aug 9, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Als zweten ongemakkelijk wordt

Natuurlijk houdt iedereen van warme en zomerse zonnige dagen en we hebben er tegenwoordig misschien wat weinig van, hoewel in andere delen van de wereld zoals in Canada, hele dorpen in brand staan van de hitte en de onweders. Maar de zomer en de warmte, daar houdt iedereen wel van zolang het binnen de perken blijft. Het nadeel is dat je er zo van transpireert, de ene al meer dan de andere. Maar zweten doen we allemaal. We zweten eigenlijk veel meer dan we geneigd zijn te denken en dit niet enkel tijdens de warmste maanden van het jaar maar ook als het betrekkelijk koud is. Hoe warmer het wordt en dus hoe meer we zweten, des te meer worden we ons bewust van die soms vervelende, lichamelijke functie.

Wat is zweten nu precies? Het antwoord daarop is ingewikkelder dan je op het eerste gezicht zou denken. Ons lichaam scheidt nl. op diverse plekken van het lichaam verschillende soorten transpiratie af:

  1. Om te beginnen kan zweet een waterige oplossing zijn die bestaat uit zout en een aantal andere stoffen en die de taak heeft het lichaam door verdamping af te koelen. Terzelfdertijd worden via het zweet allerlei schadelijke afvalproducten uit ons lichaam verwijderd. Als je bvb. de avond voordien curry of look hebt gegeten, worden die ’s nachts via de poriën uit het lichaam gedreven.
  2. Een heel ander soort zweet wordt uitgescheiden door apocriene klieren die zich in de harige zones van het lichaam bevinden. Dit soort zweet wordt aangetroffen onder de oksels, in de genitale streek en rond de anus. Dit transpiratievocht is o.m. samengesteld uit de welgekende „feromonen”. Deze zweetproductie wordt vooral op gang gebracht bij seksuele opgewondenheid. De natuurlijke functie in het algemeen is bekend als een soort lokmiddel, om via de speciale geur een partner aan te trekken en te prikkelen.

Zweten is een natuurlijke reflex van het organisme om op die manier de temperatuur van het lichaam op peil te houden. Als het warm is, begint men te zweten, vooral eerst onder de oksels. Het is niet zo goed per se deze zweetreactie te willen couperen. Zorg liever voor een goede hygiëne zodat er geen geurtjes ontstaan.

Warmte afvoeren

Maar eigenlijk is zweten gewoon een actieve productie van vocht aan het lichaamsoppervlak waarvan de bedoeling is het afvoeren van overtollige warmte via verdamping. De gewone zweetproductie wordt op gang gebracht gedurende het beoefenen van lichaamsbeweging, als we angstig zijn of als we het te warm hebben. Dit zweet wordt aangemaakt door de drie miljoen zweetkliertjes die over heel ons lichaam verspreid zijn, vooral op de handpalmen en onder de voetzolen.

Groot of klein zweetverlies

Als de temperatuursomstandigheden normaal zijn, verliest de gemiddelde persoon per etmaal zowat één liter transpiratievocht. Tijdens het sporten of tijdens een verblijf in een tropische omgeving kan dit oplopen tot een halve liter per uur. Voldoende vochtinname is in die omstandigheden dus zeker geen overbodige luxe, zelfs levensnoodzakelijk. Mannen produceren meer zweet dan vrouwen, jongelui meer dan oudere lieden en dikke mensen meer dan magere mensen. Effectief zweten is alleen mogelijk als de luchtvochtigheid zo laag is dat dit vocht kan verdampen. Bij arbeiders die in een hete en droge omgeving zwaar werk leveren, kan de zweetsecretie oplopen tot 1,7 liter!

De activiteit van de zweetklieren wordt geregeld in het centrum van de hersenen. Dit gebeurt aan de hand van de warmte van het bloed dat door het brein stroomt en door meting van de huidtemperatuur via zenuwprikkels. Bij een stijging van de lichaamstemperatuur wordt de warmteafgifte versterkt door een vaatverwijding in de huid en door zweetsecretie. Ongewenste dalingen worden tegengegaan door vaatvernauwing in de huid en door de warmteproductie te verhogen. In rust bedraagt de normale lichaamstemperatuur van de mens 37 graden Celsius. De hoogte van die temperatuur wordt bepaald door het evenwicht tussen warmteproductie en warmteafgifte. De warmteafgifte geschiedt voornamelijk langs de huid en dat gebeurt op verschillende manieren:

  • door warmtestraling: als de temperatuur van de huid hoger is dan die van de omgeving
  • door conductie: als de huid in contact is met een kouder, warmtegeleidend voorwerp
  • door convectie: als de huid in contact is met een kouder, bewegend voorwerp
  • en last but not least door verdamping van door de zweetklieren voortgebracht transpiratievocht.

Waar gaat al dat zweet naartoe?

Het wordt eerst door onze kleren opgenomen om vervolgens te verdampen. Hoe sneller dat proces plaatsvindt, des te beter. Je doet er dus goed aan om, waar dat maar mogelijk is, de voorkeur te geven aan kledij die uit natuurlijke vezels is vervaardigd en aan echt lederen schoenen want dat werkt de verdamping in de hand. Doe je dat niet, dan wordt transpiratie zeker geen pretje. Je zal je al het gauw te heet krijgen, een klef gevoel hebben en je allesbehalve in je sas voelen. Dit geldt ook voor het bedlinnen. Kies als het maar even kan altijd voor natuurlijke stoffen.

