apr 17, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Doodellendig door allergenen

We staan te weinig stil bij de complexiteit van ons lichamelijk en geestelijk functioneren. Maar chiropractors en osteopaten weten al lang dat er een relatie bestaat tussen zenuwen op de huid, energie in spieren en zenuwbanen en interne organen. Vandaar dat spierspanningen door houdingsfouten inwendige letsels kunnen veroorzaken. Het omgekeerde ook: een gestoorde galfunctie heeft bijvoorbeeld vaak nekklachten tot gevolg. Zo kunnen langdurige stress, een verkeerde houding, traumatische letsels, maar ook storingen met de spijsvertering, hormonale onevenwichten, slecht passende schoenen chronische spierspanningen en contracties veroorzaken. Houdingsfouten bijvoorbeeld door te zware boekentassen, tillen van zware lasten, kunnen de scheefstand van de wervelkolom in de hand werken eerst stijve spieren, een stijve nek veroorzaken en tenslotte een vlotte en vrije bloedcirculatie naar alle weefsels blokkeren of gedeeltelijk verhinderen. Het lichaam geeft daarop een signaal en reageert met lokale pijn en… hoofdpijn.

Door spierspanningen komt ook te weinig zuurstof naar de hersenen, zodat spanningshoofdpijn ontstaat. Gespannen en oververmoeide mensen hebben ook de neiging de schouders te laten hangen, waardoor de trapeziumspier contraheert, zodat de spanning op de schedel toeneemt en extra druk ontstaat op de rug- en schedelarterie. Opnieuw wordt de bloedcirculatie gestoord en er ontstaat chronische hoofdpijn.

Maar ook problemen met de tanden, toxische invloeden veroorzaakt door kwikamalgamen, en medicijnen tegen tandpijnen en ontstekingen kunnen verantwoordelijk zijn voor hoofdpijnen.

Onze omgeving, maar ook ons gedrag kunnen ons ziek maken. Let op jezelf en observeer de omstandigheden waarop je heftig reageert.

Wat maakt je allemaal ziek?

Sommige artsen hebben de neiging elke kwaal te herleiden tot het genetisch patroon van de patiënt. Maar hoofdpijn is niet erfelijk op zich, wel de gevoeligheid voor factoren die hoofdpijn kunnen uitlokken, want hoofdpijn heeft meer te maken met handelingen en blootstelling aan elementen waarvoor men gevoelig is, dan met de genen.

  • Onvolwaardige en onnatuurlijke voeding kan heel vaak in verband gebracht worden met hoofdpijn: zowel een moeilijke als een defecte spijsvertering, als onvolwaardig voedsel met te weinig vezels, te weinig vitamines, te geraffineerd voedsel zonder complexe koolhydraten, te veel chemische additieven, te veel suiker, zout en vet, te weinig verse voedingsstoffen, met als gevolg dat het zuurstoftransport en de hormonenproductie daalt, en de histamineproductie stijgt. De hersenen lijden schade, de zenuwen worden onvoldoende gevoed, de hersenen krijgen te weinig zuurstof en er ontstaat uiteraard hoofdpijn.
  • Bij stress reageert het lichaam met het aaneenrijgen van de bloedplaatjes. Er komen kleine klonters in de bloedstroom, het bloed verdikt, de arteriën vernauwen en de bloedtoevoer naar de hersenen vermindert weer. Tijdens het samenklitten, wordt door de bloedplaatjes serotonine afgegeven, een neurotransmitter die de hoofdpijn veroorzaakt.
  • Schade door scheikundige producten is een andere mogelijke oorzaak. Ondanks metershoge bewijzen van de schadelijkheid worden per jaar in de hele wereld nog altijd miljoenen tonnen scheikundige bestrijdingsmiddelen in de landbouw gebruikt. Uit onderzoek is gebleken dat mensen met hoofdpijn de neiging hebben meer schadelijke scheikundige stoffen op te nemen dan anderen. Ze hebben dus als het ware een overgevoeligheid voor chemische stoffen. Zo zijn er de typische hoofdpijnen van patiënten die gevoelig zijn voor nitrieten, en histamine. Ze krijgen rode en pijnlijke ogen, een lopende neus, en ontstekingspijnen.

Onderschat schimmels niet

  • De invloed van schimmels is absoluut onderschat. Het aantal patiënten dat last heeft van candidiasis neemt toe als gevolg van het gebruik van geraffineerde voeding, antibiotica, chemicaliën, steroïden, de pil, gisten en gistextracten, aanwezigheid van zware metalen in het milieu en het voedsel, toxische stimuli door kwikamalgaam en uiteraard ook het gebruik van de anticonceptiepil. Er ontstaat darmspruw omdat de gistcellen uitgroeien tot candidiasis waardoor candidatoxines worden vrijgemaakt met migraine tot gevolg.
  • Milieufactoren zoals schadelijke stoffen in door industrie en autoverkeer vervuilde lucht, uitlaatgassen en chemische substanties, zwevende schimmels en allergenen, stof en pollen, kunnen bij daarvoor gevoelige patiënten bijdragen tot het ontwikkelen van chronische hoofdpijn en ook migraines.
  • Tabaksrook kan zowel voor rokers als voor passieve rokers een oorzaak van migraine zijn. Sommige patiënten reageren er zo direct op dat de tabaksrook in sommige gevallen ogenblikkelijk een kettingreactie in beweging zet en bij het betreden van een omgeving waar sterk gerookt wordt ogenblikkelijk een migraine kan worden veroorzaakt.
  • In heel wat producten en in onze leefwereld worden zware metalen gebruikt. Zo zit cadmium in tabaksrook, uitlaatgassen van auto’s, en industrielucht. Komt aluminium vrij bij gebruik van alu-kookpotten, zit het ook in deodoranten, verpakkingen, folie en komen sporen ervan vrij in voedsel dat in alufolie wordt klaar gemaakt of in aluminium potten wordt gekookt.

