aug 19, 2022 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Wat is de beste geneeskunde?

Preventie is de beste geneeskunde. Daar zal niemand aan twijfelen, maar er zijn maar weinig mensen die daar echt naar leven. “We zien wel”. Dan is het gewoonlijk al te laat.

Wie verstandig is houdt daar wèl rekening mee en gaat zijn levenswijze afstemmen op zijn gezondheid. Eigenlijk moet je een ziekte behandelen vooraleer die er is.

Vaak reageren mensen in paniek als het te laat is en dan moeten zo snel mogelijk mirakels gebeuren. Die gebeuren ook wel eens, af en toe… maar het is meer uitzondering dan regel. Je kan beter verstandig zijn en problemen voorkomen en dat kan echt!

Het is zoals met alles: hart- en vaatziekten, Alzheimer, kanker… De oplossing voor het kankervraagstuk is nog altijd niet gevonden. De oplossing van vandaag is al beter dan tien jaar geleden, maar over twintig jaar zullen we meewarig glimlachen om wat we nu doen. De chirurgie levert een goede bijdrage en die techniek wordt met de dag verfijnder. Vastenkuren kunnen wat bijdragen, Moermandieet kan wat bijdragen, maar we blijven toch zitten met de gruwel. Hoop is nog altijd de belangrijkste hulp, maar uiteraard blijft gezond voedsel belangrijk, blijven vitamines belangrijk…

En alle alternatieve therapieën leveren wel een bijdrage tot het geheel. Zo zie je af en toe wondere dingen. Er was een vrouw die kerstdag 85 niet ging halen, ze was veroordeeld, opgegeven. Ze had een uitgezaaide kanker, maar ze is plots genezen. Niet door één therapie, wel door een waaier van maatregelen. Je kan zelf veel doen.

Roken is het allerschadelijkste, maar als je tabak combineert met grote hoeveelheden alcohol dan breng je wel erg veel vrije radicalen in het lichaam binnen en zet je de poort open voor kanker en hart- en vaatziekten.

Rook toch niet

Tabak is het allerschadelijkste. Het brengt erg veel vrije radicalen in ons lichaam en die verslijten ons werkelijk! Roken is verantwoordelijk voor 30 percent van alle dodelijke gevallen van kanker. Niet enkel longkanker, maar ook maag-, mond-, keel-, strottenhoofd-, slokdarm- en blaaskanker. Ruim 98 percent van alle blaaskanker worden veroorzaakt door tabak. Passief meeroken verhoogt eveneens het gevaar voor kanker. Een passieve roker heeft 30 percent meer kans op kanker dan iemand die niet in contact komt met tabaksrook. Stoppen met roken, vermindert onmiddellijk de kans op ontwikkeling van longkanker. Het heeft dus wel zin te stoppen.

Opgelet voor verbrande spijzen

In regel moet je bruingebakken spijzen vermijden. Gebakken spijzen worden door Moerman compleet afgeraden. Vooral kankerverwekkend is als het vlees of de vis rechtstreeks in contact komt met de vlam, zoals op een barbecue. In de urine van personen die tevoren bruingebakken vlees hebben gegeten, vindt men mutagene stoffen terug. Wie deze stoffen niet heeft gegeten heeft ze ook niet in de urine. Dat betekent dus ook dat deze mutagene stoffen via het voedsel in het lichaam komen en dat ze niet meteen geïnactiveerd worden. Als de verwarmingselementen boven het voedsel geplaatst worden in de plaats van eronder, komen deze mutagene stoffen veel minder voor. Microgolfovens veroorzaken volgens natuurartsen geen mutagene stoffen, maar wèl chromosoomafwijkingen in zoogdiercellen.

Ook het verbruik van vetten moet je verminderen, zowel van verzadigd als van onverzadigd vet. Het aandeel van vetstoffen in het voedsel moet worden gereduceerd van 40% tot 20%. Het metaboliseren doet namelijk peroxiden en vrije radicalen ontstaan en die helpen mee aan de vorming van de kankercel.

Sommige voedingsstoffen bevatten antioxidanten, zoals vitamines A, E en C en bètacaroteen. Ze neutraliseren de vrije radicalen. Vooral ook ranzig vet is te mijden. Wie een te vetrijk dieet neemt, loopt meer risico op colon- en borstkanker en ook kanker van de prostaat en het endometrium. Er is ook een controverse ontstaan over het nieuwe mirakelgeneesmiddel dat vetten in het bloed doet dalen. Het is kankerverwekkend gebleken.

