nov 8, 2023 | Gezondheid, Voeding | 0 Reacties

Vis beschermt ook tegen longaandoeningen

Dat vis gezond is, hoeft u niet enkel aan de vissers, maar vooral aan de arts te vragen. Niet enkel tegen hart- en vaatziekten, ook bij aandoeningen van de luchtwegen; Zo is uit recent onderzoek gebleken dat bij de Eskimo’s veel minder astma voorkwam dan bij de Denen.

Tweemaal per week vis eten is uitstekend voor het hart, maar ook voor de longen.

In verschillende onderzoeken werd een beschermend effect van vis op de longfunctie vastgesteld, omdat vis zou fungeren als een ontstekingsremmer. Op grond van de vastgestelde effecten van Omega-3 meervoudig onverzadigde vetzuren op het prostaglandinemetabolisme en het immuunsysteem kan worden verondersteld dat vis als mogelijke ontstekingsremmer ook een positieve invloed kan hebben op aandoeningen zoals reuma en multiple sclerose.

Preventief

Over de relatie vis en chronische hartziekten is voorlopig het meest bekend. Epidemiologisch onderzoek laat zien dat één- tot tweemaal per week (vette) vis eten van belang is met betrekking tot zowel de primaire als de secundaire preventie van coronaire hartziekten. De omkadering van dit advies met een evenwichtige en gevarieerde voeding blijft echter essentieel wil men een gunstig totaaleffect op de gezondheid bekomen.

Veelbelovend

Wat betreft associaties met overige chronische aandoeningen zoals beroerte, diabetes, chronische longaandoeningen en cognitieve functies komen recente onderzoeken naar voor met veelbelovende resultaten.

Het totale aantal studies in deze verschillende terreinen is echter nog te beperkt om voldoende inzicht te krijgen in de werkingsmechanismen en tot eensluidende adviezen te komen. Daarnaast is er nood aan interventiestudies waarbij personen extra vis wordt gegeven en de effecten op chronische aandoeningen vervolgens worden onderzocht.

Deze discussie doet echter geen afbreuk aan de huidige conclusies en de goede raad dat het advies om één- tot tweemaal per week vis te eten onmiskenbaar een positieve bijdrage levert aan onze voeding en daarmee ook aan onze gezondheid.

En met uitbreiding kunnen personen die absoluut geen vis lusten of om een andere reden vis weigeren wel hun voordeel doen met visolie die onmiskenbaar en volgens Ierse studies dezelfde positieve eigenschappen heeft: sterk verminderd risico op hart- en vaatziekten, beroerte, diabetes, despressies en longaandoeningen.

Een tip: Nutribell visoliecapsules Omerga-3, aan te schaffen in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2751-485.

Ook kun je visoliecapsules van Nutribell online bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer