van een tumor promoten!

Wat kan je doen?

 • Altijd bescherming dragen in de zon.
 • Zeker niet in de middagzon.
 • Bij voorkeur bewegen in de zon en niet stil gaan liggen.
 • Dubbel voorzichtig zijn op het strand, op zee of in de bergen.
 • Kinderen extra beschermen.
 • Altijd een zonneolie of zonnecrème gebruiken met de hoogste beschermingsfactor.
 • Een bruine huid is geen gezonde huid, kies voor wit.
 • De zonnebank beschermt je niet, maar veroudert de huid wel.
 • Drink voldoende water om de huid te hydrateren.
 • Gebruik een goede hydraterende crème na het zonnebad.
 • Een tip: Aloë Vera-crème van EllenDee.

Je kan de uitstekende Aloë Vera-crème van EllenDee online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Je huid zal verjongen en je dankbaar zijn.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

De natuur: het beste antidepressivum

Voel je je een beetje depri? Kies dan bij voorkeur een ander moment om dat te worden. Dat klinkt ongeloofwaardig en eigenlijk een beetje belachelijk, want feit is dat je niet gedeprimeerd kan worden op commando en dat je het tijdstip uiteraard zelf niet kunt kiezen....

Lees meer

Ook je huid neemt giftige stoffen op

Als je een huis koopt, moet het eerst onderzocht worden op schadelijke stoffen. De grond moet gecontroleerd worden op verontreiniging en desnoods worden afgevoerd, vervangen en uiteindelijk worden gezuiverd. Als er asbest wordt in aangetroffen, ben je verplicht de...

Lees meer