dec 8, 2022 | Gezondheid | 0 Reacties

Hoe breng je je lichaam in topconditie voor de winter?

Er zijn maar weinig mensen die de winter met vertrouwen en plezier tegemoet zien, behalve op skivakantie misschien. Want de winter betekent ook kou, gevaarlijke wegen, gebrek aan comfort op het openbaar vervoer, te lage temperaturen gezien de crisis, hogere kans op besmettingen allerhande, minder buitenleven, kortom, de winter is er nog niet en we kijken al uit naar de lente en zijn een beetje jaloers van onze tegenvoeters in Australië waar zich nu de lente aankondigt.

Maar de winter heeft ook zijn charme: mooie landschappen, afwisseling, en de kans om het lichaam te harden. Dat doe je dan ook best, want in winterse omstandigheden heb je inderdaad meer risico om ziek te worden. Gewoonlijk niet levensbedreigend, maar toch vervelend: niezen, snotteren, verkoudheden, keelpijn, griep, winterhanden en -voeten. Dat het maar snel lente mag worden…

Maar intussen zitten we ermee en moeten we er het beste van maken. Dat is best mogelijk als je een aantal principes leert kennen en toepassen.

Je kunt je best voorbereiden op de winter door het organisme te versterken en de immuniteit weerbaar te maken. Begin er nu aan voordat de winter je te pakken krijgt. Daarbij horen vitaminerijke kost, voldoende rust en ontspanning om het lichaam in conditie te houden om zo besmettelijke ziekten te voorkomen.

Het immuunsysteem zal je redden

Het lichaam is een geweldige uitvinding. Het beschikt over een vermogen om zichzelf te verdedigen tegen aanvallen van buitenaf. Het ontwikkelt daartoe stoffen, maar zet ook antistoffen in. Men noemt dat het immuunsysteem.

Dat bestaat uit twee soorten: het aangeboren immuunsysteem en het verworven immuunsysteem. De uitleg zit al in de naam. Het aangeboren systeem krijg je inderdaad mee van bij de geboorte: als er een natuurlijke bevalling was, is dat immuunsysteem sterker en ruimer dan bij een keizersnede. De darmflora zijn beter ontwikkeld en de natuurlijke immuniteit is ook groter. Je krijgt het cadeau van je moeder.

Ook in het bloed zitten al antistoffen. Maar ook de slijmvliezen, de huid, de keel- en neusholte herbergen een groot aantal antistoffen die een eerste verdedigingslinie opwerpen, mochten er schadelijke indringers aankomen. Ook de moedermelk schenkt via borstvoeding antistoffen, antioxidanten en noodzakelijke vetten, eiwitten, vitamines aan de baby die noodzakelijk zijn de eerste weken en maanden na de geboorte. Meer zelfs: de moedermelk verandert van samenstelling al naargelang de baby opgroeit en zijn behoeften veranderen. Op die manier past de natuur zich wonderwel aan de actuele omstandigheden van de baby aan. Borstvoeding zorgt er bovendien ook voor dat de moeder beter beschermd is: het risico op borstkanker is voor de jonge moeder die lang genoeg borstvoeding geeft bijzonder klein.

Aangeleerde of verworven immuniteit

Daarnaast kun je ook rekenen op de verworven immuniteit. Die wordt bepaald door de omgeving, de voeding, de levensstijl, de leeftijd en vooral de contacten met indringers. Het lichaam maakt daarvoor antilichamen: lymfocyten B en T.

De B-lymfocyten zijn doelgericht tegen de aanvallende virussen en bacteriën. Die hebben een geheugen en verschuilen zich in de milt, de lever en de lymfe. Van zodra een indringer het lichaam aanvalt, wordt die meteen herkend door de B-lymfocyten vanwege een vorige infectie. Meteen wordt de bacterie of het virus geneutraliseerd. Vandaar dat sommige besmettingen maar één keer in het leven van de patiënt kunnen voorkomen, omdat de B-lymfocyten meteen in actie schieten. Het is dus een goede waakhond voor het organisme. Dat is bijvoorbeeld het geval met hepatitis A, maar ook kinderziekten zoals waterpokken. Eénmaal doorgemaakt is de persoon voor de rest van zijn leven safe.

Dat is jammer genoeg niet het geval met typische winterproblemen die elk jaar terugkeren. Dat is niet de schuld van het immuunsysteem op zich, maar wel vanwege het feit dat de virussen en bacteriën muteren. Ze trekken een camouflagepak aan om zich onherkenbaar te maken en dat lukt.

Wat kun je daartegen doen? Heel eenvoudig, zorgen dat je weerstand sterk genoeg is om via de T-cellen de aanval in te zetten en van zodra een virus of bacterie de cel is binnengedrongen, die meteen aan te kunnen vallen en onschadelijk te maken.

Het is daarom van het grootste belang dat je aandacht schenkt aan je levensstijl zodat je via een sterke immuniteit de winter aankunt. Dat betekent: gezond eten, voldoende bewegen, zorgen voor vitamines en antioxidanten, vooral de vitamine D en C zijn van belang, naast zink. Daarom: dagelijks fruit en verse groenten, vis, eventueel aangevuld met goede natuurlijke supplementen.

Uiteraard dagelijks bewegen en voldoende slapen. Mijd ook alles wat de gezondheid en dus de immuniteit ondermijnt: junkfood, tabak en alcohol, snelle suikers en uiteraard drugs. Neem medicijnen nooit zonder voorschrift.

Vitamines enorm belangrijk

De geest trainen en rechtvaardig leven, is wel het belangrijkste punt, maar daarnaast moet je ook het lichaam trainen. Gezonde, eenvoudige, natuurlijke kost is uiteraard erg belangrijk. Wie alle dagen friet, mayonaise, chocolade, cola, gesuikerde koffie en wittebrood met jam als voeding kiest, kan niet verwachten dat het organisme daaruit zijn belangrijke bouwstenen zal halen. Het is onbegrijpelijk dat in deze tijd van overvloed en gemakkelijke transportsystemen, er nog zoveel patiënten zijn met een tekort aan vitamines. Dagelijks vers fruit en groenten, waarvan een deel als rauwkost en zeker volkoren.

Als je wil dat de motor van je auto prettig en regelmatig kan draaien zonder kans op beschadiging, dan moet je de beste motorolie en brandstof uitkiezen. Daar hebben velen geen problemen mee. De moeilijkheden lijken groter te worden naarmate ze dezelfde keuze moeten maken voor wat hun voeding betreft.

Vitaminerijke volwaardige kost is dus van essentieel belang. Desnoods kunnen wat extra vitamines worden genomen, maar kies dan bij voorkeur natuurlijke vitamines, de absorptie lijkt daarvan veel beter te zijn, vanwege de co-factoren, zoals die ook in fruit en groenten voorzien zijn.

Lichaam trainen

Tenslotte is fysieke training ook van belang. Een machine die niet geregeld draait en tegelijk goed onderhouden en gesmeerd wordt, loopt vast, zal het werk niet meer naar behoren kunnen uitvoeren. Ook zo bij de mens.

Geregeld moeten fysieke inspanningen worden geleverd. Driemaal in de week eens flink trainen, is wel noodzakelijk. Die training hoeft niet lang te duren. Een half uurtje lijkt volgens artsen voldoende te zijn. Beter driemaal in de week een half uurtje, dan slechts éénmaal drie uur. Al naargelang de leeftijd moeten de inspanningen worden gedoseerd. Wandelen en per dag 7.000 passen zetten, is ideaal.

Het lichaam moet ook gehard worden. Geregeld ramen open, alle dagen naar buiten zelfs in deze tijd van dure energie, wisselbaden nemen, koude douches gebruiken, zijn ook in de winter prima middelen om het lichaam te harden, doordat de bloedsomloop wordt geactiveerd en de lymfocyten alert blijven. Op die wijze zal het lichaam minder gemakkelijk ziek worden.

Mijd stress en slaap voldoende

Tenslotte moet ook worden gezegd dat ontspanning van groot belang is. Stress vernauwt de bloedvaten. Als je onder stress staat en een slechte bloedsomloop hebt, kunnen de lichaamscellen niet voldoende van bloed en dus voedingsstoffen worden voorzien, terwijl afvalstoffen niet tijdig of voldoende kunnen worden afgevoerd. Ontspanning is dus even belangrijk bij het helpen voorkomen van winterse aandoeningen.

En niemand zal overtuigd moeten worden van het belang van een gezonde slaap. Dan herstelt het lichaam zich.

Gelukkig kun je ook rekenen op de natuur om je immuniteit te versterken: dankzij bèta-glucaan, zink, Echinacea, vitamines van de B-groep en vitamine D. En dat Echinacea helpt, werd vorige week nog maar eens onder de aandacht gebracht door een onderzoek door een prof aan de universiteit van Antwerpen. Dat werd dan wel betwist in een bepaalde pers die daarin belangen zag, terwijl ze zelf geen hinder hebben van lobbywerking en belangen, zelfs in de politiek.

Maar goed, de natuur heeft voldoende kracht om ons te helpen. En bovenvermelde elementen kun je ook nog aanvullen met een uitstekende vitamine C die goed absorbeert, maar de maag niet belast: Ester-C.

De beste tips daarom zijn: Immunibell van Fytobell en Ester C van Fytobell.

Je vindt zowel Immunibell als Ester C van Fytobell in de apotheek

Immunibell met CNK-bestelcode: 4197-968.

Vitamine Ester-C met CNK-bestelcode: 4415-501.

Je kunt beide natuurlijke preparaten ook online bestellen via www.fytobell.be of via www.boverte.com.

De winter krijgt je niet klein!

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Ajuin: tegen hoest en tegen roest

Ajuin, beter bekend als ui, vooral bij onze noorderburen is niet enkel lekker als smaakmaker in allerlei gerechten, ook in rauwkost, soepen, sausen, fijn gesnipperd en ideaal om te verwerken in de meeste schotels. Bovendien is ajuin oftewel ui een gezonde groente en...

Lees meer