mei 4, 2023 | Gezondheid | 0 Reacties

Kan stress verkoudheid veroorzaken?

We leven in een stressvolle tijd. Er is geen gezin waarin niet dagelijks een of ander voorval of gezondheidsprobleem het gevolg is van stress. Ook op kantoor, in verenigingen, op de werkvloer manifesteren zich de gevolgen van stress. En ook in hun praktijk zien de meeste artsen dagelijks op de consultatie problemen bij patiënten als gevolg van stress.

Je zou kunnen denken dat stress enkel als resultaat heeft dat het de slaap verstoort, je humeurig maakt of dat je last krijgt van hartkloppingen of kortademigheid, maar het is meer dan dat. Onderzoek heeft aangetoond dat stress een negatieve invloed heeft op de immuniteit en het microbioom beïnvloedt, waardoor we gevoeliger zijn voor allerlei problemen, zelfs infectieziekten. Zo blijkt dat iemand die voortdurend onder stress leeft, gemakkelijker verkouden of grieperig wordt, terwijl het ook langer duurt om van de problemen los te komen en te genezen.

Stress blijkt een van de belangrijkste oorzaken te zijn van steeds weerkerende verkoudheid en griep. Vooral stress op het werk komt als belangrijkste oorzaak uit onderzoeken

Nu zal (hopelijk) de zomer eraan komen, want ook het weer heeft er invloed op. Veel mensen lopen gestresseerd omdat ze niet naar buiten kunnen, hun openluchtactiviteiten noodgedwongen moeten uitstellen. De grijze luchten maken het ook droeviger, terwijl de zon daarentegen alles vrolijker kleurt. Dus wachten op de zon om de stress te verdrijven en los te komen van die eeuwige verkoudheden?

Verkoudheid en stress

Stress en langdurige spanningen hebben een slechte invloed op ons lichaam en maken het gevoeliger voor allerhande problemen. In Duitsland werd een onderzoek afgerond naar de afwezigheid op het werk door ziekte en werd ook nagegaan wat de meest gevraagde geneesmiddelen zijn in de EHBO-afdeling van grote firma’s. Meestal waren hoofdpijn en verkoudheid verantwoordelijk voor ziekteverzuim en de huismiddeltjes die werden gevraagd, hadden ook hierop betrekking.

Tegelijk werd nagegaan welke personen vaak afwezig waren en waarom. Hierdoor kwam aan het licht dat griep en verkoudheid de belangrijkste factoren waren en dat STRESS de grote verantwoordelijke was.

Personen die onder stress stonden bleken gemakkelijker vatbaar voor deze infectieziekten. Bijna zestig percent van de ondervraagden gaf toe minstens eenmaal per week onder zware stress te staan. De belangrijkste oorzaak hiervan is het werk of het beroep, dat voor 25 percent verantwoordelijk is voor de ziekte. Verder is er nog het verkeer 15 percent, financiële problemen of zware druk met afbetalingen van aankopen 10 percent, de partner of echtgenoot of echtgenote voor 8 percent, zorgen om de kinderen voor 7 percent en verder een variatie van factoren voor 6 percent.

Gebrek aan planning en overschatting van de problemen liggen aan de basis van de moeilijkheden. Uitpraten van problemen, naast een betere planning, een duidelijk levensdoel en het delegeren van taken in het gezin en daarbuiten kunnen goede aanzetten zijn om van stress en dus ook van voortdurende verkoudheid en griep af te komen.

Rust en ontspanning

Slaap en ontspanning zijn trouwens even belangrijk om het lichaam te laten herstellen van de opgelopen schade en de stress. Door een herstellende slaap worden de natuurlijke afweerkrachten in het lichaam gemobiliseerd. Samen met Echinabell en Immunibell van Fytobell is dat de beste preventieve maatregel die kan genomen worden. Een ontspannend bad ’s avonds kan ook wonderen doen en de slaapbereidheid verbeteren.

Tenslotte is vitamine C de belangrijkste anti-stress vitamine en tegelijk een beschermer van de lichaamscel. Wie voldoende vitamine C neemt zal dus zowel minder te lijden hebben van stress alsook van infectieziekten.

Wisselvallig weer

Het wisselvallige lentebeeld heeft zich van ons klimaat meester gemaakt: de ene dag te koud, de volgende weer warmer en maar waaien en maar regenen… Niet te verwonderen dat zoveel mensen ziek worden. Hoesten, kuchen, zweten, rillen van de kou, de neus is verstopt, of men is constant aan het snotteren. Kortom je zou denken dat het november is. Talrijk zijn de patiënten die deze dagen in bed moeten doorbrengen, of die geslagen als een hond in een zetel wat zitten te suffen. De verschijnselen zijn gekend. Er komt vaak ook keelpijn, heesheid, hoofdpijn en soms zelfs nog buikgriep bij ook. Wat heeft dit alles te betekenen? Heel simpel je natuurlijke afweerkrachten, met andere woorden je weerstand, zijn dermate verminderd dat je ziek wordt. Omdat de lente maar niet wil komen, laat staan de zomer, is de natuurlijke weerstand van het lichaam op een laag pitje en wordt die ook het meest belast. Vandaar…

Toch kun je er wat aan doen om niet ziek te worden of desgevallend zo snel mogelijk weer op de been te zijn.

Verzwakte afweer

Virussen zijn overal aanwezig. In normale omstandigheden moet het immuunsysteem, je natuurlijke weerstand ervoor zorgen dat snel korte metten wordt gemaakt met deze virussen, door afweerstoffen die in het geheugen van het bloed worden opgeslagen zodat telkens eenzelfde virus opduikt de afweer weer paraat is om het lichaam te verdedigen.

Ook door stress is deze natuurlijke afweer verzwakt. Automatisch loop je daardoor meer kans ziek te worden. Alleen al vanwege het feit dat het waait en regent, blijven velen binnen. Ze hebben zelfs geen lichaamsbeweging meer. Eigenlijk zou je ondanks alles elke dag een kleine wandeling moeten maken, het lichaam en de longen “verluchten”, de kans geven de benen te strekken, hart en bloedsomloop wat te belasten, zijn echt nodig om gezond te blijven.

Versterk je immuniteit

Je moet er alles op zetten om je natuurlijke krachten te mobiliseren en te zorgen dat de weerstand van het lichaam weer verhoogt. Daarom moet je naar buiten: meer bewegen in de natuur. Zelfs als het weer bar is, moet je toch proberen, als het even kan naar buiten te gaan. 

Neem ook wisseldouches, dat is stukken beter dan de koppen koffie die je nodig hebt om wakker te worden. Koffie is weliswaar een gezonde drank met talrijke antioxidanten, maar de cafeïne tast in je reserves, terwijl dat met wisseldouches niet het geval is. Als je er eenmaal aan gewend bent, kan je echt niet meer zonder. Het maakt je fitter en verjongt de huid door een betere doorbloeiding.

Let op je dieet

Alcohol is nergens goed voor. Het vluchtige genot van alcohol, dat nog relatief is ook, schaadt altijd, zelfs in kleine hoeveelheden. Alcohol ontstaat doordat rottingsbacteriën hun werk in het fruit hebben gedaan. Waarom het fruit niet vers verorberen of drinken onder vorm van sappen en rijpe vruchten? Zo haal je nog een boel vitamines in huis.

Alcohol is nooit goed, maar als je ziek of verzwakt bent, moet je echt alcohol compleet bannen. Het zet weliswaar de bloedvaten open en je krijgt een gevoel van welbehagen en warmte, maar dat is een vals beeld. Iemand die alcohol gedronken heeft, verliest sneller zijn lichaamswarmte en loopt nog meer gevaar op een aandoening van de luchtwegen. Bekend is in dat verband de longontsteking van de dronkaard, de t.b.c. van de drankzuchtige. Alcohol bespoedigt nooit het genezingsproces. Bij griep of verkoudheid kun je veel beter vitaminen nemen, een hete kruidendrank zoals lindethee om het zweten te bevorderen, dan je lichaam nog meer risico te laten lopen met alcohol.

Ook tabak is ronduit verkeerd. Daardoor vernauwen de bloedvaten en kunnen ze 30 percent minder zuurstof vervoeren en voedende stoffen, zodat in de fijne haarvaten de circulatie gehinderd wordt. Bovendien wordt de trilhaarwerking van de luchtpijpen verlamd. Bacteriën en virussen worden niet meer naar buiten gewipt. Resultaat: verkoudheid en griep.

Vermijd ook zware kost: vooral vlees bekomt niet goed en zeker bewerkt vlees vermijden, evenals suiker en junkfood. Eet lichte voedzame kost en gebruik versterkende kruiden. De belangrijkste hiervoor is de Echinacea Purpurea, de Rode Zonnehoed. Deze plant heeft de uitstekende eigenschap de natuurlijke afweerkrachten van het lichaam te mobiliseren en te versterken. Denk aan Echinabell van Fytobell.

Je kunt dit zonder gevaar of bezwaar dagelijks nemen en je afweer versterken. Uiteraard ontslaat je dat nog niet van een gezonde leefwijze.  Zo versterk je je natuurlijke lichaamskrachten en afweer. 

En de tips:

Immunibell van Fytobell met CNK-bestelnummer: 4197-968.

Echinabell van Fytobell met CNK-bestelnummer: 2898-963

Je kunt zowel Immunibell als Echinabell van Fytobell bij de apotheek bestellen maar ook online via www.fytobell.be of www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer