mei 8, 2023 | Actueel, Gezondheid | 0 Reacties

Week van de valpreventie: hoe voorkom je catastrofes?

De overheid heeft de week van de valpreventie afgekondigd. Terecht, want vooral ouderen en zeker vrouwen in en na de menopauze zijn na een valpartij dikwijls het slachtoffer van breuken: heupen, knieën, armen en benen. De helft van de 65-plussers maak minstens eenmaal per jaar een serieuze valpartij. Geen lacheding dus! Daarom organiseren het Expertisecentrum Val- en fractuurpreventie Vlaanderen, het Vlaams Instituut Gezond Leven en de Vlaamse Logo’s (Lokaal Gezondheidsoverleg) elk jaar de Week van de Valpreventie.

De week van de valpreventie heeft wel degelijk zin, want de helft van de 65-plussers maakt elk jaar wel een ernstige valpartij mee, soms met catastrofale gevolgen.

Maar in de plaats van enkel te focussen op de preventie van vallen, moet de aandacht best tegelijk gaan naar het vermijden van botbroosheid en botontkalking. Dat kan bij een eventuele valpartij de gevolgen beperken of vermijden.

Maar hoe krijg je een sterk skelet zodat je bij het vallen een veel kleiner of geen risico meer hebt op breuken.

Blijf bewegen

Als je jong bent en je valt, is er doorgaans geen probleem. Niet iedereen valt van de tiende verdieping naar beneden trouwens. Maar als je wat ouder bent dan is de kans op vallen veel groter en het risico navenant.

Dus denken veel ouderen, hun familie, hun kinderen, dat ze niet zoveel moeten bewegen en best van al in hun vertrouwde omgeving blijven hangen en liefst nog in de luie zetel blijven zitten.

Als je neerzit val je natuurlijk niet, maar de kans dat je dan vroegtijdig overlijdt aan een ander probleem is vele malen groter.

Het parool is derhalve: blijf bewegen, ook al ben je eens gestruikeld of gevallen.

Het aantal oudere mensen, ouder dan 65 jaar dat per jaar een valpartij meemaakt is bijzonder groot. De helft van hen heeft ermee te maken en dat vergroot de druk op de zorginstellingen en ziekenhuizen. Want als je op oudere leeftijd struikelt en valt is de kans op beschadiging, botbreuken vele malen groter.

Onderliggend probleem

En toch moet je als oudere blijven bewegen, ondanks de ongemakken. De reden waarom ze zoveel struikelen is meestal te vinden in een onderliggend probleem: diabetes, duizeligheid door te lage of te hoge bloeddruk en slechter zien.

Ouderen moeten ook vaker ’s nachts naar het toilet. Ze zijn nog slaapdronken, verlichten de kamer niet om de partner niet wakker te maken en struikelen in het tapijt of lopen ergens tegenaan. Bovendien is een donkere of half verduisterde kamer ook oorzaak van verkeerd trappen of vallen, want ouderen hebben meer licht nodig om hetzelfde waar te nemen dan toen ze nog jonger waren.

Het is dus van belang dat ouderen geregeld een gezondheidsbilan laten opmaken bij de huisarts en zowel bloeddruk als ogen laten controleren. Ook diabetes is een mogelijke oorzaak en dus kun je maar best het bloedsuikergehalte laten bekijken.

Er is ons altijd voorgehouden dat tienduizend stappen per dag een must is. Maar als je al 5.000 tot 7.000 stappen per dag zet, is dat al een hele verbetering voor je cardiovasculaire gezondheid wat perfect past in een programma van valpreventie. Bovendien blijft dankzij de stappen, het bewegingsapparaat soepel, wat mooi meegenomen is om artritis en reuma te helpen voorkomen. Stijfheid is trouwens ook een vaak voorkomende oorzaak van struikelen en vallen, omdat de soepelheid ontbreekt om op tijd het onevenwicht te corrigeren. Door het ontbreken van die soepelheid, breken ze ook gemakkelijker een arm, been of erger nog: de heup.

Conditie en fracturen

Onderzoek heeft aangetoond dat van de 65-plussers die een valpartij meemaken ongeveer 5 percent een heupfractuur krijgt. Nadien volgt een operatie, revalidatie en natuurlijk ook een bewegingsprogramma met oefeningen bij de kinesist. Maar het is verstandiger en lonender om oefeningen al te beginnen vooraleer er een mogelijke valpartij komt. De kans is vele malen groter dat die er niet komt. Zelfs gewoon stappen in de natuur, een mooie wandelweg, een dijk langs het water, een weggetje in het bos het park of rond een meer zijn het ideale decor dat zowel beweging als rust en tevredenheid verschaft. Daardoor minder stress en op die manier verkleint ook het risico op vallen en breuken.

Omdat soepelheid, evenwicht, goed zicht, en gezondheid afhankelijk zijn van de conditie, moet je daar eigenlijk je hele leven aan bouwen.

Het heeft meer zin er vroegtijdig aan te beginnen, dan als het te laat is. Dat betekent dat vanaf de kinderjaren al moet gestreefd worden naar een goede gezondheid en conditie, en daar moet permanent aan gewerkt worden met gezonde voeding, natuurlijke stoffen, beweging, slaap en evenwicht in de geest. Pas dan kun je ook op latere leeftijd met grote zekerheid het opschuiven van de jaren met vertrouwen en in veiligheid tegemoetzien.

Wees alert

En als je al gevallen bent, meld dat beslist aan je kinderen, familie of buren zodat ze tijdig kunnen ingrijpen als zich dat nog zou voordoen. Als je valt en je breekt bijvoorbeeld een heup, dan is het van groot belang dat je tijdig hulp krijgt. Sommige ouderen worden pas na dagen gevonden omdat het de buren vreemd leek dat de rolluiken niet werden opgetrokken, de vuilnisbak niet werd buitengezet of de brievenbus niet werd leeg gemaakt.

Het is beter van op voorhand af te spreken, dagelijks een e-mailtje te sturen of een telefoontje te doen zodat je kinderen of verzorgers weten dat alles in orde is. Vooral oudere mensen die zonder partner vallen, lopen het grootste gevaar. Ze leven vaak afgezonderd, zelfs in eenzaamheid en als het dan nog in de grootstad gebeurt is de kans groot dat ze overlijden vooraleer iemand hulp kon verschaffen. Soms worden ze pas weken soms pas maanden later dood aangetroffen in hun woning of appartement.

Vallen is dus niet zomaar een akkefietje, iets van niemendal, het kan je ouders, je familieleden het leven kosten.

De jaarlijkse week van de valpreventie is er niet zomaar gekomen, het is het gevolg van het feit dat er per jaar honderden slachtoffers vallen, nadat ze in hun woning zijn gestruikeld en gevallen.

De meeste ongevallen gebeuren in de badkamer: uitglijden op de gladde vloer, een stuk zeep willen oprapen en voorovervallen, struikelen in het badtapijtje of uitglijden in bad. Je kunt een been breken, een arm, of een heup, maar erger nog: je kunt met het hoofd ergens hard tegenaan bonken, het bewustzijn verliezen en verdrinken in bad. Dat is geen verzinsel, maar realiteit.

Doe het zo

Daarom moet de woning van zodra je onzeker of wat ouder bent, veiliger gemaakt worden.

  • Vermijd losliggende tapijten in huis en als je een vloerbedekking kunt aanpassen of kiezen, vermijd dan gladde oppervlakken.
  • Draag geen slippers of loszittend schoeisel, maar solide stevige schoenen die gemakkelijk zitten.
  • Vermijd compleet alcohol. Het maakt suf, slaperig en minder alert.
  • Ga regelmatig naar de oogarts en zorg voor een aangepaste bril. Want struikelen houdt vaak verband met slecht zien.
  • Laat handgrepen aanbrengen naast het bad en tegen de douchewand, zodat je je kunt vastgrijpen of stabieler een douche kunt nemen.
  • Voorzichtig met medicijnen, want sommige maken suf. Spreek erover met je huisarts.
  • Ga elke dag een wandeling maken, dat ontspant, houdt je soepel en alert. Valt de wandeling je te zwaar of te lang uit, verdeel ze dan in tweemaal per dag, maar iets korter.
  • Zorg voor goede voeding waarin zowel vitamines, antioxidanten, maar ook voldoende mineralen zitten om een sterk bot te ontwikkelen of te behouden.

Een tip: Mineravit van Fytobell. Dan zul je al heel wat geruster zijn.

Je vindt Mineravit van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 3002-532 .

Of je kunt Mineravit van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.

Hopelijk val je niet, maar valt het wel mee.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer