mei 17, 2022 | Alle tips | 0 Reacties

Migraine: een wirwar van oorzaken

Wie heeft er niet eens wat hoofdpijn. Meestal is dat van voorbijgaande aard, soms gerelateerd aan stress, soms aan gebrek aan slaap, maar soms ook aan voedsel en doorgaans wordt die link niet meteen gelegd. Ook migraine kan het gevolg zijn van een allergische reactie op bepaalde soort van voedsel en dat inzicht is niet zo eenvoudig uit te maken. Je zou een dagboek moeten bijhouden van feiten, menu’s en gebeurtenissen om na verloop van tijd een rode draad doorheen het optreden van migraine te kunnen ontdekken. Niet te onderschatten is trouwens de invloed ven emoties en stress op het ontstaan en de duur van hoofdpijn en migraine. Die twee mogen ook niet verward worden. Migraine is afkomstig van het Grieks “hemi crania”, wat betekent “de helft van het hoofd”. Migraine is namelijk éénzijdige hoofdpijn, m.a.w. ze komt maar aan één kant van het hoofd voor. De oorzaken zijn soms gelijk, maar meestal verschillend.

Migraine is een ernstige, soms langdurige, maar altijd vervelende eenzijdige hoofdpijn en het is niet gemakkelijk de echte oorzaak te achterhalen. Soms is het stress, soms allergie, soms slaaptekort, soms de hormonen.

Egger publiceerde in 1983 al in The Lancet het grote verband tussen voeding, allergieën en migraine. Verschillende producten kwamen in een kwaad daglicht te staan. Melk en zuivelproducten waren de eerste verdachten. Zout was verantwoordelijk voor een opgezwollen kin en aangezicht en tranende en gezwollen ogen en oogleden. Suiker veroorzaakte hypoglycaemie. De biogene aminen (eiwitten) in melk, tarwe, chocolade, de additieven in wijn, maakten dat migrainepatiënten duidelijk lagere niveaus van enzymen hadden waardoor deze aminen niet konden worden afgebroken.

Wodka, rode wijn en andere soorten alcohol bevatten tyramine, aldehyden en sulfieten die enzymen remmen om vasoactieve aminen af te breken. Dat zijn enzymen die invloed hebben op de uitzetting of inkrimping van de bloedvaten, de zogenaamde vasodilatie en vasoconstrictie.

En dan is er koffie

Cafeïne gaat door als een soort hoofdpijn paradox. Meer dan 2 koppen koffie per dag geeft een 30 percent grotere kans op hoofdpijn terwijl dat risico bij vrouwen nog eens 20 percent hoger is. Het doet ook de bloeddruk stijgen, de cholesterol toenemen, de kans op allergie toenemen en het is ook een trigger van angsten. Bovendien bevatten veel medicijnen ook nog eens cafeïne zodat de patiënt onwetend is over de hoeveelheid cafeïne die hij samen met thee, chocolade en koffie nog eens naar binnen krijgt.

Daarnaast zitten nogal wat bewaarmiddelen in ons voedselpakket: nitraten in vlees om het mooi rood te maken en te houden, vooral in salami, worsten, ham en hotdogs. Het is verantwoordelijk voor de typische hotdog-hoofdpijn. Sulfieten zitten in wijn, gedroogd fruit, junkfood en zelfs in slaatjes in saladbars om de groenten urenlang mooi vers te laten lijken. Tartrazine en benzoëzuur zit in margarines, sauzen, fruitsap en snoep. Aspartaam zit in cola-light producten, kauwgom, cakes, ijsjes, laxeermiddelen, multivitaminen, enz.… en wat de lobby ook beweert, veel patiënten krijgen er hoofdpijn van.

Sodiumglutamaat houdt het vlees mals, en zit in toebereide vleeswaren, in blikjesvlees, soep, chips enz…

Bovendien blijven heel wat chemische residuen achter in vruchten, zoals arseen in aardbeien, in bananen die gerijpt worden met ethyleengas, en paraffine in appels. Zelfs buitenlandse appelen worden bestoven met aspirine om ze vers te houden en bederf te voorkomen. Sommige soorten worden zelfs behandeld met antibiotica.