Vroeger dacht men dat het voldoende was om de verzadigde vetten te vervangen door onverzadigd vet, zodat het voedsel veilig was. Thans is gebleken dat onverzadigd vet eigenlijk nog meer kankerverwekkend is, dan verzadigd vet. Iets anders is hun werking ten overstaan van hart- en vaatziekten.

Eet meer groeten, fruit en volkoren

Grote hoeveelheden groenten en fruit zijn aan te bevelen. In de Mayokliniek worden tegelijkertijd grote hoeveelheden vitamine C voorgeschreven. Groenten en fruit bevatten trouwens grote hoeveelheden vitamine C. Daardoor wordt het ontstaan van het kanker bevorderende nitrosamine geremd. Vitamine C heeft een preventieve werking t.o.v. kanker.

Uit epidemiologisch onderzoek is gebleken dat bij bevolkingsgroepen die grote hoeveelheden fruit en groenten eten, de incidentie van kanker aanzienlijk afneemt. Zeker colon- en rectumkanker komen veel minder voor bij deze patiënten. Gedroogde vruchten daarentegen moeten niet te veel worden gebruikt. Wel alle koolsoorten, vooral broccoli en bloemkool en spruitjes bevatten stoffen nl. de indolen die colonkanker bij proefdieren remmen. Dus…

Betacaroteen in wortelen en groene bladgroenten en gele en rode groenten en vruchten beschermt tegen kanker.

Volkorenproducten bevatten meer vitamines en mineralen en vooral ook meer vezels. Die zijn van belang bij de preventie van colonkanker. Volkorenproducten bevatten meer vitamine E, een belangrijke antioxidant en ook belangrijk vanwege de preventieve eigenschappen tegen hart- en vaatziekten.

Mijd alcohol

Alcoholische dranken hebben geen enkel voordeel, ook niet voor het hart en de bloedvaten. Hoge dosissen alcohol werken zelfs kanker in de hand. Alcoholische dranken bevorderen keel- strottenhoofd-, slokdarm-, en maagkanker en er is wellicht een relatie tussen grote hoeveelheden bier en rectumkanker. Roken en alcohol samen verhogen het kankerverwekkend effect. Grote hoeveelheden bier kunnen de kans op rectumkanker vergroten. Alcohol verandert het DNA. Als zwangere vrouwen alcohol gebruiken heeft de toekomstige baby kans op een misvorming. Maar zelfs voor de conceptie is alcohol nadelig, dit zowel vanwege de toekomstige vader als moeder: de kwaliteit van het genetisch materiaal wordt erdoor benadeeld.

Mijd junkfood en suiker

Je kan beter caloriearm eten. Weinig calorieën gebruiken, is een wissel op een lang en gezond leven. Wie 40 percent meer weegt dan normaal maakt grote kans maligne tumoren te ontwikkelen. Groenten en fruit zijn van nature caloriearmer. Vetten zijn calorierijk. Suiker is zeer calorierijk en moet vermeden worden. Vermijd ook spijzen waar witte industriesuiker in verwerkt zit. Een combinatie van deze stoffen: wit meel, witte suiker en transvet is een hele ongezonde bom voor het lichaam.

Je kan ook stellen dat hoe meer vetcellen een vrouw heeft, des te groter haar kans op borstkanker. Oestrogenen kunnen ook borstkanker veroorzaken. Fyto-oestrogenen remmen daarentegen kanker. Soja en volwaardige granen verdienen dus de voorkeur.

Eet gezonde biologisch geteelde kost. Dan heb je al minder risico op pesticiden en herbiciden waarvan sommigen regelrecht kankerverwekkend zijn. Zoek ook producten zonder bewaarmiddelen en kleurstoffen. Liever producten die in de volle grond zijn geteeld dan serreproducten vanwege de nitraten die in nitriet kunnen veranderen, wat kankerverwekkend is.

Genetische gemanipuleerd voedsel moet worden vermeden. Genetische manipulatie is tegen de natuur. Wormen en vlinders sterven nadat ze van gemanipuleerde soja hebben gegeten. Al wat men tegen de natuur doet wordt vroeg of laat betaald. We moeten trouwens vaststellen dat ethiek vermindert naarmate grootschaligheid toeneemt.

Preventie is het belangrijkste

Maar preventief werken kunnen we zeker. Als we dat allemaal weten, hebben we alles in de hand om er zelf voor te zorgen dat we gezond blijven. En daarvoor hebben we alle materiaal en kennis in eigen hand. Hopelijk maken we er allen uitgebreid gebruik van, tot meerdere eer en glorie van een lang, gezond en gelukkig leven.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer