jul 27, 2023 | Actueel | 0 Reacties

De zee wordt vergiftigd met antibiotica

Wat we de lucht inblazen komt zeker weer op de bodem terecht en wat in de bodem zit, belandt uiteindelijk in de wereldzeeën. Onze aarde is vernuftig opgebouwd, een bijzonder schrander geschapen planeet die ons voedsel geeft, zuivere lucht en helder water. Of dat zou het tenminste moeten zijn. Maar intussen hebben we er wel een potje van gemaakt en daar zitten we nu mee gefopt.

Vervuiling van oceanen en leegbevissing bedreigen de aarde. Al het water wordt een DODE ZEE.

De lucht is vervuild, de bodem is op sommige plaatsen zo erg besmet dat die een gevaar vormt voor de omwonenden en de zeeën zijn eigenlijk een giftige cocktail geworden. Want alles wat wij dumpen als afval, komt uiteindelijk toch in de zeeën terecht: van de afval van onze verpakkingen, tot bankkaarten en kunstvezels van kleding. De hele planeet is ziek. En de vraag is nog maar of we het ooit kunnen omkeren en redden. En toch hebben we de zeeën nodig voor onze lucht en voor ons voedsel.

Uitgestorven

  „Men heeft jaren geleden gezegd: de zeeën raken leeg. Wie geloofde dat toen? Maar intussen is tonijn volledig uitgestorven in de Noordzee en in de Middellandse zee ook zo goed als verdwenen. Dus is men aangewezen op andere visgronden en wordt massaal uitgeweken naar de Pacific of Stille Oceaan. Via de Japanse markt komt deze vis in Belgische restaurants terecht.

Omdat de zaak steeds alarmerender werd, is men overgeschakeld op kweekvis, die voor het grootste gedeelte in open water wordt gekweekt. In de Noordse fjorden werden daartoe grote kooien met fijnmazige netten verzonken. Je zou het een soort intensieve veehouderij kunnen noemen, zoals met kippen, maar dan op zee.

Deze zalm wordt gevoerd met wilde vis. De 55 miljoen kilo vis, is slechts een fractie van de visolie, want 85 tot 90 percent van de visolie die geproduceerd wordt, gaat naar de viskwekerijen waar het gemengd wordt met andere delen van de vis. Zo wordt „visvlees” geproduceerd waarmee de gekweekte vis gevoerd wordt en dus kost 1 kilo zalm tussen de 5 à 10 kilo vis.

In de plaats van de wilde vis te redden via de kwekerijen, wordt de situatie alleen maar verergerd.

Antibiotica

Het is zelfs nog erger! Dergelijke grote populaties lokken ziekten uit en dus wordt massaal antibiotica toegediend in open water. De zeeën worden erdoor vergiftigd zodat ontelbare vissen eraan doodgaan: een genocide die geen vergelijking heeft met om het even welke genocide veroorzaakt op de planeet. Ze wordt enkel door de mens veroorzaakt en we betalen er allemaal aan mee via de honderden miljoenen subsidies.

Het cijfer is onthutsend:  43 miljard Euro per jaar krijgt de visserij wereldwijd. Dit is geen fantasie, dit zijn gegevens van de FAO. In Europa alleen al wordt meer dan één miljard Euro subsidie gegeven aan de visserij. Het kopen van toegang tot andere dan Europese wateren heeft de EU fortuinen gekost. En dat alleen om een handvol vissers hun baan te laten behouden.

De zeeën moeten weer dringend bij kunnen komen en jarenlang met rust gelaten worden.

Dode Noordzee

Elke vis die duurzaam en legaal wordt gevangen is gemonitord door het MSC  of het Marine Stuardship Council. Vissen die op die manier correct worden gevangen, krijgen een label.

VILT (Vlaams informatiecentrum over land- en tuinbouw) heeft een tijd geleden een congres gehouden in Leuven. Eén van de statements was dat Nederlandse en Belgische vissers tweemaal per jaar de zeebodem van de Noordzee omploegen. Netten worden met kettingen over de bodem gesleept zodat op de zandbodem niets meer overblijft. De netten zijn verzwaard met kettingen zodat ze ook onder het zand alles meenemen: tegenwoordig kan het kleinste platvisje niet meer ontsnappen. Niet te verwonderen dat uit de Noordzee bijna niets meer wordt opgehaald.

Per jaar komen ongeveer 7000 bruinvissen om omdat ze verstrikt raken in dergelijke netten. Het zijn ver de laatste bruinvissen die op die manier ook uitgeroeid worden. De Noordzee is één grote ravage en men ziet het helemaal niet in. Er wordt veel te weinig aandacht aan besteed.

Meer vegetarisch

Iedereen loopt het uit te schreeuwen, van hartstichting tot hersenstichting: je moet visolie slikken omdat het is aangetoond in studies bij hart- en vaatziekten en dan vooral bij mensen die al eens een infarct hebben gehad. Maar dat heeft enkel zin als ook de levenswijze wordt aangepakt:

  • Niet roken,
  • Meer bewegen
  • Stress vermijden
  • Geraffineerde voeding schrappen
  • Geen junkfood gebruiken
  • Alcohol vermijden

Vegetarische voeding is gezonder dan wat de meeste mensen tegenwoordig op hun bord krijgen.

Als je niet rookt, boek je een oneindig veel grotere winst voor je hart en bloedvaten. Als je een uurtje beweegt, heeft dat een veel groter effect voor je hart en bloedvaten. Er zijn veel effectievere methoden om hart en bloedvaten gezond te houden dan enkel te betrouwen op een pilletje visolie, hoe gezond die visolie ook is.

De verhoudingen zijn verkeerd. We moeten meer naar alfalinoleen en minder linol en minder verzadigde vetten gebruiken!

De wereld loopt gevaar

Jaar na jaar kunnen we vaststellen dat het ecosysteem afbrokkelt.

Volgens VILT is 30 à 60 percent van de in Europa verkochte vis afkomstig van piraatvisserij, ondanks het feit dat de controle steeds beter wordt en via satellieten gemonitord wordt.

In België bedraagt het gedeelte geïmporteerde vis 85 percent. Die wordt weliswaar gecontroleerd, maar van de 85 percent van de vis die we zelf niet vangen, is de herkomst onzeker.

In Europa wordt volgens een schatting van de Europese Unie jaarlijks voor 1,3 miljard Euro aan illegale vis verorberd. De Europese visserijcommissie zegt in een officieel bericht: piraatvisserij heeft te gemakkelijk toegang tot de Europese markt. Dan praten we nog niet eens over vervuiling van de zee.

„Als je dan weet dat vissen alle vervuiling opslaan in vetten en in de lever… Wij ook! De vis zelf heeft er minder last van omdat hij zijn vetten minder aanspreekt. Wie aan sport doet, spreekt zijn vetweefsel meer aan en zou er dus meer last kunnen van hebben.”

Vervuiling

Amper 16 à 17 percent van de koralen is nog gezond. Daarvoor zijn verschillende redenen. Eén daarvan is de afwatering van hotels op zee. De hele Rode Zee is vervuild want alle hotels lozen er hun afvalstoffen in. Ruim 30 jaar geleden stond aan de Rode Zee één hotelletje. Nu staan er honderden. Ze mogen niet afwateren in zee maar ze doen het toch. Op termijn wordt dat de ondergang van hun eigen bron van inkomsten en ze begrijpen het niet… want de vissen en koralen gaan kapot.

Diepzeeduikers stellen het vast: ze zwemmen tussen een paar duizend colablikjes en plastic zakken. Als je dan weet dat elke plasticzak de dood van een zeeschildpad veroorzaakt, want ze kunnen het niet terugspuwen…

In Soedan hebben ze nu een nationaal park opgericht en er staat gelukkig niet één hotel… over honderden kilometer kustlijn en gelukkig zijn de riffen intact. Er wordt wel te veel vis gevangen want ze gaan vangen op de paaigronden.

In Pataya was er een prachtig koraalrif voor de deur. Elke nacht nestelden er tientallen zeeschildpadden. Nu is er geen enkele meer over.

In Borneo verdwijnt er door de illegale houtkap zoveel van het regenwoud dat als het regent al het sediment in de rivieren terecht komt. Dat is funest, want de koraalriffen zijn over honderden kilometers gestikt vanwege deze illegale boomkap.

De zeeën zijn zo verzadigd met CO2 dat ze door de opwarming van de aarde geen CO2 meer kunnen opnemen, zodat koraalriffen doodgaan. Dat is dramatisch, want koraalriffen zijn net als mangrovewouden de kraamkamers van de vis. Dit is je eigen graf delven.

Het zijn bijna altijd Chinezen, Japanners en mensen uit Thailand en Vietnam die de touwtjes in handen hebben.

Afrodisiacum bedreigt soorten

Weet je waarom alle 34 soorten zeepaardjes met uitsterven bedreigd zijn?

Het is een afrodisiacum voor Chinezen. Zeepaardjes worden gevangen en levend aan waslijntjes opgehangen en gedroogd, vermalen tot poeder. Al die mannen slikken zeepaardjes, terwijl Viagra veel beter werkt.

Weet je waarom de haaien bijna zijn uitgestorven?

Omdat ze van hun vinnen ontdaan worden… als afrodisiacum. En toch zijn de haaien zo belangrijk voor het ecosysteem. Ze hebben zich duizenden jaren in stand gehouden en nu zijn ze voor 90 percent uitgeroeid. Er schieten maar tien percent haaien meer over.

Waar zijn we toch mee bezig?

Dat is een goede vraag!

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Zomertijd: stop die klok!

Politiek Europa belooft al langer om de klok te stoppen in de plaats van een uur vooruit te zetten: met andere woorden de zomertijd af te schaffen. Voor de meeste mensen een goede zaak, terwijl anderen er niet zitten op te wachten. De horeca bijvoorbeeld: de zon gaat...

Lees meer

Grijpt de winter je naar de keel?

Weersvoorspellingen zijn tegenwoordig een beetje koffiedik kijken. Terwijl de weersvoorspeller op het nieuws verkondigde dat het droog bleef, was het hier aan het sneeuwen. Poedersneeuw weliswaar, maar je kunt er niet vanuit gaan dat het een exacte wetenschap is. Het...

Lees meer