Griep slaat weer toe. Hoe sla je terug?

Sciensano had er al weken van tevoren voor gewaarschuwd, maar sinds eind vorig jaar hebben we weer te maken met griepinfecties en elke week verdubbelt het aantal slachtoffers. Dat is duidelijk geworden omdat de huisartsen meer raadplegingen krijgen door patiënten met griepverschijnselen. Vanwege de meldplicht van besmettelijke ziekten krijgt men een duidelijk beeld van de toename of afname van een epidemie. Nu is dat griep.

Griep en verkoudheid worden veroorzaakt door verschillende virussen. De verschijnselen zijn ook anders, maar het griepvirus is venijniger dan het verkoudheidsvirus.

Artsen en ziekenhuizen en Sciensano hopen dat de krokusvakantie die voor de deur staat de stijging zal afremmen. Dat is logisch omdat tijdens de vakantieperiode minder ontmoetingen tussen jongeren en dus ook minder besmettingen kunnen worden doorgegeven. Dat is een klassiek beeld van de evolutie van viraal overdraagbare aandoeningen zoals griep. Hoe jonger men is, des te minder antistoffen waardoor het normaal is dat dergelijke epidemieën vooral doorgegeven worden door en woekeren bij jonge mensen. Het ligt natuurlijk aan de immuniteit die zal bepalen of iemand ziek wordt of er geen hinder van ondervindt. Daarom is het altijd van belang te zorgen voor een ijzersterke immuniteit en dat kan enkel door gezond te leven, schadelijke gewoonten uit de weg te gaan, gezond te eten en vooral ook te bewegen in de natuur en uiteraard nauw contact met besmette personen te vermijden.

Hooikoorts is geen griep

Terwijl het aantal besmettingen met Covid vermindert, stijgt het aantal gevallen van griep en verkoudheid, sinusitis en nu ook hooikoorts. Hooikoorts is evenwel geen infectie, het is niet besmettelijk, het is gewoon erg hinderlijk voor de persoon die er last van heeft. Hooikoorts is een allergische reactie van het lichaam, terwijl griep en verkoudheid veroorzaakt worden door een virus. Daar kan ook een surinfectie door ontstaan die dan meestal bacterieel is. Het heeft helemaal geen zin en het is zelfs gevaarlijk antibiotica te slikken of te nemen tegen een virus. Virussen krijg je enkel maar klein door een sterke immuniteit en door je tijdens de besmettelijke periode in acht te nemen, te rusten, veel te drinken, contacten te vermijden en vooral geduld te hebben tot het voorbij. Wie zwak is of er niet gerust in is, kan best een arts raadplegen, maar doorgaans is griep niet zo gevaarlijk en na een week tot een dag of tien is het probleem doorgaans voorbij en herpakt het lichaam zich. Het is er zelfs sterker door geworden omdat het bij een volgende aanval van hetzelfde virus het lichaam dit meteen zal herkennen en de weerstand opbouwen en inzetten.

Sciensano waarschuwde ervoor dat de piek nog moet komen, maar dankzij de krokusvakantie hopelijk zal afgeblokt worden. Het is niet omdat de temperaturen aan het stijgen zijn dat het gevaar geweken is. 

Hoe herken je griep?

En hoe herken je griep tegenover een verkoudheid?

Beide verschijnselen worden veroorzaakt door een virus. Griep door een influenzavirus en dat is gevaarlijker dan een verkoudheidsvirus, vooral voor mensen die een zwakke gezondheid hebben, een onderliggend probleem zoals een nierziekte of een hartprobleem of zeer oud zijn. Griep gaat ook gepaard met hoge koorts en die duurt een dag of drie à vier. Je voelt je echt mottig. In beide gevallen kan er hoest bij betrokken zijn. Terwijl griep plots toeslaat en een dag of twee drie na de besmetting optreedt, ben je nooit zo heftig ziek door een verkoudheid. Bij griep zijn er meestal ook spierpijn, een gevoel van algemene malaise, een loopneus en spierpijn en natuurlijk ook flinke koorts en hoofdpijn.

Bij een verkoudheid kenmerkt het probleem zich vooral door hoesten, druk op de luchtwegen, een loopneus of een verstopte neus en je voelt je niet zo koortsig en ellendig. Een verkoudheid duurt een weekje en een griep doorgaans tien tot veertien dagen.

Maar in beide gevallen is het van belang te rusten, veel te drinken (geen alcohol natuurlijk) gezond te eten (fruit en groenten) en contacten te vermijden.

Een verkoudheid kun je verkorten met opsnuiven van zoutwater en door een siroopje te maken van honing en tijm.

Bij griep moet je je voorzorgen nemen tegen de volgende keer en je immuniteit versterken.

Daar kun je nu al mee beginnen: bètaglucaan, vitamine C en pro- of prebiotica.

Op die manier kom je versterkt terug van het “slagveld”.

Een tip: Immunibell van Fytobell.

Je vindt Immunibell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 4197-968.

Of je kunt Immunibell van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.

Zo zal de volgende keer het virus zijn tijd aan jou niet verspillen

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer