mrt 14, 2022 | Actueel, Toerisme | 0 Reacties

Nieuwe “boterlandfietsroute” in West-Vlaamse polder

In Diksmuide is de nieuwe Boterlandfietsroute officieel geopend. De route brengt fietsliefhebbers door de polders rond Diksmuide, die ook wel het Boterland worden genoemd. De fietsroute is helemaal opnieuw bewegwijzerd, en ook uitgebreid. Fietsers kunnen nu ook de regio rond Stuivekenskerke ontdekken.

“Kwaliteit, dat staat voorop bij de nieuwe fietsroutes. Eindeloos fietsen, langs verkeersluwe wegen en over vrijliggende paden door een uniek landschap. Dit alles zorgt ervoor dat je echt ‘goesting’  krijgt om de Westhoek, dé fietsregio bij uitstek in onze provincie met de fiets te gaan verkennen. Het landschap staat garant voor een unieke beleving, maar laten we zeker de charmante en authentieke dorpen niet vergeten. Altijd leuk om er even halt te houden en te genieten van wat streeklekkers en opnieuw op krachten te komen,” aldus Sabien Lahaye-Battheu, voorzitter Westtoer en gedeputeerde voor Toerisme.

Zuivelboeren

De Boterlandfietsroute (44,7 km) is een populaire fietsroute. De naam verwijst naar de zuivelboeren uit de streek die vroeger op marktdagen hun boter en kaas langs de beken en kanalen naar het centrum van de stad brachten. De Boterlandfietsroute brengt fietsers op een vlak parcours naar de meest bijzondere plekken via fietsveilige wegen. Hoogtepunten onderweg zijn unieke natuurgebieden als de beschermde komgronden van Lampernisse of de Viconia-kleiputten in Stuivekenskerke, ideale plekken ook voor vogelspotters. Onderweg is er ook veel aandacht voor het WO I-erfgoed. De Duitsers geraakten in dit waterrijke gebied maar op enkele plekken over de IJzer.

Vriendelijk onthaal

De realisatie van de nieuwe fietsroute past perfect binnen de Westhoekverhaallijn ‘Van de bergen naar de zee’. Want hoe kan je het mooie landschap in de Westhoek beter ontdekken dan al fietsend? Fietsen is populair in de regio en er is een groot recreatief aanbod uitgewerkt maar toch is het belangrijk te blijven inzetten op basisinfrastructuur, fietsvriendelijkheid en onthaal voor fietsers.

Fietsveilige verbindingen

“In 2011 kozen we voor de baseline ‘Diksmuide geeft je ademruimte’”, aldus Diksmuids burgemeester Lies Laridon. “Fietsers kunnen volop profiteren van die ademruimte via een gevarieerde waaier aan fietslussen, een uitgebreid knooppuntennetwerk en thematochten voor jong en oud. Samen met diverse instanties investeerden én investeren we continu in de ‘hardware’ voor de fietser, de fietspaden. Zo realiseerden we naar aanleiding van de herdenkingsjaren 2014-2018 enkele stille fiets- en wandelverbindingen aan de frontlijn en langs de IJzerdijk. Het houten steigerfietspad langs de IJzerdijk wordt bovendien binnenkort doorgetrokken tot aan de IJzertoren. Ook investeringen in fietspaden langs Roesdamme richting Veurne of langs de Schoorbakkestraat in Pervijze moeten nog meer fietsveilige verbindingen creëren voor inwoners en bezoekers. In 1988 creëerde de toenmalige Diksmuidse toerismedienst de oude Boterlandroute. Westtoer nam de route in 2000 over. Intussen staan we – met dank aan Westtoer voor een nieuwe generatie fietsroutes, en zijn we bijzonder blij dat Westtoer onze geliefde Boterlandfietsroute een upgrade heeft gegeven,” besluit burgemeester Lies Laridon.

De vernieuwde Boterlandsfietsroute is vanaf nu te ontdekken. De routekaart is online te verkrijgen via shop.westtoer.be, of in de toeristische dienst van Diksmuide.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Is de zon nog even gevaarlijk in september?

Voor de overgrote meerderheid van toeristen die naar het zuiden trekken op vakantie is de zon en het zonnebad het ultieme doel. De ontsnapping uit de dagelijkse sleur, het werk, de vervelende gewoontes kan pas volledig zijn als er voldoende zon bij komt. Daar hebben...

Lees meer

Hoe krijg je betere resultaten op school?

Gewoonlijk worden goede voornemens gereserveerd voor de periode rond het nieuwe jaar. Dat is natuurlijk een uitstekend idee, maar eigenlijk past het evengoed om dat op 1 september te doen. De reden is duidelijk: het nieuwe schooljaar begint, het nieuwe werkjaar in...

Lees meer

Is uw voeding ook uw medicijn?

“We zijn wat we eten”. En “Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding. Deze legendarische uitspraak van de grondlegger van de geneeskunde Hippocrates, heeft nog altijd niets van zijn waarde ingeboet. De natuur verschaft ons alle dingen die we nodig...

Lees meer