feb 19, 2021 | Alle tips, Gezondheid, Voeding | 0 Reacties

Tussendoortjes en snoep: de grootste dikmakers

De lente komt er onvermijdelijk aan, de drang om naar buiten te komen en eindelijk zich van de winterse lockdown en het coronagevoel te bevrijden, volgt op de voet: hoogtijd om de lente- en zomergarderobe te controleren en te zien of de taille nog gestroomlijnd met de kleding verloopt. Voor velen zal dit een teleurstellende ontdekking zijn: afslanken is dus de boodschap. De vraag is: hoe? Hoe kan je gezond blijven en tegelijk slank worden. De spiegel is vaak een strenge rechter. Hoeveel mensen voelen zich niet te dik? Ze schrikken niet alleen van hun spiegelbeeld, maar sommigen schatten het wel wat te streng in en volgen de dictaten van de mode en beginnen zich uit te hongeren. Talloze jongeren zelfs van veertien jaar al, hebben last van anorexia. Vaak is voor hen een dieet een echt hongerdieet, waarbij alle redelijkheid en vooral ook de wetten van de gezondheid met voeten worden getreden. Bovendien wordt schoonheid nooit uitgedrukt in kilo’s, maar is het veel belangrijker zich goed te voelen in zijn vel en een natuurlijke charme te ontwikkelen. Die aantrekkelijkheid is veel groter dan die van de lage cijfers op de weegschaal. Maar hoe maak je zoiets wijs aan iemand die rabiaat wil vermageren of bezeten is door het slankheidsideaal.

Afslanken, hoe doe je dat?

Het aantal vermageringsdiëten is haast even groot als het aantal vermageringspreparaten. Sommige ervan zijn echt gevaarlijk omdat ze op de duur het organisme beroven van levensnoodzakelijke elementen, of omdat ze eenzijdig zijn waardoor het lichaam een hoop gevaarlijke ballaststoffen stockeert en moeilijk kan elimineren. Gewoonlijk begint de strijd tegen de vetzucht pas op middelbare leeftijd: mannen, maar vooral vrouwen vanaf veertig tonen belangstelling voor allerlei methoden om gewicht kwijt te spelen.

Met de lente in zicht willen velen het “wintervet” kwijt spelen. Vermageren is mogelijk, maar vergt discipline.

Er zijn evenwel ook problemen bij jonge vrouwen die neiging vertonen tot gewichtstoename na de geboorte van hun eerste kind. Hier zijn de problemen vaak terug te voeren tot hormonale storingen, soms ook tot emotionele problemen en uiteindelijk ook als gevolg van verkeerde voeding. Jonge moeders blijven de eerste weken of maanden nog thuis met de baby, vaak helemaal alleen en om troost te zoeken voor het vele werk en de eenzaamheid wordt de snoeptrommel geopend.

De hormonale problemen zijn nochtans gemakkelijk op te lossen, meestal vanzelf en als dat alles onderbouwd wordt door een verstandig dieet, zal de jonge vrouw spoedig haar oorspronkelijk jeugdig gewicht terug kunnen winnen.

Wees verstandig

Er bestaan inderdaad allerlei vermageringspillen, maar ze kunnen werkelijk gevaarlijk zijn. De klierfunctie is een heel gevoelig mechanisme en zelfs met natuurlijke preparaten moet men nog altijd zijn gezond verstand gebruiken. Wie wil vermageren is nooit blijvend gediend met preparaten alleen. Elke treffelijke poging om in gewicht af te nemen moet onderbouwd worden door een verstandig dieet. Vandaar dat caloriearme, maar volwaardige producten passen in dit dieet. Volkorenproducten bevatten minder calorieën dan geraffineerde kost. Salades, rauwe groenten en groentesappen bevatten de noodzakelijke mineralen, oligo-elementen en vitaminen, terwijl ze caloriearm zijn. Ze passen derhalve bijzonder goed in een vermageringsdieet.

Groenten bevatten ook weinig vetten, terwijl ze door de mineralen de klierfuncties activeren en helpen de ballaststoffen te verbranden.

Verborgen vetten

Met vetten moet men spaarzaam omgaan bij een vermageringsdieet, dat is duidelijk. Veel producten bevatten verborgen vetten: chips, koekjes en allerhande hapjes voor bij de borrel of televisie zijn taboe. Ook suikers en producten die suiker bevatten, staan op de verboden lijst. Zetmeel moet eveneens worden beperkt, daar een teveel aan zetmeel door de lever omgezet wordt in vet en dus ook in overtollige kilo’s lichaamsgewicht.

Dat alcohol taboe is, ligt voor de hand: zeer rijk aan calorieën en bovendien een kalkrover, terwijl die schadelijk is voor het zenuwstelsel.