Lood zit in haarkleurmiddelen en in verven.

Nikkel in verven en industriële producten.

Kwik in amalgamen van tanden, uitlaatgassen.

Zwavelzuur o.m. in pesticiden.

Heel wat van deze metalen stapelen zich op in de mond en veranderen het elektromagnetisch veld van het lichaam. In Duitsland en Scandinavië is het gebruik van kwikamalgamen voor zwangere vrouwen verboden en het gebruik voor kinderen beperkt. In ons land wordt het door bepaalde tandartsenverenigingen nog altijd sterk verdedigd.

Geneeskunde wordt soms niet bepaald door het belang van volksgezondheid, maar wel van belangengroepen! Zolang door de patiënt vrij kan gekozen worden valt het nog mee, heksenjachten daargelaten: In Zweden betaalt de overheid zelfs de helft van de kosten terug als een patiënt zijn kwikamalgaam laat verwijderen en vervangen door composietmateriaal of keramische vullingen, maar het wordt zelfs helemaal terugbetaald als het gebeurt op voorschrift van een arts.

Verzorg je darmen

  • Darmstoringen of problemen met de spijsvertering kunnen ook een mogelijke oorzaak vormen van hoofdpijn en migraine, omdat de nervus vagus reflexen veroorzaakt door druk op de colonzenuwen overbrengt naar het hoofd. Vooral constipatie is slecht. De patiënt zou er moeten naar streven minstens dagelijks ontlasting te hebben, maar twee- tot driemaal per dag is nog beter. Diarree is natuurlijk ook niet gunstig.

Hoofdpijn boven de ogen en het voorhoofd wordt meestal veroorzaakt door de darm als gevolg van een overconsumptie van suiker (vooral geraffineerde suiker), alcohol, cafeïne, en industrieel fruitsap. Hoofdpijn aan de zijkant van het hoofd is afkomstig van lever, gal en de bloedsomloop terwijl pijn aan de achterzijde meestal verband houdt met de lever en de nieren en de beide laatste soorten hoofdpijn vooral afkomstig zijn van een overconsumptie van vlees, eieren en zout.

  • Hoofdpijn is bij het chronisch vermoeidheidssyndroom of CVS een begeleidend verschijnsel voor meer dan de helft van deze patiënten. Het is heel moeilijk om hen te helpen.

Maar zoals je ziet is overgevoeligheid een trigger van heel wat problemen waarvan hoofdpijn het eerste signaal kan zijn.

En dan niet te vergeten: de pollen, de schimmels, de sterke geuren, de zwevende deeltjes van nieuwe materialen die gebruikt worden in de woning. Je kan natuurlijk niet op een boorplatform in zee gaan wonen, je moet wel proberen zo gezond mogelijk te leven en zo weinig mogelijk kunstmatige elementen zowel qua voeding, lucht als gebruiksvoorwerpen bij je dagelijks leven te betrekken.

En heb je echt te veel last, dan kan de natuur je helpen dankzij een natuurlijk antihistaminicum op basis van Salsaparilla.

Een tip: Smilabell mondspray van Fytobell, dan heb je veel minder kans dat je overgevoeligheid je erg ziek maakt met barstende hoofdpijn tot gevolg.

Je vindt Smilabell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 3270-030.

Of je kan Smilabell ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Zo kan je toch gerust weer een normaal leven leiden, ondanks je overgevoeligheid.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoe valstrikken voor je lever vermijden

De lever is een van de belangrijkste organen van het lichaam, zoniet het belangrijkste. Het zorgt voor de eliminatie van toxische stoffen, helpt bij de vertering, maakt gal aan, en we hebben er alle belang bij er goed zorg voor, te dragen. Dat zorg dragen gebeurt door...

Lees meer

De lever: Barometer van je gezondheid

Het hart is natuurlijk een belangrijk orgaan, maar eigenlijk is het enkel en alleen maar een pomp. Het heeft geen emoties, geen persoonlijkheid, het stuwt gewoon het bloed het lichaam rond, meer niet. Dat zei de wereldberoemde hartchirurg Dr. Barnard, tientallen jaren...

Lees meer

Bang van cholesterol of transvet?

Iedereen is bang van een te hoge cholesterolspiegel. Niet onterecht trouwens, want het kan zich afzetten tegen de vaatwand, daardoor vernauwingen veroorzaken en zelfs leiden tot hartinfarct en/of beroerte. Ischemische klachten die verband houden met te weinig...

Lees meer