Overmatig of te weinig zweten

De meesten onder ons aanvaarden dat transpireren nu eenmaal een van die noodzakelijke verschijnselen is. Dat neemt niet weg dat velen het als zeer hinderlijk ervaren. Maar zo zijn we niet allemaal. Voor sommigen is zweten een ernstig probleem: ofwel omdat ze overmatig transpireren, ofwel omdat hun lichaam hen wat dat betreft in de steek laat en ze via hun lichaamsporiën te weinig vocht verliezen. Overmatig veel vocht verliezen, komt vaak voor bij jonge mensen (het begint bij de puberteit en kan een probleem vormen tot ze de twintig, zelfs de dertig jaar bereikt hebben). Het doet zich ook voor bij koorts, een verhoogde werking van de schildklier, suikerziekte, de aanwezigheid van kwaadaardige gezwellen, opwinding en angst. Deze hyperhidrosis is vooral merkbaar aan de handen, onder de oksels en de voeten, in het gelaat of onder het hoofdhaar (vaak aan de slapen en in de nekpartij).  Gelukkig kan aan deze kwaal verholpen worden, niet door al je hoop op een gewone deodorant te stellen maar door naar de dokter te gaan. Hij kan je helpen door speciale medicatie voor te schrijven die het zweten tegengaat.

Krijgt men de overdadige transpiratie onder de oksels niet onder controle, dan bestaat nog de mogelijkheid om de zenuwen die naar de daar liggende zweetklieren leiden operatief te verwijderen. Of dit een goede zaak is, is een andere vraag. In elk geval moet je proberen de natuurlijke reflexen zoveel mogelijk te respecteren en via een gezonde leefwijze en zorg voor te dragen dat deze natuurlijke processen niet uit de hand lopen.

Sommige mensen zweten dan weer te weinig. De oorzaak daarvan kan erfelijk zijn. Maar het kan ook voorkomen bij mensen die een zonnesteek hebben opgelopen, het mechanisme dat voor de aanmaak van zweet zorgt, ontregeld raakt en zelfs helemaal stopt met functioneren. Daardoor kan bij deze patiënten de overtollige warmte niet meer langs de huid worden afgevoerd, waardoor ze het nog heter krijgen en zich in groot gevaar bevinden. Daarom is het van ontzettend belang deze mensen zo snel mogelijk in vochtige doeken te wikkelen of hen voortdurend met koel water te besprenkelen, om toch een afkoeling te realiseren.

Uitslag, jeuk en irritatie van de huid

Bij aanhoudend warm en droog weer, kan zweten op de duur leiden tot hinderlijke uitslag of rode vlekken die jeukerig of prikkerig aanvoelen. De verklaring hiervoor is dat de lichaamshuid op bepaalde plaatsen met water doortrokken raakt. Daardoor raken de zweetklieren verstopt en gaan ontsteken. Gelukkig valt hier wat aan te doen: draag ruime, lichte, katoenen spullen en zoek zoveel mogelijk koele ruimtes op (die liefst van airco voorzien zijn). Je kan de huidzones die geïrriteerd zijn, inwrijven met citroensap of melkwei, waardoor de natuurlijk pH hersteld kan worden en ook beschermen met Calendula-zalf bijvoorbeeld van EllenDee.

Wisselbaden zijn natuurlijk uitstekend. En je kan de dynamiek van de zweetklieren en de vasomotoren in de huid en onder de huid stimuleren en beweeglijk houden door sauna, hete baden en koele afwassingen en vooral zwemmen in koel water of zeewater. Zeewater is namelijk uitstekend voor de huid. Maar bovenal mag niet vergeten worden dat zweten een compleet natuurlijke reflex is die niet alleen tot doel heeft toxische stoffen af te voeren, maar ook en vooral de lichaamstemperatuur te regelen en een deel te vormen van de waterhuishouding in het lichaam. Het zou dus zonder meer verkeerd zijn het eenvoudigweg te willen couperen om van een vervelend neveneffect verlost te zijn.

Een tip: Calendula-crème van EllenDee.

Je kan de Calendula-crème van EllenDee online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Laat de zomer maar komen.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom klagen vrouwen zo vaak over hoofdpijn?

Iedereen kan al eens last krijgen van hoofdpijn, maar vooral vrouwen zijn er gevoelig voor en gebruiken het dan ook als excuus. Neen, we hebben het hier niet over de gekende kolder “vanavond niet schat, ik heb hoofdpijn”, maar wel over het feit dat meer vrouwen dan...

Lees meer

Hoe je evenwicht beter bewaren?

Een goed evenwicht is het beste signaal dat je gezond bent. Dat geldt zowel op fysiek als emotioneel en geestelijk gebied. Het een sluit ook nauw aan bij het andere. Een van de proeven als je bij voorbeeld solliciteert voor een baan als piloot, brandweerman, of een...

Lees meer

Is het erg dat ik zoveel zweet?

We hebben al een aantal hoogzomerse dagen gehad. Je kunt ze misschien op één hand tellen, maar toch... Jammer genoeg zijn er geen zekerheden meer en dus haken we over een aantal dagen weer af: het wordt weer kouder, natter, winderiger en onstabieler. Dat is nochtans...

Lees meer