dec 28, 2022 | Gezondheid | 0 Reacties

De overgang is geen uitgang

Vrouwen en hun spiegel zijn de beste maatjes, tot ze tot hun verrassing en soms verbijstering merken dat ze wat ouder worden. Daar ontsnapt niemand aan hoewel het niet prettig is dit te moeten vaststellen. Niet enkel de spiegel verraadt het opschuiven van de jaren. Ook stramme spieren en gewrichten, problemen met dunner wordende slijmvliezen zowel in mond en keelholte als in de intieme zone en alle gevolgen die ermee verband houden: problemen bij het vrijen, dunner wordende huid rond de ogen, vermindering van elasticiteit van de huid en een kleiner uithoudingsvermogen.

De overgang of menopauze is niet de leukste tijd voor een vrouw. Het kan een hele omwenteling in haar leven meebrengen. Als ze er verstandig mee omgaat, kan ze heel wat narigheid en zelfs grotere problemen voorkomen. De natuur staat hoe dan ook aan haar kant.

De weegschaal als vijand

Veel vrouwen nemen in omvang toe: ze krijgen een dikkere buik, hun gewicht vergroot, ze slapen slechter, krijgen opvliegers en hebben vaak last van wispelturige emoties. Ze zien het niet meer zo goed zitten, want “de tijd dringt”… Hoeveel tijd heb ik nog en hoe, vragen velen zich af. Geen gemakkelijke periode.

Daarbij komen ook nog de ongemakken van onregelmatige maandstonden met ofwel minder, of juist sterkere bloedingen. Het zijn allemaal problemen waarmee de ene al wat minder dan de andere, toch mee te maken krijgt vooral bij het naderen en tijdens de menopauze. De slijmvliezen worden dunner, er wordt minder oogvocht aangemaakt, de huid is minder elastisch, de rimpels komen opdagen, er kunnen problemen opduiken met de blaas en de plas, je slaapt slechter, je piekert meer, je voelt je in de afgrond zinken als gevolg van depressieve stemming, de spieren raken vermoeid en strammer en als het niet meezit kun je ook nog gemakkelijker botten breken bij een stoot of val als gevolg van osteoporose.

De hormonen

Al deze veranderingen worden opgestart door een wijziging in het hormonaal beleid van het lichaam. Geleidelijk gaan de eierstokken minder oestrogenen en progesteron aanmaken en is de kans op zwangerschap ook verminderd, maar wel onzeker. Want het kan best zijn dat de eierstokken nog actief zijn en dus is de kans op bevruchting van een eicel nog altijd bestaande, hoewel onregelmatig en dus onbetrouwbaar.

De oestrogeenproductie is wel aan het verminderen in deze periode en het kan een paar jaar in beslag nemen eer de menopauze voorbij is, de periode waarin de veranderingen zich in het lichaam en het leven van de vrouw voltrekken. Dat gebeurt tussen het veertigste en het zestigste levensjaar, bij de ene al wat vroeger of later dan de andere, maar gemiddeld is dat tussen 50 en 52 jaar.

Als de vrouw minstens een jaar lang geen menstruatie heeft gehad, is de overgang of menopauze voorbij.

Geen ziekte

De menopauze is geen ziekte, maar kan wel voor problemen zorgen. Aangezien de oestrogeen- en progesteronproductie verandert, heeft dat ook lichamelijke gevolgen zowel voor hart en bloedvaten, de urinewegen, de vagina, de botstructuur en de emotities. Die laatste worden nog aangewakkerd door het feit dat in die periode de kinderen het huis verlaten en zelf een gezin gaan stichten.

Veel vrouwen voelen dat aan als een gemis, een verlies, een verkorting van de levensverwachting door een gebrek aan een doel. Soms zijn er ook nog financiële gevolgen door baanverlies, door problemen met de partner, aangezien dit ook beïnvloed kan worden door vermindering van het libido, gebrek aan belangstelling voor vrijen dat pijnlijk kan zijn en daardoor voor spanningen in de relatie kan zorgen.

Het is niet de fijnste tijd van het leven, maar je kunt er wel iets aan doen om de grootste problemen draaglijker te maken en een nieuwe zin aan het leven te geven.

Je wordt er niet jonger op

De natuur laat zich niet dwingen, dus ook het ouder worden niet. Niet gemakkelijk om te aanvaarden. Met de jaren word je er niet jonger op met alle gevolgen vandien. Breuken herstellen minder gemakkelijk, terwijl kleine ongemakken zoals griep, verkoudheid en ontstekingen allerhande wat langer kunnen duren. De risico’s verschillen uiteraard als gevolg van persoonlijke erfelijke factoren, maar ook zijn er verschillen tussen mannen en vrouwen. Vrouwen krijgen bij de menopauze te maken met gevolgen van hormonale dysfuncties en zijn bijvoorbeeld ook gemakkelijker vatbaar voor hartinfarct. Dat wordt niet altijd meteen onderkend, want velen denken dat hartinfarct vooral een mannenprobleem is. De symptomen verschillen soms en daardoor wordt niet altijd op de gepaste wijze ingegrepen.

Ook psychisch

De menopauze kan verantwoordelijk zijn voor heel wat ongemakken in het leven van de vrouw. De maandstonden worden onregelmatig en dat kan een indicatie zijn dat er op hormonaal gebied wat aan het veranderen is. De productie van oestrogene hormonen vermindert, wat meebrengt dat ook op het psychisch en emotioneel vlak in haar leven zich een en ander voltrekt. De kinderen worden rond die periode meestal zelfstandig of gaan het huis uit, de echtgenoot is op het toppunt van zijn carrière en heeft nog weinig tijd zich met zijn gezin en vooral met zijn vrouw bezig te houden, de vrouw krijgt een zee van tijd en voelt zich door de nieuwe situatie onnuttig worden. Ze krijgt het psychisch vaak erg lastig. Daarbij komt dat ze in haar onmiddellijke omgeving dikwijls alleen maar gesust in de plaats van begrepen wordt. Hoofdpijn, steeds terug kerende migraine, naast slapeloosheid, hitteopwellingen, de zogenaamde vapeurs, sterker wordende rimpels, vetkwabbetjes, hier en daar overdreven haargroei enz… kunnen haar aantasten in haar vrouwelijke gevoelens. Niet zelden wordt het geheel nog aangedikt met depressieve toestanden die haar leven tot een calvarie kunnen maken.

Ook het hart

Deze klachten zijn allemaal reëel en geen inbeelding. Wijzigingen in de productie van vrouwelijke hormonen zijn er de schuld van. Daarnaast krijgt ze ook met de jaren meer last van botverweking. In extreme gevallen kan het tot spontane breuken van het gebeente komen. Breuken herstellen ook niet meer zo gemakkelijk, vandaar dat vrouwen in en na de menopauze wordt aangeraden er zorg voor te dragen dat ze voldoende calcium, dus zuivelproducten op hun menu zetten en vitamine D.

Maar er is meer. Ook het hart en de bloedsomloop worden in deze periode meer dan anders op de proef gesteld. Doordat minder oestrogenen worden geproduceerd, stijgen de bloedvetwaarden in het lichaam. Daarenboven letten patiënten in deze leeftijdsgroep ook minder gemakkelijk op hun dieet, omdat ze zich precies zo oud voelen en het eten van allerlei snoep, gebakjes, tussendoortjes, chocolade, pralines, ijsjes met slagroom enz… als een compensatie van hun probleem beschouwen. Het compenseert het probleem evenwel niet, het verergert het alleen nog meer! Er komen mini-ontstekingen in de bloedvaten.

Omdat ze toenemen in gewicht zijn ze ook geneigd op dieet te gaan, maar of dat altijd op de juiste manier gebeurt, is nog maar de vraag.

Onbewerkt voedsel, geen geraffineerde koolhydraten of junkfood, vooral geen alcohol en fabrieksvoedsel, kan al heel wat narigheid voorkomen.

Maar wat ook van belang is:

  • Ga niet bij de pakken zitten.
  • Beweeg meer, ja dagelijks. Maak een wandeling, doe opnieuw aan sport, ga zwemmen, neem geregeld een korte vakantie en probeer nieuwe interessegronden te zoeken.

En gelukkig mag je ook hulp verwachten van de natuur.

Een tip: Menobell van Fytobell dat de tocht door de overgang zachter en draaglijker maakt. Dus: minder last van vapeurs, slapeloosheid en depressieve gevoelens, dankzij de natuurlijke elementen in het preparaat: zilverkaars, hop, monnikspepeer, salie en soja.

Je vindt Menobell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2223-188.

Je kunt Menobell van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be of via www.boverte.com.

Zo ga je zachter door de overgang.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer