mei 28, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Osteoporose is een ontstekingsproces dat visolie helpt voorkomen

Kijk maar vlak na de wintervakantie, je kan er niet naast kijken: jongelui die op krukken lopen, enkels in het gips, gebroken polsen en armen en benen, de typische straatbeelden na een skivakantie.

Het is wel bekend dat bij oudere mensen gemakkelijker en meer botbreuken voorkomen, dan bij jonge mensen. Anderzijds valt het misschien meer op in het straatbeeld dat jonge mensen in het gips zitten met armen, benen, enkels, maar dit is slechts een schijnvaststelling. Want jonge mensen doen meer aan risicosporten en op het ogenblik dat het gebroken of getraumatiseerd lichaamsdeel geïmmobiliseerd is in gips, zijn zij zo dynamisch en ongedurig dat ze ondanks hun bewegingsbeperking er toch mee naar buiten komen.

Oudere mensen blijven op dat ogenblik rustig binnen en hoewel zij minder aan risicosporten zullen doen, hebben ze toch meer te lijden van botbreuken. Dat fenomeen is algemeen en geldt zowel voor mannen als vrouwen. Want er bestaat een grote misvatting dat het enkel of voornamelijk vrouwen zijn die te maken krijgen met botbreuken en lijden aan osteoporose. Hoe komt het toch dat met het voortschrijden van de jaren het gemakkelijker tot breuken komt en wat kunnen we er aan doen?

Osteoporose en leeftijd

Het bot is een natuurlijk weefsel en hangt voor zijn voortbestaan af van de stofwisseling. Dat betekent dat via het voedsel bouwstoffen worden opgenomen in het bot en dat beschadigde of afgestorven of verbruikte cellen via die bloedsomloop weer worden afgevoerd. Een geniale constructie van het lichaam die maakt dat daardoor ook breuken kunnen worden hersteld.

Botontkalking komt meer voor bij mensen die weinig bewegen en vooral ook een verkeerd dieet volgen. Zelfs als je een dagje ouder wordt en vooral dàn is beweging belangrijk, maar ook gezonde voeding is essentieel.

Tot de leeftijd van vijfendertig ongeveer, wordt botweefsel dat afgebouwd wordt in dezelfde kwantiteit weer hersteld. Wie ouder is, krijgt langzaam te maken met een vermindering van de opbouw. Dat betekent dat er een geleidelijke afbouw is van de boomstructuur en de hoeveelheid botweefsel.

Dat is niet spectaculair, vooral niet in het begin. Enkel bij ziekteprocessen en bij malabsorptie of bij vrouwen in geval van hormonale storingen wordt dat risico groter. Een verkeerde gedachte is ook dat het enkel bij vrouwen gebeurt. Bij vrouwen na de menopauze gebeurt de botafbraak inderdaad sneller, vanwege onevenwichten in de hormonenbalans, maar onderzoek heeft aangetoond dat het bij mannen eveneens optreedt, zij het op minder spectaculaire en minder snelle wijze.

Bewegen en gezond eten

Om osteoporose, broze botten en te snelle botafbraak te voorkomen is het nuttig vooral vanaf de jeugdige leeftijd aan preventie te doen.

Veel bewegen, vooral stappen, springbewegingen waarbij de zwaartekracht komt kijken, zijn belangrijk. Bij astronauten is gebleken dat na langdurig verblijf in de ruimte het bot opmerkelijk verminderd is. Datzelfde fenomeen doet zich ook voor bij mensen die een arm of een been, of een enkel gebroken hebben. Gedurende weken mogen ze dat lidmaat niet gebruiken, moeten op krukken lopen en pas als het been of de arm uit het gips is, mogen ze die weer progressief gaan belasten en gebruiken.

De röntgenfoto’s spreken telkens boekdelen. Het is n.l. opvallend hoe na amper een paar weken de botdensiteit “weggesmolten” is. Je merkt duidelijk het verschil tussen het aangetaste lidmaat en de gezonde andere kant. Dat is niet dramatisch, maar integendeel normaal. Door armen en benen te belasten wordt het botweefsel aangespoord zich telkens te vernieuwen. Is er geen belasting dan trekt het bot daar zijn conclusies uit: ik word niet belast, dus ik moet niet sterk zijn.

Ook voor ouderen is het belangrijk van veel te bewegen, in de buitenlucht. Kalkrijke voeding is van vitaal belang. Zuivel, bij voorkeur de zure of gefermenteerde vorm zoals karnemelk en yoghurt zijn interessant, ook fruit en groenten.

