nov 26, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Junkfood kan je doden

Hoe moet je eigenlijk je menu samenstellen om gezond te zijn, te blijven of te worden. Daar zijn boeken over volgeschreven. Het ene dieet wordt door het andere tegengesproken of afgekraakt. Kanker, hart- en vaatziekten, obesitas en diabetes swingen de pan uit, terwijl nu alle aandacht naar corona gaat uiteraard. Ook hier heb je vaak gissen en het raden naar juiste informatie.

Eén zaak ik zeker: alles waar een “te” voor staat is te mijden. Terwijl van bepaalde dingen vaststaat dat het schadelijk tot dodelijk is: roken bijvoorbeeld, alcohol en suiker. Als je deze drie elementen uit de weg gaat, ben je al goed bezig.

En vetten dan? We hebben ze nodig. Door de suikerlobby werd lange tijd vooropgesteld dat vetten schadelijk waren in verband met hart- en vaatziekten.? Wat blijkt? Dat het vooral de geraffineerde enkelvoudige koolhydraten zijn die de bloedvaten en de cellen bedreigen.

Vetten, O.K. je moet er niet mee overdrijven, maar we hebben ze wel nodig, zelfs verzadigd vet. Kies dan gezonde producten, zoals avocado dat verzadigd vet bevat of kokosvet dat midchain-vetzuur bevat. Vermijd evenwel transvet, gedenatureerd vet zoals gefrituurde dingen of vet dat al zo vaak gebruikt werd en geoxideerd is. Ook met te veel aan eiwitten is het uitkijken.

We hebben vetten en eiwitten nodig, maar onze moderne voedingswijze maakt er wel een gevaarlijke cocktail van.

Niet alleen hart- en vaatziekten, ook kanker kunnen het gevolg zijn van overdadig gebruik van dierlijke eiwitten en vetten. Als je de spijzen grilt, braadt en bakt dan verhoog je die kansen nog. Snij overal de hard en zwartgebakken kantjes weg als je kanker wil voorkomen. Gebruik nooit ranzig of oud vet om te frituren bijvoorbeeld. Als vet een te hoge temperatuur krijgt, wordt het gevaarlijk giftig. Gebruik bij voorkeur poly onverzadigde vetten: saffloerolie, zonnebloemolie, olijfolie. Maar enkel olijfolie mag je verhitten en niet boven de 160 graden.

Eet ook liever eens wat rauw, dus minder frieten, minder satés, minder gegrilde kost en toasten.

Probeer ook vlees tweemaal per week te vervangen door vis, dat is veel gezonder. Eskimo’s en Japanners krijgen minder hartinfarcten en kanker dan wij.

Wees voorzichtig met vetten

Het is bewezen: we eten te veel dierlijke vetten. Niet goed: denk aan het dioxineschandaal van zoveel jaar geleden. Uit onderzoek van de kankerliga en de universiteiten blijkt dat wie te veel eiwitten gebruikt en te veel dierlijke vetten inneemt zijn risico op kanker vaak met de factor vijf verhoogt. Meer groenten en vruchten (minstens vijf porties per dag zijn een extra bescherming tegen kanker). Het is al in alle toonaarden gezongen dat te veel hard, dierlijk vet, transvet en te weinig Omega-3 vetzuren, hartinfarct en ziekten van de bloedvaten kan veroorzaken. Toch is het voedingspatroon van de moderne mens gebaseerd op vlees, veel vlees, junkfood en transvet dat overal in de meeste voedingsproducten verborgen zit.

Minder zout en minder zoet

Onthoud goed: we gebruiken ook veel te veel suiker. Overal voegen we suiker aan toe, zelfs bij aardbeien, een zoete vrucht bij uitstek. Sommige artsen zijn van mening dat het overdadig suikerverbruik ook rechtstreeks verantwoordelijk is voor het ontstaan van hartinfarcten en ziekten van de bloedvaten. Suiker is een ontstekingstrigger en veroorzaakt miniontstekingen in de bloedvaten, waardoor de cholesterol te hulp moet worden geroepen. Uiteindelijk ontstaan plaques. En dat kan leiden tot hartinfarct of beroerte. Het is dus niet de cholesterol op zich dat de schuldige is, wel de ontstekingen en die moeten worden vermeden. Gebakjes en toetjes kunnen haast niet zonder grote hoeveelheden suiker, bovendien bulken ze van het transvet: levensgevaarlijke cocktail. We moeten onze voedingswijze veranderen en als dessert meer vruchten gebruiken of althans een suikervrij dessert. Als het echt nodig is om iets zoets te smaken, vervang suiker dan door honing, of een preparaat op basis van steviolglycosiden. Een tip: Stevabell van Fytobell, zoet, maar geen calorieën en ook geen suiker.

Een andere veel gemaakte fout: we eten te zout. Daardoor gaat de bloeddruk stijgen, en vormt op die wijze een bedreiging voor de gezondheid. De aderwand gaat zich beschermen tegen de verhoogde druk, wordt stugger, verdikt en slibt aan en uiteindelijk dicht: hartinfarct, angina pectoris enz… Probeer het zout te vervangen door gezonde kruiden, bieslook, kervel, ajuin, selderij enz…

Opgepast met alcohol

Iedereen zal er wel van overtuigd zijn dat overmatig gebruik van alcohol schadelijk is voor de gezondheid. Niet iedereen is het echter eens over het volume van die gevaarlijke hoeveelheid. Vroeger dacht men dat een beetje alcohol, een glas wijn, gunstig was voor de gezondheid. Die mening wordt echter niet door iedereen gedeeld, want het gunstige effect zou er zijn vanwege de flavonoïden en tannines. Maar het is niet de alcohol die daarvoor zorgt, wel de vruchten. Dus kan je beter vruchten eten om dat effect te bekomen. Bovendien hebben studies aangetoond dat zelfs kleine hoeveelheden alcohol al schade veroorzaken aan de hersenen.?

Ook druiven en thee zijn in dat opzicht gunstig. De zogenaamde dagelijkse gezondheidswhisky blijkt gewoon een commerciële truc te zijn. Whisky bevordert zelfs niet in kleine hoeveelheden de gezondheid. Bovendien wordt met dranken zo vaak geknoeid dat je al geen zuivere drank meer hebt, zelfs al ben je in de waan dat het gezond zou zijn. Hoeveel wordt niet met wijnen geknoeid? Kan je hier nog spreken van natuurproducten?

Alcohol is niet alleen schadelijk voor hart- en bloedvaten, ook voor de pancreas, de lever en de blaas. Het is bovendien ruïnerend voor de zenuwen. Eigenlijk zou je alcohol alleen als medicijn mogen gebruiken, om te ontsmetten. Alcohol mag zeker geen gewoonte worden, zeker niet dagelijks gebruiken. Het dagelijkse slaapmutsje is geen therapeutisch middel meer, maar een lichte vorm van verslaving. Probeer het maar hoe moeilijk het is er nog vanaf te komen. Daarom liever geen alcohol als je op de gezondheid staat en zeker niet voor patiënten met hart- en leverproblemen en zenuwpatiënten.

Tabak is een doder

Alle affiches met romantisch loerende meisjes, met stoere droomknapen die woestijnen veroveren, het regenwoud platwalsen, vlotten bouwen en zonnen naar de wereld halen, ten spijt, maar tabak is een gemene doder. Kanker, hartinfarct, angineuze klachten, rokersbeen, blaaskanker, longkanker, maagklachten, lip- en strottenhoofd- en keelkanker, het is allemaal het gevolg van tabaksmisbruik. Zelfs prostaatkanker en borstkanker. En waar begint de gevaarlijke grens? Geen mens die het weet, dat hangt van het individu af. Het vermindert de smaak van lekker eten, het maakt je afhankelijk, het vernauwt de bloedvaten, laat je elke morgen lekker lang hoesten, het kost je een fortuin, het werkt niet-rokers op de zenuwen en het bezeurt gordijnen, plafonds en mooie kleding. Waarom zou je nog roken? Word een held en rook niet! Je zal snel ondervinden hoe gezond het is.

Denk positief en beweeg meer

En als je dat alles wil bekronen met het ideaalbeeld van de gezonde mens, als je lang en gelukkig wil leven in harmonie met jezelf, de anderen en de wereld, als je tot op hoge leeftijd vitaal wil blijven en met stalen zenuwen zelfs moeilijke problemen wil oplossen, denk dan positief. Ontspan je geregeld, beweeg, ga zwemmen, maak elke dag een wandeling, neem sauna, trek op een sportieve vakantie, blijf niet luieren en kniezen, praat problemen uit, engageer je in iets nuttigs en positief, onderneem iets, bouw, maak plannen, zet je niet neer, dan ben je verloren. Pieker je niet ziek, dat is het hoofdmotief van iemand die lang en gelukkig wil leven.

En om de balans wat in evenwicht te brengen: vervang suiker door steviolglycosiden en neem wat meer Omega-3 vetzuren op.

Een tip: Stevabell van Fytobell: zoet zonder suiker en zonder calorieën. Je vindt Stevabell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2950-988. (strooipoeder)

Of je kan het ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

En nog een tip: Omega-3 vetzuren van Nutribell.

Je vindt Omega-visolie van Nutribell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2751-485.

Je kan Omega-3 visolie van Nutribell ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom krijgen zoveel mensen een depressie?

Het woord “depressie” alleen al zou je depressief kunnen maken. Het is geen leuke term, niet voor het weerbeeld, niet voor het gemoed en de levenskwaliteit van wie er mee te maken heeft. Bovendien heeft het niet enkel invloed op het presteren, het werk en het geluk,...

Lees meer