jan 10, 2023 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Moet je je zorgen maken over hoofdpijn?

Wie heeft er eens geen last van hoofdpijn? De oorzaken zijn legio. Vandaar dat hoofdpijn geen ziekte op zich is, maar meestal een symptoom van een probleem op een andere plaats in het lichaam. Zo kan hoofdpijn een leverprobleem, een gallijden, een nierlijden, een te hoge bloeddruk, een hartkwaal, een probleem aan de ogen verbergen of verraden. Ook stress, gevoeligheid voor licht of zelfs allergenen kunnen hoofdpijn uitlokken. Er is dus geen algemene oplossing voor een probleem dat zo divers is.

Hoofdpijn kan talloze oorzaken hebben. Er is dus geen algemene behandeling of remedie tegen, tenzij gezond leven.

Ook stress, slecht of te weinig slapen, spanningen en onenigheid in het gezin of de relatie, financiële problemen, of ergernis tegenover collega’s, buren, familieleden kunnen hoofdpijn uitlokken.

En een pijnstiller dan?

Er zijn ook fysieke ongemakken die kunnen leiden tot hoofdpijn. Zo kan het gebeuren dat je plots hoofdpijn krijgt boven de ogen na het eten van voedsel dat je slecht bekomen is, of gewoon door voorover te bukken en dan kan dat gerelateerd zijn aan een probleem met de sinussen. Soms verschijnt de hoofdpijn aan één zijde van het hoofd en dan gaat heet over migraine.

Een pijnstiller nemen is dus niet de oplossing. Het is zelfs een bijkomend probleem, want als de pijnstiller al helpt, verberg je daarmee de echte oorzaak en is het niet meer eenvoudig te achterhalen waar je de oplossing moet gaan zoeken.

Geen paniek

Geen paniek, want iedereen heeft al eens last van hoofdpijn. Je hoeft niet meteen het ergste te vermoeden, want soms kan de hoofdpijn zo zeurend en hinderlijk zijn dat gevreesd wordt voor bijvoorbeeld een hersentumor. Dat is een probleem dat trouwens niet zo vaak voorkomt. Het kan, maar het is veel meer waarschijnlijk dat de oorzaak op een ander domein moet worden gezocht. Gelukkig maar.

Een grondig zelfonderzoek kan daar bij helpen, desnoods met het noteren van de dag, de frequentie, de heftigheid en de omstandigheden zoals na de middag, of bij het ontwaken, of na een maaltijd, of tijdens computerwerk, of na het drinken van de zoveelste koffie. Want ook te veel cafeïne kan hoofdpijn uitlokken, terwijl een kopje sterke koffie ook wel kan helpen als er hoofdpijn optreedt, zelfs bij migraine.

Geruststellend

Het is in elk geval geruststellend dat onderzoek heeft aangetoond dat in de overgrote meerderheid van de gevallen hoofdpijn niet ernstig is, of althans geen ernstige oorzaak heeft. Denk dus ook niet meteen aan het ergste.

Heb je daarentegen zo’n heftige hoofdpijn dat het niet meer te harden is, of als je tegelijk ook een scheve mond, uitvalsverschijnselen aan één kant van het lichaam hebt zoals een verlamde arm of been, moeilijk kunt praten of plots slecht ziet, dan moet je wel alert zijn en meteen naar je huisarts gaan of zelfs de spoedafdeling van het ziekenhuis. Dat kan wijzen op een probleem met een bloedvat in de hersenen. Hoe sneller je er dan bij bent, des te beter en de kans op volledig herstel is dan ook groter.

Maar doorgaans zal de arts je kunnen geruststellen over je klachten, want het kan ook gepaard gaan met griep, met covid, met spanning en stress, met een vervelend emotioneel voorval, met angsten of gewoon als gevolg van te uitbundige feesten met de jaarwending. Niets om je bijzonder grote zorgen over te maken.

Hoofdpijn kan normaal gezien wel samenhangen met je leefstijl. Van zodra je die aanpast, zal de hoofdpijn ook geleidelijk verdwijnen en zal het niet meer nodig zijn pijnstillers te slikken. Trouwens ook gebruik van medicijnen, waaronder pijnstillers, kunnen evengoed oorzaak zijn van hoofdpijn. Het is dus verstandig na te gaan hoe je levenswijze van invloed kan zijn. Het begint trouwens meestal aan tafel.

Hoe achterhaal je het?

Wie last heeft van hoofdpijn of migraine kan best een hoofdpijndagboek bijhouden. Op die manier is het pas mogelijk om na te gaan waar herhaaldelijke en herkenbare factoren aanwezig zijn, want het is belangrijk van de uitlokkende factoren of de oorzaken te vinden en zich te concentreren op het behandelen van het hele lichaam in de plaats van zich enkel tot de hoofdpijn zelf te richten.

Voeding aanpassen, houding corrigeren, tanden laten saneren, ontstekingshaarden oplossen, niet roken, alcohol verstandig gebruiken of liever helemaal geen alcohol gebruiken, zorgen voor voldoende slaap, maar ook niet te veel en zeker niet onregelmatig.

Ook meer basisch makende voedingsmiddelen gebruiken: fruit, groenten, vitamine C als supplement evenals co-enzym Q10, en… amandelnoten en kastanjes als snoepjes kiezen, vanwege het magnesiumgehalte.

Ontgiften

Het lichaam moet gedetoxificeerd worden, alle stoorvelden moeten worden opgeruimd, het lichaam moet worden gestimuleerd om toxische stoffen te elimineren, dus voldoende drinken, vooral zuiveringsthee en water. Geen alcohol of frisdrank. De darmperistaltiek en de ontlasting moeten worden gestimuleerd door ongeraffineerde voeding, essentiële vetzuren, beweging, buikademhaling, relaxatie, hydrotherapie, hoge darmspoelingen, doplontherapie en sap-vastendagen in te lassen.

Een overmaat aan zuren in de weefsels moet worden teruggedrongen en het lichaam moet basisch worden gemaakt door minder koffie te drinken, minder vlees te eten, meer groenten en vruchten te eten en eventueel mineraaltabletten te gebruiken. De productie van galzouten moet worden geactiveerd met een cholesterol regulerend programma: vitamine B3, vitamine E, Co-enzym Q 10, selenium, magnesium, essentiële vetzuren, choline, taurine, en bittere voedingsmiddelen zoals witloof, chicorei, andijvie, radijs en rammenas.

Evenwicht

Xenobiotica moeten worden vermeden en geëlimineerd door mineralencomplexen van glutathion, mangaan, zink, molybdeen, magnesium, selenium, ijzer en essentiële vetzuren. Een negatieve ionisator kan de lucht sneller helpen te zuiveren. Ook een psychisch evenwicht creëren is heel belangrijk: goede gesprekken met vrienden, relaxatie, yoga, wandelingen in de natuur, een verstandige filosofie nastreven.

De voeding moet langzaam worden overgeschakeld naar meer verse producten, een meer basisch maken voedingspatroon, bij voorkeur verse producten van het seizoen zelf, dat in de vegetarische richting gaat, aangevuld met vis als gezonde eiwitbron. Veel groenten en, fruit, zeker twee liter water drinken per dag, enkel ongeraffineerde producten gebruiken en elke dag voldoende rauwkost op tafel. De lichaamseigen enzymen moeten worden gespaard door onbewerkte voedingsmiddelen te gebruiken.

Beweging

Om zowel lichamelijk als psychisch het evenwicht te herstellen zijn dagelijkse wandelingen sterk aan te bevelen. Wie wandelt in de natuur, leeft langer, dan heeft recent wetenschappelijk onderzoek aan de university of London aangetoond. En prof. Dr. Brugada, cardioloog, wees een paar dagen geleden nog op het bijzonder grote belang van Omega-3 vetzuren om op die manier het hart en de bloedvaten te saneren en vooral ook gezond te houden. Liever vis eten dan vlees en beslist geraffineerde koolhydraten vermijden. Ook een goed voedingssupplement met visolie Omega-3 werd door hem aanbevolen, naast o.m. dagelijkse wandelingen. Dat hoeft geen tien kilometer te zijn, maar een half uurtje per dag kan al wonderen verrichten. De natuur geneest, heelt en beschermt, dat is duidelijk.

En als je zowel lichamelijk als geestelijk je evenwicht terugvindt, is de kans heel groot dat ook de terugkerende hoofdpijn zal verdwijnen.

Hoofdpijn is één zaak, maar migraine is een heel andere zaak en die twee soorten hoofdpijn zijn niet te vergelijken. Daarover morgen meer.

En een tip: Visolie met Omega-3 vetzuren van Nutribell om zowel hart als bloedvaten gezond te houden en dus ook hoofdpijn te voorkomen.

Je vindt Visolie van Nutribell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2751-485.

Of je kunt Nutribell visolie Omega-3 ook online bestellen via www.fytobell.be of via www.boverte.com.

Je hoofdpijn zal je vaarwel zeggen.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

TROMBOSE: handel snel!

Ongeveer 50.000 Belgen worden elk jaar het slachtoffer van een hersentrombose. Preventie is natuurlijk belangrijker dan de remedie. Daartoe behoren een gezonde leefwijze met vooral aandacht voor de kwaliteit van de vetten en koolhydraten en natuurlijk ook... beweging,...

Lees meer

Wat moet je vermijden bij migraine?

Migrainepatiënten weten waarover het gaat als we het hebben over hoofdpijn die zo sterk is om de muren van op te lopen. Er zijn natuurlijk veel soorten hoofdpijn en ze hebben allemaal een verschillende oorzaak. Vaak worden ze verward met migraine, terwijl deze...

Lees meer

Stress ondermijnt je immuniteit

Het is een rekbaar woord en tegelijk een rekbaar begrip: stress. Daarmee kun je tegenwoordig zowat alles verklaren. Problemen op het werk, in de relatie, met de financiën, met de onzekerheid van de tijden, de oorlogsdreiging hier en daar, de natuurverschijnselen, de...

Lees meer

Waarom moet je blijven bewegen met rugpijn?

Haast niemand blijft er levenslang van gespaard: meer dan 85 percent van de volwassenen heeft vroeg of laat last van een pijnlijke rug. Vroeger gold als parool: blijf stil zitten, beweeg zo weinig mogelijk en rust veel. Tegenwoordig klinkt dat compleet andersom: blijf...

Lees meer

Parodontose bedreigt je hart en immuniteit

Niet de gaatjes in de tanden zijn de grootste bedreiging van ons gebit, maar wel de achteruitgang van de gezondheid van ons tandvlees. Ziekten aan het tandvlees zijn veel bedreigender voor de volksgezondheid, dan cariës. Volgens de Wereld Gezondheid Organisatie (WHO)...

Lees meer