jan 11, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Koorts: de elitesoldaat van je organisme

Hoe pak je het aan?

Wanneer krijg je koorts? Als er een probleem is en het lichaam zich moet inspannen om schadelijke indringers te overwinnen. Dat doet het lichaam door de temperatuur te verhogen waartegen virussen en bacteriën niet of slecht bestand zijn. Dat is bijvoorbeeld ook het geval met corona. Koorts? Dan moet een alarmsignaal afgaan.

Koorts is vrijwel voor iedereen een duidelijk teken dat het lichaam ziek is. Dat is ook meestal zo. Een enkele keer kan verhoogde temperatuur ook wel veroorzaakt worden door oververmoeidheid en verzwakking van het organisme, maar meestal ligt een ontstekingsproces, een infectieuze aandoening er aan de basis van. In een paar zeldzame gevallen moet ook worden bekeken of koorts niet wordt veroorzaakt door tumoren in de hersenen op de plaats waar de temperatuur regeling van het lichaam gesitueerd is. Gelukkig zijn dergelijke gevallen eerder zeldzaam en is de oorzaak gewoonlijk veel eenvoudiger: griep, verkoudheid, ontsteking van de luchtwegen, corona of… een of ander infectieus proces in het lichaam, zoals nier- en leverontsteking, keelontsteking, darmontsteking appendicitis enz…

Koorts is een natuurlijke reflex van het lichaam om te genezen. Het is niet verstandig dat zomaar te onderdrukken. De meeste ontstekingsziekten, en ook griep en griepachtige aandoeningen en corona gaan gepaard met koorts.

Daardoor wordt het duidelijk dat eenvoudige koortsbestrijding als therapie, na het optreden van temperatuursverhoging in het lichaam, helemaal verkeerd is. Als je huis in brand staat trek je ook geen isolerend pak aan om de hitte niet te voelen, maar ga je gewoon het vuur aan de basis te lijf. Hetzelfde met koorts. Je moet de oorzaak opsporen en daar naar handelen. Dat is de enige goede methode.

Veel patiënten voelen zich niet gerust van zodra ze vaststellen dat ze koorts hebben. Ze willen zo snel mogelijk van die koorts verlost zijn, slikken zonder nadenken middelen die een koortsdalende werking hebben, voelen zich een stuk geruster en denken dat daarmee het probleem van de baan is. Niets is minder waar. Daardoor zijn ze niet alleen een belangrijk deel van hun informatie over de toestand van het lichaam kwijt, maar hebben ze ook de natuurlijke verdedigingsreflex van het lichaam de pas afgesneden. Koorts is een signaal, een soort verkeerslicht. Het geeft de patiënt de raad iets te doen opdat het lichaam zich zou kunnen herstellen, waar het trouwens al mee begonnen is.

De natuur heeft gelijk

De natuur heeft altijd alles prachtig voorzien. Het lichaam probeert eerst zelf over te schakelen op een „reddingsplan”. Dat wil zeggen het probeert altijd en in alle omstandigheden de middelen die het zelf tot zijn mogelijkheden heeft te benutten om problemen op te lossen. Die natuurlijke reflex heeft het lichaam onder alle omstandigheden. Wat doet het intelligente lichaam? Het weet dat heel veel bacteriën en virussen niet bestand zijn tegen een hogere temperatuur. Het lichaam verhoogt daarom spontaan zijn temperatuur om het deze bacteriën en virussen extra moeilijk te maken en ze zo spoedig mogelijk op te ruimen. Dat is koorts.

Dat de patiënt zich daarbij niet altijd even prettig voelt, ziek is, en moe, is normaal. Het is daarom verstandig op dat ogenblik het lichaam de strijd te laten voeren tegen schadelijke indringers en het niet nodeloos verder te belasten. Geef het lichaam de kans met zichzelf in het reine te komen.

Rusten, vasten en veel drinken

Als je koorts hebt dan moet meteen uitgemaakt worden wat er aan de hand is. Volwassenen kunnen daarbij wat meer geduld opbrengen dan kinderen, omdat bij kinderen soms snel ingrijpen nodig kan zijn, denk maar aan appendicitis. Je kan bij kinderen dus niet evenveel tijd “verliezen”.

Dat tijdsverlies is nochtans bij volwassenen gewoonlijk tijdswinst, als je maar voldoende geduld hebt en rustig blijft, want meestal lossen de problemen vanzelf wel op.

Duurt de koorts langer dan een paar dagen, of als ze snel zeer hoog klimt, haal je de arts erbij, zeker nu in coronatijden. In alle andere gevallen moet je maar wat geduld hebben en eventueel de natuur wat helpen met een paar eenvoudige natuurlijke, doeltreffende maar verder ongevaarlijke middelen. Je mag bij koorts dus niet te rap in paniek slaan. Je mag evenwel ook niet te laks zijn.

Veel jonge mensen hebben gemakkelijk koorts. Een kind maakt heel gemakkelijk koorts, zelfs na een dagje dol buiten spelen kan het met koorts binnenkomen. Deze koorts kan na een paar uur slapen spontaan weer helemaal verdwenen zijn.

Hoe koorts meten?

Je kan de lichaamstemperatuur op verschillende manieren vaststellen. Je moet om te beginnen een goede thermometer hebben. Als je de temperatuur in de okselholte meet, moet je een aflezing vanaf 37 graden als koorts beschouwen. Meet je de temperatuur in de mond, dan mag je dat pas vanaf 37,2 tot 37,5 als koorts rekenen. Bij metingen in de darm moet je er eerst 0,5 tot 0,8 graden bijtellen. Pas als een patiënt 37,8 heeft bij meting in de darm, mag dit als koorts worden beschouwd. Tegenwoordig bestaan er goede elektronische thermometers die zelfs contactloos de temperatuur kunnen meten.

Als je de temperatuur neemt doe het dan nadat de kinderen eerst een vijftal minuutjes tot bedaren zijn gekomen als ze eerst gespeeld of rondgelopen hebben. Laat ze eerst tot rust komen. Volwassenen ook trouwens: niet meteen als je van je werk komt, ga eerst vijf minuutjes zitten.

Natuurlijke middelen

Je hoeft geen voorhamer te nemen om een mug te treffen. Dat doe je ook niet bij koorts. Met andere woorden niet meteen de grove middelen gebruiken. Laat koorts gewoon zijn gang gaan en geef het lichaam de gelegenheid zichzelf te genezen. Hoewel het soms nodig zal zijn medicijnen te gebruiken, moet je dit alleen maar overlaten aan de echt grote-nood-gevallen en aan de wijsheid van een ervaren arts.

Meestal zullen een paar natuurlijke maatregelen volstaan om het lichaam te helpen in zijn verdedigingswerk. Bij koorts kan je best een dagje of zelfs langer vasten en geen vast voedsel gebruiken, het lichaam heeft het al lastig genoeg. Wel moet je veel drinken: een thee die de nieren stimuleert is hier op zijn plaats. Daarvoor kan je een warme guldenroededrank gebruiken oftewel Solidago. Ook de darmen moeten worden gestimuleerd met groentesappen. Van zodra het hitte-koude-gevoel optreedt, dat zo typisch is voor een naderende koortsaanval is het goed een heet opstijgend bad te nemen, waarbij de temperatuur van het water langzaam moet verhoogd worden tot je heel goed zweet. Aan het badwater kan je tijm toevoegen. Heb je daarentegen te veel last van de koorts, wat bij kinderen al eens het geval kan zijn, dan kan je die onder controle krijgen en de temperatuur zelfs wat verlagen door koude kompressen te leggen op de kuiten, of door ze azijnsokken te laten aantrekken.

Echinacea zoals in Echinabell van Fytobell zal het zelfverdedigingsmechanisme ook helpen.

Het zal nodig zijn om zelfs als de koorts voorbij is, het lichaam nog gedurende een week te ontzien, zodat het helemaal kan herstellen.

Vergeet vooral niet dat koorts een nuttig en natuurlijk hulpmiddel is dat het lichaam beter kan maken. Koorts is geen ziekte, maar een symptoom. Je moet het respecteren. En Echinacea kan je helpen in die natuurlijke verdediging. Een tip: Echinabell van Fytobell.

Je vindt Echinabell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2898-963. Of je kan Echinabell ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

De natuur: het beste antidepressivum

Voel je je een beetje depri? Kies dan bij voorkeur een ander moment om dat te worden. Dat klinkt ongeloofwaardig en eigenlijk een beetje belachelijk, want feit is dat je niet gedeprimeerd kan worden op commando en dat je het tijdstip uiteraard zelf niet kunt kiezen....

Lees meer

Ook je huid neemt giftige stoffen op

Als je een huis koopt, moet het eerst onderzocht worden op schadelijke stoffen. De grond moet gecontroleerd worden op verontreiniging en desnoods worden afgevoerd, vervangen en uiteindelijk worden gezuiverd. Als er asbest wordt in aangetroffen, ben je verplicht de...

Lees meer