sep 18, 2020 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Gezondheid voor je hart en bloedvaten: let op wat je knabbelt!

Bestaat het levenselixir? Ongetwijfeld niet. En toch hebben mensen er doorheen de geschiedenis eeuwenlang naar gezocht: het middel om ziekte te weren, gezond te blijven of weer gezond te worden en zo mogelijk het eeuwig leven te verwerven. Dat laatste is niet aan ons om te bepalen, maar we kunnen er wel naar streven zo lang mogelijk te leven, zo lang mogelijk gezond te blijven en te vermijden dat we het slachtoffer worden van ernstige ziekten waaraan de helft van de wereldbevolking tegen onder gaat. Neen, het is niet corona, neen, het is niet de griep, neen, het zijn geen besmettelijke ziekten, maar het zijn wel problemen die typisch zijn voor deze tijd: kanker en vooral hart- en vaatziekten.

Kunnen we die problemen vermijden? Gelukkig wel, of toch grotendeels, want de erfelijkheid speelt natuurlijk ook een rol. Maar meer dan de genen invloed hebben, heeft onze levensstijl voor meer dan 85 percent invloed op de kwaliteit van onze gezondheid. Dat betekent dat ondanks het feit dat je ouders, grootouders, gezinsleden belast zijn met een typisch erfelijk probleem, er toch een grote kans bestaat dat dit minder invloed zal hebben op uw verdere levensloop als je maar verstandig leeft en de grote gevaren uit de weg gaat. Dat kan want eigenlijk is dat niet zo moeilijk. Het begint natuurlijk met een eerlijke analyse van de problemen, de elementen die van invloed zijn bijvoorbeeld op hart- en vaatziekten om daarna de oplossingen en middelen of methodes te bepalen om de problemen uit de weg te gaan.

Om het met Hippocrates, de grondlegger van de geneeskunde te zeggen: “Laat je voeding je medicijn zijn en je medicijn je voeding”! Dan zullen je hart en bloedvaten gezond blijven of gezond worden.

Eeuwen geleden heeft de grondlegger van de moderne geneeskunde Hippocrates het als volgt geformuleerd: “Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding.” Daarmee is de toon gezet: voeding. De keuze van ons voedsel, de wijze en de middelen waarmee en waarop het wordt klaar gemaakt hebben een belangrijke invloed op onze gezondheid. Een healthwatcher in Nederland becijferde onlangs dat sommige levensmiddelen, zelfs fruit en groenten minder dan de helft van de vitamines bevatten van twintig jaar geleden en sommige zelfs negentig percent minder. De industrie zal dat betwisten, maar natuurlijk werkende artsen stellen steeds meer gebrekziekten vast in hun praktijk: mensen met tekort aan belangrijke vitamines, zelfs vitamine C. De aanbevolen hoeveelheid door de overheid wordt als net voldoende beschouwd om geen scheurbuik te krijgen, maar Linus Pauling pleitte ervoor om minstens drie tot vijf gram vitamine C per dag te nemen. De meeste dieren maken die zelf aan, terwijl mensen daar niet toe in staat zijn en het dus via het voedsel moeten verwerven. Het komt er dus op aan kwalitatief goed voedsel te gebruiken.

Daarom is een eerste vereiste industrieel bereid voedsel uit de weg te gaan, maar het menu zo natuurlijk mogelijk samen te stellen. Je kan beter op de behoeften van het organisme afgaan, dan op de smaak waar de voedingsindustrie ons naartoe loodst.

Aan industrieel bereid voedsel zijn verschillende nadelen verbonden.

  • Het voedsel werd geraffineerd en ontdaan van vitale elementen. Dat is zo voor het brood en voor de meeste pasta’s en deegwaren. Ook kant-en-klare schotels die enkel nog in de microgolf moeten opgewarmd worden zijn dermate samengesteld dat ze enkel onze smaakpapillen strelen: te zoet, te zout, te kunstmatig, boordevol lege calorieën en zonder de belangrijke vitale elementen zoals antioxidanten, polyfenolen, terpenen, vezels, vitamines en mineralen. De voedende waarde is ver te zoeken.
  • De lege calorieën komen er vanwege het raffineren en het toevoegen van enkelvoudige suikers. Ook te veel aromaten of kunstmatige kleur- en smaakstoffen bederven de kwaliteit van het voedsel, maken dat het er mooi en lekker uitziet, maar bedriegen ons en maken ons ziek. Probeer maar eens mayonaise, pekelharing, sandwiches, ketchup, mosterd, gebakjes, bereide maaltijden, zonder suiker te vinden. Hoogstens met kunstmatige zoetstoffen die ook al verdacht kunnen zijn.
  • De darmflora bepalen in belangrijke mate de sterkte van onze immuniteit en daardoor ook de vatbaarheid voor besmettelijke ziekten, waaronder corona. Er is een rechtstreeks verband tussen de darmen, de longen, ons geheugen en concentratie en onze immuniteit. Het ontbreken van belangrijke ballaststoffen in het moderne voedselpatroon en zeker in junkfood, maakt dat de samenstelling van het bacterieel leven in de darmflora gewijzigd wordt in ongunstige zin. Door de schadelijke bacteriën verzwakt het immuunsysteem, is onze weerstand gebroken, voelen we ons minder fit, is de fut eruit, verliezen we onze concentratie en worden we ook gemakkelijker ziek. Enkel gezond en volwaardig voedsel kan dat weer goedmaken met voldoende vezels, vitamines en mineralen. Ongeraffineerde kost is van vitaal belang.
  • Omdat belangrijke antioxidanten ontbreken ontstaan micro-ontstekingen in de vaatwanden, waardoor de cholesterol te hulp wordt geroepen. Die moet beletten dat er lekken ontstaan en begint met de vaatwanden te versterken. Op den duur is die versterking zo dik geworden dat de vaten verkalken en dicht slibben. Op die wijze kunnen gemakkelijk hartinfarct en trombose ontstaan. Om dat dichtslibben te voorkomen worden middelen gegeven om een te hoog cholesterolgehalte te voorkomen of naar beneden te krijgen, maar dat is een beetje omgekeerd tewerk gaan. Er moet belet worden dat er mini-ontstekingen in de vaatwanden ontstaan, zodat de cholesterol zich niet hoeft neer te zetten. En is die toch te hoog, dan kan je best met een natuurlijk middel werken om eventuele bijwerkingen te vermijden.
  • Doordat het voedsel gedenatureerd is, ontbreken belangrijke antioxidanten, waardoor oxidatieprocessen niet meer kunnen worden gestopt of verhinderd. De vrije radicalen zijn daarvoor verantwoordelijk. Als er voldoende vitamines (C en E) aanwezig zijn in het voedsel, kunnen de vrije radicalen zich niet ontwikkelen en geen oxidatieschade aanrichten. Volkorenbrood bevat vitamine E, terwijl bij granen waarvan de kiem werd weg gepolijst zoals bij wit brood, deze vitamine ontbreekt. Wie volwaardig eet, ontwikkelt beslist minder arteriosclerose of verkalking van de bloedvaten.
  • Beroemde cardiologen zoals de Duitse Dr. Rath en specialisten in de sportgeneeskunde van de universiteit van München raden daarom aan om voldoende gevarieerd en vooral zo natuurlijk mogelijk te eten. Vermijd kant-en-klaar schoteltjes, maar kies voor verse vruchten en groenten en liefst zo veelkleurig mogelijk omwille van de vele polyfenolen. Die spelen een sleutelrol in de preventie van arteriosclerose.
  • Uiteraard zijn tabak en alcohol bijzonder nadelig, maar daaraan twijfelt niemand meer.
  • Ook beweging is van groot belang en het vermijden van stress. Tevreden en gelukkig zijn met je partner, je gezin, je collega’s, je job zijn van elementair belang. Geluk is ook een poort naar een goede gezondheid.

Samenvattend kunnen we zeggen:

  • Eet gezond, gevarieerd, zo natuurlijk mogelijk en vermijd geraffineerde producten en junkfood.
  • Denk aan je darmen en verzorg je darmflora.
  • Eet vitaminerijk en voldoende vezelstoffen om je hart en bloedvaten gezond te houden en kanker te voorkomen.

En wil je toch een steuntje voor je hart en bloedvaten? Dat kan met compleet natuurlijke preparaten.

Een tip: Cholefort van Fytobell, om de cholesterol op een natuurlijke wijze in balans te houden.

En Crataecin van Fytobell, om je hart en bloedvaten een gezond steuntje te geven.

Je vindt Cholefort in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2963-684.

En je vindt Crataecin in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2899-896.

Je kan zowel Crataecin als Cholefort van Fytobell online bestellen via www.almed.be en www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoe je snotvalling sneller genezen?

Het moment is aangebroken om dozen wegwerpzakdoekjes aan te schaffen. De rekken in de supermarkt waar deze bekende “familiedozen” uitgestald staan, worden langzamerhand leger. Eigenlijk niet zo langzaam, maar zienderogen. Dat wil wat zeggen: meer verkoudheden en...

Lees meer

Hop en zaagpalm beschermen je prostaat

Niemand ziet ze graag komen: de leeftijd. Niemand ziet het graag gebeuren: de ongemakken die ermee gepaard gaan. We willen het wel, maar we hebben hier nog het eeuwige leven niet, met alle gevolgen vandien. Vrouwen zijn bang van veroudering omwille van de menopauze,...

Lees meer

Hoe verklein je de kans op kanker?

Sommigen zijn zelfs beschroomd om de naam van de ziekte voluit te noemen en dus beschrijven ze het als de ziekte met de letter “K”. Kanker is inderdaad een probleem dat veel mensen treft. Het staat nog altijd op nummer twee van de lijst met dodelijkste ziekten in...

Lees meer

Roken maakt jongeren impotent

Het rijtje met de negatieve gevolgen van roken wordt elke dag langer. Van miskraam, tot osteoporose en slechte tanden bij de nakomelingen van rokende moeders. Desondanks worden waarschuwingen in de wind geslagen, vooral door jonge mensen, zelfs kinderen. Het slaat...

Lees meer

De wondere kracht van probiotica

Voor gezond zenuwstelsel, brein, longen, spijsvertering, slaap, bloedvaten en immuniteit Zonder bacteriën geen leven. Misschien klinkt het vreemd, maar hoe maak je anders brood, kaas, wijn, en compost voor een vruchtbare bodem? Er zijn natuurlijk bacteriën die ons...

Lees meer