aug 23, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

De zon: uw natuurarts, dankzij vitamine D

Er zal wel geen mens zijn die niet van de zomer houdt. De temperatuur is aangenamer dan in de winter, de kleuren zijn mooier, de natuur is aantrekkelijker en nodigt uit om langdurig buiten te vertoeven, er zijn de talrijke vruchten en groenten die niet enkel een streling voor het oog zijn tijdens de bloeiperiode maar die uitnodigend liggen te pronken in winkels en restaurants, om van de eigen keuken nog te zwijgen.

Natuurlijk zijn er ook minder plezierige kanten aan de zomer. De zon kan onbarmhartig toeslaan als je in weinig geventileerde ruimten moet zitten werken, natuurlijk kan het ook te droog en te heet, te zwoel, te benauwd zijn en kunnen er voor veel mensen die hartklachten hebben kwalijke gevolgen uit voortkomen. Bovendien kan de zomer ook ongenadig zijn voor de natuur zoals nu in het zuiden van Frankrijk en Turkije, waar duizenden hectaren bos in de vlammen zijn opgegaan en dodelijke slachtoffers hebben gemaakt.

Maar over de winter kunnen dan weer andere nadelen worden vermeld. De zon en de zomer hebben bovendien grote kwaliteiten met betrekking tot de gezondheid. De zon werkt ontspannend, relaxerend, geeft vreugde. Het licht verbetert het humeur. Gebleken is dat in gebieden waar de zon langere tijd afwezig blijft, in de hogere breedtegraden, er meer depressies, botziekten en zelfmoorden voorkomen. Licht heeft een belangrijke invloed op onze gezondheid, al was het maar om vitamine D te vormen in de huid, wat belangrijk is bij de preventie van heel wat ziekten van het bot.

Heel de natuur herleeft in de zomer. Wij ook, als we dat verstandig doen. Een zonnebad is goed, maar het moet met mate, op het goede tijdstip van de dag, en met de nodige bescherming gebeuren. Wie verstandig gebruik maakt van licht en zon, zal er enkel maar beter door worden, met een sterkere immuniteit.

Geen leven zonder zon

We moeten de zon en de zomer dus verwelkomen, maar er tegelijk verstandig leren mee omgaan. De zon geeft leven en kracht. Onze planeet heeft die hard nodig. Zonder zon, geen leven op aarde, geen zuurstof meer, noch plantengroei, geen voedsel. De schepping is zo volmaakt dat de eeuwige kringloop van seizoenen en de wisseling van alle aspecten in ons zonnestelsel: dag en nacht, winter en zomer, warmte en koude, wind en regen, morgen en avond, ervoor gezorgd heeft dat we alles wat ons leven nodig heeft om in stand gehouden te worden, aanwezig blijft. De zon is niet alleen de belangrijkste energiebron voor onze planeet, het is ook een element van vreugde. De vakantie in de zomer en het licht is een baken waar velen het hele jaar door naar uitkijken. De kleuren van het licht, de betoverende wisseling van landschappen en plantengroei, de klimaatgordels met hun verschillende aspecten, het is als volmaakt vakmanschap ons allemaal gratis ter beschikking gesteld in de schepping. Ook daarin ligt voor onze eigen gezondheid het belang van zon en licht vervat.

De zon heeft een grote invloed op ons hormonenstelsel, op ons zenuwstelsel, op ons waak- en slaapritme, op onze vitamine huishouding. Maar de zon kan ook doden, gemeen zijn en gevaarlijk. Het aantal huidkankers stijgt de laatste jaren schrikbarend: met meer dan 300 percent. De zonnecultuur die in de jaren zeventig en tachtig werd ontwikkeld, is nu zijn hoogtepunt wat voorbij; we leren opnieuw op een verstandige manier gebruik maken van de zon. Te lang onbeschermd in de zon zitten, is vragen om moeilijkheden. Bovendien heeft de huid een geheugen. Vooral in de kinderjaren is dit van groot belang. Wie als kind geregeld door de zon werd verbrand, moet uiterst voorzichtig zijn met het klimmen der jaren. Als de huid de limiet heeft bereikt, helpt geen smeren of slikken van pillen meer: uit de felle zon blijven is dan de boodschap. Maar dat zou eigenlijk iedereen moeten doen, zelfs al heeft hij geen „verbrand verleden”.

Goed tegen depressies

Wie te weinig zonlicht ziet wordt gemakkelijker het slachtoffer van depressies, functioneert sociaal ook minder goed. Dat werd geneeskundig vastgesteld bij mensen die in nachtploegen tewerk zijn gesteld. Anderzijds kon men ook merken dat wie zwaar depressief was, weer gemakkelijker opknapte na een vakantie in het zonnige zuiden. De warmte, maar vooral het licht heeft een grote invloed op ons humeur. Men heeft trouwens met dat doel lichtstudio’s ontworpen die het spectrum van het zomerse licht proberen na te bootsen. Men kreeg inderdaad beterschap. De resultaten waren duidelijk aan langere blootstelling aan het licht te danken.

De hormoonproductie wordt onder invloed van het licht in de hersenen gestimuleerd. Als er geen licht is, wordt het hormoon melatonine geproduceerd, het slaaphormoon. Als iemand plots blootgesteld wordt aan fel licht, dan vermindert de productie van melatonine om tenslotte na een half uurtje te verdwijnen. Men wordt weer actiever, fitter, men is bezig en de slaap is voorbij. Je ziet het ook in de natuur: vogels, kippen, planten, het ritme wordt helemaal bepaald door het licht. Zo is dat ook bij de mens. Vandaar dat velen zich in de zomer eigenlijk prettiger voelen, actiever zijn en minder last hebben van slaperigheid.

Vitamine D

Sommigen zullen het misschien al gemerkt hebben dat in de zomer hun cholesterolgehalte lager is dan in de winter. De oorzaak daarvan kan tweevoudig zijn. Enerzijds eet men in de zomer meer vruchten en groenten, dus meer ruwvezels, waardoor de cholesterol vanzelf naar beneden wordt gebracht, ten tweede beweegt men meer, waardoor de HDL-cholesterol – de goede dus – gaat stijgen en tenslotte is er ook het zonlicht dat maakt dat een deel van de cholesterol in het bloed wordt omgezet tot vitamine D.

Men heeft kunnen vaststellen dat na twee uur zonlicht, het cholesterolgehalte in het bloed met meer dan tien percent kan dalen. Patiënten die geneesmiddelen moeten nemen om dit gehalte naar beneden te brengen, kunnen dus in de zomer met minder middelen toekomen. Bovendien is het altijd beter naar natuurlijke middelen te grijpen, men heeft de situatie dan beter onder controle en het lichaam vindt een dergelijke behandeling ook veel vriendelijker.

De vitamine D die wordt aangemaakt in de huid, door omzetting via het zonlicht levert een belangrijke bijdrage tot sterke botten. In noordelijke landen was het bekend dat rachitis, de Engelse ziekte, het gevolg was van te weinig zonlicht. Kinderen die met dit probleem geconfronteerd werden, zijn door artsen vaak naar sanatoria in het hooggebergte in Zwitserland of naar het zuiden gestuurd. Aanvankelijk dacht men dat de lucht er wat mee te maken had, maar uiteindelijk is het licht verantwoordelijk voor dit fenomeen. Wie voldoende zonlicht krijgt, heeft niet enkel sterke botten, maar ook een gezonder en sterker gebit. Mensen met een blanke huid konden ook in het noordelijk klimaat beter overleven, omdat de huid beter ontvankelijk was voor de effecten van het licht en zonbestraling. Een donkere huid weert de zon af. Zwarten in onze streken moeten dus voorzichtig zijn met wat ze eten, anders krijgen ze beslist vitaminetekorten. Zo zie je maar dat alles een functie heeft en alle natuurlijke wetten een duidelijk doel hebben. Kinderen die trouwens voldoende buiten speelden en meer licht kregen, hadden ook een sterker gebit.

Beter herstel na ziekte

Zonlicht is ook een ideale geneesheer. Wie een virale aandoening heeft gehad, herstelt sneller in de zomer dan in de winter. Dat is bijvoorbeeld ook gebleken met Covid-19. Hoor je niet vaak de volkswijsheid vertellen: „de lente zal moeten komen om helemaal genezen te zijn.” Dat is absoluut geen dwaze opmerking maar steunt op eeuwenlange nauwkeurige observatie. Pas nu weten we eigenlijk hoe dit functioneert. Door het licht herstelt de mens veel sneller en de typische vermoeidheid in de nasleep van een virusinfectie komt niet of zeker veel minder als men voldoende licht capteert. Het licht maakt mensen ook evenwichtiger. Men mag evenwel de fout niet begaan licht te verwarren met rechtstreekse hete zonnebaden. Dat leidt tot huidkanker en dat kan niet de bedoeling zijn. Maar een verstandig genomen lichtbad in de schaduw, is zeker weldoend en gunstig voor de gezondheid. Men is minder snel verkouden, is minder gauw het slachtoffer van griep, men voelt zich evenwichtiger en is dat ook, men slaapt beter, kortom men kan beter tegen het leven en zijn agressieve kanten aankijken. En… men is minder vatbaar of minder ziek bij COVID.

Te veel rechtstreekse zon is dan weer schadelijk met vroegtijdige veroudering van de huid, met onomkeerbare rimpels, ook koortslip en zonneallergie kunnen het gevolg zijn van te intensieve zonnebaden.

En is er geen zon, dan zijn er gelukkig nog altijd extra vitamines D.

Een tip: Vitamine D van Fytobell.

Je vindt vitamine D van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 3091-527.

Je kan vitamine D ook bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom klagen vrouwen zo vaak over hoofdpijn?

Iedereen kan al eens last krijgen van hoofdpijn, maar vooral vrouwen zijn er gevoelig voor en gebruiken het dan ook als excuus. Neen, we hebben het hier niet over de gekende kolder “vanavond niet schat, ik heb hoofdpijn”, maar wel over het feit dat meer vrouwen dan...

Lees meer

Hoe je evenwicht beter bewaren?

Een goed evenwicht is het beste signaal dat je gezond bent. Dat geldt zowel op fysiek als emotioneel en geestelijk gebied. Het een sluit ook nauw aan bij het andere. Een van de proeven als je bij voorbeeld solliciteert voor een baan als piloot, brandweerman, of een...

Lees meer

Is het erg dat ik zoveel zweet?

We hebben al een aantal hoogzomerse dagen gehad. Je kunt ze misschien op één hand tellen, maar toch... Jammer genoeg zijn er geen zekerheden meer en dus haken we over een aantal dagen weer af: het wordt weer kouder, natter, winderiger en onstabieler. Dat is nochtans...

Lees meer