jan 4, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Messteek in de rug: Curcuma helpt

Vrijwel de helft van de volwassen bevolking heeft geregeld last van rugklachten, terwijl één op tien er constant last van heeft. Een beetje zorgwekkend is wel dat steeds meer jonge mensen het slachtoffer worden van rugklachten. Voordeel is dat ze daardoor vroeger bij de arts en de therapeut terecht komen, waardoor de preventie ook vroeger kan beginnen, want eens een letsel definitief is, wordt het moeilijker er iets aan te doen.

De beste methode om geen rugpijn te hebben is ze te voorkomen. Merkwaardig is dat precies meer jongeren er mee te maken krijgen. Vroeger waren het arbeiders die zware lasten moesten tillen en die hele dagen moesten rechtstaan die rugklachten kregen. Vandaag zijn het jongeren die alleen maar op een stoel moeten zitten en studeren.

Van de tien patiënten die last hebben van rugklachten zijn er negen die last hebben van lage rugpijn. De oorzaken zijn heel verschillend, maar er moet vrijwel altijd een voorgeschiedenis in de jeugd worden gezocht: ofwel groeistoornissen, ofwel houdingsfouten, ofwel trauma’s zoals sportletsels.

Veel jongeren hebben al last van rugklachten. Aangepaste oefeningen, rugzwemmen, wandelen, zijn goede gewoonten om rugletsels te voorkomen. Als je gewichten wil tillen, moet je door de knieën zakken en niet op de rugspieren tillen.

Een van die jeugdoorzaken is de ziekte van Scheuermann, een groeiziekte, waarbij de wervels abnormaal uitgehold zijn, waardoor de tussenwervelschijven ongelijke druk te verwerken hebben en niet overal even dik zijn.

In ieder geval moet je met rugklachten naar de dokter. Die zal uitmaken wat er precies hapert, of er een ontstekingsziekte, dan wel een mechanische oorzaak is. Hij kan daarvoor steunen op je antwoorden: wanneer doet het pijn, alleen bij het opstaan, bij beweging, bij niezen, bij de stoelgang, als je gaat zitten. Het zijn allemaal aanduidingen voor de arts om een diagnose te kunnen stellen.

Treedt er heftige pijn op, dan kan dit wijzen op een discuslijden, in de volksmond sciatique of ischias genaamd. Oorzaak hiervan is een breuk of uitstulping van de tussenwervelschijf, eventueel van de nucleus of harde kern, met druk op de zenuwbanen, meestal van de benen. Daar valt niet mee te lachen!

Blijf bewegen

Er kan niets worden gedaan zonder dat men een goede diagnose heeft. Zelfmedicatie is dus totaal uit den boze. Recepten uit de volksgeneeskunde doen vaak meer kwaad dan goed. Zo wordt verteld dat om spit of lumbale klachten te verdrijven je precies die bewegingen moet doen waardoor de pijnen zijn begonnen. Dit is onzin en is zelfs gevaarlijk.

Belangrijk na de acute fase is dat je rustig en goed slaapt zonder pijn en met gerelaxeerde spieren.

Slik ook geen medicijnen op eigen houtje, ze zijn niet allemaal even onschuldig. Sommige artsen geven de voorkeur aan het gebruik van pijnstillende en ontstekingsremmende medicijnen, maar er bestaan ook onschuldiger en ongevaarlijke alternatieve methodes, zoals de acupunctuur en het intussen wel goed bekende en ingeburgerde curcumine.

Bij acute erge rugklachten veroorzaakt door een trauma aan een tussenwervelschijf helpt rust in eerste instantie, maar van zodra het mogelijk is moet er aan lichte beweging worden gedacht. Vroeger was men van oordeel dat enkel rust genezing kon brengen. Daar is men van teruggekeerd en weet men dat beweging altijd goed is. Dat is niet hetzelfde als belasting. Je moet geen zware emmers dragen met rugklachten, je moet wel zoveel mogelijk in beweging blijven.

Gewoonlijk verdwijnen de erge klachten binnen de week. Maar er moet ook aandacht zijn voor de emotionele kant van de zaak, want rugklachten hebben vaak ook een psychische achtergrond: je kan het letterlijk niet meer dragen!

Voor de behandeling zijn er legio mogelijkheden, ook zachte methodes: chiropraktijk, manuele therapie, osteopathie, neuraaltherapie. Houdingscorrecties en geregeld oefeningen doen, horen hier zeker ook bij. Met rugklachten is het een beetje als in de gynaecologie: er wordt veel te snel gekozen voor een operatie. Onderzoek heeft uitgewezen dat het aantal operaties niet afhankelijk is van het aantal zieken, maar wel van het aantal chirurgen. Het is ook lang niet zeker dat een laminectomie, of het wegschrappen van de lamina van de tussenwervelschijf de pijn zal wegnemen, laat staan de rugklachten zal oplossen. Een nieuwe operatietechniek met laser, biedt hoop voor patiënten die erge rugklachten hebben. Via een kijkoperatie wordt de uitstulping door middel van laser weggebrand.

Beter voorkomen

Zoals met alles kan je ook hier beter voorkomen dan genezen. Niet zo eenvoudig, vooral niet als je er nog op latere leeftijd moet mee beginnen. Hoewel het nooit te laat is, zou van in de schoolleeftijd een geregelde controle bij de jeugd moeten plaats vinden. Groeistoornissen zijn weliswaar niet altijd gemakkelijk op te sporen, maar door aangepaste oefeningen, raadgevingen en degelijk schoolmeubilair zouden houdingsfouten moeten voorkomen worden. De jeugd draagt bijvoorbeeld veel te zware boekentassen. Sommige wegen meer dan twintig kilogram. Gelukkig begint men naar het Duitse voorbeeld ook meer en meer gebruik te maken van rugboekentassen. Ze zullen er tenminste een rechte rug van krijgen en geen scoliose ontwikkelen.

Sportprestaties zouden moeten worden gekozen in functie van de fysieke mogelijkheden. Tennis is niet de gezondste sport voor rug en gewrichten. Vooral de smashes en de service zijn een sterke belasting voor de rug. Joggen, springen en basket zijn evenmin de gezondste sporten. Wel gezond voor rug- en allerlei spieren zijn zwemmen, roeien, wandelen en oefeningen en balspelen in het water. De werk- en studeertafel is ook van kapitaal belang. Liefst een schuin hellend schrijfblad in de plaats van een horizontaal schrijfblad. Zo te zien waren onze voorouders niet zo dwaas, want het schoolmeubilair vroeger was veel meer doordacht geconstrueerd. Waarom voerde men plots de platte tafels en lessenaars in?

Til niet te zwaar

De belangrijkste preventieve maatregel is dat je nooit te zwaar mag tillen en als je dan toch gewicht moet heffen doe het dan met een rechte rug en til vooral op de knieën in de plaats van op de rugspieren. Gewicht moet je ook altijd zo dicht mogelijk tegen het lichaam dragen. Als je iets van de grond heft met gestrekte armen en ver van het lichaam af, werken de armen als hefboom en wordt het gewicht zwaarder en het risico voor de rug veel groter. Dagelijks rugspier-versterkende oefeningen zijn belangrijk. Veel problemen treden op omdat de meeste patiënten te zwakke buikspieren hebben, die de antagonisten zijn van de rugspieren. Ga geregeld zwemmen, bij voorkeur rugslag. Wie driemaal in de week gaat zwemmen krijgt geen rugletsels. Wees ook ’s morgens voorzichtig als je uit bed stapt. Doe geen bruuske bewegingen zolang de spieren niet zijn opgewarmd. Probeer in alle omstandigheden de rug zo recht mogelijk te houden. Op die manier zal je je veel ellende besparen.

En een goede tip bij rugklachten: Curcuma helpt de ontstekingen te bestrijden.

Denk daarbij aan Curcuma Forte van Fytobell.

Je vindt Curcuma Forte van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2963-700.

Of je kan het ook online bestellen via www.almed.be en via www.boverte.com. Zo zal je levenslang genieten van een sterke rechte rug.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waar komen die allergieën vandaan?

De allergieën swingen de pan uit en dit jaar zijn ze er echt ongewoon vroeg aan begonnen. Dat kwam doordat in januari al mooie dagen waren en de hazelaar de winter voor bekeken hield en het stuifmeel al liet ronddwarrelen. Daarom zijn de regendagen van de laatste tijd...

Lees meer

Eén op vijf heeft last van brandend maagzuur

Eén op de vijf mensen heeft last van brandend maagzuur, ook wel indigestie of reflux genoemd. Het zure maagsap uit de maag komt dan op een verkeerde plek terecht, namelijk de slokdarm. De slokdarm is niet bekleed met beschermende slijmvliezen zoals de maag, zodat de...

Lees meer

Levenslang goed horen: waar moet je op letten?

Horen zien en zwijgen, zegt het spreekwoord, maar mensen die het lastig hebben om te horen, kunnen er haast niet over zwijgen: het is werkelijk een van de meest vervelende problemen die je met de gezondheid kan voorhebben. De helft van het leven ontgaat je als je...

Lees meer

Hoofdluizen bij je kind: hoe pak je het aan?

In de Verenigde Staten - en hier zal dat niet veel verschillen - heeft één op vier schoolkinderen last van hoofdluis. Veel ouders kunnen er niet mee overweg en beschouwen de aandoening erger dan mazelen of griep. Ze weten ook niet goed hoe ze de kwaal moeten...

Lees meer