jun 15, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Natuurlijke oplossingen tegen depressie

Het zal je beslist niet verbazen en zeker niet met deze corona-pandemie, maar steeds meer mensen krijgen te maken met depressieve gevoelens. De vraag is nog maar, is het gewoon wat humeurig, een minder goede dag, of gaat het om een echte depressie? Hoe herken je een depressie? Er zijn trouwens veel patiënten die van mening zijn dat ze een depressie doormaken, terwijl het eigenlijk over iets heel anders gaat. Bovendien is elke dag niet dezelfde. Het kan wel eens gebeuren dat er wat tegenzit, dat je ellende hebt met een of ander probleem, dat de relatie met huisgenoten, met collega’s voor narigheid zorgt, of dat je gewoon lak hebt aan alles, iedereen en nog wat. Er zijn zo van die dagen. Dat is geen depressie! Er zijn momenten dat je hoogdringend toe bent aan vakantie, dat het weekend geen moment te vroeg kwam, dat je er eens echt tussenuit moet. Dat is geen depressie. Niet elke zielennood, niet elk probleem, niet elke droefheid is een depressie. Hoe herken je die dan?

Niet elke dag is dezelfde

Het is heel normaal dat er in ons leven en van de ene op de andere dag stemmingswisselingen optreden. Soms zijn we opgeruimd, soms wat neerslachtig. Als je evenwel geheel geremd bent, een angstige stemming hebt en je je bedrukt voelt, dan gaat het wellicht om een depressie.

Met een echte depressie kan een behoorlijk aantal verschijnselen gepaard gaan. Er kan zelfs complete uitputting bij zijn als gevolg van een langdurig aanslepend probleem, een ziekte, een verwaarlozing. Vaak is dit een begeleidend verschijnsel bij schizofrenie. Psychotica hebben de vroegere gevreesde methodes zoals elektroshock verdrongen. Slaapkuren worden ook nog wel toegepast. Belangrijk is wel een goede arbeidstherapie, een zingeving, een liefdevolle opvang en een rustgevende omgeving.

Heel wat mensen raken over hun toeren door stress, maar dat is daarom nog geen depressie. Wandelen, aan sport doen, kan wonderen doen voor depressieve mensen. Slapen is erg belangrijk voor het herstel van het zenuwstelsel. En Sint-Janskruid is een geschenk van de natuur voor mensen die in de put zitten.

Hoe kan je het weten?

Hoe kan je nu weten of je echt het slachtoffer bent van een depressie? Om te beginnen voel je aan jezelf dat er wat hapert. Je kan zelf best het verschil uitmaken tussen wat we depressieve stemming kunnen noemen en een wat triestig humeur, of gewoon verdriet. Bij verdriet en humeurigheid is er meestal een directie oorzaak, terwijl die bij depressieve stemming niet meteen te vinden is.

  • Depressieve patiënten kunnen zich bijvoorbeeld niet zo goed meer over iets verheugen. Ze zijn nooit meer blij. Ze kennen geen vreugde.
  • Ze kunnen zich moeilijk concentreren, beginnen niet aan hun werk, slaan de handen niet aan de ploeg en zijn niet in staat beslissingen te nemen. Ze slenteren en sleuren de hele dag doelloos rond.
  • Ze morren, zeuren, zaniken over alles en nog wat en zijn niet meer in staat tot helder denken, kunnen niet relativeren en bemoeilijken daardoor ook elk sociaal en zakelijk contact. Ze raken op den duur geïsoleerd.
  • Ze missen de hartelijkheid en de vreugde, de gemotiveerdheid om van hun leven iets te maken. Ze vinden het leven zinloos en kunnen die zin er zelf ook niet aan geven.
  • Ze missen vitaliteit, hun ogen staan donker en dof, hun gezicht straalt niet, hun mondhoeken hangen, de veerkracht is gebroken zowel in de blik als in de geest en dat merk je duidelijk aan hun manier van stappen, van praten, de toon van het gesprek, de kracht van de woorden. Kortom een uitgeblust persoon.
  • Deze patiënten hebben ook slaapstoornissen. Ofwel raken ze moeilijk in slaap, ofwel worden ze te vroeg wakker onder de morgen en kunnen nadien de slaap niet meer vatten.
  • Ze kunnen zich niet ontspannen, verlangen er ook niet naar, kunnen geen beslissing nemen om op vakantie te gaan. Ze blijven maar kniezen. Vaak grijpen ze naar allerhande pillen en als dit niet gecontroleerd gebeurt dan komen er vroeg of laat desastreuze gevolgen.

Therapie

Wat doe je eraan? Je moet gespecialiseerde hulp inroepen, zodat je vakkundig wordt opgevangen. Verder: naar buiten, bewegen, aan sport doen, DAGELIJKS! Je moet elke dag een paar uur gaan stappen, fors doorstappen en niet slenteren. Geen moeilijke therapie misschien, maar de beslissing nemen is wat anders. Op die manier zal je merken dat je langzaam uit de put komt. Sport of beweging in de natuur heeft al veel depressieve mensen geholpen. Neem de moed in je handen en je mars schoenen aan je voeten. Je zal merken dat het helpt.

Verder gezonde voeding: verwaarloos de vitamine B niet! Volkorenbrood, geen suiker, voldoende groenten en vruchten, biergist en Passiflora kunnen heel veel doen voor je vermoeide zenuwstelsel. Hyperibell is een middel op basis van Hypericum of Sint-Janskruid, dat een goede uitwerking heeft op depressieve stemmingen.

