aug 8, 2023 | Toerisme | 0 Reacties

De middeleeuwen op je bord

Proeven rond de Verdwenen Zwinhavens zoals onze voorouders

Vakantie in eigen land? Waarom niet? Het heeft zoveel te bieden voor elke voorkeur: wandelen, fietsen en prachtige natuurgebieden en steden ontdekken. Ook zo in de Westhoek. En het is dubbel plezierig als dit gecombineerd kan worden met culinaire hoogstandjes en die zijn er. Maar ook onvermoede parels zoals ontdekken hoe culinair men bezig was in de middeleeuwen.

Langs de fietsroute van De Verdwenen Zwinhavens en in de ruime Zwinstreek kunnen recreanten voor het tweede jaar op rij letterlijk proeven van de middeleeuwen. Drieëntwintig toeristische ondernemers, waaronder heel wat nieuwe deelnemers, bieden hedendaagse creaties aan, gebaseerd op ingrediënten en producten uit de middeleeuwen. Nieuw dit jaar is dat er op drie locaties voorraadkasten staan, waar bezoekers de producten kunnen kopen om mee te nemen naar huis. De creatie van de gerechten gebeurde opnieuw in samenwerking met De Foodarcheoloog Jeroen van Vaerenbergh

Smaken uit de middeleeuwen

Drieëntwintig ondernemers uit de Zwinregio, aan beide kanten van de Belgisch-Nederlandse grens, ontwikkelden nieuwe gerechten, die gebaseerd zijn op ingrediënten en smaken uit de middeleeuwen. Jeroen Van Vaerenbergh, De Foodarcheoloog, mocht hen opnieuw begeleiden in de creatie van hun gerechten. “Die middeleeuwse voorraadkast is een onuitputtelijke bron van culinaire inspiratie die we lieten uitvloeien in steeds meer nieuwe smaaksensaties”, licht Jeroen Van Vaerenbergh toe. “En denk nu niet aan zware middeleeuwse kost, maar aan smaken letterlijk geworteld in de bodem van het Zwinterroir. Smaken die leiden tot verrassend hippe creaties met een nasmaak voor een duurzame toekomst.”

De middeleeuwen kan je nu ook thuis proeven

Dit jaar worden er drie foodhubs voorzien op het parcours van de fietsroute Verdwenen Zwinhavens: Proeflab Mout in Damme, Zoete Polder in Knokke-Heist en Brasserie Hotel Sanders De Paauw in Sluis. In Proeflab Mout, de zomerbar in de geheime tuin van het Sint-Janshospitaal, kan je proeven van verrassende gerechtjes die zijn samengesteld met meerdere producten van de deelnemende ondernemers. Sanders De Paauw zet Zwinhavensgerechten op de kaart.

In de 3 foodhubs staat er dit jaar een voorraadkast, waaruit je de middeleeuws- geïnspireerde producten kunt kopen om thuis te degusteren. “De Zwinhavensproducten onderweg proeven, is fijn, maar die ook kunnen kopen om thuis van te smullen of om als cadeau te geven, is uniek. De voorraadkasten bevatten de houdbare en makkelijk mee te nemen producten als de gin, het bier, de middeleeuwse peperkoek en de confituurtjes.”, aldus Hannelore Denolf, projectcoördinator Verdwenen Zwinhavens bij Westtoer.

Proeven van de middeleeuwen gaat zo z’n tweede jaar in, de vorige editie die in 2022 werd gelanceerd was een enorm succes, vertelt ook Quinten Monteyne, als uitbater van Proeflab by Mout in Damme. “De vele bezoekers van de Verdwenen Zwinhavens die we vorig jaar in onze zomerbar mochten ontvangen, deden ons beslissen om dit jaar nog dieper in de smaken te duiken. Fijn te zien dat de collega Verdwenen Zwinsmaakmakers hetzelfde doen. Het netwerk van de Verdwenen Zwinhavens komt vandaag terug tot leven.”

Unieke smaakbeleving op fietsroute met vr-kijkers

Het concept “Proeven van de middeleeuwen” is gegroeid vanuit de belevingsfietstocht “De Verdwenen Zwinhavens”, die in juli 2021 werd gelanceerd. Tot op vandaag kunnen bezoekers en fietsers op zes plaatsen in de Zwinstreek, aan beide kanten van de landsgrens, via virtual reality-kijkers nooit eerder getoonde beelden van de middeleeuwen ontdekken, gebaseerd op innovatief archeologisch onderzoek van de Universiteit Gent.

“Havens zoals Sluis, Monnikerede, Hoeke, Damme en Brugge waren ooit dé tophavens van Europa. Maar de Zwingeul verzandde en de Zwinhavens verdwenen. De “Verdwenen Zwinhavens fietsroute” blijft ook dit jaar een van de uithangborden van het Brugse Ommeland en de Kust’, aldus Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde en voorzitter Westtoer. “De fietstocht is een immens succes, met bijna 150.000 views op de kijkers, en is een prachtig voorbeeld van hoe geschiedenis tastbaar en toegankelijk kan worden gemaakt voor een ruim publiek.”

Het project van de Verdwenen Zwinhavens won in 2022 ook de Prijs van de Wetenschapscommunicatie, en de Verdwenen Zwinhavens zijn opgenomen in de Vlaamse canon, die recent werd voorgesteld.

“Via het Zwin en de voorhavens stroomden schepen, goederen, mensen en ideeën Vlaanderen binnen en buiten. De sporen ervan blijven de kop opsteken, zoals recent nog in Hoeke, Oostkerke en Monnikerede. Dit biedt kansen om tot nieuwe inzichten te komen over de mensen in een tijdsgewricht dat beslissend was voor de toekomst. Het verhaal van de Verdwenen Zwinhavens is nog lang niet uitverteld.”, aldus Wim De Clercq, professor aan de U-Gent, die het archeologisch onderzoek in de Zwinregio leidt. 

Vlaams Landschapspark?

Intussen is ook een aanvraag ingediend om de Zwinstreek te laten erkennen als Vlaams Landschapspark. Daarover moet uitsluitsel komen op 8 september 2023. Het project van de Verdwenen Zwinhavens en De middeleeuwen op jouw bord zijn alvast voorbeelden van hoe diverse actoren in de streek de regio op de kaart zetten: van onderzoekers over landbouwproducten tot toeristische diensten en lokale ondernemers.

Fietsers en bezoekers aan de Zwinstreek kunnen de gerechten en producten vanaf 1 juli 2023 ontdekken. De pocket van De middeleeuwen op je bord, laat je kennis maken met alle ondernemers en de middeleeuwse lekkernijen. 

Meer info over de fietsroute en de deelnemende smaakmakers: www.verdwenen-zwinhavens.be

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Zonnige vakantie: liever in de schaduw

Een beetje zon kan deugd doen. Maar te veel zon kan schadelijk zijn, erg schadelijk zelfs, waardoor het aantal huidkankers op een paar jaar tijd met meer dan driehonderd percent is toegenomen. Het is vooral de vorige generatie die de tol betaalt: we wisten van niet...

Lees meer

Hoe reageer je alert bij reisproblemen?

Zomer-EHBO: deel 2 Je mag je nog zo goed voorbereiden en voorzichtig zijn, toch kan het toeval je parten spelen en je vakantie een beetje onaangenaam of vervelend maken als er een ongelukje gebeurt. Dat hoeft niet erg te zijn om toch te moeten ingrijpen of een arts te...

Lees meer