Boerenkool en vis zijn eveneens goede kalkleveranciers, zoals ook melkwei en kwarkkaas.

Heel ingewikkeld proces

Botafbraak of osteoporose is een ingewikkeld proces, waarbij erfelijkheid een heel belangrijke rol speelt. Uiteraard hebben ook de voeding en de leefstijl een aardig woordje mee te spreken. De osteoblasten of botvormende cellen in het skelet reageren op cytokines die ontstekingen veroorzaken. Iso-flavonen en interleukine kunnen deze cytokines afremmen. Dat gebeurt vooral door middel van de voeding.

Daarom is het zo belangrijk om geregeld olijfolie, vis, groenten en fruit die resveratrol en zeastaxantine bevatten (sterke antioxidanten) op het menu te zetten. Daar behoren o.m. druiven, waterkers, eieren, spinazie, broccoli, en boerenkool bij.

Als het tot mini-ontstekingen komt, is de botafbraak gestart. Niemand staat er echt bij stil dat het gaat over een ontstekingsproces, maar eigenlijk is het dat wat osteoporose veroorzaakt.

Daarom zijn vitamines ook zo belangrijk: vitamine C, E en D3. Ook visolie helpt de ontstekingen af te remmen of te voorkomen en daarom is het interessant om niet enkel visolie te gebruiken, maar ook verse zeevis op het menu te zetten, liever dan vlees. Vlees is verzurend en ook dat werkt ontstekingen in de hand.

De visolie die EPA en DHA bevat, spelen een rol in de preventie van ontstekingen via de prostaglandines, tromboxanen en isoprostanen. Het lijkt ingewikkeld, maar ze spelen een sleutelrol in het herstel van weefselbeschadiging. Visolie helpt dat ontstekingsproces te voorkomen en helpt het weefsel te herstellen. Dat is ook het geval bij botontkalking.

Vergeet ook vooral de groene thee niet. Het is een belangrijke antioxidant dat helpt het DNA te herstellen waar nodig. Het verlaagt ook het homocysteïnegehalte, dat niet gunstig is. Vooral ook de vitamines uit de B-groep zijn hiervoor van belang.

Tenslotte spelen vitamine D3 en K2 een cruciale rol in verband met de absorptie van calcium uit de darm en deponeert dat in het bot. Vette vis heeft het hoogste gehalte aan vitamine D3, naast het zonlicht dat de aanmaak hiervan regelt in de huid. Een zonnebad is dus gezond, op voorwaarde dat je de limieten kent, want huidkanker is de snelst groeiende kankervorm.

Het zuur-basenevenwicht is van cruciaal belang voor de gezondheid van het skelet. Daarom zijn antioxidanten zo vitaal: fruit en groenten zijn essentieel. Vermijd roken en alcohol en te veel zuur makende voeding zoals junkfood en vooral suiker, dat een echte kalkrover is.

En een goed mineralenpreparaat is altijd nuttig.

Een tip: Minerabell van Fytobell.

Minerabell bestaat o.m. uit brandnetelkalk en moedigt het lichaam aan de kalkabsorptie te verbeteren. Vitamines A en D van natuurlijke oorsprong verbeteren dit opnameproces eveneens. Wortelen en vis zijn goede leveranciers. Alcohol, tabak en suiker zijn kalkrovers en die moet je dus mijden als je lang over een sterk en gezond gebeente wil beschikken.

Je vindt Minerabell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2954-527.

Ook visolie is echt interessant. Denk aan visolie Omega-3 van Nutribell.

Je vindt Nutribell visolie in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2751-485.

Of je kan zowel Nutribell visolie als Minerabell online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Zo word je zo gezond als een vis, met een ijzersterk skelet.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

De natuur: het beste antidepressivum

Voel je je een beetje depri? Kies dan bij voorkeur een ander moment om dat te worden. Dat klinkt ongeloofwaardig en eigenlijk een beetje belachelijk, want feit is dat je niet gedeprimeerd kan worden op commando en dat je het tijdstip uiteraard zelf niet kunt kiezen....

Lees meer

Ook je huid neemt giftige stoffen op

Als je een huis koopt, moet het eerst onderzocht worden op schadelijke stoffen. De grond moet gecontroleerd worden op verontreiniging en desnoods worden afgevoerd, vervangen en uiteindelijk worden gezuiverd. Als er asbest wordt in aangetroffen, ben je verplicht de...

Lees meer