dec 18, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Zonnige wintervakantie niet zonder gevaar

Heel wat mensen hunkeren naar een beetje vakantie, wat vrijheid, wat meer mogelijkheden om te doen en te laten zoals vroeger. Reizen hoort daar bij. Daarom hebben heel wat reizigers een vakantie geboekt ofwel naar de skioorden, ofwel naar het zonnige zuiden. Hoe warmer hoe liever, hoe tropischer en exotischer des te meer in trek. Eén zaak mag niet vergeten worden: het vliegtuig brengt je in een mum van tijd waar je wil zijn, maar het brengt met dezelfde snelheid allerlei problemen mee terug. Veel mensen staan er niet bij stil dat heel wat “vakantieziekten” zeker in een warmer klimaat nog lang niet verdwenen zijn en dat ze hier jezelf en je gezin ernstig in gevaar kunnen brengen.

Waar moet je dan voor op letten als je eens naar de tropische stranden en horizonten wil ontsnappen?

Om te beginnen zijn er de risico’s die gepaard gaan met vliegreizen. Ze vertrekken vermoeid en komen nog meer vermoeid aan. De grootste problemen bij vliegreizen hebben plaats als we van oost naar west en west naar oost vliegen. Van noord naar zuid en omgekeerd is niet zo erg, men blijft in dezelfde tijdsgordel. Van groot belang is wel dat men het lichaam telkens voldoende tijd geeft om te recupereren. Ook tijdens de vakantie worden we veel te veel met stress geconfronteerd. Probeer dit tot een minimum te beperken door alles goed voor te bereiden en zo weinig mogelijk aan het toeval over te laten.

Een vakantie in een exotisch gebied kan zeer aanlokkelijk zijn zeker in de winter en zeker nu we al een paar jaar beperkte bewegingsvrijheid hebben, maar is niet zonder gevaar. Wees vooral voorzichtig met voedsel en drank.

Tropische ziekten

In de tropen kun je te maken krijgen met heel wat ziekten die in onze contreien niet voorkomen. De ziekten op zichzelf zijn al gevaarlijk, maar dat gevaar vergroot nog door het feit dat men niet altijd alert is voor de eerste symptomen.

PEST: Je zal het niet geloven, maar er treedt weer pest op. Een ziekte die in de Middeleeuwen een kwart van de Europese bevolking heeft uitgeroeid, wordt voornamelijk overgebracht door ratten of andere knaagdieren, zoals eekhoorns. Ook besmette patiënten zijn gevaarlijk, zelfs voor het verplegend personeel. Zeer gevaarlijk zijn de stofwisselingsproducten van de pestbacteriën, want tegen deze vergiften is het lichaam maar korte tijd bestand. Als vlooien de pest overbrengen noemt men die builenpest. Ze begint met koorts en koude rillingen, hoofdpijn, pijn in de ledematen en een storing van het algemeen welzijn.

Een andere soort pest is de longenpest. Infectie hiervan vindt plaats door speekseldruppels bij het hoesten van besmette patiënten. De ziekte is veel gevaarlijker dan builenpest. In dit geval is Echinabell aan te raden om de eigen lichaamsafweer te stimuleren, maar de ziekte is zo ernstig en levensbedreigend dat ze thuishoort in handen van een specialist. Maar om de hartspier te ondersteunen kan men Crataecin gebruiken, naast Solidagothee voor de nieren en Cardubell voor de lever.

POKKEN: Vooral in oost-Azië kan men nog besmet worden met pokken, waar dit in Europa niet meer het geval is. De overdracht heeft voornamelijk plaats door blaasjesinfectie, maar men kan de ziekte ook krijgen door het inademen van stof. Het grootste levensgevaar bestaat in de eerste week. De patiënt is ziekelijk vermoeid, heeft hoofdpijn, rugpijn en rillende koorts. Eerst is er een lichte uitslag en nadien de typische knobbelvormige pokkenpuisten. Op de huid blijven de ontsierende littekens of putten achter. Cardubell en Solidago moeten beslist te hulp worden geroepen.

PROTOZOA: kunnen natuurlijk ook ziekten overbrengen, hoewel men altijd de meeste aandacht schenkt aan bacteriën en virussen. Protozoa zijn eencellige dierlijke wezens, die zich vermenigvuldigen door deling. Men kent al een dertigtal soorten. Ze spoken rond in ons lichaam via de darm, het bloed en de weefsels. Door deze parasieten kan de gevreesde amoebendysenterie ontstaan, evenals malaria en zwartwaterkoorts, ook Chagas- en slaapziekten horen in deze categorie thuis.

SLAAPZIEKTE: De tseetseevlieg is de overbrenger van deze tropische ziekte. Gelukkig is de besmettingsgordel beperkt tot Afrika en voornamelijk rond de evenaar. De verwekkers zijn kleine zweepdiertjes. De tseetseevlieg brengt de verwekker over door het zuigen van bloed. In het struikgewas in de buurt van water is de besmetting grootst.

De gestoken plek moet men onmiddellijk deppen met azijn. De nier- en leverfunctie worden gestimuleerd door Cardubell en Solidago. Typisch zijn de gezwollen lymfeklieren. De patiënt krijgt een onbedwingbare behoefte aan slaap. Grote doses Echinabell kunnen hersenvliesontsteking helpen voorkomen.

Onmisbaar voor het hart is Crataecin. Ook in dit geval is observatie door een ervaren tropenarts noodzakelijk.

TEKENBETEN: Een gevaar dat absoluut wordt onderschat is de tekenbeet. In heel Afrika is de tekenbeetkoorts bekend en verspreid. Als de ziekte niet wordt behandeld kan ze tot dementie en de dood leiden. Meteen na de beet een watje gedrenkt in azijn opleggen. Probeer de teek nooit met de blote hand dood te drukken, maar wel tussen een papier. Nadien meteen verbranden! Ook hier is doktersbezoek noodzakelijk. Men kan een tekenbeet zelf al bij ons, in Europa oplopen. Ook in onze eigen Ardennen. Hiervoor moet je opletten voor huisdieren, maar de teek tref je ook in bossen aan.

BILHARZIA: Bilharzia zijn wormen die in het lichaamsweefsel van de mens leven. Ze zijn 1 tot 2 cm lang. Ze kregen de naam van de Duitse ontdekker Dr. Bilharz. In heel Afrika kan je er door besmet worden. Ook in Zuid-Arabië en zelfs in Israël heb je kans besmet te worden. De bilharzia kan 20 tot 30 jaar blijven leven, verschrikkelijk lang dus! Overal waar je met ongekookt water in contact komt, is er besmettingsgevaar. Ongekookt water drinken is in de tropen totaal onverantwoord. In het gebied van de Nijldelta is 85 percent van de bevolking ermee besmet. Desnoods moet je er de tanden poetsen met bier of wijn. Als symptoom krijg je eerst een chronische blaasontsteking. In lever en longen kunnen micro-abcessen worden gevormd. Zelfs de lever kan cirrotische wijzigingen ondergaan. De huid jeukt vreselijk. De huid kan worden ingewreven met papajamelk. Bij bepaalde variëteiten kunnen ook de darmen betrokken worden. In het bloedbeeld is het aantal eosonofiele bloedlichaampjes verhoogd. Het is volstrekt af te raden in besmette streken te baden, behalve in een zwembad met gechloreerd water. Let dus ook al op in Egypte.

Als plantaardig middel komt een alkaloïde uit de ipecacuanhawortel in aanmerking, maar ook hier moet de patiënt zich naar een tropisch instituut, zoals bijvoorbeeld in Antwerpen, begeven.

GELE KOORTS: Dit is zo’n ernstige ziekte dat er haast geen kruid, laat staan een klassiek geneesmiddel voor bestaat. Alleen een inenting kan de besmetting voorkomen. Iemand die naar een besmet gebied trekt, is dan ook verplicht zich te laten inenten. Immunibell kan de algemene lichaamseigen geneeskracht stimuleren, naast Cardubell om de lever te beschermen. De ziekte uit zich door heftige koorts, galbraken en een totale aantasting van alle inwendige organen.

BUIKTYFUS: Tyfus is eigenlijk geen tropenziekte, maar ze komt in warme streken meer voor dan in gematigde. In rampgebieden en kampen kan tyfus zich goed nestelen. Hoe slechter een mens is gevoed, des te gevaarlijker is tyfus. Veel lijders aan de ziekte zijn dan ook ten dode opgeschreven.

Een week of twee na de besmetting komen de eerste symptomen: moeheid, hoofdpijn, koude rillingen en onpasselijkheid. Langzaam stijgende koorts, tot 39 graden. Na vier weken daalt de temperatuur. Het aantal witte bloedlichaampjes is verminderd. De ziekte tast het meest de dunne darm aan. De diarree kan het lichaam uitdrogen. Bij tyfus hebben hart, bloedsomloop en zenuwstelsel erg te lijden. Met de klassieke middelen moeten hart, nieren en lever worden ondersteund. De patiënt moet onder dokterstoezicht een dieet volgen.

Er zijn natuurlijk nog veel meer tropenziekten dan we hier hebben vermeld. Het is tegelijk een ernstige waarschuwing voor iedereen die naar exotische verre landen reist. Het is niet zonder gevaar.

Voorzorgen nemen is een eerste vereiste en van bij de minste gewaarwording meteen een arts gespecialiseerd in tropische ziekten raadplegen. Het is niet zelden gebeurd dat iemand een prachtige reisje met een jarenlange ziekte, of zelfs met de dood heeft moeten bekopen.

En de tips van de vermelde natuurlijke middelen van Fytobell:

Crataecin met CNK-bestelnummer: 2899-896.

Immunibell met CNK-bestelnummer: 4197-968.

Cardubell met CNK-bestelnummer: 2899-870.

Echinabell met CNK-bestelnummer: 2898-963.

Je kan al deze prima preparaten eveneens online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoe je snotvalling sneller genezen?

Het moment is aangebroken om dozen wegwerpzakdoekjes aan te schaffen. De rekken in de supermarkt waar deze bekende “familiedozen” uitgestald staan, worden langzamerhand leger. Eigenlijk niet zo langzaam, maar zienderogen. Dat wil wat zeggen: meer verkoudheden en...

Lees meer

Hop en zaagpalm beschermen je prostaat

Niemand ziet ze graag komen: de leeftijd. Niemand ziet het graag gebeuren: de ongemakken die ermee gepaard gaan. We willen het wel, maar we hebben hier nog het eeuwige leven niet, met alle gevolgen vandien. Vrouwen zijn bang van veroudering omwille van de menopauze,...

Lees meer

Hoe verklein je de kans op kanker?

Sommigen zijn zelfs beschroomd om de naam van de ziekte voluit te noemen en dus beschrijven ze het als de ziekte met de letter “K”. Kanker is inderdaad een probleem dat veel mensen treft. Het staat nog altijd op nummer twee van de lijst met dodelijkste ziekten in...

Lees meer

Roken maakt jongeren impotent

Het rijtje met de negatieve gevolgen van roken wordt elke dag langer. Van miskraam, tot osteoporose en slechte tanden bij de nakomelingen van rokende moeders. Desondanks worden waarschuwingen in de wind geslagen, vooral door jonge mensen, zelfs kinderen. Het slaat...

Lees meer