En… zoek aangenaam gezelschap op. Weldra gaat het beter.

Kies uw sport goed uit

Sport is erg belangrijk, of althans fysieke beweging, dat hebben we al menigmaal geschreven. Je kan natuurlijk die sport kiezen die het best bij uw natuur past. Er zijn mensen die graag wandelen, terwijl anderen er een hekel aan hebben. Weer anderen gaan graag fietsen, maar sommigen vinden dit levensgevaarlijk langs onze drukke wegen. Eigenlijk moet je een sport kiezen die het best met je persoonlijkheid en goesting overeen komt. Maar het is wel belangrijk dat het om een aerobische sportsoort gaat, dat betekent dat de intake van zuurstof erg belangrijk is. Gewichtheffen, kogelstoten en boksen, horen daar dus niet bij. Lopen is goed, maar dan moet het beslist met aangepast schoeisel gebeuren. Kies daarvoor liever landweggetjes uit, bospaden, en vermijd druk bereden wegen en vooral ook een harde ondergrond, omdat dit funest is voor gewrichten en ligamenten. Vergeet niet dat wie jarenlang op een verkeerde manier jogt, beslist last krijgt met vroegtijdige artrose.

Maar hier is het van belang de stress en de depressieve gevoelens uit de kleren te borstelen. Fysieke inspanning met groot zuurstofverbruik is daar ideaal voor. Vergeet ook niet dat als je jarenlang stil hebt gezeten en als de enige sport die je beoefenende zich beperkte tot het bekijken van sportuitzendingen op televisie, je spieren wat strammer zijn en beslist geoefend moeten worden. Pas dus vooral in het begin uw trainingsprogramma aan en begin langzaam. Ook het hart en de bloedvaten moeten kunnen volgen. Doe niet aan sport in competitieverband, want dit verhoogt de stress en kan een omgekeerd effect opleveren. Ook sauna is uitstekend om stress en depressieve gevoelens te verjagen.

Het is wel belangrijk om na een degelijke opwarming, elke vezel van het lichaam goed af te koelen in flink koud water. Dus niet enkel armen, benen en romp, maar ook rug, en hoofd.  De onderdompeling in koud water is dus wel belangrijk, maar het is dan ook een heel goede drainage van overtollige energie en een uitstekende afleider van stress en depressieve gevoelens. Zoals met alles geldt dat regelmaat erg belangrijk is en de beste resultaten oplevert. Zo is het beter driemaal per week één uur te fietsen of te lopen, dan éénmaal drie uur per week.

Afwisseling in ontspanning

Ontspanning is natuurlijk erg belangrijk, maar ook hier geldt dat het geen sleur mag worden. Als je jarenlang met dezelfde mensen en in hetzelfde clubje je ontspanning zoekt, kunnen menselijke problemen en wrijvingen meer wrevel opleveren dan nut. Kijk dus wel uit waar en met wie je je ontspanning zoekt. Zorg er voor dat je werk wat aangenamer wordt. Zet een bloemenvaasje op je kantoor, neem een tekening van de kinderen mee en hang het aan de muur of zet het in een kadertje op je bureau. Verzorg jezelf ook lichamelijk heel goed. Draag mooie kleren, was je haar geregeld en verzorg het extra, scheer je ook overdag eens een keertje, het geeft allemaal een prettig gevoel, en het feit dat je aandacht besteedt aan jezelf en dat je met jezelf bezig bent, is een goede uitlaatklep en brengt je in een betere stemming.

Plan ook meer alles in je leven. Ruim tijd in voor ontspanning en plan die. Als je iets aan het toeval overlaat, mislukt het meestal. Als je iets plant, dan bereid je het ook beter voor en kan het moeilijker verkeerd gaan. Zorg voor een nieuwe hobby die los staat van je dagelijkse bezigheden, maar zorg ervoor dat het ergens betrekking heeft op de natuur. Wil je tekenen, trek de natuur in. Wil je dieren observeren, doe het in de natuur en niet enkel in je boekenkast. Op die manier zal je zelf heel wat hebben bijgedragen tot een betere stemming en genezing van depressieve gevoelens. En… draag zorg voor je gezondheid. Als je daar aandacht aan besteedt, komt alles vanzelf in orde.

Een tip: Hyperibell van Fytobell ideaal voor mensen met een bedrukt gemoed.

Je vindt Hyperibell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2899-938.

Of je kan Hyperibell ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Opgepast niet combineren met andere antidepressiva!

Zo krijg je van de natuur een “roze bril” om het leven te herbekijken.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Kun je door elke niesbui besmet worden?

Sommigen zijn van oordeel dat het komt door de tijd van het jaar, anderen door stress, weer anderen door contact met dieren, nog een denkpiste is dat het een gevolg is van de wereldbesmetting met covid. Maar wat is dan de oorzaak van een besmetting? Waarom raken...

Lees meer

Opgepast met grapefruit bij medicatie

Natuurlijk is het lekker en gezond: grapefruit, ook wel pompelmoes geheten. Ondanks het feit dat grapefruit ideaal is vanwege de vitamines (vooral C) en ook de vezels wat darmproblemen en verteringproblemen, plus kanker helpt te voorkomen, kan het erg nadelig zijn om...

Lees meer