Eiwitten en calorieën

Over het algemeen wordt te veel eiwit gebruikt. De ideale hoeveelheid per dag ligt tussen de 50 en de 70 gram. Dierlijke eiwitten bevatten meer vet dan plantaardige. Ideaal zijn magere melkproducten, bijvoorbeeld onder de vorm van kwarkkaas.

Wie gezond wil vermageren doet dat geleidelijk en het is verstandig er niet per se per week tien kilo af te willen halen. Dat kan het lichaam zelfs schade berokkenen doordat vitale stoffen in het dagelijkse voedingspakket kunnen ontbreken. Gezond vermageren doet men door dagelijks niet meer dan 2000 calorieën aan voedsel te gebruiken. De gemiddelde portie van de West-Europeaan ligt tussen de 3.500 en de 4000 calorieën. Voor iemand die alleen maar op een kantoorkruk zit is dat bijna dubbel te veel.

Het ligt er ook aan waar de calorieën worden uit gehaald. Dat kan van belang zijn om te weten of het lichaam nog onnodig andere risico’s loopt. Polyonverzadigde vetten helpen cholesterol in balans te houden en aderverkalking voorkomen. Calorieën tellen is dus niet het enige, je moet ook het soort voedsel goed overwegen. Hetzelfde met suiker. Een teveel ervan wordt ook door de lever omgezet in vet, alweer een belasting voor hart- en bloedvaten.

Opgepast met koolhydraten

Drastisch vermageren kan je inderdaad door calorieën te tellen en niet meer dan 1000 calorieën per dag te gebruiken, terwijl je er nochtans voor zorgt alle vitale stoffen en vitaminen in te nemen. Daarbij kunnen joodpreparaten afkomstig van algen en vitamine E van groot nut zijn daar ze de stofwisseling activeren en de bloedsomloop stimuleren. Wie wil vermageren, bant in het begin de koolhydraten, zodat het vet wordt verbrand. Tussendoortjes en snoep zijn uit den boze.

Bovendien is het niet verstandig om tijdens een vermageringskuur stil te blijven zitten. Dagelijks een flinke mars, een uurtje stappen dus, zal de gezondheid ten goede komen.

Opgepast met tussendoortjes

Vaak zijn de calorierijke tussendoortjes oorzaak van het overgewicht. Een vermageringsdieet dat gezond is uitgebalanceerd, mag gerust altijd worden doorgevoerd. Als alle vitale stoffen aanwezig zijn, is er geen enkel bezwaar tegen, dat het voor altijd wordt toegepast. Zo’n dieet bestaat dus uit minder dierlijke vetten, veel ruwvezelstoffen, voldoende mineralen en vitaminen, geen geraffineerde producten, geen suiker noch alcohol, maar zo veel mogelijk gezonde verse producten met groenten en fruit.

Dagelijks bewegen is een must. Je moet ook zeker zijn dat je zwaarlijvigheid niet het gevolg is van een of andere ziekte, of van het slikken van medicijnen.

Er zijn patiënten die zich volproppen met kalmeerpillen, slaappillen, antidepressiva, al of niet op voorschrift van de arts, met het gevolg dat ze onrechtstreeks in gewicht zullen toenemen. Sommige patiënten die hormonale medicatie moeten gebruiken, hebben eveneens neiging tot verdikken, maar uiteindelijk heeft het overgrote deel van de patiënten dat te dik is dit cadeau enkel en alleen aan zichzelf te danken. Calorieën tellen en voorzichtig zijn met koolhydraten is daarom de enige goede en gezonde mogelijkheid er wat aan te verhelpen, naast actieve sportbeoefening, al was het maar wandelen. Het komt er dus niet zozeer op aan honger te lijden om te vermageren, het komt er alleen op aan anders te gaan leven en eten: meer bewegen en calorieën tellen. Op die manier verkrijg je weer de slankheid van je jeugd.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Opgepast: ook na de week van de teek!

Stel dat na een telling vastgesteld wordt dat er op één vierkante kilometer honderdduizend mensen wonen. Dat lijkt gigantisch veel en onmogelijk en het zou trouwens leiden tot gevaarlijke toestanden. Want waar veel mensen op een beperkte oppervlakte wonen stijgt het...

Lees meer

Geen paniek: De truc tegen de hik

Je hebt het vast al meegemaakt: iemand krijgt tijden het eten een onbedaarlijke hik, waarbij telkens grote happen lucht worden ingeslikt. De goede raad van grootmoeder is nog altijd van kracht: drink een flinke slok koud water, of hou de adem in. Maar de hik wat is...

Lees meer

We worden langzaam vergiftigd

We weten allemaal dat de kwaliteit van de voeding ook de kwaliteit van onze gezondheid beïnvloedt en zelfs in belangrijke mate meebepaalt. Denk maar aan roken, de kwaliteit van de lucht, het fabrieksvoedsel, de bewerking van de basiselementen van de voeding. We eten...

Lees meer