Hormonen en suiker

Hormonale onevenwichten komen vooral voor bij pilgebruiksters, bij vrouwen die hormonen slikken in de peri-menopauzale periode. Sommigen hebben een oestrogeen- of progesteron-overmaat en ook een overproductie van histamine en serotonine.

Velen hebben last van een hypoglycaemie: er is te weinig suikeraanbod in het bloed en de hersenen. Vaak is dit veroorzaakt door het gebruik van geraffineerde suikers, koffie, stress, te weinig beweging, verzwakte bijnieren of een voedingsallergie.

Endotoxines in de darm zijn afkomstig van het lekkend darmsyndroom. Darmbacteriën, schimmels en onverteerde eiwitten zetten uiteindelijk de bloedvaten uit, met hoofdpijn als gevolg.

Stress en lawaai doet het serotoninegehalte stijgen, waardoor de pijnappelklier in de war wordt gestuurd, evenals de geslachtsklieren.

Slaapproblemen

Ook slaapproblemen kunnen verantwoordelijk zijn voor hoofdpijn. Er ontstaat een onevenwicht tussen serotonine en norepinepherine wat nochtans van belang is voor een goede slaap. Slaapstoornissen zijn meestal te wijten aan een dysfunctie van het verteringssysteem en problemen met de lever.

Fel licht is eveneens een trigger voor hoofdpijn en migraine. Vandaar dat gevoelige patiënten best een goede zonnebril kunnen gebruiken vooral in regionen met fel zonlicht: besneeuwde landschappen tijdens de skivakantie, of aan zee. Maar ook fel flitsend licht zoals in dancings, bij tv- en computerschermen induceren hoofdpijn.

Zelfs het weer

Het weer kan ook een invloed hebben. Negatieve ionen zijn gunstig, maar bij wisselvallig weer, net voor een storm, bij droge schrale winden, op grijze dagen zijn er te veel positief geladen ionen in de lucht, met als gevolg dat het serotoninegehalte stijgt, er komen ademhalingsproblemen, men is sneller geïrriteerd, agressief of depressief, gewrichtspijnen en hoofdpijnen kunnen het gevolg zijn.

Ook het snel wisselen van hoogte kan gevolgen hebben omdat de vermindering van zuurstof de bloedvaten doet uitzetten.

Stress, angsten, depressieve gevoelens, onderdrukte emoties hebben allemaal een invloed op bloedvaten, neurotransmitters en hormonen. Er kan een hyperreactiviteit van de bloedvaten uit volgen: hoofdpijn. Men zou in dit geval van toxische emoties kunnen spreken. Er zijn trouwens mensen die een fysiek probleem nodig hebben om zich bij wijze van spreken „goed” te voelen. Hun emoties worden omgezet in lichamelijke klachten, hoofdpijn bijvoorbeeld om op die wijze tegenover zichzelf en hun omgeving te kunnen functioneren.

De pil en menopauze

Opvallend is ook dat een kwart van de vrouwen last heeft van wat men hormonale hoofdpijnen zou kunnen noemen, hoewel bij alle soorten hoofdpijn de hormonen een rol spelen. De serotonineniveaus worden fel beïnvloed door fluctuaties van oestrogenen, progesteron en prolactine. De anticonceptiepil en de menopauzepil spelen daar ongetwijfeld eveneens een rol in.

Vandaar ook dat tijdens het eerste trimester van de zwangerschap bij veel vrouwen migraine voorkomt, de hormonale schommelingen passen in dit hoofdpijnpatroon. Hetzelfde stelt men vast bij de menopauze of de kunstmatige menopauze na een hysterectomie, het wegnemen van baarmoeder en eierstokken.

Uiteraard moet de behandeling zich richten op de oorzaak. Een pijnstiller is het populairste “geneesmiddel”, maar het doet niets aan de oorzaak. Het maskert enkel maar het gevolg dat wel vervelend is, maar het wegnemen is geen duurzame oplossing.

Daarom is het van groot belang te achterhalen wat bij jou de echte oorzaak is. Als het gaat om een allergie, is het niet verstandig die te willen maskeren met een pijnstiller. Het volstaat in dat geval het allergeen b.v. in de voeding te verwijderen uit het menu, om een blijvende oplossing te realiseren.

Daarover later meer tips.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer